RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Blikač s výkonnými LED diodami.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=69459
Stránka 5 z 7

Autor:  Lupac [ stř 07.06.2017 19:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Máš Me 110 od Dynam ?
Tak tam bych to taky využil to co tam mám moc nesvítí :(

Autor:  ohruska [ pon 28.08.2017 20:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Já mám MESSERSCHMITT BF109. Vyměnil jsem origo ledky za 1W. Pod krytkama v křídlech to svítí akorát. odkaz
Ještě jsou tam 4x ledky 3mm, jako kulomety.

Ota

Autor:  YenyaKas [ úte 29.08.2017 9:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Asi nemám správný kontext, ale jak se řídí výkonová LEDka z Arduina bez výkonových členů? Pokud si pamatuju, tak ATmega328P, ktera je v Arudinu Nano, umí tak do 20 mA na pin, a celkově myslím 25 nebo 30 mA.

Autor:  ohruska [ úte 29.08.2017 10:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Ono to není úplně tak pravda.
výstupy červená [mA] zelená[mA] bílá [mA]
1x 60 62 72
2x 103 108 125
3x 138 144 167

Autor:  ohruska [ úte 29.08.2017 10:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Aby svítila červená ledka stejně jako zelená, je možnost ji zapnout na dva výstupy současně.
Potom je proud větší a svítivost skoro stejná, jako zelené ledky.
Jen upozorňuji, že pro svícení ledek používám pwm výstupy se střídou 50 nebo 100Hz. (intenzita svícení je stejná, spotřeba poloviční a hlavně se chip ledky lépe chladí.
Ota

Autor:  ohruska [ úte 29.08.2017 10:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Ještě to má jednu výhodu. Funguje to na 5V z přijímače a nemusí se tahat další drát od baterek.
Ota

Autor:  YenyaKas [ stř 30.08.2017 7:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

ohruska píše:
Ono to není úplně tak pravda.
výstupy červená [mA] zelená[mA] bílá [mA]
1x 60 62 72
2x 103 108 125
3x 138 144 167

A tohle fakt leze přímo z/do pinu té ATmegy? Pokud jo, tak to ji teda lituju, nebo máš štěstí na nějaký odolný kus. Teď jsem se pro jistotu díval do datasheetu (okolo strany 415), a uvádějí tam charakteristiku pro proud z/do pinu jen od 0 do těch 20 mA. A při 20 mA a 5V napájení je už vnitřní odpor takový, že na pinu je jen 4 V v jedničce a 1 V v nule. Fakt si nedovedu představit, že by z jednoho pinu lezlo těch 60 mA bez rizika poškození. Jaký je úbytek napětí na tom pinu,když ti z/do něho leze 60 mA?

Autor:  YenyaKas [ stř 30.08.2017 8:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

ohruska píše:
Jen upozorňuji, že pro svícení ledek používám pwm výstupy se střídou 50 nebo 100Hz. (intenzita svícení je stejná, spotřeba poloviční a hlavně se chip ledky lépe chladí.

Tohle je nějaká magie, ne? Pokud LEDku v průběhu svícení vypínáš, tak sice žere míň energie, má menší ztráty, takže se lépe chladí, ale taky samozřejmě míň svítí.

A když už šetřit energii a míň svítit, tak o kus větší světlo při stejné dodané energii dostaneš z LEDky regulací proudu, nikoliv vypínáním a zapínáním. Účinnost LEDky totiž s rostoucím proudem mírně klesá, takže je míň výhodné pouštět do LEDky velký proud vypínaný přes PWM, oproti regulovanému menšímu proudu. Ale samozřejmě proudový regulátor má taky svoji režii, takže někdy je lepší, levnější a prostorově menší použít PWM natvrdo.

Autor:  JosefSvejk [ stř 30.08.2017 10:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Ono to chce proměřit, jaký proud ve skutečnosti ledkou teče. Nejlépe pomocí osciloskopu, když je tam to PWM. Já PWM u svých blikačů taky používám, taky kvůli rozložení zátěže mezi ledkami. Neviděl bych v tom přímém připojení magii, spíš je tam omezení proudu na výstupu, takže ten výkon ledky se zdaleka nebude blížit jmenovitému. Já v těch stroboskopech "tlačím" do těchto ledek kolem 1 A.

Autor:  JosefSvejk [ stř 30.08.2017 10:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

ohruska píše:
Já mám ...



Nemohl bys ten odkaz zkrátit? Strašně to roztahuje stránku, přitom všechno za "html" je zbytečné :wink: .

Autor:  dracekvo [ stř 30.08.2017 11:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Ahoj, budou blikátka ještě někdy k mání? :)

Autor:  JosefSvejk [ stř 30.08.2017 11:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

dracekvo píše:
Ahoj, budou blikátka ještě někdy k mání? :)


Jestli to bylo na mě, tak všechno, co mám ve fotogalerii (album) jsem schopen po domluvě vyrobit. Vše stále za ceny součástek v GME, pošlu i na Slovensko.

Autor:  YenyaKas [ stř 30.08.2017 11:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

JosefSvejk píše:
Ono to chce proměřit, jaký proud ve skutečnosti ledkou teče. Nejlépe pomocí osciloskopu, když je tam to PWM. Já PWM u svých blikačů taky používám, taky kvůli rozložení zátěže mezi ledkami. Neviděl bych v tom přímém připojení magii, spíš je tam omezení proudu na výstupu, takže ten výkon ledky se zdaleka nebude blížit jmenovitému. Já v těch stroboskopech "tlačím" do těchto ledek kolem 1 A.

Nojo, ale ty tu LEDku spínáš MOSFETem, jestli se dobře dívám. Ota ji přímo napájí z pinu procesoru, což mi přijde divné.

Autor:  JosefSvejk [ stř 30.08.2017 13:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Já vím, jak jsi to myslel. Jenom píšu, že tam zafunguje omezovač proudu, takže procesoru se nic nestane. A proud nebude zas tak velký.

Autor:  ohruska [ ned 03.09.2017 12:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Blikač s výkonnými LED diodami.

Zapojení výkonových členů pro ledky.
Z výkonových členů jsou odstraněny usměrňovače a na pájecí místa je přivedeno + a - napětí z tříčlánku.
Barevné přívody jsou spojeny přímo s arduinem.
Na druhé straně tištáku jsou připojeny ledky.

Přílohy:
SAM_1280.JPG
SAM_1280.JPG
[ 77.55 KiB | Zobrazeno 1579 krát ]


Stránka 5 z 7 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/