Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 06.05.2015 14:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2010
Příspěvky: 716
Bydliště: Praha 10
Zdravím,
nabíjím sériově dvě baterky 3čl. 1300 2C pouze přes balanční konektory. Mám nabíječku Cellpro 10s, která to umožňuje (omezení pro tento způsob nabíjení je na 4A). Dvě baterky 3čl. 2600 nabíjím také sériově, ale už se silovými kabely. Nabíječka nejdříve srovná napětí článků a potom začne nabíjet. Tím se doba nabíjení podstatně zkrátí. Dají se nabíjet i baterky různých kapacit a počtu článků. Tam je ale omezení, že baterka s menší kapacitou "zdržuje" nabíjení té s větší kapacitou(max. nabíjecí proud je stanoven podle menší baterky). V návodu doporučují po dokončení nabíjení menší baterky proces přerušit, odpojit menší baterku a dobít tu velkou.
Pat

_________________
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 06.05.2015 17:26 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 18.10.2014
Příspěvky: 137
Bydliště: Brno-venkov
Obrázky: 4
igorb píše:

tak tak ... len treba aby boli zdrave



To je základ. Vybíjíme na zůstatek cca 40-45%, Baterky přeměřím balancérem, a nabíjím 2 zároveň. u 4čl.3300Ah už to neřeším. Ty už každou zvlášť.

_________________
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 12:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1564
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Používám http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=31488 a teď i http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=49410
Ten první typ na 6 aku používám už déle a bylo to docela pohodlné. Sice nabíjení na Accucell 6 50 Watty trvalo dlouho, ale rozhodně méně, než každou zvlášť. Pokud jsem tu desku zapojil k Reaktoru 300W a zatížil 13,2A (2,2 Ah x 6), tak po chvilce byly silové kabely docela teplé, tak jsem to neriskoval a ubral. Píšu to proto, že v údajích k té desce má výrobce uvedených až 30A a to bych rád viděl na vlastní bulvy, jak by se to chovalo, to tam pustit.
Na fotce jsou pro srovnání oba typy:
Příloha:
20092015024.jpg
20092015024.jpg
[ 74.48 KiB | Zobrazeno 1351 krát ]



Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 14:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Origo silové kabely (včetně HK nabíjecích) jsou dost poddimenzované, stejně tak i napájecí u těch nabíječek - je to trocha mědi pod silnou izolací; kde to bylo záhodno, tam jsem to vyměnil za 10-12AWG a je to...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 15:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1564
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Díky za tip, asi to časem udělám. Ještě dotaz. Ta deska na 4 ks aku je údajně nějaká "chytřejší". Nejen že má pojistky, ale nějaké šváby, nebo co to je. K čemu to je? Další ochrana při nabíjení?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:12 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 1.7.2015
Příspěvky: 126
Bydliště: Pardubice
Obrázky: 2
Na obrázku vidím jen smd odpory které řeší asi rozdílné napětí baterek po připojení.

_________________
TwinStar II, FW-190, FUNCUB
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1564
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Dík, já tomuto nerozumím, proto jsem se ptal, proč to tam je. Na té jednodušší nic takového není. Možná je tahle asi víc blbuvzdorná, podle toho, co píšeš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:19 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 1.7.2015
Příspěvky: 126
Bydliště: Pardubice
Obrázky: 2
docela zajímavá funkce je to řetězení desek, ale 40A tomu bych moc nevěřil. Asi časem taky pořídím jen mi furt přijde za těch pár konektorů že chtěj dost peněz.

_________________
TwinStar II, FW-190, FUNCUB
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Takováhle udělátka si dělám sám, na míru; nějaká velká univerzálnost mi nesedí, zvětšuje to rozměry a v neposlední řadě roste i možnost nějakého zádrhelu.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:40 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 1.7.2015
Příspěvky: 126
Bydliště: Pardubice
Obrázky: 2
jyrry píše:
Takováhle udělátka si dělám sám, na míru; nějaká velká univerzálnost mi nesedí, zvětšuje to rozměry a v neposlední řadě roste i možnost nějakého zádrhelu.


Tak se podělte zbastlit bych to dokázal jen to vymyslet abych si to tu nepodpálil :lol:

_________________
TwinStar II, FW-190, FUNCUB
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 16:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ono na tom nic není, jen vhodně pospojované konektory... Teď mám kufr s kabelama ve sklepě, po ruce mám jen takové blbůstky jako třeba toto:
Příloha:
4mm_XT60.jpg
4mm_XT60.jpg
[ 123.01 KiB | Zobrazeno 1295 krát ]

Není to sice na paralelní nabíjení ale není problém ten XT60 zdvojit... Jinak mi zrovna toto šetří místo, píchnu to rovnou do nabíječky :)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2015 17:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1564
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Draken píše:
docela zajímavá funkce je to řetězení desek, ale 40A tomu bych moc nevěřil. Asi časem taky pořídím jen mi furt přijde za těch pár konektorů že chtěj dost peněz.
Těm 40A taky nevěřím. Ale možná časem ještě jednu tuhle desku pořídím. A nebo Reaktora. A nebo oboje. :)

jyrry píše:
Takováhle udělátka si dělám sám, na míru; nějaká velká univerzálnost mi nesedí, zvětšuje to rozměry a v neposlední řadě roste i možnost nějakého zádrhelu.
Tak samozřejmě je ideální tomu rozumět a postavit si, co potřebuješ. My, co elektrotechnice neholdujeme, musíme kupovat :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Sériové/paralelní nabíjení
PříspěvekNapsal: pát 06.05.2016 8:07 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 28.9.2015
Příspěvky: 34
Bydliště: Brno
Zdravím!
Začínám se učit lítat s vertigem od rcfactory 80cm.
Přícházím na problém, že když nabíjím na place tak je nabíjení pomalé a větší proud nechcu do lipolek dávat aby nehořely. Narazil jsem že na HK mají něco jako paralelní destičky. Hledám nějakou nejlépe s g2 konektorem ale nenašel. Máte s tím zkušenosti? Chtěl bych koupit/ ubastlit paralelní \sériovou destičku. Mám icharger 106b+ a 4 2s lipol packy giant power 350mah s g2 silovejma konektorama.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sériové/paralelní nabíjení
PříspěvekNapsal: pát 06.05.2016 9:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
Když napíšeš do hledání - paralelní nabíjení (nebo něco podobného). dostaneš hromadu odkazů a najdeš odpovědi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sériové/paralelní nabíjení
PříspěvekNapsal: pát 06.05.2016 9:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 28.9.2015
Příspěvky: 34
Bydliště: Brno
No napadlo mě že bych koupil z HK paralelní rozšestku pro balančák a jeden konec bych ustřihl a napájel místo toho banánky.
Co si o tom myslíte?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz