Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: úte 30.04.2019 10:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
Odbočka od tématu k firmwaru SimonK:

Já mám tady několik regulátorů s nálepkou SimonK, a ani jeden neumí takové to standardní konfigurování přes páčku plynu naplno při zapnutí. Myslel jsem, že je někomu věnuju, protože fakt potřebuju regulátory s brzdou vrtule. Ale jestli tam jde nějak upravovat firmware, tak tomu můžu ještě dát šanci. Jsou to takové nejlevnější z eBay v červené smršťovačce s kulatou nálepkou SimonK xxA:

https://www.ebay.com/itm/Simonk-30AMP-3 ... 1648166247

Máte někdo zkušenosti s flashováním takovýchto věcí? Předpokládám, že úvodní stránka kde začít je tohle: https://github.com/sim-/tgy

Nějaké zkušenosti s programováním AVR mám :-), AVR ISP programátor taky. Nebo kde začít, abych z výše odkazovaných regulátorů získal schopnost brzdit při staženém plynu? Díky.

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 01.05.2019 0:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.5.2003
Příspěvky: 2097
Bydliště: Košice, SK
Skús toto.
https://www.reddit.com/r/battlebots/com ... mware_for/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02.05.2019 12:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
Uff, KKflashtool - proč to nejde zkompilovat a nainstalovat běžným avr-gcc/avr-binutils/avrdude?

No ale podle mě hlavní problém není jak ten firmware dostat do kontroleru, ale jak poznat, který firmware - jestli ten kontroler má na horní straně N-FETy s nějakými drivery anebo P-FETy, atd.

Odstranil jsem smršťovačku, uvnitř to vypadá na tento kontroler:

https://static.rcgroups.net/forums/atta ... Render.jpg

Charakteristické je protažení GND od zdroje k výstupní straně pomocí dvou kovových pásků, a pak procesor bez jakéhokoli označení v pouzdře QFP-32. Nejspíš nějaký čínský klon ATmegy8.
Jsou tam vyvedené pady, které předpokládám budou odpovídat programovacím signálům.

Ještě někde v diskusi na rcgroups čtu, že SimonK firmware jde konfigurovat nějakým seriovým protokolem přes "usb linker", což je zřejmě převodník z USB do servo vstupu. Tak možná ani nebudu potřebovat měnit firmware, jen nastavit stávající. Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto?

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: čtv 02.05.2019 15:21 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3829
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Správně vycházíš z poznatku, že nejdřív v HW musí být něco (diody nebo FETy) aby tím podle
nastavení (naprogramování) mohl téct brzdicí vířivý proud. Zkus toto vlákno.
ESC Brake on or off for quadcopter?
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2334769-ESC-Brake-on-or-off-for-quadcopter
A toto (Nevím jestli jsem ti pomohl)
Simonk Braking
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2460390-Simonk-Braking


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: čtv 02.05.2019 16:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
Tohle je o něčem jiném. Já samozřejmě vím jak funguje brzda, a ten regulátor má low-side FETy, jejichž současným otevřením (a samozřejmě zavřením high side) by brzdil. Teď je můj aktuální problém, jestli to ve firmwaru jde nastavit a případně jak.

Zatím jsem dospěl k názoru, že tam zřejmě půjde nahrát SimonK firmware se zapnutým MOTOR_BRAKE (ano, to druhé odkazované vlákno jsem četl už včera), nebo možná že tam už takový firmware je (píšou na tom SimonK), ale je bez zapnuté brzdy, a možnáí půjde nějak brzda zapnout bez nutnosti pájet všech pět programovacích pinů a nahrávat celý FW znovu.

A teda související problém je, že SimonK firmware je předpřipravený pro různé typy regulátorů s různými mechanismy řízení (například P-FET versus N-FET + driver na high-side), zřejmě i s různou polaritou a různým přiřazením pinů procesoru, atd. A tohle nemám jak zjistit, a dovedu si představit, že špatnou volbou můžu regulátor spálit.

Čili dotaz je, který přesně FW pro tento regulátor použít, a případně jak ho tam nejlépe dostat.

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 0:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
Ještě další dotaz - někde v těch diskusích jsem zahlédl takovou šikovnou věcičku: redukci z 2x5pinového konektoru USBasp programátoru na QFN-32. Na jedné straně konektor 2x5, pak plochý kabel, a na druhé straně taková kostka ve tvaru negativní QFN-32, pět vodičů na příslušných místech po obvodu. V podstatě se to jen nasadilo shora na procesor, přidrželo, a už se flashovalo. Nebylo třeba identifikovat pady na desce (nebo pájet drátečky přímo ke QFN vývodům, prostě to sedělo přesně na tu ATmegu. Ani nevím jak to nazvat, pod čím to hledat. Tušíte někdo?

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 8:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3829
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@YenyaKas O levné "letecké" ESC 30A (cena u "číňana" 80 až 120 Kč) jsem se začal zajímat (dozvěděl) nedávno
Nejsem si jist zda nahráním nevhodného FW nejde způsobit jejich poškození - a jak nevhodné dopředu POZNAT
Ten kolíček - patici nahoře na "ŠVÁBU" pamatuji z dob sálových počítačů II. generace (a testerů IO v desce)
Pokud jde o uP v pouzdře DIL lze použít pouzdro s přihnutými nožičkami nebo od laskaarduino
Programovací a testovací svorka SOP8 s adapterem a kabelem
https://laskarduino.cz/kabelaz-dps/230681-programovaci-a-testovaci-svorka-sop8-s-adapterem-a-kabelem.html
- Někdy to byla náhrada vadného bez vyjmutí - nohy spájeny. Dolní měl odstraněnou Si destičku a přívody k ní.
Jindy to byl fór od zásahu dřívějších "SERVIS-MANŮ" = funkční byl ten dolní, a horní jeho funkci neovlivňoval.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 8:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1009
Bydliště: PN - SK
hladas asi toto https://hobbyking.com/en_us/atmel-atmeg ... -tool.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 10:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3829
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@YenyaKas Tenhle odkaz jsi viděl? - EMAX User Instructions for SimonK series ESC
http://yinyanmodel.com/EMAX%20User%20Instruction%20for%20Simonk%20Series%20ESC.pdf


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 17:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
olisoft píše:

Jo, tohle bude ono. Jen je to docela drahé - dražší než několik Arduin, například.

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 17:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
guchar píše:
@YenyaKas Tenhle odkaz jsi viděl? - EMAX User Instructions for SimonK series ESC
http://yinyanmodel.com/EMAX%20User%20Instruction%20for%20Simonk%20Series%20ESC.pdf

Jo, viděl. I několik podobných. Tenhle můj regulátor prostě umí jen nastavení rozsahu plynu, ale do dalšího programování se mi ho přepnout nepodařilo. Koneckonců i prodejce na stránkách eBay tvrdí, že to není programovatelné plynem.

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: ned 05.05.2019 18:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
Tak jo, podařilo se. Asi by to šlo přes servokabel tím bootloaderem, to zase prozkoumám příště. Pro budoucí generace - zde je postup:
  • vezmeme programátor (já mám USBasp), na piny v regulátoru v ATmega8 nebo na pady na desce regulátoru připájíme káblík se signály GND, RST, SCK, MISO a MOSI regulátoru. Zapojení 10-pinového konektoru USBasp například zde: http://www.learningaboutelectronics.com ... -cable.php
  • POZOR: NEpřipájíme +5V, USBasp nedá takový proud, aby utáhl i celý regulátor. Pro programování připojíme běžným způsobem LIPO akumulátor, ze kterého se regulátor napájí.
  • programátor připojíme do USB, ověříme že spojení funguje, například zazálohováním původního firmwaru:
    Kód:
    avrdude -c usbasp -p m8 -U flash:r:backup_flash.hex:i
  • stáhneme firmware z http://0x.ca/tgy/downloads/ (poslední verze je tgy_2015-09-12_103edb5.zip), rozbalíme.
  • správný firmware pro tento regulátor (pouze!!!, fotka viz výše) je tgy.hex. Nahrajeme do regulátoru příkazem
    Kód:
    avrdude -c usbasp -p m8 -U flash:w:tgy.hex
  • připojíme motor (bez vrtule!!!), RX, odpojíme a připojíme LIPO, ověříme že regulátor s motorem pípne 3 vzestupné tóny, ověříme že umí točit motorem
  • pokud chceme změnit firmware, můžeme teď dělat změny. Já jsem to celé dělal kvůli nastavení brzdy. Takže jsem si otevřel tgy.asm, najdeme řádek
    Kód:
    .equ MOTOR_BRAKE 0
    změníme 0 na 1, uložíme
  • zkompilujeme nový tgy.hex příkazem
    Kód:
    make tgy.hex
    a stejným postupem jako výše nahrajeme do regulátoru
  • ověříme, že nastavení proběhlo (brzda brzdí). Pozor, v mém případě brzda nebrzdila po připojení napájení, což mě na nějakou dobu zaměstnalo, ale až po připojení RX signálu.

Tak snad to někomu pomůže. Objednal jsem si ještě ten programátor pro programování nad PPM vstupem, časem vyzkouším i ten.

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: ned 05.05.2019 18:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2014
Příspěvky: 1270
Bydliště: Mikulov na Moravě
Obrázky: 6
Dobrá práce pane,... škoda že to sám nedám mám asi 6 reglů se SimonK co jsem koupil na modelbazaru
borec tvrdil že to chodí i s letadly bohužel nechodí vůbec a leží mi nepoužitelně doma.

_________________
Nahoru to půjde ... dolů musí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: ned 05.05.2019 19:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 919
Bydliště: Brno
pepinozbrna píše:
Dobrá práce pane,... škoda že to sám nedám mám asi 6 reglů se SimonK co jsem koupil na modelbazaru
borec tvrdil že to chodí i s letadly bohužel nechodí vůbec a leží mi nepoužitelně doma.

Hele, jestli na to nespěcháš, počkej pár týdnů, až mi přijde ten programátor přes servokonektor, pak to možná půjde i bez pájení. Předpokládám že jsi na tom podobně jako já - jediné co vadilo byla chybějící brzda. Ty různé předstíhy a podobně asi nepotřebuju nastavovat.

Až to vyzkouším, tak ti to klidně přeprogramuju. Ale do té doby sorry, pájet 6x 5 titěrných drátečků se je fakt opruz :-)

_________________
Sky Surfer 1400; XPS samodomo: FT Mini Scout, samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Firmware SimonK
PříspěvekNapsal: pon 10.06.2019 19:19 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 19.11.2018
Příspěvky: 1
Taky přidám svou troškou do mlýna.

MĚL jsem no.name regulátor který naopak měl zaplou brzdu a nemohl jsem se dostat do programování páčkou. Tak jsem se rozhodl že než ho odložím do šuplíku tak zkusím přehrát firmware. Důležité je zjistit jaký je použit HW, v mém případě to byla kombinace N-fetů + P-fetů ovládaných piny D. A potom taky jaký je napěťový dělič kterým se sleduje napětí baterie. Pro můj ESC jsem našel asi 3 vhodné firmware. Porovnával jsem parametry v KKflashtool a potom použil již zkompilovanou verzi staženou z githubu. Přehraný ESC jsem připojil poprvé přes žárovku 10w/12V. Ozvala se úvodní melodie a vše ok. Zkusil jsem zapojit ESC bez žárovky, taky vše ok, zkusil jsem roztočit motor. Motor se točil ale pomalu a hlučně a asi po 2s vyšlehl z N-FETu plamen, za rychlého foukání jsem honem odpojil lipolku. Tím skončili mé pokusy s programováním ESC.

Navíc jsem se nyní setkal s čínským ESC 30A (6$) který má na sobě nápis simonk, poprvé šel naprogramovat, ale znovu přeprogramovat už nejde (páčkou na vysílači), netuším proč. Ale mám doma Hobbywing skywalker 30A (11$) a tam lze měnit nastavení pořád.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz