Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: pon 14.09.2015 10:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3881
Ono úplně stačí, když máš na desce dva kondenzátory paralelně a nic jiného tam není... Jeden se prorazí, ztratí kapacitu atd. Ty ale přímo na desce změříš jen výslednou hodnotu pro tu dvojici (a s trochou štěstí bude jasné, že ta hodnota je "divná"), ale prostě neexistuje postup, jak zjistit který kondenzátor z dvojice je ten špatný, aniž bys nějaký vývod odpojil. Podle mě to není o amatérské či profi technice, ono to v mnoha situacích prostě nejde vůbec :-(

Tímto nechci snižovat význam měřicí techniky, pokud mi měření sice neurčí konkrétní vadnou součástku, nicméně mě aspoň zavede na množinu třeba tří podezřelých, tak je to k nezaplacení. Jen varuji před přehnanými iluzemi.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: pon 14.09.2015 19:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.3.2013
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha 5
Měl bych dotaz k tomu osciloskopu o kterém je tohle téma a který taky mám. S pořádným osciloskopem jsem dělal už hodně dávno, ale i podle dokumentace k tomuto se to chová divně. Při přepnutí na trigger normal, by se měl signál překreslovat jen pokud dojde ke spuštění průchodem přes nastavený level. Když na to připojím logický signál, který je stabilně na logické "1", tedy 5V a trigger level mám třeba na 2V, tak se mi křivka pořád překresluje. Přitom bych čekal že bude stát a zachytím tak až první změnu signálu. A když bude krátká, tak mi zůstane viset na displeji, protože žádný trigger by dál neměl nastat. Jak se to chová vám?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: pon 14.09.2015 21:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Zkus snižovat Trigger Level Readout, ject s Trigger Level Indicatorem dolů.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: pon 14.09.2015 23:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.3.2013
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha 5
Dejfak píše:
Zkus snižovat Trigger Level Readout, ject s Trigger Level Indicatorem dolů.

tak blbej nejsem :-)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: úte 15.09.2015 8:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Tak sorry no, nic jiného mě nenapadá.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: úte 15.09.2015 10:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
petrovo píše:
... na Deal extreme (Evropský sklad - neplatíte žádné Celní poplatky!) objevilo TOTO ...

A video v ruštině k tomuto DYI osciloskopu je ZDE.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 5:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2009
Příspěvky: 1241
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
Tak jsem neodolal a poridil si ho taky.
Dělá, že funguje, jen:
- I když nastavím vysokou hodnotu napětí pro trigger (a neměl by se tedy spustit), stejně se překresluje - to už tady někdo uváděl
- V průběhu je na můj vkus velké rušení - na fotkce je ukázka. Dělá to i při napájení baterií. Je to normální?


Přílohy:
DSC_0069.JPG
DSC_0069.JPG [ 94.83 KiB | Zobrazeno 2229 krát ]

_________________
-
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 6:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Zkoušel jsi to kalibrovat těma poťákama podle návodu?
Večer to mohu vyzkoušet a porovnat.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 10:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2009
Příspěvky: 1241
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
Ano, ale tím jsem nastavoval pouze zákmity na hranách, to "rušení" se mi nepodařilo zrušit.
Zajímalo by mne, zda je to ruseni normalni na vyráběných kapesnich osciloskopech.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 10:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Mám to tam taky, nevím ale jestli tolik.
Večer na to kouknu.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 11:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7887
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud to má citlivost 10mV na impedanci 10Mohmů, tak je pravděpodobné, že to bude chtít alespoň vstupní obvody zastínit plechovým krytem. Možná by nebylo od věci to dát celé do plechové krabičky, nebo plastovou alespoň vylepit ukostřenou stínicí fólií.

Edit: Je tam to rušení i při zkratovaném vstupu a plné citlivosti? Může to taky být rušení od displeje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 11:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2009
Příspěvky: 1241
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
Ano, jevilo se mi to nezavislé na zapojení, zkratování vstupu (propojení se zemí).

Krabičku jsem samozřejmě netestoval.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: čtv 24.09.2015 12:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7887
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Chtělo by to "očuchat" jiným spolehlivým osciloskopem, kde to vzniká.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2015 17:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
tomashr píše:
Mimochodem šikovná věcička z podobné oblasti je i toto: http://www.banggood.com/DIY-M12864-Grap ... 86954.html . Mašinka za 400 korun a změří v podstatě jakoukoli součástku, to fakt nemá chybu. Jistě se najde fajnšmekr, který bude opovrhovat nad přesností, ale za ty peníze???


Jen abych toto vlákno trošku oživil.

Tester z citace už mám drahnou dobu funkční a mohu zodpovědně říct, že je to perfektní stavebnička. Mají to číňané precizně udělané, osazování jde jak "na drátkách" a všechno nádherně odsypává. Takovéto DIY teda můžu. Až jsem litoval, že už mám hotovo a k pájení není už vůbec nic. Tolik ke kvalitě. Měření s testerem je v pohodě. Teď už se do konstrukcí moc nepouštím (trh je zahlcen hotovkami), ale objednal jsem si (a už jej mám i doma) zmíněný kapesní osciloskop DSO063, takže součástky k pájení si teď budu moci luxusně proměřit.

Ke zmíněnému DSO068 zatím nemám nic - jen snad, že ač je to malé, vypadá velmi exkluzivně. Provedení škatulky precizní, plošný spoj paráda, tak věřím, že to půjde stejně jako tester - "jak po másle". A je toho tu k pájení pěkná hromádka. Hlavně mít pevnou ruku a neudělat můstek .... :D . Bral jsem z Banggood a osciloskop je dodáván bez lithiového článku - to jen aby ho tam někdo nehledal stejně jako já ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavebnice osciloscopu
PříspěvekNapsal: sob 07.11.2015 9:13 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 19.10.2013
Příspěvky: 124
Bydliště: Brno
Pokud se někomu nechce pájet, má možnost koupit hotový osciloskop
http://www.ebay.de/itm/181846172543?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Cena cca 780 Kč

_________________
FrSky Taranis E
MIG29, AlphaJet, SE5A, FW-190, DJI F450 s NAZAv2 a HERO3+, X525 s MM2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: zbek a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz