Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 13:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
Ahoj, mám auroru 9 a při létání s elektrickými modely mě tak nějak štve, že vlastně mám hloupě chytrou vysílačku a namám páru jak dlouho mohu létat (bez stopek) ! . řekněme třeba model 4 serva a elektromotor přes regulátor s integrovaným BEC . Aurora ale při základní telemetrii bez přídavných čidel vysílá data napětí přijímače, ale snímá napětí z BECu - což je 5/6v ! Při vybití akumulátoru za letu regulátor odpojí motor, bud odpojením na ,,tvrdo,, nebo snížením výkonu, ale napětí na přijímači pořád 5/6 volt !!! takže telemetrie nedává smysl. Létám Optimu 7 a pokud vytáhnu propojku SPC a přivedu na něj napětí Lipolek, tak přijímač bude vysílat napětí lipol a přitom budou serva napájena přes BEC. při pokesu na nastavenou hodnotu na vysílačce zahlásí alarm a je čas přistát. Problém vyřešen, ale kde vzít napětí akumulátoru ? z balančního konektoru nebo udělaného mezi-kusu samec-samice na němž bude napájen servokabel pro SPC ?

Nebo o někdo řešíte naprosto jinak ?

Dík za rady
Petr

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 14:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.5.2003
Příspěvky: 2236
Bydliště: Košice, SK
Nemám síce Hitec, ale v tomto prípade je to nepodstatné. Na meranie celkového napätia pohonného akumulátora mám spravenú (natvrdo prispájkovanú) odbočku z napájacieho konektora regulátora.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 14:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1753
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Mám vyrobené prakticky totéž (Aurora 9x, Optima9). Napájení přijímače jsem "drze" připájel na silový konektor, kam se zapojuje 3S LiPol.
Na balanční konektor je to z hlediska napětí ekvivalentní, ale takto se nemusím starat jestli jsem balanční konektor zapojil a nemůže se stát, že ho náhodou přepóluju.

Pro případ nějaké "drátové" nehody jsem ještě přidal SPC z diody. (pokud by náhodou upadl drátek z baterky, bude přes diodu přijímač živit BEC)

Mezikus mezi baterku a napájecí konektor je taky možnost, akorát je tam navíc hmotnost, je to větší a zbytečně navíc dva rozebíratelné spoje.

Vyzkoušeno, funguje. Aurora sice "jen pípá", ale v případě nízkého napětí je to pípání takové neodbytné, protivné, takže je zřejmé o co jde. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 15:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
Bude aurora v případě použití hlasového výstupu HTS VOICE nepípat, ale hlasem se ozve nízké napájení příjmače ? Navíc mě zaráží že to Hitec nemá jako standardní řešení, ikdyž má zmínku v návodu na straně 21 (ale neřeší to ohledně signalizace nastaveného napětí)

jinak, pravda že je lepší dát ,,na hulváta na silové kabely,,

Petr


Přílohy:
94276849_177059123403656_6388391075408510976_n.jpg
94276849_177059123403656_6388391075408510976_n.jpg
[ 72.03 KiB | Zobrazeno 1887 krát ]

94325483_2972773862817005_5998274200865865728_n.jpg
94325483_2972773862817005_5998274200865865728_n.jpg
[ 109.81 KiB | Zobrazeno 1886 krát ]


_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 17:16 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1753
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ExperimentatorPetr píše:
Bude aurora v případě použití hlasového výstupu HTS VOICE nepípat, ale hlasem se ozve nízké napájení příjmače ?...

Tak to zcela jistě bude fungovat, ale kdo má k rádiu kupovat další a další bazmeky. Zvlášť k tak výběhovým typům jakým Aurora je. Ne, že by neměla jakýsi potenciál...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 17:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
prikrylm píše:
Tak to zcela jistě bude fungovat, ale kdo má k rádiu kupovat další a další bazmeky. Zvlášť k tak výběhovým typům jakým Aurora je. Ne, že by neměla jakýsi potenciál...



No jako Aurora je sice vlajková loď Hitecu pokud nepočítám 9x tak to není žádná hitparáda - mě přijde obrovksá zbytečnost nastavení mnoha a mnoha letových režimů a tak dále, nehledě na absenci hlasového výstupu a možnost výstupu na sluchátka, ale když už jí mám

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2020 18:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1753
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ExperimentatorPetr píše:
...ale když už jí mám

Tohle bývá u věcí (obecně) ten nejdůležitější parametr. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 0:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 400
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, Aurora na displeji ukazuje napätie (základná telemetria), nie len pípa.
Signál napätia zachytí aj modul Spectra aj Aurora, takže to treba zladiť, resp. pípanie Spectra vypnúť. http://www.4k.sk/rc/rc-tech-telemhitec.htm
HTS Voice - nastavuje sa tam, čo a v akých intervaloch bude v správe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 11:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1753
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ujovko píše:
Ahoj, Aurora na displeji ukazuje napätie (základná telemetria), nie len pípa.

Jo hledat v letu cosi na vysílačce už jsem zkoušel. Ale slibuju, už to víckát neudělám. :)
Když už, tak ten hlasový modul, ale na to už mám jiné rádio.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 20:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 400
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, určite to máš tiež tak: nastavená úroveň "pípa", ale ak treba kukneš na displej... V lufte tiež nekukám na displej, pokiaľ preladím oči, bol by som v zemi.
Zapípa, prestanem blbnúť, trochu uberiem a idem sadať. Na lietadlá 3,3V/článok, na vrtuľníky 3,5 V/čl.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: úte 21.04.2020 21:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
Tak ale ono napětí baterie klesá s velkým odběrem !
Pokud nastavím třeba signalizaci na 3,5v/čl tak na při prudkém přidání plynu se mžikově sníží napětí a zapípá, pokud stáhnu plyn na 1/2 tak napětí je cca o 1v vyšší než nastavená signalizace.

Nastavit signalizaci na 3,5v při plném plynu ? pak je docela veliká rezerva na přistání pokud stáhnu plyn.

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 5:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19310
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ono je snad lepší telemetrizovat odebranou kapacitu, tam ty poklesy s proudem nevadí.

Ale taky se dá létat na čas - jen potřebuju znát stav svých baterek (že nejsou nadměrně vyhnilé) a sledovat dobitou kapacitu po letu, porovnat s délkou chodu motoru. Vyhnilost baterek se projeví také při nabíjení - pokud příliš rychle stoupne napětí na nabíjené baterce během prvních několika minut, už to je signál o vysokém vnitřním odporu.
Je to slušně použitelné na motoráky, kdy éro stále letí na 50-100% výkonu.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: stř 22.04.2020 17:32 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1753
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
jyrry píše:
Ono je snad lepší telemetrizovat odebranou kapacitu, tam ty poklesy s proudem nevadí. ...

Na toto téma je tu vášnivá debata a zatím mě nikdo nepřesvědčil, že lítání "na kapacitu" je lepší jak "na napětí".
Za mě: kapacitu prakticky neznám, hlídám napětí.
V praxi to mám udělané tak, že jakmile napětí klesne pod (např.) 3,6V vysílačka mě upozorní, že už energie moc není - v této chvíli přestávám "blbnout" a při napětí ~3.3V mi zahlásí, že jestli nepřistanu, spadnu. :)

Pak třeba v Zorro lítám 3 různé kapacity, takže bych musel před každým letem nastavit správnou kapacitu. Což může být jednoduché, ale pokud se spolehnu na kapacitu a nastavím ji špatně (jakože lidská chyba), je problém. To se u napětí nestane, to je jedno a nemění se.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: pon 27.04.2020 20:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 423
Monitorování jen jednoho nebo druhého nestačí, je třeba mít alarmy 2 - napětí a kapacita.


Naposledy upravil MomoBrut dne pon 27.04.2020 20:48, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Základní telemetrie jinak
PříspěvekNapsal: pon 27.04.2020 20:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
Já bych rád slyšel seriozní odpověď na otázku - jaké minimální napětí článku si můžu dovolit při jeho zátěžování, bez negativního vlivu na životnost baterie. Názor na sledování si potom udělám sám. Už jsem tuhle otázku jednou položil ale odpovědi jsem se nedočkal. Proto hlídám napětí článků taky, není co zkazit a na poli mě zbývající kapacita moc nezajímá (stav baterie časem stejně odhadnu i z odebíraného proudu pohonem). Nakonec doma zjistím, že jsem prakticky na dně. Píšu samozřejmě o rekreačním využití.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz