Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Arduino atd.
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2011 14:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
petr64 píše:
- vyzkoušet programování samotného Arduina
-- tj. koupit základní desku (ale jakou?)
-- je třeba programátor eprom? Nebo jen USB kabel?

Na vyzkoušení programování Arduiona by měl plně postačovat tento základ:
Arduiono NANO V3.0 s ATMega328P.

Obrázek

Je to osazená a funkční základní deska s integrovaným USB rozhraním, přes které se dá programovat např. z PC nebo notebooku. Součástí dodávky je i USB kabel. Desku lze napájet buď připojením na USB port PC nebo notebooku nebo přes napájecí kontakt na desce. Deska má integrován i napěťový regulátor a lze ji tedy přes pin 30 napájet třeba z běžné 2S lipolky a nebo lze napěťový regulátor obejít a napájet desku přes pin 27 z nějakého vlastního externího stabilizátoru 5V nebo třeba z BEC nějakého RC regulátoru apod.

Před započetím programování by mělo stačit si nainstalovat vhodný softwarový ovladač pro tento typ USB zařízení viz tento odkaz, který v systému po připojení toho USB zařízení simuluje virtuální sériový COM port, na který se pak naváže programovací prostředí, které je volně ke stažení viz tento odkaz a pak už jen připojit tu základní desku k PC nebo notebooku přes k ní přiložený USB kabel a vyzkoušet si programování.

Jako rozšíření pro testy a zobrazování dat z Arduionem pro začátek lze zvolit třeba modul s LCD a několika tlačítky viz tento odkaz. Tlačítka se dají využít třeba pro obsluhu nějakého SW menu ve svém programu v Arduinu nebo pro přímou aktivaci nějakého povelu v programu apod.

Obrázek

Cena zmíněných komponent k Arduinu tj. jak ta základní deska tak i ten modul s tlačítky a LCD je velmi nízká a je současně i pod úrovní limitu DPH. Nemělo by tedy vadit to, že to bude nákup mimo EU.

petr64 píše:
- vyzkoušet komunikaci s FrSky
-- načítat data telemetrie a zobrazovat na displeji?
-- jak by se dala data Telemetrie nasimulovat, když mám jen TX Frsky bez čidel (a zatím je nechci kupovat, protože možná v budoucnu pořídím All in ONE modul s čidly)?

Simulaci čidel lze udělat připojením napětí na běžný telemetrický vstup telemetrického přijímače FrSky. Napěťový rozsah takového vstupu u telemetrického přijímače FrSky je 0 až 3.3V čemuž odpovídá digitální hodnota 0 až 255. Kromě toho lze do přijímače simulovat i specifická uživatelská data, ale to už je komplikovanější záležitost a k tomu doporučuji prostudovat články viz odkazy kde je popis komunikačního protokolu, popis jak číst data z VF modulu FrSky z PC a v třetí části je schéma zapojení specifického generátoru testovacích dat, který se připojuje k přijímači a dokáže generovat kromě dat pro základní telemetrii i specifická uživatelská data.

Zoznámenie s FrSky - 1.časť - Základné funkcie
Zoznámenie s FrSky - 2. časť - Spôsob prenosu dát
Zoznámenie s FrSky – 3. časť – Prenos dát

Arduino deska by měla být připojitelná k VF modulu FrSky vyvedením pinů GND/Rx/Tx na základní desce Arduina přes převodník TTL/232, který se dá taktéž koupit na eBay viz tento odkaz do GND/Tx/Rx na VF modulu FrSky viz popis pinů modulu v prvním článku.

Obrázek

Vodiče od Arduina k tomu převodníku se dají napájet napřímo bez použití toho menšího konektoru a na straně převodníku do VF modulu FrSky se dá použít třeba již hotový sériový kabel, který se dá koupit třeba viz tento odkaz.

Obrázek

a k připojení na převodník přes konektor ještě případně redukce

Obrázek

která se dá koupit třeba v GM viz tento odkaz. Při propojení zkontrolovat správné překřížení Rx/Tx a v případě potřeby prohodit příslušné vodiče v to smyslu, že Rx pin z VF modulu FrSky by měl vést na Tx pin (tj. pin 2) na konektoru samice CANON 9 převodníku a Tx pin z VF modulu FrSky by měl vést na Rx pin (tj. pin 3) na konektoru samice CANON 9 převodníku.

petr64 píše:
- rád bych pořídil nějaký Osciloskop k PC (via USB)...

Pro nižší frekvence by se dal použít i miniaturní osciloskop ve velikosti mobilního telefonu umožňující jak zobrazení na svém vlastním LCD tak i případný záznam dat na SD kartu pro pozdější vyhodnocení na PC viz obrázek.

Obrázek

Dá se pořídit na eBay za cca 70 USD včetně poštovného viz tento odkaz. Je to sice mimo EU, ale i s případným DPH a poplatkem za proclení od České pošty budou celkové náklady pořád celkem nízké. Nenahradí to sice nějaký kvalitnější osciloskop, ale pro různá drobná měření záležitostí okolo telemetrie včetně třeba sledování sériové komunikace atd. by měl frekvenční rozsah tohoto miniaturního osciloskopu plně postačovat a výhodou může být i jeho mobilnost tj. lehce se dá dát třeba do kapsy jako mobil a lze jej tedy používat i při různých testech v terénu s tím, že se naměřená data uloží na SD kartu a později vyhodnotí doma v PC.


Naposledy upravil Drondys dne úte 22.11.2011 12:23, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2011 20:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
2Drondys: Jako vždy perfektní/profesionální odpoveď. Moc díky.

Při studování tebou doporučeného Oscila do kapsy jsem narazil na trošku lepší model: 4 Channel = 2 Analog + 2 Digital 72MS/S Sampling Rate ARM DSO203 Nano V2 / Quad 176 USD.
Máte ho někdo?
Kolik z toho budu platit clo? International shipping je free.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2011 21:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
petr64 píše:
Kolik z toho budu platit clo? International shipping je free.

CLO je nepodstatné. Pokud bude vůbec stanoveno bývá okolo 4%. Podstatnější je DPH 20%. K tomu přibude ještě poplatek ČP 180 Kč. Sumu nákladů navíc mimo kupní cenu tj. CLO + DPH + poplatek ČP odhaduji na cca 1000 Kč.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2011 22:26 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.4.2011
Příspěvky: 58
Bydliště: Olomouc
Tadyhle odsud by to mělo být z UK. A tudíž bez cla a DPH... Když je to z EU. Nebo se pletu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2011 22:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Ferdasek píše:
Tadyhle odsud by to mělo být z UK. A tudíž bez cla a DPH... Když je to z EU. Nebo se pletu?

Je to v rámci EU (Item location: London). Takže se na to nevztahují celní formality ani stanovení DPH v ČR, ale cena zboží i s poštovným je vyšší o cca 44 USD (140 GBP je cca 220 USD). Takže to cenově vyjde skoro jako by to CLO i DPH tak jako tak zaplatil akorát ušetří za poplatek ČP a především čas, protože z Londýna to bude pravděpodobně doručeno rychleji než by to prošlo s proclením u ČP z Číny.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 20:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
Ok, Londýn asi lepší - rychlost.
Má to oscilo někdo? - osobní názor je více než popis na webu.

"Zachytím" s tím seriovou komunikaci mezi Frsky a Arduinem?
Sorry za možná hloupý dotaz, ale doposud jsem s oscilem měřil jen "analogové" průběhy.

díky P64


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 20:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
petr64 píše:
Ok, Londýn asi lepší - rychlost.
Má to oscilo někdo? - osobní názor je více než popis na webu.

Mám jenom ten jednokanál co jsem na něj dával odkaz, ale použil jsem ho zatím jen párkrát a fungoval. Žádné extra rozsáhlé zkušenosti s ním zatím nemám.

petr64 píše:
"Zachytím" s tím seriovou komunikaci mezi Frsky a Arduinem?

Ano, ale patrně ne tak jak by sis představoval, protože žádný extra speciální analyzátor pro různé typy komunikací tedy ani RS 232 to nemá. Signál sériové komunikace na RS 232 piny Rx a Tx proti GND není nic jiného než sled v čase po sobě jdoucích impulsů, ale jejich dekódování do podoby přenášených dat to už je věc jiná tj. to už si případně bude potřeba data zalogovat na SD kartu a pak podrobně vyhodnotit v PC. Doporučuji k prostudování informace k RS 232 viz tento odkaz a tam zejména sekce Datové signály, Parametry datového přenosu a Asynchronous Serial Data Frame.


Naposledy upravil Drondys dne pon 21.11.2011 21:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 21:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
petr64 píše:
....."Zachytím" s tím seriovou komunikaci mezi Frsky a Arduinem?....

no a co tu komunikaci chytat primo nejakym programkem - treba k PICBasicu mam takovy, co zere seriova data a zobrazi je / ulozi do souboru jako ASCII znaky.... Z toho se da neco vykoukat... ? Asi, teda, zatim jsem si do PC posilal jen data z PICu, jen tak pri hrani s tim...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 21:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
jyrry píše:
petr64 píše:
....."Zachytím" s tím seriovou komunikaci mezi Frsky a Arduinem?....

no a co tu komunikaci chytat primo nejakym programkem - treba k PICBasicu mam takovy, co zere seriova data a zobrazi je / ulozi do souboru jako ASCII znaky.... Z toho se da neco vykoukat... ? Asi, teda, zatim jsem si do PC posilal jen data z PICu, jen tak pri hrani s tim...

Ve vtahu k sériové lince je ten osciloskop vhodný spíš jen pro orientační účely jako je při nějakých problémech kontrola napěťových úrovní úrovní impulsů atd., ale k nějakému sofistikovanějšímu vyhodnocování dat na sériové lince osciloskop primárně samozřejmě není vhodný a řešit to tím vyhodnocování jak jsem zmínil dříve by bylo jen pro toho kdo by neměl nic jiné vhodnějšího než jen ten osciloskop tedy kdo by neměl primárně vůbec Arduino ani nic jiného vhodného.

Arduino, o kterém je tady řeč, poskytuje dostatek prostředků k sofistikovanějšímu vyhodnocení dat i pro sériovou linku i s možností jejich vhodného zobrazování na LCD apod. Takže pro toho kdo bude mít Arduino ten má k dispozici silný nástroj k vyhodnocení dat ze sériové linky FrSky a jejich zobrazení v nějaké vhodné podobě třeba na zde již zmíněném LCD si už jistě také každý napíše dle svých potřeb.


Naposledy upravil Drondys dne pon 21.11.2011 21:30, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 21:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
Takže bys do "oscila do kapsy" nešel a raději si něco ubastlil?
Proč ne :) Dalo by se to udělat třeba dalším Arduinem má dost "logických vstupů".
Kdysi jsem si něco podobného udělal s 8255 připojenou k 8bitovému Atari a kouskem "strojáku" - a chodilo to dobře do cca 50kHz. Ale už je to z baráku pryč. Otázka je zda by takový logický analyzátor s Arduinem stíhal - podívám se do jaké "samplovací" frekvence by to mohlo chodit.

Tak to vypadá nejdříve na projekt "logický analyzátor s Arduinem" před vlastním projektem Arduino a Frsky :)

Anebo se s tím nemazat jít rovnou třeba do něčeho takového UNI-T UTD4042C 40MHz s logickým analyzátorem?
Je to sice balík (14800Kč), ale mohlo by to vydržet na věky (dlouho). Nebo je UNI-T "nekvalitní čína" a je lepší jít raději do zn. RIGOL model DS1052D 50MHz, 1 Ga/S, 16CH logic analyzer, bratru za 18000Kč?

Přiznám se, že 2kanálový Tektronics s logickým analyzátorem je za hranicí mých možností. I když by to bylo mňam.
Přes 20kKč nemůžu jít. Ale trochu slušný oscilo s LogAna bych si na stará kolena pořídit chtěl.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 21:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
petr64 píše:
Takže bys do "oscila do kapsy" nešel a raději si něco ubastlil?

Proč ne :) Dalo by se to udělat třeba dalším Arduinem má dost "logických vstupů".

Kdysi jsem si něco podobného udělal s 8255 připojenou k 8bitovému Atari a kouskem "strojáku" - a chodilo to dobře do cca 50kHz. Ale už je to z baráku pryč. Otázka je zda by takový logický analyzátor s Arduinem stíhal - podívám se do jaké "samplovací" frekvence by to mohlo chodit.

Anebo se s tím nemazat jít rovnou třeba do něčeho takového UNI-T UTD4042C 40MHz s logickým analyzátorem?
Je to sice balík (14800Kč), ale mohlo by to vydržet na věky (dlouho). Nebo je UNI-T "nekvalitní čína" a je lepší jít raději do zn. RIGOL model DS1052D 50MHz, 1 Ga/S, 16CH logic analyzer, bratru za 18000Kč?

Přiznám se, že 2kanálový Tektronics s logickým analyzátorem je za hranicí mých možností. I když by to bylo mňam.
Přes 20kKč nemůžu jít.

Probůh lidi. Nemotejte to tady "páté přes deváté" a nedělejte z tohoto tématu prosím téma o osciloskopech. Osciloskop zde byl ve vztahu k tomuto tématu zmíněn jen jako drobný doplněk a nikoli jako primární všespasitelný nástroj.

Kdo chce může si osciloskop klidně pořídit a pro tyto účely zde stačí i ten levný jednokanál, ale obecně tak jako tak jen jako doplňková pomůcka a dá se bez něj i obejít, ale rozhodně ne jako vyhodnocovač sériové komunikace na datové úrovní, ale spíš jen pro orientační kontrolu úrovně signálů apod.

Pro vyhodnocení specificky sériové komunikace není žádný problém použít standardní sériovou linku, kterou má Arduino k dispozici a jejímž prostřednictvm se ty data z FrSky stejně budou číst s obsluhou dat se vším všudy. Logický analyzátor bych do toho pro tyto účely vůbec nemotal. Toto téma je Arduiono a FrSky a k tomu čtení i případnému zápisu dat v rámci sériové linky Arduino/FrSky postačuje sériová linka, kterou Arduino už má.


Naposledy upravil Drondys dne pon 21.11.2011 21:50, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 21:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
ok, ok, ok, sorry za OT. :oops:

_________________
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie v T9x
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 22:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
a vubec, kdyby toto privatni vlakno bylo hezky schovane v chlivecku elektronika - vysilace - T9x, tak by jsme tam treba ani nelezli ....
;-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie
PříspěvekNapsal: pon 21.11.2011 23:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
jyrry píše:
a vubec, kdyby toto privatni vlakno bylo hezky schovane v chlivecku elektronika - vysilace - T9x, tak by jsme tam treba ani nelezli .... ;-)

S T9X by to dle mého názoru primárně nemělo mít nic společného i když název T9X zabloudil do názvu tohoto tématu.

Jsem toho názoru, že by mělo jít o vazbu Arduino/FrSky bez ohledu na vysílač, se kterým to může být použito. Například Arduino + případný zmíněný LCD s tlačítky může být vlastní variantou či obdobou FLD-02 od FrSky s tím, že si tuto vlastní náhradu může každý naprogramovat dle své libosti a doplnit možnosti, které u FLD-02 nejsou viz třeba mnou zmíněné hlasové rozhraní apod.

Další možnost je ta, že Arduino s vazbou na FrSky může být použito i na palubě modelu třeba jako modul Arduina s nějakým sofistikovaným čidlem třeba GPS nebo jiným poskytujícím uživatelská data přes sériovu linku napojením na FrSky sériovou linku telemetrického přijímače tedy např. vlastní specifická obdoba FrSky HUBu opět se specifickými možnostmi navíc dle libosti, které u FrSky HUBu nejsou.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie
PříspěvekNapsal: úte 22.11.2011 20:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
Drondys píše:
jyrry píše:
a vubec, kdyby toto privatni vlakno bylo hezky schovane v chlivecku elektronika - vysilace - T9x, tak by jsme tam treba ani nelezli .... ;-)

S T9X by to dle mého názoru primárně nemělo mít nic společného i když název T9X zabloudil do názvu tohoto tématu.

Pravda, mám toto vlákno přejmenovat jen na ARDUINO a FrSky Telemetrie ?
EDIT: přejmenováno


Naposledy upravil petr64 dne úte 22.11.2011 20:15, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz