Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 11:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4706
Bydliště: SK Bratislava
Klasicke TTL hradla mali schopnost piskat pri nedostatocnom blokovani aj pri pomalom prechode logickou urovnou, vzniklo to tak, ze prepnutie sposobilo zmenu odberu, to zmenu napetia a to zmenu rozhodovacej urovne, takze to krasne piskalo a pri privodnych vedeniach a kablikoch od zdroja v dlzke povedzme 30 cm to rusilo prave tie VKV pasma. ... so vsetkymi dosledkami, to znamena blbu funkcnost zapojenia a postupne "odpalenie" lebo sa to v tom stave sialene hrialo :mrgreen:

... na druhej strane sa z toho lahko robili oscilatory s krystalom 8)


a naopak, pomerne pomale technologie pouzite v procesoroch ktore maju pomale prebehove casy, nevytvoria vyssie harmonicke, proste ten pomaly prebeh ich neobsahuje, takze "tamta vec" nema velku amplitudu vysokych harmonickych ako mali Skove TTLka, tie vedeli rusit az do 200MHz.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 13:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6574
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Tak, tak, presne. :wink:
Šottkáče boli fakt svine na rušenie, čosi som sa ich naosádzal a naoživoval. A veľmi veľa sa s nimi hral. Všade naokolo sa museli dávať keramické a tantalové kondíky aby to vôbec fungovalo a nerušilo samo seba. Šotkáčov aj dnes vo firme máme plné skrine. Sotva ich všetky na niečo použijeme, lebo mašiny už nevyrábame. A keby sme aj robili, tak by sme asi posunuli tie konštrukcie o generácie vyššie. Na druhej strane stroje ktoré sme si pre seba postavili pred >32 rokmi stále spoľahlivo fungujú. Len sme s nimi už ako kedysi NASA s raketoplánom Columbia, keď museli obháňať rozličné bazáry aby zohnali náhradné procesory rodiny 80186. Tak máme dva stroje, kde riadiaci PC ide stále pod MS DOS 6.22, sú ale zapojené do LAN (aj to bol problém), takže len prežujú súbory zo servera, ktorý im na W7/8/10 s modernými nástrojmi pripravíme. Pri radení technologických procesov je však DOS stále dobrý, ak zakážeš prerušenia, tak nič mu to riadenie v reálnom čase nenaruší.
Ale zas s tými starými súčiastkami je celkom príjemné, že keď si niečo zmyslím, tak šiahnem do šuplíka a na univerzálke niečo rýchlo zbastlím. Iste s Arduinom by sa veľa vecí dalo vyriešiť elegantnejšie, ale aj klasické diskrétne alebo jednoduché logické zapojenia majú svoje výhody. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 14:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4706
Bydliště: SK Bratislava
mam takeho doma asi tam meter kubicky :-P aj 8080 vcitane tych obvodov okolo a ziloga aj paralelnymi branami atd :-P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 15:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6460
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@všem _ Ono ve stavu dnešního elektro-smogu (rádio smogu) je (by byl) docela problém ellet_ův "poklesek"
cíleně najít. Většina šetření (takových případů) není výsledkem sledovacího měření, ale šetřením na základě
oznámení - stížností subjektů. Ponejvíc "naočkovaných některou z konspirační teorií". A hlavně zcela "mimo mísu".


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 15:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4706
Bydliště: SK Bratislava
bozeee 2

... tu predsa nejde o to ci sa poklesok da vypatrat (a ked nie tak je to OK?) ... ale o to ze ziadny IMHO (nemeral som) nevznikol, pretoze vyziareny vykon je daleko podlimitny, takze technicky sa ziadny neudial


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 16:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6574
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
igorb píše:
mam takeho doma asi tam meter kubicky :-P aj 8080 vcitane tych obvodov okolo a ziloga aj paralelnymi branami atd :-P

Ak k tým šuplíčkom so starými integráčmi, diskrétnymi polovodičovými súčiastkami rezistormi, kondíkmi a inou bižultériou pripočítam ešte niekoľko starých, ale funkčných PC (486, pentium, Pentium-II ...) čo skladujem na povale, tak to bude u mňa aj niekoľko metrov kubických (možno desiatka). :lol:
Fór je v tom, že na ten MS DOS sa už moderné PC nehodia, sú prirýchle a program na to nie je optimalizovaný. Takže rozličné parametre Time-Out-ov v programe sú primalé (nedajú sa zväčšiť). Takže, program napríklad čaká na zavretie dverí stroja (beží nejaký time-out) a s novým PC by ohlásil chybu ich zavretia už po zlomku sekundy, pričom s 486-kou, keby som ich nezavrel, tak by to ohlásil cca po 2 minútach. Musím teda mať v zálohe starý, ale funkčný šrot.
Taktiež DOS nemá ovládače na moderné integrované sieťové ani grafické karty, takže asi najväčší problém by bol s pripojením k LAN, lebo nové dosky už ani nemajú ISA zberňu kam by sa stará LAN karta dala pripojiť. Nehovoriac o tom, že aj server musí podporovať protokol NetBeui, čo bol problém už pri WinServeri2003 a WXP.
Viem že NASA mala s Columbiou presne takýto problém, nakoniec to vyriešili tak, že ju zmodernizovali, teda všetky staré bloky s procesormi 80186 vyhodili a nahradili vtedy najnovšími (neviem možno Pentiami). Ale aj tak im nakoniec tá Columbia spadla.
V našom prípade by modernizácia vyžadovala značný vývoj a na to už nemám ani ľudskú kapacitu ani prostriedky. Takže mi nezostáva nič iné len zbierať starý šrot. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 16:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6574
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
igorb píše:
bozeee 2

... tu predsa nejde o to ci sa poklesok da vypatrat (a ked nie tak je to OK?) ... ale o to ze ziadny IMHO (nemeral som) nevznikol, pretoze vyziareny vykon je daleko podlimitny, takze technicky sa ziadny neudial

Myslím si, že skutočne sa tie porušenia riešia až na základe udaní a TÚ zrejme ani nemá kapacitu aby sám aktívne rušiteľov vyhľadával a identifikoval. To sa robilo možno za čias ŠTB a aj vtedy ich zrejme viac zaujímala fónia na pásme, než nejaké riadenie modelov. Dokonca si myslím, že v Bordel Pásme 27MHz to vôbec nesledovali. Ja som napríklad postavil AM27 proporcionálnu súpravu a keď som od kamarátov zistil aké ofuky prináša jej legalizovanie na správe rádiokomunikácií (aj nemalé ročné poplatky), ta k som si povedal, že budem vždy tvrdiť, že moja vysielačka má výkon pod 100mW (čo extra povolenie vtedy nevyžadovalo), vyplnil som pre istotu jeden blankový formulár, čo dodávali k TX Mars-II, a ten som nosil. A ani ten nikto nikdy, ani na súťažiach, odo mňa nepýtal. :mrgreen:
Ale ako vravíš, nič sa nestalo, rozmútili sme tu búrku v pohári vody. :oops:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 16:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20291
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
ellet píše:
S ohledem na některé reakce...

Si asi říkáš "že já to sem dával", co? :-D

Už to nemá daleko od rovnání tenkýho drátu :lol:

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 18:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1846
Bydliště: Vysočina, ČR
jyrry píše:
Si asi říkáš "že já to sem dával", co? :-D

Už to nemá daleko od rovnání tenkýho drátu :lol:
:) Naštěstí jsou tady lidi nejen se školními znalostmi, ale i s praxí a citem pro věc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TX, RX trochu jinak
PříspěvekNapsal: stř 28.09.2022 5:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2013
Příspěvky: 160
Bydliště: Most
Zdravím všechny, myslím že testování na malou anténu kde plná délka se blíží k pásmu 160m ,Teda 1,8 MHz, je v pohodě. Naopak je to krásné testování. Držím palce ellet!Jen můj názor.
S pozdravem Michal OK1MBA


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz