Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 0:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
bitovod píše:
Tady bych si dovolil nesouhlasit - pětivoltové arduino (328p, 16MHz, 5V) používá jako defaultní Vref napájecí napětí, nic jako 3V3, ale 5V, resp. tu špinavost, co má na napájení. .....

Pokiaľ si dobre pametám, tak OPENXSENSOR fungoval na 3,3V Arduinu 8 MHz .....preto som predpokladal 3,3V
Ale už som ticho

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 9:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
Pokiaľ si dobre pametám, tak OPENXSENSOR fungoval na 3,3V Arduinu 8 MHz .....preto som predpokladal 3,3V


Možné jsou obě varianty, já vzal tu 5V, má přece jen o kousek větší rezervu ve výkonu (a kromě toho jich mám doma o dost víc) - taky mi mohlo dojít, že mluvíš o 3V3 verzi, mne zase nenapadlo, že by to někdo stavěl s ní :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 9:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Ještě drobnost - z Arduina jsem sundal reset switch a obě LEDky, z modulu výškoměru také LEDku. Nějak mi nepřipadalo úplně nutné nechat si na fotocitlivý senzor tlaku z pár milimetrů svítít. No a to tlačítko taky jenom překáželo, tak co s ním, místo něj je tam ta destička s děliči.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 11:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
Páni, ak máte 5V Arduino: mám pocit, že použitý stabilizátor na doske nie je LDO. Inak povedané pri napájaní cez RAW z BECu 5V CPU beží na niečo cez 3V. Premerajte to niekto, či je to tak, nech nešírim paniku :lol:
Ja som pri pár bastloch, keďže v modeloch používam BECy s 5.5V, odpájkoval z Mini Pro ten origos stabilizátor a dobastlil LE50...
EDIT: ešte moje nastavenie merania prúdu v Taranise:
Příloha:
060_150_ACS712.jpg
060_150_ACS712.jpg
[ 24.34 KiB | Zobrazeno 1682 krát ]


...
Příloha:
060_152_ACS712.jpg
060_152_ACS712.jpg
[ 23.64 KiB | Zobrazeno 1682 krát ]


_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 12:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
ddano007 píše:
Páni, ak máte 5V Arduino: mám pocit, že použitý stabilizátor na doske nie je LDO. Inak povedané pri napájaní cez RAW z BECu 5V CPU beží na niečo cez 3V. Premerajte to niekto, či je to tak, nech nešírim paniku :lol:
U těch čínských klonů je asi možný všechno. Jeden kus jsem právě změřil a úbytek na stabilizátoru je až překvapivě malý. Při měření bez zátěže (t.j. samotné Arduino Mini Pro s blikající ledkou), byl necelých 0,1V.
Tak mně to nedalo a změřil jsem ještě jeden kus, z jiné série. Při napájecím napětí na RAW 5,1V je napětí za stab. 4,85V.


Naposledy upravil ellet dne úte 08.01.2019 19:32, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 13:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
bitovod píše:
...já vzal tu 5V, má přece jen o kousek větší rezervu ve výkonu (a kromě toho jich mám doma o dost víc) - taky mi mohlo dojít, že mluvíš o 3V3 verzi, mne zase nenapadlo, že by to někdo stavěl s ní :)
Mě zase nenapadlo, že bys vzal 5V variantu. Zbytečný problém s přizpůsobením výstupu. Nebo snad tento přijímač běží na 5V?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 13:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ddano007 píše:
Páni, ak máte 5V Arduino: mám pocit, že použitý stabilizátor na doske nie je LDO. Inak povedané pri napájaní cez RAW z BECu 5V CPU beží na niečo cez 3V. Premerajte to niekto, či je to tak, nech nešírim paniku :lol:
Ja som pri pár bastloch, keďže v modeloch používam BECy s 5.5V, odpájkoval z Mini Pro ten origos stabilizátor a dobastlil LE50...
EDIT: ešte moje nastavenie merania prúdu v Taranise:
Příloha:
060_150_ACS712.jpg

...
Příloha:
060_152_ACS712.jpg


Je to opravdu tak, tuším, že při napájení přes RAW je na procesoru asi 3.7V. Já to proto napájím až za ním, přímo do Vcc. Ano, nesmím to přepólovat a asi by nebylo dobře do toho pouštět víc než 5.5V, ale je to nejjednodušší řešení (i když samozřejmě nejméně bezpečné).

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 13:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
Zbytečný problém s přizpůsobením výstupu. Nebo snad tento přijímač běží na 5V?


Neběží. Ale ten Rx pin má stejně zcela mimotoleranční úrovně - ona je to totiž čistá RS232 (z definice +-12V), takže z pohledu spolehlivosti a rozlišení úrovní je to 5V řešení dokonce lepší :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 14:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
bitovod píše:

Možné jsou obě varianty, já vzal tu 5V, má přece jen o kousek větší rezervu ve výkonu (a kromě toho jich mám doma o dost víc) - taky mi mohlo dojít, že mluvíš o 3V3 verzi, mne zase nenapadlo, že by to někdo stavěl s ní :)

Môžeš tam dať čokoľvek....
ale 3,3V je tam práve kôli stabilizátoru, kde sa stabilizuje napetie z 5V na 3,3V a to slúži zároveň aj ako referenčné napetie a zároveň by nemalo dôjsť k samovolnému resetu procesora pri neakých poklesoch napetia pod 5V

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 15:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
To meranie prúdu Horus zobrazuje podobne....
Rozsah sa nenastavuje, senzor si nájde sám...
Příloha:
Snímka12.PNG
Snímka12.PNG
[ 78.93 KiB | Zobrazeno 1597 krát ]


Hotový senzor sa mi nechcelo kalibrovať - tak som len zmeral odber kliešťakom, porovnal s nameranou hodnotou a zkorigoval cez ofset... je to chyba od 2perc... to mi na meranie spotreby z aku bohate stačí...
Či to berie 48, alebo 49A nieje pre mňa podstatné....

Příloha:
Snímka13.PNG
Snímka13.PNG
[ 223.3 KiB | Zobrazeno 1597 krát ]


Toto je zo záletu Funray-a Nastavoval som mixy, takže som lietal hore dole....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 15:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
Ten APM model má výhode, že je kam priletovať všetky káble, aj tie hrubé....
Tu som už odpájkoval BEC - ten nepotrebujem....
Příloha:
DSC01980.JPG
DSC01980.JPG
[ 60.6 KiB | Zobrazeno 1611 krát ]


Z druhej strany je miesto pre mínusové káble
Příloha:
DSC01984.JPG
DSC01984.JPG
[ 51.5 KiB | Zobrazeno 1611 krát ]


Dosku je možné orezať
Příloha:
DSC01987.JPG
DSC01987.JPG
[ 105.74 KiB | Zobrazeno 1611 krát ]



Stačí doplniť dva odpory
Jeden je pre napeťový delič... výpočet má na stránke Jurej.jurej...
https://www.rcmodelytt.sk/apm-power-modul/
druhý je na výstupe merania prúdu....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 17:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
bitovod píše:
... ona je to totiž čistá RS232 (z definice +-12V), takže z pohledu spolehlivosti a rozlišení úrovní je to 5V řešení dokonce lepší :)
Tak to dává smysl, já tyto přijímače neznám, "krmím" SPORT. Možná je taky ošetřen ale protože to nevím, 3V3 je jistota.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 20:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
lubo1 píše:
To meranie prúdu Horus zobrazuje podobne....
Rozsah sa nenastavuje, senzor si nájde sám...

Mnooo... Aj Taranis si rozsah akože nastaví sám, ale meralo to podstatne menej ( už neviem o koľko, ten kalibračný súbor sa mi podarilo zmazať ). Tož som to tiež premeral kiešťakom a nastavil rozsah manuálne.

lubo1 píše:
Hotový senzor sa mi nechcelo kalibrovať - tak som len zmeral odber kliešťakom, porovnal s nameranou hodnotou a zkorigoval cez ofset... je to chyba od 2perc... to mi na meranie spotreby z aku bohate stačí...
Či to berie 48, alebo 49A nieje pre mňa podstatné....

A skúšal si to pre viac bodov? Lebo kalibrácia cez ofset sa mi vidí taká ... ééé ... divná :roll:

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: úte 08.01.2019 22:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
Ten APM model má výhode, že je kam priletovať všetky káble, aj tie hrubé....

Stačí doplniť dva odpory
Jeden je pre napeťový delič... výpočet má na stránke Jurej.jurej...
https://www.rcmodelytt.sk/apm-power-modul/
druhý je na výstupe merania prúdu....


To vypadá, že se ten senzor se dá hezky zmenšit, to s Allegrem nejde tak snadno - jak ti to vychází velké (tedy samozřejmě bez kabelů, jen destička)?

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 12:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
bitovod píše:
...To vypadá, že se ten senzor se dá hezky zmenšit, to s Allegrem nejde tak snadno - jak ti to vychází velké (tedy samozřejmě bez kabelů, jen destička)?
Lubo1 se nam nějak odmlčel, tak odpovím podle info z ebay. Destička má rozměr 25x21x9, takže po oříznutí to vidím tak na cca 15 mm.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz