Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: ned 12.11.2017 8:34 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 3.11.2016
Příspěvky: 75
Bydliště: Horní Tošanovice....kousek za Frýdkem ;-)
Zdravim, prestal mi jit kanal na prijimaci futaba r114f (odzkouseno) na jinem prijimaci funguje. Js na vyhozeni? Teda pokud pominu to, zeby sel pouzit na nejaky model, kde chybejici kanal nevadi. Diky za odpoved.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: ned 12.11.2017 9:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
Začal bych kontrolou plošného spoje, zda není jen nějaký studeňák či uklepaný spoj. Moc se mi totiž nezdá, že by odešel jen jeden kanál, dekodér je celý v jednom obvodu a měl by buď fungovat nebo naopak shořet celý. Samozřejmě nikdy neříkej nikdy, "podivností" se děje dost, nicméně šance na to, že jde jen o opravitelnou banalitu, je podle mne docela vysoká.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: ned 12.11.2017 18:01 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 3.11.2016
Příspěvky: 75
Bydliště: Horní Tošanovice....kousek za Frýdkem ;-)
Diky za radu,otevřel jsem ho a sice nic nevidím,ale když po něm přejedu prstem,tak občas naskočí.Budu pátrat dál.Ještě jednou díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 8:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2080
Bydliště: Ústí nad Labem
Jdi po cestě plošného spoje od konektoru po vývod z dekodéru. Pravděpodobně v cestě není nic jiného nebo maximálně jeden SMD odpor, tedy dva nebo čtyři pájené spoje. Na jednom z nich nejspíš bude studeňák. Nejpravděpodobnější je přímo pin výstupního konektoru, protože na rozdíl od ostatních spojů je za dobu používání přijímače namáhán i mechanicky. Bude stačit přepájet (samozřejmě slušně!), v případě konektoru raději se zasunutým protikusem.
Další možností je trhlina v mědi na plošném spoji, u profi přijímače ale málo pravděpodobná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 8:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2080
Bydliště: Ústí nad Labem
Ještě jedna možnost: Pokud dotyčná dráha od konektory k vývodu někde přechází z jedné na druhou stranu plošného spoje, může být vadný i prokov (ten průchod skrz desku).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 9:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
JardaRůžička píše:
Další možností je trhlina v mědi na plošném spoji, u profi přijímače ale málo pravděpodobná.


No mě by to právě úplně nepřekvapilo. Pokud vím, tak R114F je užívám hlavně v RC autech a pokud se to týká i popisovaného kusu, tak tam klidně mohlo něco nastat - vibrace a rány jsou u aut "standardní stav" :-(

Jinak k hledání - chce to silnou lupu a trochu to natáčet, ať jde světlo z různých stran, často poškození přímo vyskočí na povrch pouze z jednoho konkrétního úhlu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 9:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2014
Příspěvky: 200
madmax1200 píše:
Diky za radu,otevřel jsem ho a sice nic nevidím,ale když po něm přejedu prstem,tak občas naskočí.Budu pátrat dál.Ještě jednou díky.

zapeč to v troubě...pokud nevíš o co go tak např. zde


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 11:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2080
Bydliště: Ústí nad Labem
Nic proti pečení (zvlášť třeba svatomartinské husy) nemám, ale tady bych to nedoporučoval. Problém je dost přesně lokalizován, určitě se dá dohledat a napravit. Celkové pečení by mohlo nadělat víc škody než užitku. Pokud má nahradit pájení v reflow peci, chce to v alespoň trochu rozumných mezích ukočírovat teplotu a čas, není to jednoduché. A třeba zrovna ta (možná) trhlina v mědi se tím stejně nenapraví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 11:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2014
Příspěvky: 200
vůbec nesouhlasím..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 11:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 202
Bydliště: Česká republika
Jako první bych preventivně "klasicky" přepájel konektor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
skybreaker píše:
vůbec nesouhlasím..


Souhlas od tebe nikdo nežádá. Ale doporučovat cestu, které s přehledem může zničit celý RX, je velmi odvážné...

Blbne jeden jediný přívod, který navíc asi půjde dost dobře vystopovat. Dá se to opravit cíleně, spolehlivě a bez nebezpečí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba nejde kanal3
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
skybreaker píše:
vůbec nesouhlasím..


To je tvoje věc, já si ale dovolím tvou radu označit za naprostý nesmysl. Ono je to popsáno i v článku, který sám odkazuješ - důvod k této akci je to, že je v řadě případů fakticky nemožné najít studeňák. Pak to stojí v rovině "buď to vyhodím rovnou anebo zkusím tento postup a možná to pak nevyhodím" - to beru.
Jenže ve zde debatovaném případě je prakticky jisté, kde nejspíš ten studeňák bude, dokonce je tu nemalá šance, že je na pinu konektoru, což ani není SMD. Tohle je situace, kdy je na místě "normální oprava", začínat rovnou od "pečení" v tomto případě pokládám za totální diletantství.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz