Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 20.02.2019 6:13 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19627
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
ellet píše:
...
Ne, ne, je to Mini Pro a USB to nemá.[/quote]
Jojo, před chvilkou jsem to taky zjistil :oops:
Je to klon Pro mini ke kterému je zapotřebí také ten převodník; mám doma obě verze, tuhle i tu s USB...
Ono těch klonů je hromada...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 20.02.2019 7:38 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 122
Bydliště: Trenčianske Teplice
Pokiaľ sa použijú prijímače Graupner, bude asi výhodnejší výstup SUMD, hoci dokážu aj SBus. Niekde som čítal, že SBus nemá zabezpečenie kontrolnou sumou, SUMD ho má. Záleží to pravdaže od toho, čo dokáže spracovať pripojená elektronika

_________________
Graupner mx-20, pohony elektro, pohodové lietanie


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.02.2019 7:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10079
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jirko, jak je to s těmi piny výstupů/vstupů? V přiloženém PDF jsou oproti fotce prohozené G a S.

Edit: Teď koukám, že je celá DPS trochu jiná.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.02.2019 9:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
HLA píše:
....
Protože tady se probírá už všechno možný.....poslal jsem ti sz aby to nezapadlo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.02.2019 10:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1950
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
slowake píše:
Pokiaľ sa použijú prijímače Graupner, bude asi výhodnejší výstup SUMD, hoci dokážu aj SBus. Niekde som čítal, že SBus nemá zabezpečenie kontrolnou sumou, SUMD ho má. Záleží to pravdaže od toho, čo dokáže spracovať pripojená elektronika

Jasně, jde mi o to oddělit přijímač a PWM, protože...
Jestli to je S.BUS, iBus, XBus, SUMD, CPPM nebo cokoli jiného je tomu procesoru asi jedno.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2019 22:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1538
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Docela by mne zajímal zdroják toho S.BUS předodníku s Arduinem - tuhle myšlenku jsem už taky zvažoval, ale pořád jsem měl za to, že ATmega328 na 16Mhz bude mít s dekódováním 16 kanálů práce až nad hlavu a bude trpět přesnost, resp. rozlišení na výstupech pro serva.

Říkal jsem si, že to zkusím s STM32F103 (bluepill, blackpill, Maple) - tak, jak to udělali ti Číňani v linkovaných dekodérech, ale zatím je to u mne uspaný projekt (byť by se mi 16 kanálů "zalevno" dost líbilo). Tak kdybyste někdo tušil, jak to vlastně mají napsané, sem s tím, třeba by se to podařilo nějak rozumně přiohnout a člověk by si ušetřil kus života.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 26.02.2019 6:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19627
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
bitovod píše:
Docela by mne zajímal zdroják toho S.BUS předodníku s Arduinem ...

Příloha:
FUTABA_SBUS-master.zip [5.04 KiB]
42 krát

Tohle jsem našel, ale je toho k nalezení i víc. Ještě jsem to nezkoušel.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2019 21:02 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1950
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Joker píše:
Zdravím, no já mám tohle
https://www.banggood.com/16CH-Receiver- ... rehouse=CN

a umí to dalších 8 kanálů.

Tento převodník jsem si taky objednal a už došel. Chvilku jsem ho testoval a šikovné nejen ze "sériového na PWM", ale i pokud je potřeba převádět jinými směry (PWM na s.bus + ppm nebo ppm a s.bus tam nebo zpět).
Takže třeba vezmu libovolný přijímač, propojím PWM vstupy, ppm (nebo s.bus) dám do vysílačky a mám bezdrátový učitel-žák. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2019 23:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
prikrylm píše:
Takže třeba vezmu libovolný přijímač, propojím PWM vstupy, ppm (nebo s.bus) dám do vysílačky a mám bezdrátový učitel-žák. :)
No jistě, a taky je to univerzální, žák může mít libovolný tx. Stejně bezdrátově můžeš ovládat simulátor. Taková vděčná hračka (mám to samo-domo několik roků).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 10:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 1282
Bydliště: Brno
bitovod píše:
Docela by mne zajímal zdroják toho S.BUS předodníku s Arduinem - tuhle myšlenku jsem už taky zvažoval, ale pořád jsem měl za to, že ATmega328 na 16Mhz bude mít s dekódováním 16 kanálů práce až nad hlavu a bude trpět přesnost, resp. rozlišení na výstupech pro serva.


Proč myslíš? Dekódování přece poběží v sériovém portu a skoro vůbec nebude potřebovat procesor. Mohlo by dělat problém kódování PWM signálu, ale tak část půjde offloadovat do Timer/Counteru a třeba použít pro ty kanály, kde je rozlišení/přesnost nejkritičtější. Podle mě přesnost cca 1/500-1/1000 je na 16MHz mikrokontroleru dosažitelná i softwarově.

Dělal jsem pomocí ProMicro převodník PPM/PWM (6 kanálů) pomocí SparkFun ProMicro (ATmega 32U4) a fungovalo to. Dokonce - abych nemusel mít dva moduly - jsem do stejného kódu vecpal jak převodník PPM/PWM, tak převodník PPM na USB joystick.

_________________
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 12:02 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1950
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Pokud se použijí timery/countery, tak se dá při 16 MHz dosáhnout na přesnost 0,5us to je 2000 kroků na 1000 us rozsahu pulzu. Takže pokud se takový převodník nepoužívá na něco ultrapřesného, vyhoví.
Výpočetní výkon je v případě timeru/counteru potřeba minimální.

(Na 16MHz běží celá T9X v základní verzi a to počítá všechny ty mixy, křivky, zpomalení a podobné ptákoviny a navíc ještě zobrazuje, takže 16 MHz - byť slabšího procesoru - je na nějaké převody až až.)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 12:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
Možná by bylo nejlepší, pochlubit se vlastním návrhem, který nevynechává pakety, ppm-pwm je snadný i s ATtiny (mám to), to bych nesrovnával. :)


Naposledy upravil ellet dne úte 05.03.2019 12:51, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 12:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1950
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Néé, já jsem jen teoretik... Když to za 250 Kč koupím, tak se mi moc nechce hodiny vymýšlet vlastní návrhy. I když už jsem měl období, kdy mě arduinoviny děsně bavily.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 12:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
prikrylm píše:
... tak se mi moc nechce hodiny vymýšlet vlastní návrhy...
Jo, to chápu ale ono se to dá najít hotový, jen je v tom vždycky "něco", ostatně jako i v tom převodníku cos koupil (údajně taky nestíhá všechny rámce - pro mě ale dobrý)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 13:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1950
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Jasně, pokud chci dekódovat s.bus, tak mám (tuším) 9ms na rámec. Tam se moc instrukcí nacpat nedá, ale nechtěl jsem dekodér na nějaké kritické aplikace. Jak se znám, tak ho použiju ještě jednou na nějaké testy a pak ho zabuduju s nějakým s.bus příjímačem do nějaké kraviny.

Ono to sem moc nepatří, ale: Ty rámce mi připomněly, když jsem zkoušel žáka na kabelu, tak odezvy žákovské vysílačky na modelu jsou viditelně/slyšitelně pomalejší jak z trenérovy vysílačky a viditelné/slyšitelné zlepšení bylo, pokud jsem použil bezdrátového spojení přes s.bus (ž:T9X+DSMX-R720 s.bus ---> u:9XD+). Když jsem vysílačky prohodil, tak rozdíl reakce učitelovy a žákovy vysílačky nebyl tak velký (ž:9XD+ --- kabel ---> u:T9X). Pro první případ byla docela "tragedie", když T9X pouštělo do kabelu PPM 16 kanálů. (asi další Amerika, co?)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz