úte 14.05.2019 7:02
igorb píše:To je otazka ... tu je rozlozenie koeficientu tlaku pred - hladka ciara a po odtrhnuti - bodkovana (koeficientu!!!! - cize so zmenou rychlosti sa meni absolutna hodnota - cize na vecsine krivky sa skalovanim neda to odtrhnutie lahko rozonat). Z toho vidno ze nie je uplne potrebne merat priamo na nabezke, kludne by tam MOZNO (moj pohlad) stacili dva snimace ktore by rozoznali ten hrbol POD profilom, nie nad. Ten prave suvisi s polohou stagnacneho bodu a ten ukazuje na hodnotu uhla nabehu. Staci najst polohu toho maxima pri kritickom uhle nabehu, to sa da a potom strategicky umiesnit dva snimace tlaku niekde okolo 10% hlbky kridla blizko joho hrbu dost citlive na to aby sa ich pomerom dala zistit poloha toho hrbu.
Priklad - jeden vyvod diferencialneho snimaca tlaku v polohe "kusok pred hrbom" pri kritickom uhle nabehu a druhy za nim rovnako daleko. POkial je tlak na prednom vyssi ako ten zadny, sme OK (hladka krivka), az sa tlaky vyrovnaju, sme na hodnote kritickeho uhla nabehu. Bohuzial je to tam velmi ploche takze bude prolem s presnostou merania.
úte 14.05.2019 7:06
úte 14.05.2019 7:20
OrDa píše:Předpokládá, že odtržení je závislé pouze na úhlu náběhu. To v modelářské oblasti není pravda.
OrDa píše:změna úhlu náběhu o 3 stupně znamená na náběžce o poloměru 2 mm posun stagnačního bodu o 0,1 mm.
OrDa píše:To, co prosazuji já, je využít toho, že na reálném křídle (při troše konstruktérova štěstí) probíhá odtržení postupně a vratně. A indikovat to jednoduše optomechanicky nebo akusticky.
Ale jak je komu libo ..
úte 14.05.2019 7:26
JirkaA píše:Igore, opravdu si myslíš, že každý bod na povrchu země akceleruje směrem od středu zrychlením 1G? Jak v tom případě vysvětlíš, že si Země zachovává jakštakš konstantní rozměry?? Tvrdíš tady zjevný fyzikální nesmysl!!!! Wikipedia není univerzálně bezchybný zdroj vědomostí!
úte 14.05.2019 7:44
úte 14.05.2019 7:51
ellet píše:To, že akcelerometr musí být něčím "podepřen" je určitě každýmu jasný. Tvrdit ale, že měřím sílu, která ho podpírá má stejnou logiku jako věta: Jdu si stoupnout na váhu abych zjistil sílu, kterou vyvozuje váha podepřená zeměkoulí na podrážku mých bot. Ne, já nezjišťuji sílu, váha není cejchováná v Newtonech, já se prostě vážím a odečítám hmotnost. Váha je totiž zařízení, které právě k tomu slouží.
úte 14.05.2019 7:53
úte 14.05.2019 7:59
A zase je to dokola. Nepotřebuju poradit, ledacos umím i sám. Chtěl jsem zdůraznit nesmyslný pohled na zařízení, které je k něčemu konkrétnímu určený. Ale jsem rád, že už se tady neobjevuje tvrzení o vztlaku stolu na mobil, i to je pokrok.zdzd píše:...Konkrétní velikost síly dostaneš, když...
úte 14.05.2019 7:59
JirkaA píše:Zdeňku opravdu ze mě blba dělat nemusíš. Moje reakce byla (a zdůraznil jsem to) na jednu větu vytrženou z kontextu jak ji Igor prezentoval. Takhle, když to v posledním příspěvku uvedl do souladu, proti tomu nic nemám.
úte 14.05.2019 8:01
zdzd píše: -- prikrylm: A navíc jsem nenašel stabilizační jednotku, která nemá gyroskopy a má akcelerometry.
To bude nejspíše proto, že pak by to nebyla stabilizační jednotka...
úte 14.05.2019 9:34
úte 14.05.2019 9:47
JirkaA píše:Proboha co do toho patlete vztlak, tah, aerodynamické odpory?
Akcelerometr je součástka, která měří ZRYCHLENÍ, nic jiného. Pokud je tříosý, jde s ním měřit vektor zrychlení. Do toho kecá gravitace projevující se jako gravitační zrychlení jehož vektor o velikosti 1G míří za všech okolností do středu země. To, co z akcelerometru leze, je VEKTOROVÝ SOUČET VEKTORU GRAVITAČNÍHO ZRYCHLENÍ S VEKTOREM ZRYCHLENÍ POHYBU TOHO AKCELEROMETRU. Nic víc a nic míň.
úte 14.05.2019 9:52
úte 14.05.2019 10:01
JirkaA píše:Tome to není fyzicky možné, gyro nerozezná odchylku od referenční polohy pokud nemá tu referenci určenou buď zapnutím v definované poloze nebo akcelerometrem (vektor tíhového zrychlení v klidu). Klasické elektronické gyro měří úhlové zrychlení, nikoli absolutní hodnotu úhlu náklonu.
Argumentovat chováním betaflightu bez znalosti co opravdu ten software dělá není zrovna vypovídající. Argumentuj datasheetem součástky, která měří odchylku od vodorovné polohy bez využití akcelerometru
úte 14.05.2019 11:46
A jsme u toho. Ukazuje 1g směrem nahoru, protože na něj působí gravitace směrem dolů - proč by to jinak proboha ukazoval?Grugh píše: Akcelerometr na letadle paradoxně měří výslednici těchto sil BEZ GRAVITACE. Takže pokud jsou síly v rovnováze a letadlo letí po přímce konstantní rychlostí, tak akcelerometr ukazuje 1g NAHORU.