Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 07.06.2017 19:13 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 10.6.2012
Příspěvky: 33
Bydliště: Uherské Hradiště
Máš Me 110 od Dynam ?
Tak tam bych to taky využil to co tam mám moc nesvítí :(

_________________
SkyClimber,Gama 2100,Pitss/Hofman,Scout,Yak55,Click2,GeeBee r3,Bird of Time,Me110/Dynam,Aurora9


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pon 28.08.2017 20:19 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 10
Já mám MESSERSCHMITT BF109. Vyměnil jsem origo ledky za 1W. Pod krytkama v křídlech to svítí akorát. odkaz
Ještě jsou tam 4x ledky 3mm, jako kulomety.

Ota


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 29.08.2017 9:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 295
Bydliště: Brno
Asi nemám správný kontext, ale jak se řídí výkonová LEDka z Arduina bez výkonových členů? Pokud si pamatuju, tak ATmega328P, ktera je v Arudinu Nano, umí tak do 20 mA na pin, a celkově myslím 25 nebo 30 mA.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 29.08.2017 10:29 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 10
Ono to není úplně tak pravda.
výstupy červená [mA] zelená[mA] bílá [mA]
1x 60 62 72
2x 103 108 125
3x 138 144 167


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 29.08.2017 10:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 10
Aby svítila červená ledka stejně jako zelená, je možnost ji zapnout na dva výstupy současně.
Potom je proud větší a svítivost skoro stejná, jako zelené ledky.
Jen upozorňuji, že pro svícení ledek používám pwm výstupy se střídou 50 nebo 100Hz. (intenzita svícení je stejná, spotřeba poloviční a hlavně se chip ledky lépe chladí.
Ota


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 29.08.2017 10:39 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 10
Ještě to má jednu výhodu. Funguje to na 5V z přijímače a nemusí se tahat další drát od baterek.
Ota


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 7:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 295
Bydliště: Brno
ohruska píše:
Ono to není úplně tak pravda.
výstupy červená [mA] zelená[mA] bílá [mA]
1x 60 62 72
2x 103 108 125
3x 138 144 167

A tohle fakt leze přímo z/do pinu té ATmegy? Pokud jo, tak to ji teda lituju, nebo máš štěstí na nějaký odolný kus. Teď jsem se pro jistotu díval do datasheetu (okolo strany 415), a uvádějí tam charakteristiku pro proud z/do pinu jen od 0 do těch 20 mA. A při 20 mA a 5V napájení je už vnitřní odpor takový, že na pinu je jen 4 V v jedničce a 1 V v nule. Fakt si nedovedu představit, že by z jednoho pinu lezlo těch 60 mA bez rizika poškození. Jaký je úbytek napětí na tom pinu,když ti z/do něho leze 60 mA?

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 8:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 295
Bydliště: Brno
ohruska píše:
Jen upozorňuji, že pro svícení ledek používám pwm výstupy se střídou 50 nebo 100Hz. (intenzita svícení je stejná, spotřeba poloviční a hlavně se chip ledky lépe chladí.

Tohle je nějaká magie, ne? Pokud LEDku v průběhu svícení vypínáš, tak sice žere míň energie, má menší ztráty, takže se lépe chladí, ale taky samozřejmě míň svítí.

A když už šetřit energii a míň svítit, tak o kus větší světlo při stejné dodané energii dostaneš z LEDky regulací proudu, nikoliv vypínáním a zapínáním. Účinnost LEDky totiž s rostoucím proudem mírně klesá, takže je míň výhodné pouštět do LEDky velký proud vypínaný přes PWM, oproti regulovanému menšímu proudu. Ale samozřejmě proudový regulátor má taky svoji režii, takže někdy je lepší, levnější a prostorově menší použít PWM natvrdo.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Ono to chce proměřit, jaký proud ve skutečnosti ledkou teče. Nejlépe pomocí osciloskopu, když je tam to PWM. Já PWM u svých blikačů taky používám, taky kvůli rozložení zátěže mezi ledkami. Neviděl bych v tom přímém připojení magii, spíš je tam omezení proudu na výstupu, takže ten výkon ledky se zdaleka nebude blížit jmenovitému. Já v těch stroboskopech "tlačím" do těchto ledek kolem 1 A.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 10:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
ohruska píše:
Já mám ...



Nemohl bys ten odkaz zkrátit? Strašně to roztahuje stránku, přitom všechno za "html" je zbytečné :wink: .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 11:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 303
Bydliště: Čechtice
Ahoj, budou blikátka ještě někdy k mání? :)

_________________
Lantian LT210, Sky Surfer X8
Frsky Taranis X9D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 11:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
dracekvo píše:
Ahoj, budou blikátka ještě někdy k mání? :)


Jestli to bylo na mě, tak všechno, co mám ve fotogalerii (album) jsem schopen po domluvě vyrobit. Vše stále za ceny součástek v GME, pošlu i na Slovensko.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 11:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 295
Bydliště: Brno
JosefSvejk píše:
Ono to chce proměřit, jaký proud ve skutečnosti ledkou teče. Nejlépe pomocí osciloskopu, když je tam to PWM. Já PWM u svých blikačů taky používám, taky kvůli rozložení zátěže mezi ledkami. Neviděl bych v tom přímém připojení magii, spíš je tam omezení proudu na výstupu, takže ten výkon ledky se zdaleka nebude blížit jmenovitému. Já v těch stroboskopech "tlačím" do těchto ledek kolem 1 A.

Nojo, ale ty tu LEDku spínáš MOSFETem, jestli se dobře dívám. Ota ji přímo napájí z pinu procesoru, což mi přijde divné.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 30.08.2017 13:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Já vím, jak jsi to myslel. Jenom píšu, že tam zafunguje omezovač proudu, takže procesoru se nic nestane. A proud nebude zas tak velký.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: ned 03.09.2017 12:37 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 10
Zapojení výkonových členů pro ledky.
Z výkonových členů jsou odstraněny usměrňovače a na pájecí místa je přivedeno + a - napětí z tříčlánku.
Barevné přívody jsou spojeny přímo s arduinem.
Na druhé straně tištáku jsou připojeny ledky.


Přílohy:
SAM_1280.JPG
SAM_1280.JPG [ 77.55 KiB | Zobrazeno 337 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Golfista, Medved74 a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz