Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 21.09.2022 9:06 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 16.8.2018
Příspěvky: 73
Bydliště: Kladno
Zdravím,
dovoluji si oslovit fórum s dotazem jestli je obecně lepší :
1. připojit nejprve nabíječ ke stabilizovanému zdroji a následně zdroj do sítě 220V
2. zapojit stabilizovaný zdroj do sítě 220V a pak k němu nabíječ.
Jde mi čistě o to abych si neodpálil nabíječ, případně jestli zdroj sepne při zapojení do sítě s připojenou zátěží/bez ní.
děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 21.09.2022 10:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6277
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
_ Slušný zdroj a slušná nabíječka musí spolehlivě bez poškození přežít oba (případně i jiné) postupy.
_ Pro klidnější svědomí spojuji v pořadí 1. (spotřebič (zátěž) - nabíječka) (2. stab. zdroj) 3. ( - AC 230V)
_ Rozpojuji ve stejném pořadí 1. odpojím spotřebič (= zátěž, = mobil, =baterky, ) ...

_ Dokud se používaly jako zdroj pro nabíjení adaptéry s nestabilizovaným výstupem (žel. trafo + gratz + elyt)
panovaly dva názory 1. více nebezpečná je možná špice při zapnutí trafa na 230V
2) více nebezpečné je napětí maximální napětí (bez zátěže = naprázdno) na Um = 1.4 x Uef (cca Um=1.5 x Uef)
Odtud pak vyplývaly dva obrácené postupy připojování
A) Nejdříve adaptér do 230V a až potom mobil (nebo jiná zátěž) k adaptéru
B) Spojit adaptér s mobilem (jinou zátěží) a spojený celek připojit na síť AC 230V, 50Hz
_ Dával jsem přednost B) neb při zatlumení zátěží špičkové napětí (vyvolané sepnutím indukčnosti) je menší
_ Je tam ještě vliv okamžitého napětí AC 50Hz ve chvíli sepnutí, to by ale mělo být ošetřeno
zapojením. Např. trvale připojená malá "před zátěž" přímo v nabíječce. Je to na úkor malého zhoršení účinnosti


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.09.2022 16:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20218
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Larch_CZ píše:
... případně jestli zdroj sepne při zapojení do sítě s připojenou zátěží/bez ní.
děkuji

Vždycky jsem to měl a mám ad. 1), některé nabíječe mám doma připojené trvale ke zdrojům a zapínám to jen vypínačem zdroje.

Co se týká toho jestli zdroj sepne se zátěží - většina zdrojů je řízená "švábem" s pomalým náběhem, je to i kvůli nabíjení elytů ve zdroji.

Historii s trafem nerozebírám, je to zbytečné.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.09.2022 17:05 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6277
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
_ Po několika opakovaných zkušenostech, mám spotřebiče se spínaným zdrojem
(pokud nemám jistotu, že vestavěný vypínač zdroje "MAIN POWER" neodpojí oba vodiče pohyblivého přívodu
od (zástrčka/kolíky - šňůra, dutinky - zásuvka) mezi sebou ODDĚLENY, vloženým mechanickým dvoudrátovým vypínačem
NEPROPOJENY -- Z tohoto stavu nelze spotřebič dálkově "probudit" což může být u něčeho nevhodné.
_ Ani ne tak že, pokud jsou vypínány kontaktem přes polovodičový "stykač - relé", tak protože (ve stavu STANDBY)
a) některé zdroje nadměrně hřejí (kapacita elytů) b) mají jistou velmi malou (prakticky zanedbatelnou) spotřebu,
ale proto že jsem byl přímým svědkem opakované události kdy při blízkém úderu blesku,
ty co byly "jen vypnuté" (PC kontaktem na skříni) a se šňůrou v zásuvce (po drátech impuls) VYHOŘELY
_ Ty co měly vidlice vytaženy přežily. Vytahování vidlic zásuvkám a šňůrám dvakrát neprospívá.
_ Byly vloženy prodlužky s vypínačem. Dost problém vybrat vypínače co přežijí rozmary uživatelů "BFU".
Slušně: "běžný Franta uživatel" ("BFU").


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2022 17:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6819
Bydliště: Moravský kras
Guchare to je nesmírně naivní myslet si, že dvoupólový spínač tě ochrání před účinkem bleskového přepětí.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2022 18:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10138
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Vážení, až se jednou potkáte se pulsním zdrojem Mean Well, co po vypnutí síťovýho vypínače vylítlo na výstupu na okamžik napětí na dvoj až trojnásobek, tak budete před vypnutím zdroje vše odpojovat a naopak připojovat až po zapnutí zdroje. A nebyl to jen ten MW ale i laboratorní zdroj za víc než desítku. Vše původ v kontinent Čajně.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2022 21:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10947
Bydliště: Břeclav, CZ
Celeron píše:
Vážení, až se jednou potkáte se pulsním zdrojem Mean Well, co po vypnutí síťovýho vypínače vylítlo na výstupu na okamžik napětí na dvoj až trojnásobek, tak budete před vypnutím zdroje vše odpojovat a naopak připojovat až po zapnutí zdroje. A nebyl to jen ten MW ale i laboratorní zdroj za víc než desítku. Vše původ v kontinent Čajně.


Tak nějak.

Z principu a selského rozumu napřed zapnu zdroj a pak k němu teprve něco připojím.

Jinak řečeno, napřed zapnu jedno zařízení a až naběhne, připojím k němu další.

Nechat je spojené a zapnout najednou je loterie, ve které nabíhají a stabilizují se dvě vzájemně se ovlivňující a přitom neprovázané věci žijící nezávislým životem. Nikdo neví jak to kdy dopadne. Špička v jednom rozhodí to druhé, může to kmitat, prorazit se, cokoliv.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2022 23:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 3522
Bydliště: SK
Obrázky: 6
zdzd píše:

Tak nějak.

Z principu a selského rozumu napřed zapnu zdroj a pak k němu teprve něco připojím.

Jinak řečeno, napřed zapnu jedno zařízení a až naběhne, připojím k němu další.

Nechat je spojené a zapnout najednou je loterie, ve které nabíhají a stabilizují se dvě vzájemně se ovlivňující a přitom neprovázané věci žijící nezávislým životem. Nikdo neví jak to kdy dopadne. Špička v jednom rozhodí to druhé, může to kmitat, prorazit se, cokoliv.

Pre nás samozréjma vec. Ale okolo seba často vidíme, ako trhajú tie nabíjačky s telefónom so zásuvky (alebo naopak).

_________________
Tandem X20, TX16S


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2022 23:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6277
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@JirkaA "je nesmírně naivní myslet si, že dvoupólový spínač tě ochrání před účinkem bleskového přepětí"
_ Ono bylo ganzégal co jsem si myslel já. Podstatné bylo co si v těch opakovaných situacích "myslelo" :-) to bleskového přepětí.
_ Tam kde byly prodlužky s vypnutým spínačem, nebo zástrčka vytažená ze zásuvky, spínané zdroje přežily.
U těch zařízení kde tomu tak nebylo, byly zdroje v háji. Vesměs rozstřelená pouzdra spínacích prvků.
Jako viditelné vady. A ještě pár vad, pouhým okem neviditelných.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 0:13 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6277
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@zdzd Máš plnou pravdu. Je to jak píšeš. Přesněji řečeno bylo tomu tak, pokud se návrhy řídily "slušností",
zkušenostmi a moudrostí "zralých", tudíž odpovědných konstruktérů - návrhářů.
_ Bohužel dnešní tlak na "ekonomika = finanční zisk" vždy až na prvním místě, má za důsledek
vše šponovat co nejvíc. Tím pádem bez potřebných rezerv, jisté nadbytečné, spolehlivosti - odolnosti.
_ V takto zdivočelých podmínkách může dojít k tomu, že divočina odporující selskému rozumu (common sense),
má větší šanci na delší životnost - spojená dohromady.
_ Ostatně jen málo zařízení, s vestavěným zdrojem, se zapíná dvěma samostatnými spínači.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 5:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20218
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
... jen málo zařízení, s vestavěným zdrojem, se zapíná dvěma samostatnými spínači.

To si taky říkám. Takové zařízení jsem ještě nepotkal :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 8:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10947
Bydliště: Břeclav, CZ
guchar píše:
Ostatně jen málo zařízení, s vestavěným zdrojem, se zapíná dvěma samostatnými spínači.


Zařízení s vestavěným zdrojem považuji za jedno zařízení, neb by to mělo být vzájemně přizpůsobeno.

Aspoň to předpokládám, možná naivně...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 10:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6490
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
No právě, :o :o :o co se děje vevnitř při připojení do sítě a jak se s tím přechodovým jevem vyrovná vnitřní zdroj a nabíjecí obvody, nad tím jsem se nikdy nezamýšlel. Přiznám se, že mně to ani nenapadlo. 8O Nejsem naivní, ale řešením takových blbostí neztrácím čas, spoléhám na to, že to prostě funguje. :wink:
Totiž, já mám 2 nabíječky pro pohonné a jiné baterie (samozřejmě různých jiných speciálních a adaptérů mnohem víc). Jednu napájenou pouze 12V DC, která vyžaduje stabilizovaný zdroj nebo autobaterii, kterou prakticky nepoužívám (je to pro mne trochu nepraktické to zapojovat). A pak druhou mnohem praktičtější, která má možnost volby napájení jak z 12V DC tak i ze sítě 230V AC. A ta dokonce ani nemá žádný vypínač, prostě se připojí do sítě nebo na zdroj/autobaterii a jede. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 12:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10947
Bydliště: Břeclav, CZ
VTjr píše:
A ta dokonce ani nemá žádný vypínač, prostě se připojí do sítě nebo na zdroj/autobaterii a jede. :mrgreen:


Síťových nabíječek mám několik. Většina z nich má v návodu doušku ve smyslo napřed do zásuvky, pak teprve accu, případně nepřipojovat accu pokud není zapnuta do sítě.

Ale tam může být i jiný důvod v tom, že nabíječka bez napájení by mohla vycucnout accu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2022 16:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6277
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@zdzd (POŘADÍ ZAPÍNÁNÍ) Mnoho dnešních nabíječek má HW + SW vybavení zpříjemňující obsluhu.
_ Jedním takovým ZPŘÍJEMNĚNÍM je možnost automatické identifikace připojeného accu
(mnohdy i určení "optimálních" parametrů hlavně nabíjecí proud) nemusím si pamatovat
v které PAMĚTI který accu mám (nebo listovat seznamem) (další pokrok je komunikační linka accu-nabíječka)
SKOK ZPĚT k (IDE): "Automatická identifikace" accu funguje jen s připojeným s připojeným napájením.
_ Částí IDE jsou i výchozí testy stavu baterie, zda by při nabíjení nehrozilo NEBEZPEČÍ pro accu, nab. nebo okolí.
__ Bez zdárného výsledku úvodních testů NABÍJEČKA nezahájí NABÍJENÍ.
Proto musí být pod napětím (napájením) v době připojování accu. (Tedy dřív než accu budeme připojovat.


Naposledy upravil guchar dne pon 26.09.2022 16:41, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz