Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 12:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
No když už bastlit, tak bych asi volil něco, co má dost ADC převodníků. Třeba něco jako toto ?


No ona ta F103 má sice teoreticky 16 namapovatelných AD (zádrhel viz níže), ale jsou "jen" 12 bit. Což stačí, pokud chceš měřit s přesností na 0.1V (a nebo odhadovat na 0.01V, to už jsem tu někde řešil :) ).

Je potřeba ohnout OpenXsenzor na STM32, a pokud zůstaneme v STM32duinu, pak umí obsloužit "jen" 9 analogových vstupů (viz tadyhlencto) - víc jsem nikdy nepotřeboval, ale předpokládám, že by to šlo někde v definicích dopsat. Naopak vylézt z STM32duina znamená dál a víc si přidělávat práci - napasovat OpenXsensor do nearduinovského prostředí. Ne že by to nešlo, ale to je tak pro někoho, kdo je spokojeným rentiérem, bez potřeby vůbec kdy chodit do práce :)

Tak si pořád nemyslím, že ty tři AD1115 jsou úplně blbá varianta, ty se daj upájet i "naklikat" za víkend, to bych s tou F103 fakt nedal, i když to vypadá jednoduššeji a "jednodeskově" (stejně budou potřeba děliče a nějaké ochrany vstupů, takže tak jako tak dvojdeskově i u bastlíku - uznávám, že je to pořád hezčí, než dolepené tři AD moduly).

Mimochodem - i to Mini Pro umí celkem 8 AD (viz pinout), takže do osmičlánku se to dá realizovat jednoduše a hravě (a s blbým rozlišením pro ty AD, to uznávám).

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 16:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vysočina
bitovod píše:
... ale jsou "jen" 12 bit. Což stačí, pokud chceš měřit s přesností na 0.1V (a nebo odhadovat na 0.01V, to už jsem tu někde řešil :) ).
Tak požadovaná přesnost - záleží na každým co chce. Ale 12bit je 8192 kroků (vlastně poloh), tak si to znovu přepočítej. :) Já bych to ale nedělal už kvůli těm děličům (nekonečné ladění přesnosti softem). Když není z čeho vybírat je to na .... Ochranu vstupů bych vůbec neřešil, stačí ty děliče.

Dodatečná opravat: Abych někoho nemátl, 8192 je samozřejmě moc, správně je to 4096.


Naposledy upravil ellet dne úte 16.04.2019 17:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 16:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
Tak požadovaná přesnost - záleží na každým co chce. Ale 12bit je 8192 kroků, tak si to znovu přepočítej. :) Já bych to ale nedělal už kvůli těm děličům (nekonečné ladění přesnosti softem). Když není z čeho vybírat je to na .... Ochranu vstupů bych vůbec neřešil, stačí ty děliče.


Ale no tak... 12bit je 4096 kroků, z 50V je to 12mV na krok (takže kvantizační šum, v lepším případě, pak skutečné šumové napětí na vstupu - vždyť říkám, že na 0.01V je to už jen odhad). Ladění děličů se dá udělat nějakou SW autokalibrací - všechno je to řešitelný, jenom by s tím bylo děsný piplání. Ale zvládnutelný, jen ten čas kdyby se dal taky někde kupovat :) Jo, jednodušší je určitě koupit dva FLVSS...

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 17:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vysočina
bitovod píše:
...Ale no tak... 12bit je 4096 kroků,....
Nojo, musím se omluvit, zase jsem byl moc rychlej v počítání bitů. :) Ale i tak je to pro informační měření (co dělají články v éru) přesný až dost.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 21:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Ale jasně že jo, na to, aby mi houkla telemetrie, že mi nějakej článek utíká, na to by to stačilo. Ale zase kdyby člověk nebyl línej a naroutoval si destičku s těma třema AD, tak může neindikovat, ale měřit - ty převodníky jsou 16bit, takže tam už je i rezerva na nějaká SW kouzla. Ale potřeba to samozřejmě není.

Hernajs, ještě chvilku a půjdu to namalovat.

A ne, nepůjdu, jí to nepotřebuju, stejně mám všude max. tříčlánky. A když budu mít někdy potřebu měřit, tak tam stačí jeden modul s těma AD...

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 17.04.2019 9:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vysočina
Ještě pro upřesnění, kroků já vidím 4095 (i když už dost často.... :) )Ale nechci to protahovat, jako třeba vlákno o zahryznutým červíkovi.(Taky nevím, jestli ty převodníky mají galvanicky oddělený výstup.) Jako optimální variantu do éra vidím asi tohle. Ani bych do toho netahal openXsensor, komunikace (S.Port) je známá a jinak tam toho už moc není.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2019 9:52 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1142
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Někdo nebyl líný jako já a napsal LUA na změnu ID senzorů: https://rcsettings.com/index.php/viewdo ... -sensor-id

Až budete zkoušet, tak neudělejte stejnou chybu jako já a nestrkejte senzor do vysílačky. Změna funguje přes přijímač. Odpadá problém trefování pinů v JR šachtě u vysílačů, kde není s.port (např u X9D. :) ).

Akorát se tím asi dost sníží počet prodaných měničů ID. :-P

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz