Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 322 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 18.12.2013 22:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2012
Příspěvky: 290
Bydliště: východní čechy
Obrázky: 3
Zdravím všechny majitele těchto desek. Založil jsem tohle vlákno, abych se pokusil získat nějaké informace a zkušenosti od lidí, kteří tuto desku používají v letadlech. Informací a vláken o těchto deskách v coptérách je spousta, ale o použití v letadlech prakticky nic. Tak doufám, že se nás alespoň pár sejde tady, protože používaný software se od toho coptérového poněkud liší a také problémy k řešení jsou poněkud jiného druhu.
Já osobně jsem tuhle desku koupil nedávno a v současné době čekám na vhodné počasí na zálet. Mám ji ve větroni Aero Master a k ní jsem koupil externí GPS s kompasem, proudové čidlo se zdrojem, telemetrii na 433Mhz a čidlo skutečné rychlosti. Všechno se mi podařilo oživit a pospojovat, jen mám problém s kalibrací kompasu. Nedaří se a nedaří, ale dnes jsem si pozorněji pročítal manuál a snad by se kalibrace mohla provést sama během prvního letu. Tak uvidíme.

_________________
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.12.2013 2:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
Zdravim!!!! Všechny ctyri palce nahoru!! :D
Ja jsem také jeden z tech letadlových. Desku a prakticky vse ostatní, co jsi vyjmenoval mam doma uz 4 mesice. Ještě jsem ji ale ani nezkusil zapnout. Jsem od leta zacatecnik a tak prochazim uplne prvními krůčky. Ani jsem nevedel kudy se ma modelarska draha bude ubirat. Poridil jsem Bixlera2 a zacal chodit litat, rozbijet a opravovat. Vsechno zle je k necemu dobre. Uz jsem opravoval nejruznejsi casti letadla. :D
Ale zpet k APM. Ještě nez jsem vůbec mel letadlo, tak jsem zvedel, ze existuje něco jako autopilot. To me zaujalo a cetl jsem a studoval. Nakonec jsem neodolal a hned jsem cely APM systém nakoupil. Bylo to sice predcasne, ale proste jsem v tu dobu mel zrovna moznost utratit nejake peníze a odhadoval jsem, ze tohle se mi bude v budoucnu libit.

Takze ted se to vykrystalizovalo tak, ze se ubiram smerem k FPV. Prakticke zkusenosti zatím nemam, zadne, takze tady spise budu sledovat a budu vdecny za ruzne informace.

Zrovna v těchto dnech jsem dospel k dalsimu nasmerovani a tim je, ze bych chtěl zhotovit nejaky funkcni systém antenna trackeru. Tady jsem na par dnu silne zapochyboval, ze APM byla dobra volba. Co jsem se tak docetl, tak antenni trackery často pouzivaji data, která jsou z letadla prenasena video vysilacem nejak vtlacena do audio kanalu. Jenze minimOSD jaksi audio neposkytuje narozdil od jinych OSDs. Navíc ja budu chtit během letu FPV slyset i skutecny realtime zvuk. Takze bych tak potreboval stereo. Levy kanal na data pro tracker a pravy pro zvuk. Byl jsem zklamany a uz uz jsem chtěl inzerovat, ze cely APM systém prodam a prejdu třeba na Eagle Tree, nebo jiny.
Zdalo se, ze svého cile s APM nemuzu dosáhnout. nakonec jsem ale zjistil, ze preci jenom lze. da se to nejak udelat za pomoci Mission planeru a nejakeho servo kontroleru Maestro. Takze ted uz vklidu vyberu systém pro FPV a budu postupne studovat a sestavovat. během toho me ceka ještě par mezikrucku. Potrebuji sestavit a zprovoznit cely telemetricky systém FrSky. No bylo to docela dost docela zbytecne vydanych penez. Ale když uz to všechno mam, tak to rozchodim a třeba to dam do nejakeho letadla. Dalsim krokem pak bude pouziti desky KK2.0 jako stabilizatoru a autoleveleru. Ten systém me také zaujal z videi na YT.
No a pak uz prijde na radu APM. Skoda, ze APM je vlastne uz doznivajici systém, ale vyvoj firmware snad hned tak rychle neumre doufam.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.12.2013 8:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6025
Bydliště: Písek, ČR
EDIT: Omlouvám se, kámoš mě upozornil že se pletu (Díky Falcone), a má pravdu.
Tobě jde o letadla, tam je k dispozici jen nějaká prehistorická verze FW, takže platí co jsi napsal. Ten nový FW je jenom pro heli + coptery. Můj původní příspěvek níže tady nechávám (pro coptery by platil). Možná že v zájmu zachování čistoty vlákna by ho mohl moderátor smazat (?):


Eddiex, děláš si legraci? Co to znamená "doznívající"? (Reaguju na tvou poslední větu.)
Právě vyšla nová verze FW 3.1, má např. Autotuning PID parametrů, který konkurenční systém tohle má?

http://diydrones.com/forum/topics/arduc ... 3A1501436&

http://www.diydrones.com/forum/topics/a ... discussion

http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/

http://copter.ardupilot.com/wiki/gps-failsafe/

Pokud by ses toho APM chtěl levně zbavit, tak ho koupím, kdyžtak napiš do SZ... Právě si chci kupovat další.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.12.2013 10:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.11.2008
Příspěvky: 559
Bydliště: Lausanne
Obrázky: 0
Woita píše:

Eddiex, děláš si legraci? Co to znamená "doznívající"? (Reaguju na tvou poslední větu.)
Právě vyšla nová verze FW 3.1, má např. Autotuning PID parametrů, který konkurenční systém tohle má?



APM deska je skutečně doznívající. Sice se bude ještě dlouho prodávat (dokud bude zájem), ale vývoj sw. se soustředí na jejího nástupce Pixhawk. Výpočetní limit byl desky byl dosažen (ne pro letadla, jen pro koptery). Stejně to dopadlo is APM 1+Oilpan. Ale než bude Pixhawk HW pořádně vyzkoušenej, tak je stejně lepší pro většinu lidí koupit APM. A verze pro letadla rozhodně není, jak ty tvrdíš, prehistorická. Poslední stabilní verze 2.75 je a 28. října a ke stažení je i beta 2.76. Release je navíc mnohem stabilnější než pro koptéry protože nepřidávájí desítky nových funkcí, které pak nefungují, nebo fungují blbě - viz každé vlákno na DIYdrones když vyjde nový fw, 100 stránek komentů a dohadů.....

Já teď APM 2.6 zadělávám to do Mentora od Multiplexu.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.12.2013 13:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
Nene, to vyznelo jinak nez jsem to myslel. :D
Ja vim, ze firmware je stále "zivy" a verim, ze se bude ještě i vyvíjet. To jsem taky moc rad.
Ja do "doznivani" myslel hardwarove. Proste uz se nebude vyrábět a ani oficialne 3DR ho nebude softwarove rozvijet. Ano je tam nastupce - Pixhawk. Ja mam doma vse originaly z Mexika od 3DR a tak jsem dosud hledal všechno info primo od nich. To byla chyba samozrejmne - ted to vim. Jenze v lete, když jsem to kupoval, tak jsem byl jen neinformovany, nadseny a premotivovany zacatecnik. Predpokladal jsem, ze klony budou smejdy a radeji jsem vypláznul skoro 700Euro za vybaveni, které jsem mohl mit mozna za polovinu. Asi to taky byla chyba. Ale co uz, když to mam, tak to mam.
Ted resim ještě jednu věc. Potrebuji minimOSD. Zase mam dilema. mam dat vic penez za original, nebo mam risknout mnohem levnejsi klon? na forech se názory velmi lisi.

Hodne lidi voli to napajeni na minimOSD přemostit pomoci cinovych jumperu. Na klonech to ale nejde tak jednoduse. Tam uz se pridavaji nejaky odpor nebo co, a tomu ja uz nerozumim. Ja bych chtěl zustat u oddeleneho napajeni minimOSD - 5V z APM a tu "video" část 12V cistych samostatne. Pry je to dulezite kvůli FPV systemu, aby nebyl rusen od serv. Jenze hodne lidem to shorelo při originalne zamyslenem napajeni. Ted ale ve verzi 1.1 [original minimOSD] ten problém byl pry vyresen a prehrivani a shoreni se pry uz nekona. To se tyka originalu, ale jak je to u klonu jsem nikde nenasel.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.12.2013 22:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.7.2008
Příspěvky: 377
Bydliště: Praha
Obrázky: 4
Taky jsem o tom vyhoření minimOSD hodně četl. Minulý měsícj jsem si koupil z RC Timer "RCTimer MAVLink-OSD V1.0", zapojil bez úprav na APM desku a vše chodí. Je to klon, ale stejný jak originál. Jen na programování mám 3V kabel FTDI.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 20.12.2013 10:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2012
Příspěvky: 290
Bydliště: východní čechy
Obrázky: 3
Nemáte někdo zkušenosti s telemetrií přes telefon? Připadá mi to jako lákavá náhrada telemetrie na 433Mhz, navíc tahle by měla mít prakticky neomezený dosah, jen jsem ještě nenarazil na žádnou praktickou funkční aplikaci.

_________________
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.12.2013 2:10 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
jirka_d píše:
Taky jsem o tom vyhoření minimOSD hodně četl. Minulý měsícj jsem si koupil z RC Timer "RCTimer MAVLink-OSD V1.0", zapojil bez úprav na APM desku a vše chodí. Je to klon, ale stejný jak originál. Jen na programování mám 3V kabel FTDI.

Nemohl bys tu hodit primy link na to, co jsi koupil, prosim? Ja pod tihou cenoveho rozdilu se taky uz klonim ke klonu :D Ale nenasel jsem takovy, jak pises - tedy uplne stejny. To co jsem nasel ja je odlisne. Uz barvou, je deska modra a nejsou tam prave ty pripravene plosky na pripadne pajene jumpery. Ale když mas ten Mavlink v 1.0, tak to by uz mela byt ta vylepsena verze, která se uz neprehriva. Ta puvodni mela oznaceni v0.1. U origo minimOSD byla v1.0 stara, co se prehrivala a nova je 1.1. V obou pripadech by se nova verze mela dat používat bez problemu z APM 5V a na video sekci 12V samostatne. To by mělo byt lepsi pry kvůli tem "cistym" 12V pro video.

Pak ještě jsem nasel i na eBay par klonu, ale ty vypadaji zase ještě jinak.
Asi vezmu ten z RCTimeru.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.12.2013 10:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2012
Příspěvky: 290
Bydliště: východní čechy
Obrázky: 3
No já jsem teď koupil tenhle. Měl by to snad bejt ten novější s odběleným napájením.
Taky jsem se chtěl zeptat, jestli někdo nemáne nějakej typ na BEC pro napájení FPV 12V. Já jsem našel tyhle dva a asi se pro jeden rozhodnu, tak bych uvítal názory a případné zkušenosti. Díky

_________________
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.12.2013 13:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
No na tom eBay je to silene. Fakt nevim jak to vybrat. Psal jsem si s nejakou zenskou primo z 3DR v Mexicu. [jmenuje se Tiffany] Ta mi naposledy potvrdila s durazem, ze jedine originalni OSDecka od nich jsou vyhradne na fialove desce a jedine u oficiálních partneru.
Na eBay jsou ale taky nejake fialove kusy. Napr. http://www.ebay.com/itm/On-Screen-Display-APM-OSD-MinimOSD-ARDUPILOT-MEGA-OSD-APM2-0-APM2-5-/121237960003?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item1c3a587543 Tak nevim, jakto je mozne? Mozna je to jen prekupnik. Ale jak to muze prodávat za polovicni cenu? Ja uz jednou na eBay prave naletel. Tehdu to byla pametova karta Sony duo pro, co v kamennem obchode stala 250Euro!!! Ja ji koupil za 50E a predani bylo osobne. A stejne jsem naletel. Vypadala uplne stejne, ale nemela 16 ale jen 4 Gb. Jasne, ze nejde o barvu. Ale něco je na tech deskách jinak a pak muze byt problém s ruznymi moznostmi zapojeni. Pro odborníka to není problém, ale třeba pro me? Jak mam nasledovat nejaky třeba i super dobry tutorial, když nedokazu si byt jisty, ze mam identickou desku jako autor třeba videa na YT?

S tim napajenim videa 12v se trochu zamotavam. Proc je tam vůbec potřeba BEC? Ja videl video, kde to zapojil bud primo do videosekce minimOSD a nebo to nejak obesel a "proud" poslal primo do vRx a do minimOSD pripojil jen signal a zem. V obou pripadech bez BECu primo 3S baterii. A slape mu to. Dokonce jsem si s nim i psal.
navíc na 12V BEC asi musí byt nejmíň 4S baterie ne? Mam hlavni pohon na 3S, tak mi prijde divne mit video na 4S. Taky me strasi, ze když chci mit video na 12V, tak tam pisou , ze staci3S baterie. Tam ale volty klesaji po urcitem vybiti pod 12V. Co tedy znamena, když je na kamere a třeba vTx psano input 12V ? V tom mam teda zmatek. U nekterych vTx pisou input 7-15V, tak tam je to jasne - no problém. Ale třeba kameru jsem si vybral a tam pisou natvrdo 12V.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.12.2013 17:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2012
Příspěvky: 290
Bydliště: východní čechy
Obrázky: 3
Tak mám za sebou první lety. Zpočátku jsem měl problémy s čidlem skutečné rychlosti, ale byly jen prohozené hadičky, takže od druhého letu v poho. Na defaul nastavení lítá naprosto super, zatím nemám co měnit a ladit. Vyzkoušel jsem STABILIZE - super na start z ruky
CIRCLE - bez problémů
RTL - bez problémů
AUTO - létá naprosto bez problémů, ale jedno se mi zatím nepovedlo, naprogramuji pár bodů trasy, přepnu na auto, letadlo obletí trasu, vrátí se zpět a začne kroužit až potuh bez výhrad, ale zatím se mi nepovedlo ho donutit absolvovat stejnou trasu znovu a nebo při kroužení naprogramovat nové body a poslat ho znovu na jinou trasu. Neví někdo jak a to?

_________________
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 23.12.2013 12:24 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2012
Příspěvky: 290
Bydliště: východní čechy
Obrázky: 3
Tak dnes jsem zkoušel poprvé lety za hranici viditelnosti. Foukal celkem dost vítr a tak měla stabilizace co dělat, ale zvládala to parádně. Taky se mi tím podařilo otestovat dosah telemetrie - výpadky začínaly na vzdálenosti cca 900m a dosah setového vysílače T9X s origo přijímačem - ten začínal zlobit na vzdálenosti cca 1000m.
Ale jinak co se týká navigace, tak nemám výhrady a ladím jen detaily, max a min cestovní rychlost, % plynu a tak. Příště až nebude tolik fučet bych chtěl vyzkoušet ještě automatické přistání, i když by to dnes APM asi taky zvládl, protože stabilizace funguje naprosto perfektně, tak jsem to prostě nechtěl pokoušet. Když jsem se stabilizací přistával ručně, tak stačilo jen srovnat výkon motoru s větrem, aby křídlo "stálo" ve vzduchu a pak jsem ho už nechal jen stabilizovat a krásně to dosedlo jako harier:-)


Přílohy:
Poznámka: log z letu
12.jpg
12.jpg [ 103.62 KiB | Zobrazeno 4410 krát ]
Poznámka: zkušební stroj
100_4136.JPG
100_4136.JPG [ 98 KiB | Zobrazeno 4409 krát ]
Poznámka: detail
100_4137.JPG
100_4137.JPG [ 90.99 KiB | Zobrazeno 4409 krát ]

_________________
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,


Naposledy upravil Tyrano-cz dne pon 23.12.2013 13:05, celkově upraveno 3
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 23.12.2013 12:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.7.2008
Příspěvky: 377
Bydliště: Praha
Obrázky: 4
eddiex píše:
Nemohl bys tu hodit primy link na to, co jsi koupil, prosim?


Psla jsem o tomto : http://www.rctimer.com/product_862.html
Bez úprav mi to chodí
Zapojené to mám podle schématu na stejné stránce. BEC jenom když lítáš na 4 a více S. S 3S baterkama zapojíš napřímo. Těch 12V je maximum co se dá do něj pustit, ale při klesajícím napětí to pořád funguje. Stejně při 3,6V na článek budeš s kopterou sedat a kamera, MawlinkOSD i video vysílač budou fungovat.


Naposledy upravil jirka_d dne pon 23.12.2013 12:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 23.12.2013 12:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
Tyrano gratuluju!!!! A trochu zavidim. :D Uz jsem cely nedockavy az to dam dohromady. Tesim se jak male decko. Vsechno mam uz objednane ale bude to trvat nez to prijde.
Prosim Te mohl bys tu napsat Tvuj kompletni set? Myslim elektroniku jakou používáš. Pro inspiraci. nas letadlových APMkaru tu není tak moc, tak snad to nebude vadit.
Jako první me zajima jake presne OSD mas a taky kde presne jsi ho koupil. Nebo jedes jen s telemetrii?

PS: Nemohl bys tady davat fotky tim jinym zpusobem prosim? Myslim aby byly mensi a daly se rozkliknout. Takhle jsou sice trochu vetsi, ale porad male aby bylo něco videt. S tim rozkliknutim je to lepsi. Diky.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 23.12.2013 12:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 881
Bydliště: MidWest of Ireland
Psla jsem o tomto : http://www.rctimer.com/product_862.html
Bez úprav mi to chodí
Zapojené to mám podle schématu na stejné stránce. BEC jenom když lítáš na 4 a více S. S 3S baterkama zapojíš napřímo. Těch 12V je maximum co se dá do něj pustit, ale při klesajícím napětí to pořád funguje. Stejně při 3,6V na článek budeš s kopterou sedat a kamera, MawlinkOSD i video vysílač budou fungovat.[/quote]

Super Diky. A ještě napajis ze dvou baterii, nebo jak?

edit. My si asi dopisujeme moc rychle.... nestaci se aktualizovat edity. :D

Takze ještě se chci zeptat - na 3S baterii ti to funguje ikdyz klesne baterka pod 12V. Dobře, ale ja budu mit vTx co jede na 7-15 V , to je ok. Ale kamera uvadi natvrdo 12V. Nebude to problém?
Vlastne ted resim i moznost pouziti 2S baterky a nejaky "step-up" regulator, nebo jak se to jmenuje. [mam na mysli jen video sekci. hlavni pohon atd. bude stále na 3S - chci to mit zvlast] Mas k tomu co rict prosim?

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Naposledy upravil eddiex dne pon 23.12.2013 12:44, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 322 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: martin z a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz