Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 29.12.2016 18:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Ahoj,
neporadíte někdo?
po půl roce jsem pustil zdroj 12V 20A Graupner k nabíječce a po chvilku se z ní valí elektrickej smrad, po otevření jsem objevil pálející se součástku, poradíte co to je za součástku a proč se může pálit? Elektronice nerozumím, součástku bych vyměnit zvládnul, ale spíš co je asi příčinou?
Příloha:
IMG_20161229_173717.jpg
IMG_20161229_173717.jpg [ 94.65 KiB | Zobrazeno 1713 krát ]

Příloha:
IMG_20161229_173731.jpg
IMG_20161229_173731.jpg [ 71.66 KiB | Zobrazeno 1713 krát ]

Příloha:
IMG_20161229_173636.jpg
IMG_20161229_173636.jpg [ 64.36 KiB | Zobrazeno 1713 krát ]

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 29.12.2016 19:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 504
Podobné cívky měním často ve výrobcích mého zaměstnavatele a příčinou je vadné jádro. Tato je ale dle fota se 2 vinutími.
Pro jistotu bych změřil kapacity elektrolitických kondenzátorů okolo , nebo je rovnou vyměnil též.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 29.12.2016 19:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.1.2012
Příspěvky: 372
Takhle od boku střelit "vadné jádro"? A co třeba ty moc pěkné přilehlé trandy? Sice neznám zapojení, ale třeba by měly spínat, nespínají a tím způsobují kontinuální průtok velkého proudu...

EDIT: A když už, tak spíš než kapacitu bych změřil ESR. (ale okometricky vypadají v pořádku)
EDIT2: Teď koukám, že to co považuji za tranzistory ale výrobce na desce označil "D...", takže pouze diody?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 29.12.2016 20:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Jen dodám, zdroj funguje, jen po chvíli se ta cívka zahřeje a začne smrdět.

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 29.12.2016 20:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 526
Bydliště: Lysice,Brno,Blansko.
Obrázky: 7
To co se Ti pálí je tlumivka.Kuchnul bych podobnou z nějakého PC ATX zdroje.Spočítej si závity.Změř průměr jádra,vodiče a hledej podobné hodnoty.Jádro je po tom teplotním šoku KO.Jen si tipnu že ty diody/dioda budou proražené.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 0:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.6.2013
Příspěvky: 253
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 1
Já bych to tipoval na mezizavitovy zkrat přes hranu ferritu do mědi dratu. Některá ta akumulační (zelezopracha) jádra vedou.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 0:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Těhle zdrojů jsem několik opravoval. Graupner je na tom jen napsáno, jinak je to prachsprostá Čína, jak jinak. Prapůvodně Power X. Zapojení je skoro stejný jako PC zdroj, jen to má jedno výstupní napětí.
V těch zdrojích je jeden velkej problém a to kovová příčka, co se s ní přitahují výkonový diody a tranzistory k chladiči. Je z nějakýho bláta a když se zatáhne středový šroub, tak se prohne (třeba i po čase) a diody a tranzistory nemají pořádný tepelný kontakt s chladičem. Původní z 1 mm plechu je potřeba vyměnit za plný železo tlustý cca 2,5-3 mm, vyřezat pilkou a zapilovat a vyvrtat středovou díru.
Pokud se přehřeje některej tranzistor nebo dioda, tak se prorazí a odejde celý zdroj. U větráku jsou dvojtý diody 30A/100V, na druhý straně tranzistory FET na 600V.
Pokud odejde některá dioda, odejdou vždy i oba Fety a někdy i vstupní usměrňovač. Vypálenou cívku jsem v jednom měl taky. Je potřeba sehnat vrak PC zdroje stejnýho výkonu!! a cívku namotat stejně, zachovat průměr drátu, nebo i trochu vetší, počet závitů a taky počet paralelních drátů cívky pokud je motaná více dráty najednou. S tím se musíš obrátit na nějakýho bastlíře, není to obyčejný měděný drát ale má smaltovanou izolaci. Ten zdroj se někdy přehřál. Zapíná ti spolehlivě větrák a nekňučí za provozu? Pokud jo, mohl se klidně zastavit. Jinak jeden z důvodů, proč se zdroj přehřívá je že čínskej soudruh namontoval špatně horní víko. Boční žaluzie musí být vepředu, některý zdroje je mají vzadu, vzduch špatně proudí a pak se zdroj přehřeje.
Navíc zdroj má blbý hlídání přetížení. Musíš uvažovat takhle: Když nabíjíš 1-3 LiPolky, tak proud ze zdroje odpovídá přibližně nabíjecímu proudu. Pokud ale půjdeš nahoru s počtem článků, tak se napětí 12V zdroje musí v nabíječce zvyšovat a odběr proudu jde rapidně nahoru. Třeba při nabíjení šestičlánku se ze zdroje odebírá 2,5 x víc, než je nabíjecí proud! Takže pokud navalíš do šestičlánku 7-8A tak ten zdroj jede nadoraz a může se přehřát a odejít.
Vřele doporučuju, dát to opravit někomu, co ví co dělá, protože ve zdroji je FÁZOVÉ NAPĚTÍ 230V i více a spolehlivě tě to může zabít!!! Navíc pokud se nenajdou všechny vadný součástky, při špatným postupu při zkoušení odejde znova kupa součástek a je to nekončící začarovanej kruh.
Jen tak orientačne, ty dvě diody a dva Fety stojí dohromady skoro 300 kaček.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 7:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
OK, díky všem za diskuzi, asi to tedy nechám opravit u někoho. Sám si na to netroufám, kdyby šlo o výměnu jedné součástky, tak asi jo, ale co se zde popisuje je nad moje síly a vědomosti.

Není někdo z vás z Prahy, kdo by to uměl?

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 9:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.6.2013
Příspěvky: 253
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 1
Ten zkrat na tlumivce je příčinou, že při větším nabíjecím proudu tlumivka smrdí. Ostatní součásti budou nejspíše dobré.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 19:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Plha píše:
Ten zkrat na tlumivce je příčinou, že při větším nabíjecím proudu tlumivka smrdí. Ostatní součásti budou nejspíše dobré.

Takže myslíš jen tu tlumivku zkusit vyměnit?

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 19:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
TomasTR píše:
Takže myslíš jen tu tlumivku zkusit vyměnit?

A máš z čeho a zvládneš namotat jinou? Vše už jsem popsal výše. Pokud to uděláš jinak, bude čoud, rána, smrad, buď hned, nebo později až se zase uvolní ty součástky na chladičích.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 19:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
Mám doma asi tři zdroje z PC, zkusím je zítra kuchnout...

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Jak jsem psal, stejnej výkon, stejnej počet závitů, stejnej průměr. To v žádným nejspíš nenajdeš a bude se muset převinout.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 21:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.6.2013
Příspěvky: 253
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 1
Klidně tam dej tuto, mám to vyzkoušené u jiných podobných zdrojů po výměně.
http://www.ges.cz/cz/toroidni-akumulacn ... 03334.html


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 30.12.2016 22:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2009
Příspěvky: 982
Bydliště: Praha 9 Kyje
Obrázky: 0
já tam mám ale ty vinutí dvě...

_________________
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz