Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 12:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 18.10.2017
Příspěvky: 2
Zdravím,
u jednoho modelu (hračky) potřebuji vyměnit servo. Ale překvapilo mě, že je připojené pěti žilovým kablíkem. Když jsem si dříve hrál se servy, tak měli vždy jen tři vodiče (plus, minus, ovládací). Můžete mi říci co je to za servo? Stačí nasměrovat, ať se trošku dostanu do problematiky.
Na aliexpresu jsem servo s pěti vodiči našel (https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 49578.html), ale jak jsou taková serva zapojená jsem se nikde nenašel.

díky
L.

Doplnění:
Pokud jsem to dobře pochopil, tak takovéto servo nemá v sobě elektroniku a tři vodiče vedou od potenciometru. Ovládání serva se pak kompletně dělá v externí jednotce. Pak by mě ale zajímalo, jak koupit náhradu za takové servo. Nebo jsou ty potenciometry standardizované? Tedy, jakékoli pětivodičové servo se dá zaměnit? Nebo šlo by použít normální servo a jen přemostit jeho elektroniku (motorek a potenciometr připojit na přímo)?


Naposledy upravil ludav dne stř 18.10.2017 13:29, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2084
Bydliště: Ústí nad Labem
Podle mého názoru to bude servo bez servozesilovače a vyvedené budou dva vodiče od motoru a tři od potenciometru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Tipuji, že servo neobsahuje řídící elektroniku, pouze jsou vyvedeny vodiče od motoru (2) a potenciometru (3).

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:05 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7908
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Ideální otevřít a podívat se. Pamatuji serva Multiplex se čtyřmi vývody, kde byly vyveden i střed ze 4článkové baterie. Zjednodušil se tím Hmůstek a rychlost se nepovažovala za problém.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2084
Bydliště: Ústí nad Labem
Bude bez elektroniky. Je do auta a servozesilovač je zřejmě součástí kompaktního přijímače.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2013
Příspěvky: 412
Bydliště: Praha 8 , ČR
Obrázky: 1
Taky tipuju na servo bez elektroniky - servozesilovač bude na společné desce s přijímačem. Kdysi dávno tak byla dělaná šedá a žlutá serva Varioprop.

_________________
Fut.T9CP+Duplex, Fut.FC16+FrSky, elektro i spalováky, quadrocop. s APM 2.5, LMS Sedlec


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 13:36 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 18.10.2017
Příspěvky: 2
Díky za odpovědi, asi to bude opravdu servo bez elektroniky. Je to v docela nové hračce, tak mě to překvapilo. Teď jen jak to nahradit, klasických serv je všude plno a není problém vybrat, tak aby tam padlo. Ale s pěti vodiči je to horší, když je člověk omezený velikostí.
Nešlo by tam dát běžné servo, u kterého bych přemostil elektroniku? Dle mého soudu bude problém s hodnotou potenciometru, ale to by se možná dalo upravit přídavným odporem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 14:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3887
Samozřejmě, tohle se běžně dělalo u MiniInferna (nebo Losi Mini-T, teď se mi to plete), kde to bylo právě takto. Dalo se ale použít vlastně jakékoli servo, ze kterého se vyhodil servozesilovač a vytáhly se samostatně kablíky od motoru a od potenciometru...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo s pěti vodiči
PříspěvekNapsal: stř 18.10.2017 16:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5506
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Máš čím změřit odpor původního potenciometru? Teď jsem změřil odpor potenciometru, co dodává Hnízdil s náhradním servozesilovačem a má 5 kiloohmů. Ten servozesilovač mám odzkoušený v standard analogových servech Hitec a Futaba a chodí perfektně. Takže buď je odpor potenciometru u většiny stejný, nebo velikost odporu není zásadní. Nevím ale jak u digitálů, ty jsem nikdy neopravoval.
Kdyby ti servo po výměně jezdilo na doraz, tak prohoď krajní přívody potenciometru. Kdyby ti servo makalo ale jezdilo opačně, musíš prohodit vývody motoru i krajní vývody potenciometru. Bacha, označ si drát co šel na střed potenciometru. Pokud ho prohodíš s krajním, mohl by se vyhulit servozesilovač.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: BoBik_CZ, Yahoo [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz