Autor |
Zpráva |
Janek2
|
Napsal: čtv 14.01.2021 13:58 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
JirkaA píše: Janek2 čím to měříš? Je to hned druhý příspěvek zhora na této stránce.
Přesnost těch mích nabíječek je řekl bych o něco horší, než moje dva multimetry. Oba mají tři místa za desetinou čárkou. Jeden je Mastech MS8265. S tim jsem naměřil na jednom článku 3,781V. Druhý trochu levnější ANENG M10 naměřil 3,783V. O dvě tisíciny Voltu víc. A to je úplně zanedbatelný rozdíl. Takže si myslím, že měřáky mám dobré. Něčemu prostě člověk věřit musí.
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
macil
|
Napsal: čtv 14.01.2021 15:19 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
Myslel som, že som sa pýtal celkom jasne. macil píše: Tomuto nerozumiem. Keď nastavíš koncové napätie na 4,19V na článok, tak nabíjačka prebíja o 6 tisícin volta, keď ho nastavíš na 4,20V , tak prebíja o 96 tisícin Volta? Takže teraz po vyjasnení, nabíjačka vlastne prebíja o 0,006V na článok, inak povedané 6 tisícin volta, bez ohľadu na nastavené koncové napätie, čo je, myslím, na nabíjačku presnosť vyhovujúca.
|
|
Nahoru |
|
 |
juraj.jurej
|
Napsal: pát 15.01.2021 2:04 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
macil píše: Myslel som, že som sa pýtal celkom jasne. Takže teraz po vyjasnení, nabíjačka vlastne prebíja o 0,006V na článok, inak povedané 6 tisícin volta, bez ohľadu na nastavené koncové napätie, čo je, myslím, na nabíjačku presnosť vyhovujúca. Bežné nabíjačky nabíjajú s presnosťou na 0,01V. To je 10 tisícin. Rozdiel 6tisícin je OK, ale dá sa to ešte trocha doladiť. Já to mám nabíjanie vyladené na cca. 0,002V. Ono záleží aj od kvality aku. Nie vždi sú všetky články optimálne. Ani tie multimetre niesu väčšinou presné na 0,001V (treba pozrieť v manuáli), takže ten rozdiel múže byť ešte trochu menší. Napr. ten ANENG M10 má toleranciu (presnosť) 0,5%. To je možný rozdiel 4,2 x 100,5 = 4,221V (0,021V).
_________________ Tandem X20, TX16S
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: pát 15.01.2021 5:11 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20695 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
supan
|
Napsal: pát 15.01.2021 13:07 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
Registrován: 28.11.2010 Příspěvky: 140 Bydliště: Ostrava Poruba Obrázky: 0
|
Janek2 píše: Tak mě dnes dorazila z RC Studia HOTA D6 DC Dual. Tak jsem ze storage nabil naplno jeden dvoučlánek a jeden tříčlánek. Oba jsem nabíjel současně v obou kanálech. Nastavil jsem nabíjení na 4,19V na článek. Nabila články na 4,196. Tedy trochu přebíjí. Pak jsem je vybil na storage. Nastavil jsem 3,8V a vybíjení skončilo na 3,88v. Takže nic moc přesnost. Ale co mě není jasné, tak je kalibrace. Když ji navolím, tak se v horním řádku objeví: UnlockCalibration pod tím
3515F432668DE6B0 pod tím 16 nul
0000000000000000
Každou nulu můžu nastavit na 0 - 9 a nebo na ABCDEF. Takže jak se to kalibruje to opravdu nevím. Systém: HW: 1.0.1 LD: 1.0.4 SW: 1.0.38
SN: 201118097505001-001 Zdarec, Ten dlouhý kod je proto abys ho přepsal a tím otevřel kalibraci. PLS čím jsi měřil baterie? jakou přesnost ten tvůj měřák má? a víš o kapacitní vlastnosti Li pol ? Myslím, že rozdíl 8 setin a 6 tisícin je akceptovatelný vzhledem k přesnostem našich měřákůu a capacitní vlastnosti Pi pol. Když tak mne opravte. Ahojky Supan Edit po 10 min.. Tak vidím, že než jsem dočet všechny stránky, tak jste to tu probrali.  Mám Hota D6 + z Rc studia. Prozatím jsem jen testoval funkce. Kontrolně měřil s přesnosti +- jako ostatní. Narazil jsem na malý rozdíl při měření vnitřního odporu oproti Icharger 106B. Icharger měří odpor po připojení bat a vyvolání měření. Hota měří během měření. Rozdíl u několika pokusu byl vždy -+ 20-30%. Měřeny 3 článkové sady, různé stáří a kapacity. Icharger Hota 5-4-6 7-5-8 mohm 12-16-15 16-19-18 mohm 8-10-12 10-14-16 mohm může to být způsobeno tím, že Hota měří během nabíjení a Icharger ne? Chystám se na meření Ri dle http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?sho ... ky&idc=124Co myslíte? Ahoj Supan
Naposledy upravil supan dne pát 15.01.2021 13:59, celkově upraveno 3
|
|
Nahoru |
|
 |
supan
|
Napsal: pát 15.01.2021 13:57 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
Ahoj tak tady jsem to našel:
About Internal Resistance Measurement The D6+ AC/DC Dual Channel Smart Charger has a cell internal resistance measurement function that is only effective when performing balanced charging tasks on the battery. About two or three minutes after the start of the charging task, the internal resistance of the battery is measured and calculated. The internal resistance of the battery varies with different power levels. Generally speaking, the internal resistance measured is lower when the power is higher. When the charger measures the internal resistance of the battery, the charging current is instantaneously adjusted. Therefore, it is normal to find that the current is abruptly changed during the charging process. Due to the difference in the ways of measuring the internal resistance , the test accuracy of internal resistance like those attained on professional measuring instruments cannot be achieved. Therefore, the internal resistance value is only suitable for horizontal comparison reference, such as judging the consistency of cell performance or comparing the performance parameters of different batteries. The magnitude of the charging current has a certain influence on the accuracy of the internal resistance measurement. A battery with a large capacity and low internal resistance requires a large charging current to accurately measure the internal resistance.
|
|
Nahoru |
|
 |
juraj.jurej
|
Napsal: stř 27.01.2021 19:30 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
supan píše: Zdarec, Ten dlouhý kod je proto abys ho přepsal a tím otevřel kalibraci. PLS čím jsi měřil baterie? jakou přesnost ten tvůj měřák má? a víš o kapacitní vlastnosti Li pol ? Myslím, že rozdíl 8 setin a 6 tisícin je akceptovatelný vzhledem k přesnostem našich měřákůu a capacitní vlastnosti Pi pol. Když tak mne opravte. Ahojky Supan Edit po 10 min.. Tak vidím, že než jsem dočet všechny stránky, tak jste to tu probrali.  Mám Hota D6 + z Rc studia. Prozatím jsem jen testoval funkce. Kontrolně měřil s přesnosti +- jako ostatní. Narazil jsem na malý rozdíl při měření vnitřního odporu oproti Icharger 106B. Icharger měří odpor po připojení bat a vyvolání měření. Hota měří během měření. Rozdíl u několika pokusu byl vždy -+ 20-30%. Měřeny 3 článkové sady, různé stáří a kapacity. Icharger Hota 5-4-6 7-5-8 mohm 12-16-15 16-19-18 mohm 8-10-12 10-14-16 mohm může to být způsobeno tím, že Hota měří během nabíjení a Icharger ne? Chystám se na meření Ri dle http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?sho ... ky&idc=124Co myslíte? Ahoj Supan Myslím si o tom to, že HOTA merá presnejšie. Pretože meria inak. Meranie pri nabíjaní vyšším prúdom je presnejšie aj pri vybíjaní. iCharger pri meraní nepustí pri meraní Ri do aku určite nieakých 5A len tak, keď nevie o aký aku ide. Pustí minimum na zmeranie a z toho ho vypočta. Ale je to iba môj názor. Chcel by som keby niekto porovnal nieaké presné meranie iR napr. s nab. HOTA, aký je rozdieľ.
Naposledy upravil juraj.jurej dne stř 27.01.2021 19:41, celkově upraveno 2
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: stř 27.01.2021 19:39 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20695 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
supan píše: ... Co myslíte? ... Myslím že porovnávat měření Ri různých nabíječů je poněkud pošetilé a ještě pošetilejší je myslet si že se to dá přirovnat k měření Ri které dělají výrobci a výsledky píší do datasheetů. Měření Ri mi na jakékoli nabíječce slouží k porovnání dvou baterií mezi sebou, případně ke zhodnocení jak jedna konkrétní baterie stárne, ale musím to porovnávat pořád na stejné nabíječce. Nevyvozuji vůbec žádné závěry z toho že jeden typ měří tak a jiný typ jinak. I to by bylo pošetilé  (můj názor)
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
juraj.jurej
|
Napsal: stř 27.01.2021 19:45 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
jyrry píše: Myslím že porovnávat měření Ri různých nabíječů je poněkud pošetilé a ještě pošetilejší je myslet si že se to dá přirovnat k měření Ri které dělají výrobci a výsledky píší do datasheetů. Měření Ri mi na jakékoli nabíječce slouží k porovnání dvou baterií mezi sebou, případně ke zhodnocení jak jedna konkrétní baterie stárne, ale musím to porovnávat pořád na stejné nabíječce. Nevyvozuji vůbec žádné závěry z toho že jeden typ měří tak a jiný typ jinak. I to by bylo pošetilé  (můj názor) Súhlasím. Mne nejde o porovnávanie dvoch nabíjačov, ale o porovnanie aké je to meranie Ri modelárskych nabíjačov presné so skutočnosťou. Len som reagoval na otázku.
|
|
Nahoru |
|
 |
Yaromil
|
Napsal: pát 29.01.2021 13:26 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Zdravím,
dnes mi dorazila nabíječka Hota D6 Pro. Je to moje první nabíječka a přiznávám, že jsem v RC amatér. Vloni jsem začal lítat s Blade Nano S2 a letos jsem se chtěl posunout dále a pořídit větší stroj a tak jsem si začal postupně kupovat vybavení. Začal jsem právě touto nabíječkou.
Chtěl jsem se tak zeptat kolegů, kteří nabíječku mají, zda-li je normální, že nabíječka vydává takový vcelku vysokofrekvenční bzučení / hluk, který je slyšet i na vzdálenost několika metrů? Zní mi to buď jako špatné ložisko u větráku a nebo nějaký elektrický ruch, který jako amatér nejsem schopný identifikovat... Přirovnal bych ho tzv. coil wine, který se vcelku často poslední dobou řeší u počítačových komponent. Pokud pustím "self check" otáčky ventilátoru vylítnou nahoru, po skončení testu se ventilátor úplně ztiší (asi i vypne), v tomto momentě neslyším ani zmíněný brum a až ve chvíli kdy opět sepne ventilátor, tak se bzučení opět objeví.
Překvapilo mě také, že samotný ventilátor je dost hlučný (několikanásobně hlučnější než např. u aktuálně používaného počítače) a to pokud se nenabíjí a přístroj je pouze připojený do sítě.
Děkuji za případnou radu.
EDIT: Tak jsem nyní zkusil větráček (násilím zastavit :-/) a zmíněné bzučení přestalo, předpokládám, že to je tedy způsobené špatným ložiskem ve větráku. Rád bych se ale stejně majitelů zeptal, jestli takový bzučivý / lehce rachtající zvuk pozorojí?
|
|
Nahoru |
|
 |
supan
|
Napsal: pát 29.01.2021 18:00 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
Yaromil píše: Zdravím,
dnes mi dorazila nabíječka Hota D6 Pro. Je to moje první nabíječka a přiznávám, že jsem v RC amatér. Vloni jsem začal lítat s Blade Nano S2 a letos jsem se chtěl posunout dále a pořídit větší stroj a tak jsem si začal postupně kupovat vybavení. Začal jsem právě touto nabíječkou.
Chtěl jsem se tak zeptat kolegů, kteří nabíječku mají, zda-li je normální, že nabíječka vydává takový vcelku vysokofrekvenční bzučení / hluk, který je slyšet i na vzdálenost několika metrů? Zní mi to buď jako špatné ložisko u větráku a nebo nějaký elektrický ruch, který jako amatér nejsem schopný identifikovat... Přirovnal bych ho tzv. coil wine, který se vcelku často poslední dobou řeší u počítačových komponent. Pokud pustím "self check" otáčky ventilátoru vylítnou nahoru, po skončení testu se ventilátor úplně ztiší (asi i vypne), v tomto momentě neslyším ani zmíněný brum a až ve chvíli kdy opět sepne ventilátor, tak se bzučení opět objeví.
Překvapilo mě také, že samotný ventilátor je dost hlučný (několikanásobně hlučnější než např. u aktuálně používaného počítače) a to pokud se nenabíjí a přístroj je pouze připojený do sítě.
Děkuji za případnou radu.
EDIT: Tak jsem nyní zkusil větráček (násilím zastavit :-/) a zmíněné bzučení přestalo, předpokládám, že to je tedy způsobené špatným ložiskem ve větráku. Rád bych se ale stejně majitelů zeptal, jestli takový bzučivý / lehce rachtající zvuk pozorojí? Ahoj, taky mi to tak popiskuje. A je to jako by to dýchalo, neb to ma asi rychlou zpětnou vazbu od čidla teploty a vypadá to jako když motorkář stojí na přejezdu..
|
|
Nahoru |
|
 |
supan
|
Napsal: pát 29.01.2021 18:02 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
juraj.jurej píše: Myslím si o tom to, že HOTA merá presnejšie. Pretože meria inak. Meranie pri nabíjaní vyšším prúdom je presnejšie aj pri vybíjaní. iCharger pri meraní nepustí pri meraní Ri do aku určite nieakých 5A len tak, keď nevie o aký aku ide. Pustí minimum na zmeranie a z toho ho vypočta. Ale je to iba môj názor. Chcel by som keby niekto porovnal nieaké presné meranie iR napr. s nab. HOTA, aký je rozdieľ.
OKi díky. Supan
|
|
Nahoru |
|
 |
supan
|
Napsal: pát 29.01.2021 18:04 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
jyrry píše: Myslím že porovnávat měření Ri různých nabíječů je poněkud pošetilé a ještě pošetilejší je myslet si že se to dá přirovnat k měření Ri které dělají výrobci a výsledky píší do datasheetů. Měření Ri mi na jakékoli nabíječce slouží k porovnání dvou baterií mezi sebou, případně ke zhodnocení jak jedna konkrétní baterie stárne, ale musím to porovnávat pořád na stejné nabíječce. Nevyvozuji vůbec žádné závěry z toho že jeden typ měří tak a jiný typ jinak. I to by bylo pošetilé  (můj názor) Ahoj díky. jsem si to myslel. Ale je lepší to prokonzultovat  Supam
|
|
Nahoru |
|
 |