Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2022 23:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Mám tady tuhle potvoru, viz předmět. Je na ní procík AT Mega32U4. Moje IDE prostředí ho ale nemá. Myslel jsem, že se vejdu do AT Mega 328 a bohužel. Dá se IDE nějak aktualizovat aby se přihodily novější desky? Instalovat něco novýho bude problém, PC je jen 32 bit a našel jsem, že nový IDE jsou jen 64 bit.
Díky!


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 01.01.2023 17:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 1337
Bydliště: Brno
V IDE by měla být sekce "Board manager", kde jde stahovat konfigurace nových desek.

https://support.arduino.cc/hc/en-us/art ... rduino-IDE

Já to IDE teda moc nepoužívám, programuju to přímo v obyčejném C standardním toolchainem (vim, avr-gcc, avr-binutils, make, avrdude).

Jinak ProMicro je poměrně pěkná deska - hardwarové USB v AT32U4 umožňuje ušetřit ten velký FTDI čip, a pro umístění do modelu je o dost lehčí než třeba Nano. Akorát na rozdíl od Nano nemůže být napájená třeba z 12 V.

_________________
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 01.01.2023 17:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Aha, já měl asi 4 roky nainstalovaný IDE a tam ten manažer desek nebyl. Našel jsem asi poslední 32 bit verzi 1.8.19 a nainstaloval. Tam už je ale když jsem ho rozklapnul, tak to AT Mega32U4 ke stažení nenabízí. Netušíš, jestli to není schovaný pod jiným názvem?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 01.01.2023 18:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 1337
Bydliště: Brno
Já fakt nevím, ale tak na pár kliků jsem našel, že jde zadat jako zdroj dalších desek toto URL:

https://raw.githubusercontent.com/spark ... index.json

Podstatná informace asi je, že v rozporu s názvem tohoto tématu Pro Micro není Arduino (není od firmy Arduino.cc), je od SparkFun Electronics. Takže do Arduino IDE je třeba tohle přidat jako "cizí" desku.

_________________
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 01.01.2023 19:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1868
Bydliště: Vysočina, ČR
Jestli máš něco jako toto, tak je tam podrobný popis nastavení (i v diskusi). Arduino Leonardo i Micro najdeš v „Manažer Desek“.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 01.01.2023 20:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
YenyaKas píše:
Podstatná informace asi je, že v rozporu s názvem tohoto tématu Pro Micro není Arduino (není od firmy Arduino.cc), je od SparkFun Electronics.

Nojo, když je to takhle origo popsaný na přepravním pytlíku, tak tomu nevěř. Je to nějaká čínská pohledová kopie toho SparkFunu, Na desce není nic napsaný. Ale od Lásky to není, ten si dává svý jméno na identifikační nálepky. Takže mě ani nenapadlo u něj hledat. A opravdu to je Leonardo, aspoň podle čipu.
Dostal jsem to jako prezent. Koukal jsem na Drátek.cz asi to je od něho a ten to má taky pojmenovaný jako Arduino Pro Micro.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 02.01.2023 14:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4716
Bydliště: SK Bratislava
toto si videl? mas tam vsetko co k tomu treba, vcitane instalacie dosky do ide (treba pridat taky srandovny riadocek do preferences)

https://github.com/sparkfun/Arduino_Boards

nezabudni potom vybrat okrem tvojej dosky aj spravny procesor (napetie, krystal)

ak s tym su nejake problemy, a mas naistalovane IDE z microsoft storu, tak to posli do haja a nainstaluj regulernu verziu IDE zo zip filu (urobil by som to aj ked este problemy nenastali :mrgreen: )


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pát 06.01.2023 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Jo, to IDE mám z Githubu. To první co jsem používal asi před šesti lety byla nějaká V1.4... a některý věci tam ještě nebyly.

Ale mám tu ještě jeden problém. Jako prezent se ke mě dostalo pár originál Pro Mini. Divný je, že ani jedno nemá zaškrtaný zespoda políčka, co to je.
Procík si přečtu na švábovi ale na tom pidikrystalu nepřečtu nic. Jestli se nezatlumí sondou, tak ho můžu změřit čítačem na jakým kmitočtu jede.
Ucc je buď 3,3-12V a nebo 5-12V. Jenže co data? Podle datašítu 168 a 328 3,3V verze chodí do 10 MHz a 5V verze chodí do 20MHz.
Tak snad to tak bude a krystal to rozliší...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pát 06.01.2023 10:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1868
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
... můžu změřit čítačem na jakým kmitočtu jede...
V příkladech máš program "Blink" (blikání ledkou). Stačí ho opakovaně náhrát a uvidíš s jakým nastavením správně bliká.
Mám těch desek taky několik. Všechny které mají stab. 3,3V jedou na 8MHz. Ale netvrdím, že to tak musí být, to nevím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pát 06.01.2023 16:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Jo s tím blikáním jsi měl pravdu. Přepsal jsem si delay v tom příkladu na 10 x menší aby se to dobře měřilo a 168 jede na 5 Hz, 328 na 10 Hz a pak tady mám jedno, co jede na 12,5 Hz. Vypadá to, že je v něm 20Mhz krystal, což by 328 měla taky umět. Zajícočítač mě ale bral kmitočet 8 MHz, ty vyšší už ne, podle 100 MHz osciloskopu je na 16 a 20 MHz už dost malá úroveň na nohách pro krystal.
Pak jsem si ještě ověřil to napájecí napětí přes RAW pin a měřil Vcc. Takže všecky desky Micro jsou již rozlišený. Taky jsem zjistil, že pokud se v IDE zadá pro teen blikací příklad 168 místo 238 nebo naopak, tak kompilace sice projde ale vlastní nahrávání se na konci kousne. A ještě další zjištění, pokud se na převodníku USB na serial nechá jumper nastálo na 3,3V tak se dá bez problému nahrát i celkem rozsáhlej projekt do 328 i když je na 5V. A kupodivu i s tím napájením 3,3V z převodníku vše co jsem zatím zkoušel na 328 tak normálně maká. Akorát se musí dát bacha aby na periférních deskách, třeba SD karta, nebyl další stabec na 3,3V. Pak už je za ním jen 2,6V a to je málo.
Takže vyřešíno.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: sob 07.01.2023 23:32 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4716
Bydliště: SK Bratislava
To uz je hromada otazok, takze len par voditok ...

Napetie sa da vecsinou zistit z oznacenia stabilizatora, ale nie je to pravidlom, mal som v rukach dosky kde bol uplne neznamy stabilizator, takze cesta cez RAW, to je istota

ak je to promini, tak je to v standarde bez usb, takze programujes cez FDTI alebo lepsie ISP pokial je vyvedene, ale nemusi byt a potom treba vyhladat piny po stranach, tam ta potom netrapi aky je tam stabilizator, lebo napajas cez ISP a tym padom mozes skumat frekvenciu blinkom ... problem s FDTI a stabilizatorom je v tom ze ked FDTI dava na vystupe TX 5V a stabilizator v doske ti to zrazi na 3.3V VCC hrozi problem s cipom, takze je dobre si pozriek ako je dosta z FDTI napajana, ak cez RAW, tak je problem, ak priamo na VCC, tak OK ... SPI to ma vzdy priamo na VCC, takze tam je istota. ... ta tvoja moznost programovat na 3.3V je ta istejsia varianta ... v kombinacii napetia a frekvencie je len jeden rules, ze 16MHz nejde s 3.3V lebo proceor to proste nestiha pri tom napeti, ine kombinacie idu ... o a to programovanie nie je zavisle na krystali, takze nie je problem programovat aj pri 3.3V, ale ak chces aby ten program potom aj bezal a komunikoval cez FDTI, tak to uz bezat nemusi, preto je tam ta volba 5/3.3V ... cize ak je tam 16MHZ krystal a chces aby ti program po naprogramovani bezal a kominikoval, musis mat na FDTI 5V

nespravna volba procesoru znemozni programovanie lebo programator prve co urobi si zisti ci mu sedi typ procesora, takze to sa pliest nesmie, mozez vybrat UNO a pouzit pro mini alebo micro, ale iba v pripade ze maju rovnake procesory

Na tie hodiny pozor, lebo blink berie frekvenciu krystala z nastavenia #define F_CPU z vybranej dosky v board menezeri, takze ak chces zistit pomocou blinku ci sedi frekvecia krystalu, je treba priamo v kode znovu ten define urobit, aby bola istota ze je tam taky aky si myslis :- ))))))))))

procesor na pro mini moze byt aj 328P aj 328PB, na to pozor ... 328P ma vecsinou krystal pri 5V verzii 16MHz a 328PB 20MHz .. samozrejme moze sa to lisit vyrobcom ... ak zistis ze krystal je nestandardny a nechce sa ti (alebo sa to neda pretoze si IDE stiahol zo shopu) predefinovat dosku, tak treba ten F_CPU dat vzdy na zaciatok programu a nemusis riesit spravny vyber frekvencie dosky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: úte 10.01.2023 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10288
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Igore, do svýho vlastního bastlu potřebuju 5 ks švába AT328 TQFP32. Je to miniatura čehosi a cpát tam destičku Arduino Mini, či jinou je moc velký. Problém je, že páskovaný TQFP32 jsou bez Bootloaderu a potřebuju je do finál produktu napíct než je osadím. Na finál programovací ICSP konektor dát nemůžu a kupovat pružinovej adaptér na programování TQFP32 je u nás za draho a nebo měsíc čekání na Ali. Tak mě napadlo koupit za pár kaček tenhle plošáček, nabastlit na něj krystal, reset a spol. Těch 10 noh AT328, co je na programování potřeba, se dá horkovzduchem bez problému odfouknout. Destička snad 5 pájení snese a i kdyby ne, tak za těch pár kaček si koupím jinou.
Co Ty na to?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2023 10:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4716
Bydliště: SK Bratislava
Neviem aky mas cielovy stav toho procesora, napriklad potrebujes tam naozaj bootloader? Mozes ho predsa napalit, nafuzovat a zamknut, a po ftakach, ziadny bootloader nepotrebujes. No ale pokial ano, tak bootloader programujes rovnako ako akykolvek iny program.

tak z hladiska nevedomosti dam par poznamok:

1/ oni tie svaby asi nebudu ani "nafuzovane" cim to budes robit? tym chcem povedat ze naozaj sa nanho budes musiet dostat na tom plosaciku z linku cez ISP.

2/ na programovanie krystal nepotrebujes, vlastne krystal nepotrebujes vobec, procesor ma sam v sebe 2 zdroje hodin. Rovnako reset tlacitko tiez nepotrebujes, programovanie cez ISP ma reset sam v sebe, takze programator ti ho podrzi v resete sam ked treba.

Ja som presne toto riesil tak, ze mam na plosaku vyvedeny konektor ISP, ale nie je osadeny (su to len prekovene dierky, kludne mozu byt pomedzi ne ine SMD suciastky), pri programovani proste plosak napichnem na isp osadene na programovacej doske , trochu ho "nauhlim" aby mal spolahlivy kontakt a vybavene :mrgreen:

Inak presne takto som to riesil aj s 8 nohymi PICkami, na plosaku mam SMD picko, okolo neho su DILkove diery ktore mam len na to aby som to napichol na protikus a naprogramoval. Dosky mi vyrabaju uz osadene a program cinanovi nedam, takze toto bolo jedine riesenie bez toho aby som mal na plosaku na okraji programovaci konektor.


JA OSOBNE by som to co pises riesil tak ze tuto dosku co si poslal by som zapichol do nepajiveho pola kde mam vyvedene ISP do programatora a napalil a nafuzoval vsetko co treba ... az potom by som ho dal dole a dal na dosku kam patri .... jakepakcopak 8)

Inac mame este ATtiny ak je promikro prilis velke :-P
Inac 2 ... ja to robim bez problemu ze breakboardy naletujem na prepojovaci plosak, robil som to s ESP8266 aj s promikro a k tomu breakboard senzor, takze som sa nemusel strapnovat so zhananim jednotlivych suciastok a v jednom pripade mi to vyslo o poznanie lacnejsie, lebo breakbordova suciastka bola za zlomok ceny paskovanej :twisted:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz