Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Predelavka PC zdroje
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 12:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5504
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Mam tady PC zdroj, co ma tyto vystupy viz 1. sloutek. Potreboval bych ho predelat na vystupy viz 2. sloupek.
12V-3,5A.........24V-2A
5V- 18A...........12V-2A
3,3V-13A..........5V-aspon 8A
-5V-0,3A.........-5V-0,3A
-12V-0,8A.......-12V-0,5A
Pujde to nejak prepojit, tak aby ty prvni tri vystupy davaly v podstate dvojnasobek? Kdysi jsem sice PC zdroje upravoval pro nabijecky, ale jak jsou tam delany ty vystupy uz si nepamatuju. Nemate nekdo s takovou predelavkou zkusenost? Nerad bych ale hrabal do pulzniho trafa. Matne si pamatuju, ze ve zdrojich, co jsem predelaval, byly nejaky odporovy delice na kterejch se michaly vystupni napeti a sly zpet pro stabilizaci napeti. Clanky pana Cerneho jsem cetl, tenhle zdroj ma navic 3,3V a je dost jinak zapojeny.
Diky
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 13:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
Jo kdyz si premotas trafo, upravis hodnoty filtracnich elytu na vystupu (zalezi na jake napeti jsou tam ted pouzite) a potom trosku prenastavit feedback snimani napeti. To trafo by se snad mozna ani nemuselo premotavat, tezko rict. Nikdy sem ATX zdroj nezkousel na vyssi napeti pro 12V nez 18V, takze netusim kam by to az lezlo. Nak

PS: u dost zdroju co sem videl slo 3,3V napeti pres vykonovy MOSFET z 12V vetve, jak a cim byl rizeny netusim - nikdy sem to nezkoumal. Zajimala me jenom 12V vetev. A celkove rizeni ma na starost vetsinou svab typu TL494 nebo podobne oznaceni. Pokud je tam sam, tak mas vyhrano. Nekdy ho jeste doplnuje komparator LM339 - ochrany a tak. Ja osobne sem ho dokazal odstranit akorat totalni vypnutim protizkratove ochrany. Sice je to prasarna, ale ucinna. Nevyhoda je, ze pri zkratu ti bud mrdnout primarni tranzistory a nebo to neprezije nejaka vykonova dioda na sekundaru (zazil uz sem oboji).
Pokud tam najdes obvod s oznacenim 2003 nebo 2005 tak to rovnou vyhod. Ma komparator uvnitr a v podstate se k tomu nedaji najit datasheety. Takze neznas poradne zapojeni toho obvodu. Pak sou tady jeste moderni zdroje s jednim mosfetem na primaru, feedback uz je ciste opto. Premostenim optotranzistoru muzes vypnout ochranu (zdroj se nevypina) a vetsinou obsahovaly i trimr na doladeni napeti. Ale v takovem rozsahu jako potrebujes to nikdy neslo.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 13:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.2.2009
Příspěvky: 922
Bydliště: Ostrava (Schönau-Šenov)
Nakadah píše:
Jo kdyz si premotas trafo, upravis hodnoty filtracnich elytu na vystupu (zalezi na jake napeti jsou tam ted pouzite) a potom trosku prenastavit feedback snimani napeti. To trafo by se snad mozna ani nemuselo premotavat, tezko rict. Nikdy sem ATX zdroj nezkousel na vyssi napeti pro 12V nez 18V, takze netusim kam by to az lezlo. Nak

PS: u dost zdroju co sem videl slo 3,3V napeti pres vykonovy MOSFET z 12V vetve, jak a cim byl rizeny netusim - nikdy sem to nezkoumal. Zajimala me jenom 12V vetev. A celkove rizeni ma na starost vetsinou svab typu TL494 nebo podobne oznaceni. Pokud je tam sam, tak mas vyhrano. Nekdy ho jeste doplnuje komparator LM339 - ochrany a tak. Ja osobne sem ho dokazal odstranit akorat totalni vypnutim protizkratove ochrany. Sice je to prasarna, ale ucinna. Nevyhoda je, ze pri zkratu ti bud mrdnout primarni tranzistory a nebo to neprezije nejaka vykonova dioda na sekundaru (zazil uz sem oboji).
Pokud tam najdes obvod s oznacenim 2003 nebo 2005 tak to rovnou vyhod. Ma komparator uvnitr a v podstate se k tomu nedaji najit datasheety. Takze neznas poradne zapojeni toho obvodu. Pak sou tady jeste moderni zdroje s jednim mosfetem na primaru, feedback uz je ciste opto. Premostenim optotranzistoru muzes vypnout ochranu (zdroj se nevypina) a vetsinou obsahovaly i trimr na doladeni napeti. Ale v takovem rozsahu jako potrebujes to nikdy neslo.

Ahoj NAKU,
vyčerpavající odpověď, ale myslím, že spousta lidiček zde, by potřebovala osvětlit co je:
"feedback", výkonový MOSFET, komparátor, datasheet, optotranzistor...
:D

_________________
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 14:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
Na to je snadna odpoved Zdendo :) Kdo to nevi nema do toho co hrabat! Uvnitr se to usmernuje a filtruje na stejnosmerny napeti cca 315V a umi to dat peknou slehu! Arda kuprikladu jednou malem vyhorel...kvuli ATX zdroj s upravou. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 14:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.2.2009
Příspěvky: 922
Bydliště: Ostrava (Schönau-Šenov)
Nemyslel jsem to zle... :D

Jen mě fascinuje, že si někteří myslí, že přebastlit ATX-ko je maličkost...

_________________
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 14:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
Pro nekoho je to treba zabava :) ladis ladis, upravujes, odstranis ochrany. Zkousis, ejhle zkrat. A mrd! Rana jako z dela :D v primarnim tranzistoru je milimetrova dirka :D Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 14:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5504
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
To Nakadah:
Tak do nej koukam a pisu. 230 je pres pojistku, par odrusovaku na grec, dva elyty s prepinanim 120/220, zkratka klasika. Pak tam je jen jeden mosfet K793 rizenej svabem AS2214F. Za trafem jsou jedna velka a jedna mala jednocivkova tlumivka a pak jsou na chladici 2 velky dvoudiodovy usmernovaci bloky S30CS4M a jedn malej dvoudiodak v pouzdre TO220. Za tim je ta vicecivkova tlumivka, pak elyty. Pak tam je TO220 asi stabil na zaporny, neni k precteni. U tech vystupu je jeste TIP32 bez chladice, mozna ze dela z -12 tech -5V. To jsem zatim v PC zdroji nevidel. Pobliz je LM358 a pak zpatky je DIL16 AS2333C. No a pres tu delici mezeru primar/sekundar preskakuji 2 optocleny TLP734.
Tak mam to zahodi a nebo nadeje umira posledni? :lol:
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 17:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
Hmm, LM358 je dvojity operacni zesilovac, netusim k cemu tam presne je. V tom mem prumyslovem zdroji je neco podobneho, mam pocit je ze tam pro rizeni otacek ventilatoru na zaklade teploty. AS2333 snima napeti kompletne vsech vetvi. Mrkni do datashitu - jsou tam uvedena napeti ktere jeste povazuje za normalni :D ale na 24V te nepusti.

Podle popisu se jedna o zdroj noveho typu, s PWM regulaci mosfetu na primarni strane a snimani napeti bezi skrze optoclen. Regulacni svab je ten AS2216 a ridi si ten mosfet 2SK793 (850V,3A,2.1Ohm).

Jeden optoclen je feedback pro rizeni primaru, druhy je vystup komparatoru do rizeni primaru. Musis zjistit ktery je ktery a pro odstraneni ochrany sproste sletujes nozicky optoclenu na primarni strane. Bacha na ten pro feedback ! :D Jinak poznas svou chybu opticky i zvukove :D

Ten feedback optoclen bude jiste na sekundarni strane napojen na tripinovou soucastku s oznacenim KA431 nebo TL431. Je to zpetnovazebni regulator s vnejsi napetovou zpetnou vazbou a s vnitrni referencí 2,5V. Dalo by se rict, ze je to stavitelna zenerova dioda. Upravou zapojeni tehle soucatky regulujes napeti (u nekterych zdroju je tam zapojen trimr, nektere jsou natvrdo).

Jo jako upravit to pujde :) ale musis si s tim pohrat. Klasicky starsi typ by na to byl lepsi. Uplne nejlepsi jsou stare AT zdroje :D ale sezen stary AT a jeste nejaky co ma 300 nebo 400W. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 14.07.2011 19:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1265
Bydliště: Havířov
Úpravy změnou nastavení zpětné vazby ("feedback") jsou možné, ale pouze v malém rozsahu - řekněme že nastavit 15-18V místo 12V snad bude ještě OK. V tom případě je ale nutné vyměnit výstupní filtrační kondenzátory na vyšší napětí (a měly by být Low ESR). Ale dvojnásobné výstupní napětí je už opravdu hodně.

Nelprve trochu teorie - ale jen velmi jednoduše: Problém je sycení feritového jádra transformátoru. Správně spočítené trafo má určité rezervy a výstupní napětí je možné o něco zvýšit. Pokud je ale udělané "nadoraz" (obvyklé u levných zdrojů - použije se menší jádro z horšího materiálu) bude už pracovní bod jádra velmi blízko kolena hysterezní charakteristiky. Potom stačí jen malé zvýšení proudu a jádro se přesytí - to je stejné, jako by zmizelo úplně. Indukčnost vinutí skokem klesne a primární cívkou poteče nadměrný proud. Takže bez zátěže to snad pojede (budící PWM pulsy budou ještě poměrně úzké) ale po zatížení se pravděpodobně přesytí jádro a odejde primární spínací FET. Zkrátka bez převinutí transformátoru je to o hubu.

A teď prakticky - přemotávat tohle trafo nemá smysl. Sekundární vinutí je navinuto uvnitř mezi rozdělenými polovinami primárních cívek - je to nutné pro dostatečně těsnou vazbu mezi vinutím. A i kdyby jsi to "nějak" převinul, pochybuji že budeš schopen upravené trafo vakuově impregnovat aby jsi zajistil izolační pevnost. Takže moje doporučení - nedělej to, je to ztráta času a nestojí to za riziko úrazu el. proudem! Raději si sežeň jiný zdroj s výstupním napětím, které bude podle Tvých požadavků be nutnosti nějakých úprav.

Zkusil bych použít průmyslový zdroj 24V a ostatní nápětí stabilizovat na výstupní straně spínaným stabilizátorem - dnes to jde poměrně snadno pomocí int. obvodů, které jsou běžně dostupné. V některých ATX zdrojích je takto udělaný výstup 3,3V stabilizací v +5V (proto je na nich uváděn maximální výstupní výkon pro výstupy +5V a +3.3V společně).

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 18.07.2011 10:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5504
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak jsem postrojnikoval ten zdroj. Na trafo jsem prostrkal vinuti na 24V. Sice hodne kolisa napeti s zatizenim, ale na to co to potrebuju staci. Jeste me napadlo zdvojeni 12V. Nojo, ale kdyz bych chtel 24V 1A tak to veme aspon 2,5A z 12V. To bude pak 3,5A zdroj 12V moc zatizenej, z 12V potrebuju brat jesta asi 1A. Mate nekdo tip na takovej zdvojovac? Vse co jsem zatim nasel je na dost maly proudy.
Jak je to u pouziti zdroje mimo PC s vetrakem? Zdroj ma zadni 80 mm, velkej vetrak, co fouka do bedny na nem neni. Vetrak ve zdroji v PC vetsinou odsava ze teplej vzduch ven. Neni lepsi pokud zdroj lezi na stole a drbe se z nej dost proudu, do nej naopak foukat?
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 18.07.2011 11:29 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 24.9.2008
Příspěvky: 175
Jelikož teplý vzduch má menší hustotu tak je vhodnější dovnitř tlačit studený, i větráku určitě udělá dobře to, že bude tlačit studený vzduch namísto teplého.

_________________
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 18.07.2011 14:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1265
Bydliště: Havířov
Účelem chlazení je odebrání přebytečného tepla, které je nutné dostat z uzavřené skříně ven. Proto jsou větráky instalovány pro odsávání. Nejvíce tepla ve zdroji vzniká na diodách, transformátorech a tlumivkách. Zatížený zdroj tedy sám produkuje hodně tepla a musí mít samostatný větrák. Na odvádění teplého vzduchu z výkonnějších PC slouží obvykle další ventílátor na zadní stěně. Novější zdroje mají velký větrák na spodní straně (jinde se nevejde), který tlačí vzduch do zdroje, jinak nelze zajistit správný směr proudění ven z PC. Výstup vzduchu je tedy pouze ven a takový zdroj musí být bez dalších otvorů. Výhodou velkého větráku je větší průtok při nízké hlučnosti. Měl jsem už i zdroje (jedny z prvních 400W), které měly větráky 2 - jeden vháněl studený do zdroje a druhý odsával ven.

Přídavné větráky, které vhánějí vzduch do skříně, se používají například pro ofukování zdrojů tepla (disky, CPU, paměti atd.) ve výkonnějších PC. Pokud je výstup vzduchu zajištěn tvarem skříně, nebo vzduchového kanálu, není obvykle nutné teplý vzduch z uzavřené skříně odsávat. To je zajištěno například u serverů a podobných zařízení, v ostatních případech je vždy použit větrák na odsávání teplého vzduchu ze skříně (běžná PC, domácí kina, rekordery apod.). Takové chlazení je obvykle i méně hlučné. Směr proudění je potom určen vhodným umístěním sacích otvorů. Proto je někdy nutné takový přístroj provozovat zakrytovaný, jinak nemusí chlazení fungovat.

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 18.07.2011 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.12.2010
Příspěvky: 714
Bydliště: Levice
ak mas zdroj takyto nejaky Obrázek
tak si myslim ze by bolo dobre otocit ventilator, tj. vysava vzduch a vytvara podtlak - budes citi na zadnej strane vanok
v pc ide teplo prirodzenym prudenim hore, no zvykne tam byt este plastove nasmerovanie


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 18.07.2011 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1265
Bydliště: Havířov
Souhlas, to je přesně ten případ s velkým větrákem. V PC se montuje větrákem dolů a tlačí vzduch ze spodu. Pro samostatné použítí bych větrák otočil.

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 19.07.2011 6:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5504
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Chlapi, Vy nectete, na co se ptam!! :lol:
Ten zdroj nebude v PC a nema velkej vetrak! A pod nim nebude nic topit jako v PC. Zdroj bude lezet na stole a napajet neco uplne jinyho. Tak odsavat nebo tlacit do nej???
Vcera jsem pritahl ze zbernaku 350W ATX zdroj, kterej ma krome klasiky 3.3, 5, -5, -12, +12 navic jeste dalsich +12V/10A. Pri zbezny kontrole v tom je pouze jeden ridici svab s 20 nohama. Napis na nem ale nejde precist. Zatim jsem zkousel predelavat jen AT zdroje, pripomente mi jak se zapina ATX. Zeleny kam, abych tu vzacnost neodpalil. :roll:
Predelavat jeden 12V vystup na 24V by asi bylo moc pracny. Co takhle na jeden vystup povesit nabojovou pumpu ci jinej menic kterej by z 12V dokazal udelat 22-24V/ 1-2A? Kamos mi rikal, ze nekde videl navod na napajec do auta pro notebook, z 12 na 19V se stabilizaci a jen par tranzistoru, na principu nabojovky. Hledal jsem na netu a nic. Nemate na takovyhle zdvojovac tip?
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz