Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 14:57 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.7.2013
Příspěvky: 87
Bydliště: Praha - Žižkov
Obrázky: 15
rc_wolf píše:
Hmm, koukám že CCS asi změnil licenční politiku a free verzi už nenabízí. V jakém IDE to programuješ? Nové verze MPLABu by měly obsahovat překladač přímo od Microchipu (akorát ve free verzi bez optimalizací).
http://www.microchip.com/mplab/mplab-x-ide

Případně ti můžu poslat starou verzi CCS, někde bych jí ještě měl mít uloženou.


Na to co popisuješ stačit bude, ale i tak silně doporučuju to programovat v Cčku, protože v něm ten program napíšeš tak 10x rychleji. Assembler má smysl jen u aplikací extrémně náročných na výkon (komprese videa, firmware BLheli :) ) - a na ty zase nebudeš používat PIC.


Úplně bez studia to sice nepůjde, ale k moderním MCU existují C/C++ frameworky které ti poskytují vysokou míru abstrakce nad hardwarem - například známé Arduino. Tutoriálů a výukových článků k tomu najdeš na internetu tuny, i v češtině, takže se neboj ;) A časově to naopak bude výrazná úspora oproti trápení se v hrozném PICovém assembleru!


Díky, jj používám ten MPLAB X IDE. Jenže to C/C++ to taky musím nastudovat. Nebo myslíš, že se s tím naučím rychleji? Mohu poprosit o knížku, kterou by jsem začal s Céčkem (mám knížku C++ a ta je pro mě moc tlustá :D), nebo na to stačí do Pandatronu? Mě trvalo půl roku než jsem pochopil jak ten PIC funguje v assembleru :D Ale to bylo tak asi před 6 lety. Nemám problém naučit nové věci, rád se něco nového naučím. Jenže ten Pc vypínač, potřebuju co nejrychleji, pač moje roční dcera s tím vypíná PC i zapíná, Tlačítko od PC jsem odpojil. Používám jen přepínač na prodlužce a už také na to přišla jak to používat. :D Proto tohle řešení, a udělám to vše najednou.

_________________
Graupner MX-12 HoTT, Beta 1400, Funcub 1400, T-Rex 450Pro


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 19:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.5.2015
Příspěvky: 152
Bydliště: České Budějovice
Obrázky: 15
Pokud chceš studovat systematicky (což samozřejmě chválím), doporučil bych třeba klasiku Pavel Herout - Učebnice jazyka C. Druhá možnost je se do toho vrhnout po hlavě, rovnou si napsat nějaký jednoduchý program a zbytek se učit za pochodu :)

Pokud už znáš periferie procesoru a jejich registry (o tom programování MCU z 90% je), neměl by pro tebe být upgrade z assembleru na C problém :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 20:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16032
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
rc_wolf píše:
... v roce 2016 používat vykopávku PIC16 a ještě to programovat v assembleru, mi přijde jako slušný masochismus ...

Hm, používám PIC12xxx a programuju v PICBasicu... :roll:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 20:20 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.5.2015
Příspěvky: 152
Bydliště: České Budějovice
Obrázky: 15
Citace:
Hm, používám PIC12xxx

Mě tu leží v šuplíku dokonce PIC10F200 - to je teprve kus procesoru :mrgreen: (přezdívám tomu programovatelný blikač ledkou).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 21:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16032
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Já bych je až tak nepodceňoval... třeba http://www.jyrry.cbcnet.cz/elektro.htm#timer a jiné hračky... na spoustu aplikací bohatě stačí.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 22:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 437
Bydliště: Vysočina
No, nechtěl jsem do toho už vstupovat, protože diskuze typu nejlepší procesor je .... a nejlepší na programování je .... docela nemám rád. Každý má něco do sebe a hlavně každý je vhodný pro jiné použití. Kdo dělá občas nějakou desku na koleně, stačí mu malý počet I/O a není třeba extra výkon, určitě vystačí s procesorem za dvacku a DIL pouzdrem (pic12,resp ATtiny) a třeba Basicem (případně s vloženým ASM). Nevidím žádný důvod k používání kanónu na vrabce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pát 29.04.2016 22:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 437
Bydliště: Vysočina
jyrry píše:
a jiné hračky...

Až teď jsem na to koukl. Máš to pěkně udělaný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: úte 03.05.2016 15:28 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.7.2013
Příspěvky: 87
Bydliště: Praha - Žižkov
Obrázky: 15
Tak toho Herouta někde mám, jen to musím najít :oops: . Jyrry pěkná práce :)

_________________
Graupner MX-12 HoTT, Beta 1400, Funcub 1400, T-Rex 450Pro


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: ned 31.07.2016 19:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.5.2015
Příspěvky: 552
Bydliště: Ostrava-Poruba
Obrázky: 0
rc_wolf ... no tvrzeni ze PIC16 je na houby mi pripomnel jednoho tezkeho machra... sice to bylo u PLC le ten taky namisto zeleza za 10 litru a sw od vyrobce zdarma potreboval zelezo za 25 litru a licenci za dalsich 50... bo on to programoval v C a nasledny SW mel 4x vetsi protoze C jsou je nbloky ASM nahazene dle algoritmu, coz se u svabu smini kapacitou dostprojevi.

Ja osobne nepovazuju pristup vse cpat okamzite do C a na co nejvetsi HW jako projev umeni. Navic PIC16F628A sezenes v GME za stejnou cenu jako AVR tiny takze je to opet jen otazkou osobni volby.

Jinak tady mas link na moji testovaci desku kde PIC16 zcela poslouzila na kapku vice nez jen blikani ledkou a cele je to psane ASM. http://tech.cernik-net.com/CS/Servo-tester.html

_________________
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC kvůli velikosti souboru kolaps
PříspěvekNapsal: pon 01.08.2016 9:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.10.2006
Příspěvky: 212
Bydliště: Strakonice
Jeste k puvodnimu dotazu ktery jste pekne zamluvili, uz delsi dobu programuji v C, ale problem pri vetsim psani programu v ASM byl zpusob rozdeleni v pameti v Pic. Ta je rozdelena do ctyr sektoru bank0, bank1,atd. Ty standartne pokud to neurcis pises vse v bank0. Tam se to samozdrejme nevejde, na coz ti ani prekladac neupozorni. Nejlepsi je hlavni program psat v bank0 a do ostatnich davat jen rutiny ktere jsou volany obcas z hlavniho. Vic ti nereknu, protoze jsem presel naC a radu 18, ktera ma daleko vetsi moznosti, ale 16kovou radu bych zatim nezatracoval, stale sve uplatneni najde.
Ted jsem si vzpomel, resilo se to funkci Banksel, zkus si ji prostudovat.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz