Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 22:12 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.6.2013
Příspěvky: 253
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 1
Není to vinutí vinuto dvěma dráty souběžně ? Do dvou pájecích bodů. Obvykle se to dělá z důvodů snadnějšího navíjení slabším drátem.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 22:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Ty jo, asi jo, zítra ho budu vyndavat, má to čtyři vývody, tak máš asi pravdu.

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 22:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7904
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ta tlumivka z odkazu je ale jen 10A a on má zdroj 20A :lol: Proto je motaná dvěma dráty a to jádro asi bude taky s větším průměrem. Na té první fotce je patrné, že přinejmenším ta D14 na předním rohu odstává od chladiče a pravděpodobně ta druhá na tom bude podobně. Jak už tu někdo radil, chce to minimálně přeměřit ty diody a předělat to jejich přimáčknutí k chladiči. Po té opravě přimáčknutí je taky dobré přepájet jejich nožičky, aby se uvolnilo pnutí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 1:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
To předělání příčky jsem psal já. Teď jsem si vzal brejle a kouknul na zvětšený fotky ze začátku vlákna. Nojo, klasika, příčka prohnutá, diody opravdu odehnutý. Ale špatný určitě nebudou, pokud se totiž některá prorazí nezvládne to proudová ochrana a vyhulí se oba fety. Jedině kdyby snad byla přerušená. Ještě na těhle modelářekejch zdrojích dělám jednu úpravu, u diod vyhazuju šedivou gumičku. Je tam naprosto zbytečně, obě diody mají na chladící plošce stejnej potenciál. Kov na kov líp chladí. Pro Fety ale to vyházení gumiček neplatí!!!
Jinak Larku v tý Power X 80 (co dá 30A) tak je tahle toroidka namotaná jedním!! drátem, zato 3,2 mm. Kurňa, jak to na ten celkem malej toroid namotali je mi záhadou.
V příloze je opravenej Power X 80. Skutečně dokáže dávat 30V/30A, na plošáku má napsámo 1KW. Jo a jsou čtyři Fety IXYS IXTQ22N60P, který na netu nemají datasheet a nikde jsem nenašel dodavatele. Jsou k nalezení jen IXYS IXTQ22N50P o 100V míň. Před dvěna roky stály 400 kaček kus....

Jirka


Přílohy:
pravy_b.jpg
pravy_b.jpg [ 112.25 KiB | Zobrazeno 806 krát ]
levy_b.jpg
levy_b.jpg [ 114.78 KiB | Zobrazeno 806 krát ]
horni2.jpg
horni2.jpg [ 112.25 KiB | Zobrazeno 806 krát ]
celo.jpg
celo.jpg [ 126.15 KiB | Zobrazeno 806 krát ]
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 8:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Tak jsem dnes otevřel dva PC zdroje, 350 a 450W a ani jeden nemá takovouhle tlumivku - asi se to dalo čekat :-), budu muset najít někoho, kdo to bude umět opravit a vyměnit. Otázka je, zda se to vyplatí, zdroj mám asi 10let...

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 8:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 504
Změř pruměr drátu , spočítej závity , v práci je máme cosi podobného. Za rok jsem jich vyměnil cca 50 ks.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 8:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Tak těch vývodů je tam celkem 8, průměr drátu je 1mm...
Příloha:
IMG_20161231_081709.jpg
IMG_20161231_081709.jpg [ 101.76 KiB | Zobrazeno 787 krát ]

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 8:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 504
Spočítej ještě počet závitů , a vyfot to ze spodní strany desky aby bylo jásné jak je to zapojené , / domnívám se že jsou to 4 cívky paralelně/.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 9:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Desku jsem vyndal, foto zde, všechny čtyři vycházejí z jednoho místa, pak jsou už jen dva páry vždy u sebe.
Příloha:
spodek.jpg
spodek.jpg [ 142.37 KiB | Zobrazeno 777 krát ]

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 9:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Myslíš, že jsou všechny čtyři dráty navinuté o stejné délce? Resp. pokud to odpájím, budu vědět, jak to vrátit zpátky? Jestliže jsou z jednoho místa, je asi pak jedno, kam je zapojím...

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 9:43 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 504
U nové cívky by měl být zachován počet závitů a směr namotání .
Potřeboval bych detailnější foto ,označ si vinutí , vyndej a nafot detailně cívku.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 9:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
TomasTR píše:
Tak těch vývodů je tam celkem 8, průměr drátu je 1mm...
Příloha:
IMG_20161231_081709.jpg


Podle toho, jak je namáčklej elyt na toroid bude nejspíš suchánek a je potřeba vyměnit, možná i oba. Toroid mohl mít klidně 300-400 stupňů když se takhle vypálil a dost se divím, že žárem neslezla z elytu smršťovacka.
Na toroidu jsou 4 vinutí drátem 1 mm motaný najednou. Ty čtyři dráty začátku můžeš strčit do libovolný díry po původním začátku cívky. To samý konec. Samozřejmě nesmíš prohodit některý začátek a konec.
Vůbec jsi nereagoval na to, jak byl namontovanej kryt a taky na rady jak upravit montáž diod. To že vyměníš cívku ještě neznamená, že zdroj při zapnutí nebouchne a nebo nebouchne po pár minutách až hodinách.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 10:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Díky všem za radu, ale vzdávám to, nechám to na někom jiném, nerad bych způsobil ještě něco jiného, elektronice moc nerozumím, občas jsem sestavil a osadil pár součástek ve stavebnicích, ale to bylo primitivní.

Pokud se zde najde někdo, kdo by měl zájem mi s tím pomoci, uvítám to.

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 10:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7904
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Koukám, nejvyšší čas abych te svůj Power X 40 zavčas zrevidoval, ještě než vyhulí. Mám ho už taky nějakej pátek a nikdy jsem do něj nelez. Fakt je, že ho nehoním do extrémů ale přinejmenším revizi a vyčištění by si asi zasloužil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 31.12.2016 10:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7904
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to TomasTR: Psal jsi že zdroj zatím jede, tak si myslím, že by ta výměna tlumivky, elitů a oprava upevnění diod měly stačit a to nic složitého není. Navinutí 1mm drátu taky není žádný problém. Jen se musí dát pozor, aby si neprodřel smalt na drátu. Na některých feritech bývají ostré hranky, tak je stačí lehce obrousit, případně jádro namočit do epoxidu, aby se udělal povlak, nebo stačí i papírový pásek. Některá jádra už jsou povlakovaná plastem. Jde jen o to aby se ten smalt neprodřel.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: reach a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz