Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 14:16 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 17.3.2020
Příspěvky: 16
Zdar páni modeláři! Koupil jsem velký a těžký hornoploch na 32ccm benzín, maje hnědé trenky, kdyby ten tank havaroval na poruchu ovládání, chci udělat maximum... Napadlo mě zdvojit napájení přijímače, na volný kanál serva připojit další zdroj... Takže původní 4xEnelop 2000 mAH, + můj 4x Nimh 1300 mAh... Nechci využít SBC (to napájí jen přijímač bez serv)...kde mi o to, jestli se nepokurví přijímač dalším napájením...diodová signalizace stavu napětí bude také zapojena... Diky


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 15:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.2.2005
Příspěvky: 342
Bydliště: ČR, Praha 13
Obrázky: 8
Ahoj,
doporučuji si přečíst totohttp://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=66562

Jinak já to řešil takto
6970
ve dvoumetrové Pohodě 2, která má 3 kg.

Letu zdar!

_________________
PeZet


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 15:27 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 17.3.2020
Příspěvky: 16
Ahoj! Díky za příspěvek, ale moudrej z něj nejsem... Můj model má dvě silná 110g serva na S+V, pak HS422 na plyn a HS300 na otáčení přední nohy.. Víc serv to nemá..... Nechci zdvojovat ovládání kormidel, napadlo mě zdvojeni napájení.... Failsave mám nastavený...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 16:50 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
KamilK píše:
Nechci využít SBC (to napájí jen přijímač bez serv)...kde mi o to, jestli se nepokurví přijímač dalším napájením...diodová signalizace stavu napětí bude také zapojena... Diky


Tuhle větu nechápu.
Čím chceš doopravdy napájet přijímač ?

Serva můžeš napájet nezávisle na přijímači a zrovna tak můžeš napájet serva i přijímač souběžně dvěma zdroji kde budou vřazeny diody, aby se nenabíjela jedna baterka druhou.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 17:13 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 17.3.2020
Příspěvky: 16
Asi jsi na to přišel... Pro mě elektrika čárymáry.. Bez těch diod by se přelívala přes přijímač energie z nabitějšiho packu do toho slabšího... Prosím ví někdo kde na modelářském esopu ty diody prodávají?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 19:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
ak mozem za seba: myslim si ze napajanie nebude ten najslabsi clanok ktoremu sa treba venovat a zdvojovat

skor prijimac samotny a serva...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 22:38 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
V modelářským asi ne.
Nějaký elektroniky - třeba tady https://www.ges.cz/en/electronic-compon ... /SA1K.html

Vybrat něco podle proudů a napětí.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 5:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19310
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
sky59 píše:
ak mozem za seba: myslim si ze napajanie nebude ten najslabsi clanok ktoremu sa treba venovat a zdvojovat
...
Mám jiné zkušenosti. Mizerným napájením se dá pomršit i kvalitní systém (přijímač, serva, ...).

Jen upozorním na (možnou) potřebu doplnění kondenzátoru (min. 2200uF/10V) za těmi diodami. Pokud totiž diodami vezmeme baterkám příležitost pojmout napěťové špičky od serv (servo je indukční zátěž), můžeme se dočkat překvapení.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 8:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
jyrry píše:
Mám jiné zkušenosti. Mizerným napájením se dá pomršit i kvalitní systém (přijímač, serva, ...).

Jen upozorním na (možnou) potřebu doplnění kondenzátoru (min. 2200uF/10V) za těmi diodami. Pokud totiž diodami vezmeme baterkám příležitost pojmout napěťové špičky od serv (servo je indukční zátěž), můžeme se dočkat překvapení.


co sa moze pokazit na styroch ENELOOP akumulatoroch? neviem si predstavit nic spolahlivejsie ako 4 akumulatory zvarene dokopy priamo z vyroby (?) akekolvek obvody zapojene okolo tychto aku iba znizuju spolahlivost tym ze davaju moznost na nejaku poruchu

ak by si siel az tak daleko, ze aj aku sa moze pokazit tak jednoducho nech zapoji dve sady rovakeho typu paralelne a moze to poslat aj na Mesiac... (ale to skor vyhra 10x sportku po sebe ako by sa pokazili tie akumulatory)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 20:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19310
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
sky59 píše:
... co sa moze pokazit na styroch ENELOOP akumulatoroch? ...

To že jsou NiMh...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 20:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
jyrry píše:
To že jsou NiMh...


tak tomu vobec nerozumiem, co sa prehodia na iny typ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: čtv 23.04.2020 6:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19310
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Všechny eneloopy co jsem měl velmi rychle změkly - narostl jim Ri tak, že nestačily ani ve foťáku dobíjet blesk.
Nabíjené <0,1C, žádné rychlonabíjení.
Prostě bych jim éro nesvěřil, i když třeba někteří kolegové s nimi létali.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: čtv 23.04.2020 8:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
jyrry píše:
Všechny eneloopy co jsem měl velmi rychle změkly - narostl jim Ri tak, že nestačily ani ve foťáku dobíjet blesk.
Nabíjené <0,1C, žádné rychlonabíjení.
Prostě bych jim éro nesvěřil, i když třeba někteří kolegové s nimi létali.


To sa samozrejme neda vylucit u ziadnych baterii, ale absolutne da da vylucit ze zmaknu prave pocas 10min letu
Takze mi stale vychadza co tvrdim ze bateria a napajanie problem nie je
Samozrejme moze byt problem ak je v ceste BEC a podobna zalezitost a preto iba bateria sama co je "absolutna" spolahlivost voci vsetkemu ostatnemu - ziadne obvody, ziadne mechanicke casti skratka nic co by sa mohlo pokazit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: čtv 23.04.2020 8:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19310
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ony mėkly s časem, ne bėhem použití.

Ale jinak souhlasím, kvalitní aku s kvalitními konektory a kabely jsou nejspolehlivější. I v elektromotorácích používám 18650 LiFe 2s 2p se srážecími diodami (a samozřejmě s kondenzátory) i na 6V serva (6-8ks 6-11kgcm).

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: H. Optima 7 dvojí napájení?
PříspěvekNapsal: čtv 23.04.2020 13:02 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Tak osobně bych v současné době NIMH na napájení palubní elektroniky v letadle nepoužil.
Ani ve dvou zdrojích. Jak píše Jyrry, ty baterky stojej za kulový, změknou a při zátěži po chvilce spadne napětí a konečná.
Fakt není důvod tyhle baterky používat k napájení elektroniky v letadle.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz