px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 23.06.2016 19:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Zdravím,

nemám uplně jasno v napájení a rychlosti běhu MCU na arduino, které konvertuje data z mavlinku serial na I2C do prijimače optima. Seriová linka z APM/PX je 5V a prijimače optima jsou 3V (3.3V).

jedná se o převod dat z APM do telemetrie Hitecu a zobraziní přímo na radiu A9
project:
https://antibore.wordpress.com/2013/02/ ... d-edition/

1) mohu jeden MCU napájet 5V (arduino,APM)a druhý 3V (přijímač optima) a komunikovat po I2C nebo naopak?

2) jak definuji v arduinu rychlost CPU, aby se tomu přizpůsobil překlad ? musím změnit bootloader a fuse bity ?

díky za odpovědi.


Naposledy upravil jaroslav.falcon dne sob 25.06.2016 15:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 23.06.2016 19:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ad 1 - muzes mit Arduino na 3.3V ktere je 5V tolerant takze bude schopno brat data z 5V a vysilat je bude na 3.3V. Pokud nejde pouzit 3.3V Arduino (viz bod 2) tak by se musel pouzit nejakou upravu urovne (nebo mit jistotu ze ten prijimac je na i2c 5v tolerant)

ad 2 - ne, rychlost Arduina je dana tim co je na desce za krystal. Menit to nejde. Pozor na to ze 3.3V verze jsou vetsinou pomalejsi nez 5V


I2C na Arduino a napeti se resi zde - http://playground.arduino.cc/Main/I2CBi ... velShifter

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 23.06.2016 19:44 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
koukam na ten kod a nejak nevidim proc je tech 8Mhz tak zasadnich ale pokud ano tak 8Mhz 3.3V Arduino s 328 se da koupit v pohode (I ve verzi Mini)

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 23.06.2016 19:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
2 - proč nejde změnit, když zmením fuse na 8 internal, tak přeci nevadí externí krystal.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 23.06.2016 19:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Amper píše:
koukam na ten kod a nejak nevidim proc je tech 8Mhz tak zasadnich ale pokud ano tak 8Mhz 3.3V Arduino s 328 se da koupit v pohode (I ve verzi Mini)


nejsem si jist s 8Mhz, ale když tam nemá krystal tak na víc interně nemůže - aspoň se domnívám.
a přeci časovaní všeho je od závislosti hlavní frekvence MCU


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 24.06.2016 7:09 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
pri soucasnych cenach soucastek je levnejsi vzit cely Arduino z ciny nez to lepit na koleni z atmegy. Proto jsem moznost pouziti cipu bez krystalu ani neuvazoval.

Nehlede na to ze ten interni oscil me neprijde zrovna dobra vec pro pouziti s i2c sbernici. Ale to je jen pocit, nikdy jsem nemel duvod to zkouset.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 24.06.2016 19:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6022
Bydliště: Písek, ČR
Jardo asi bys měl napsat co to tvoříš (ne každý si kliknul na ten projekt, nebo nejede v angličtině) - možná by to bylo pro leckoho s A9 zajímavé?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2016 10:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Optima 7/9 telemetrie chodí s arduinem jak 3V3 8MHz tak i s 5V verzí.
nutno přidat pullup odpory na 5V v mém případě 2K4. na 3V3 je hrana zaoblena a optima korektně nerozpozná datové rámce


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2016 11:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6022
Bydliště: Písek, ČR
Jardo pochlub se, dej obrázek 8O :D

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2016 13:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
obrázek a žertovné přejmenování popisků


Přílohy:
a9telarduino.jpg
a9telarduino.jpg [ 52.15 KiB | Zobrazeno 895 krát ]
a9telrenlab.jpg
a9telrenlab.jpg [ 28.68 KiB | Zobrazeno 895 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz