Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 10:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3003
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Paráda. Zverejníš aj schému a kód, či?

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 14:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Jedná se o OpenXsensor, není potřeba nic vymýšlet. Použil jsem "Arduino Mini Pro" a sice dražší ale lepší senzor MS5611. Konfigurace se provádí úpravou souborů "oXs_config_basic.h" a "oXs_config_advanced.h". V souborech je vše zdokumentováno, většinou stačí "odremovat" zvolenou položku. Co se týče oddělovací diody, inspiraci jsem našel tady, používám ale i senzory u kterých nepřipojuji mínus pól baterky na straně měření, potom dioda být nemusí.
Pokud bude zájem, rád poskytnu podrobnisti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 17:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3003
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
ellet píše:
...Co se týče oddělovací diody, inspiraci jsem našel tady...


Ten link na stránku, kde je odkaz na našu stránku potešil! :wink:
(máš u nás pivo či kalíšok slivovice!)

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
mior píše:
...máš u nás pivo či kalíšok slivovice!..
To se to slibuje, když je u vás omezené cestování (jak tady píše ddano007). Jsem sice abstinent, ale kalíšok slivovice bych si dal. :D
Ale vážně, toho odkazu jsem si všiml a vím komu patří, protože k vám na web taky občas zabloudím. Někdy mě vaše články donutí k zamyšlení, někdy jsou inspirací.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 13:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Jen pro úplnost. Tento senzor, výškoměr a celkové napětí baterie, používám ke spokojenosti už několik roků. Pro menší éro, které napájím baterií 2S, celkové napětí baterie stačí. Je to opět fw OpenXsensor a jeho "vytvoření", jak vyplývá a přiložených fotek, je mnohem jednodušší, než senzor vracející napětí všech článků. Odpadá práce s umístěním děličů napětí (tady je pouze jeden) a hlavně odpadá práce s dost zdlouhavou kalibrací (pro srovnání skutečných a zobrazených hodnot stačí jednoduchý vzoreček).
Možná už jsem ty fotky jednou někde dal, ale pokud pomohou váhajícím...


Přílohy:
vario_bat_5611_1.jpg
vario_bat_5611_1.jpg
[ 100.18 KiB | Zobrazeno 3808 krát ]

vario_bat_5611_2.jpg
vario_bat_5611_2.jpg
[ 100.93 KiB | Zobrazeno 3808 krát ]

vario_bat_5611_3.jpg
vario_bat_5611_3.jpg
[ 109.17 KiB | Zobrazeno 3808 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 13:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Ještě doplním, že senzor jsem původně používal v systému Graupner Hott, později jsem ho přeprogramoval pro FrSky.
Rád dám případné další info.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 19:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
Ahoj, kdysi jsem si openXsenzor taky postavil, a to precizní vario. Někde je, nikdy neletělo.

Když jsme u té frsky telemetrie napadlo mě třeba použít u větroně letovou jednotku typu F4xx nebo F7xx.
I když ji nepustím k řízení bývá na ní proudový a napěťový senzor k tomu často i baro a ještě i gyro a akcelerometr.
Stačil by jednoduchý přijímač typu Smartport + Sbus nebo Fport a jednotka dodá 6 nebo i víc servo kanálů.
Dá se připojit i GPS.

Tohle pak dá tolik telemetrie že pilot může lítat i na slepo.

A jak říkám nemusí letovou jednotku vůbec pouštět k řízení, ale může využít i její jednotlivé funkce až po autonomní let.

Frsky radia umí LUA scripty takže může mít na displeji všechny telemetrické údaje i s umělým horizontem. (něco jako kokpit)

Asi tu bude mnoho lidí co bude namítat že letovou jednotku nechce ale úvaha je taková že to bude o kus levnější než množství senzorů co má na sobě a i kabeláž letounu bude čistější.
Jo a ještě má i černou skříňku.

Jen taková má úvaha...

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 20:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Máš pravdu, řešení je mnoho. Někdo si to radši koupí, někdo si to chce vyrobit sám. Já patřím mezi ty druhé, udělám si senzor jaký chci v éru mít (i kdyby podobný vůbec na trhu nebyl), nic navíc. Kdybych potřeboval senzorů víc, potom bych zvažoval vhodný nákup. Taky používám třeba Unisens-E. Je to i o optimalizaci řešení.
Je to taky o tom, kdo co umí a kdo co dělá rád. Jsou i tací, co si rádi staví i přijímače.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 22:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
Postavit si přijímač, to dělal tata postavil si rádio i přijímač.
Byla to skupina modelářů stavěli těch radii několik každej dělal co uměl nejlíp nebo k čemu měl třeba v práci přístup.

To vário sem si taky postavil a fungovalo.

Ale dnes se dá koupit a sehnat cokoliv, stavět senzor můžeš ale dnes už se to dělá míň protože to dělají jen lidi co si chtějí něco postavit protože je to baví a umí to.
Těch co to baví je málo.
Těch co umějí je čímdál míň.

Těch co umějí rukama doma něco udělat je málo asi budou ubývat. A většinou jsou ve věku mého tátu.

Mladší jako já když už něco staví je to programování MCU a 3Dtisk.
Vyrobit plošný spoj leptáním a fixem v ruce sem 15 let nedělal.

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 23:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Wormsnake píše:
Postavit si přijímač, to dělal tata postavil si rádio i přijímač...
Taky jsem začínal s vlastnoručně postaveným vysílačem a přijímačem. Dneska už bych na smd montáž neměl. Proto "lepím" už jen to, na co ještě vidím. Ale když jsem psal o samodomo přijímačích, myslel jsem dnešní 2,4GHz i s telemetrií a s nějakým dalším vylepšením navíc. Jako třeba tady.
Když píšeš o programování MCU, tomu se taky nevyhýbám, ale ty asi nemyslíš assembler :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 0:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
Snad to nevyznělo že umím programovat, a ještě v assembleru. Já sem na úrovni blikání LEDkou (v arduino) programování mě de tak že si stáhnu cizí kód a sem tam si tam něco nanejvíš zakomentuju nebo odkomentuju. :D

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 18:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Wormsnake píše:
...stáhnu cizí kód a sem tam si tam něco nanejvíš zakomentuju nebo odkomentuju. :D
Já už většinou taky :lol:, ale někdy mě něco donutí přemoct i lenost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky S.Port senzor trochu jinak
PříspěvekNapsal: pon 03.05.2021 20:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vysočina, ČR
Protože počasí zatím venkovním aktivitám moc nepřeje, stvořil jsem další senzor. Opět je to openXsensor (i když jsem váhal jestli použít knihovnu Pawelsky), měří to napětí a proud. Pro měření proudu jsem použil ACS758 50A. Chvíli jsem si musel hrát s kalibrací (s hodnotou MVOLT_PER_AMP), ale nakonec zobrazená hodnota proudu souhlasí s hodnotou na továrním ampérmrtru.


Přílohy:
U_I_2021_05_006.JPG
U_I_2021_05_006.JPG
[ 42.46 KiB | Zobrazeno 2441 krát ]

U_I_2021_05_10.JPG
U_I_2021_05_10.JPG
[ 56.29 KiB | Zobrazeno 2441 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz