Orange Flight Stabilizer (RS3X) s Open Source

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jara11

Re: Orange Flight Stabilizer (RS3X) s Open Source

#16 Příspěvek od Jara11 »

Atto píše:Akús to zapojiť, tak ako ti to "nechodí" a potom to vyfoť tak, aby bolo vidieť, ako sú zapojené kábliky (konektory) na prijímači aj letovom stabilizeri.

Nevím jak se tady vkládá obrázek, jestli to vůbec jde. WWW stranky nemám. Jednoduše popsáno:
Zkouším pouze směrovku. Z Rx kanál na směrovku je do krajního konektoru vedle AUX a výstup na servo výstupu pro serva-samozřejmě taktéž Ruder.Zkoušeno i jiné servo.Z příjmače to bere napájení - LED svítí trvale. pokud s tím zamelu, tak směrovka reaguje. Kdybych to měl obráceně zapojené, nedělá to nic. Kniplem mohu hýbat jak chci, tak to na něj nereaguje. Jinak gyro na pohyb reaguje i při vypnutém Tx. Samozřejmě zapnut prvně Tx, poté Rx a chvíli počkat - nehýbat s tím. Dvakrát z mnoha pokusů se mi stalo, že to začalo reagovat,jakmile jsem ale přepnul přepínač na dálkové řízení, přestalo to chodit na knipl. Myslíte že mohou vadit, pokud by tam byly nějaké mixy?
Ventus3 4.8m - Pogoda,Moswey3,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,MPX Roy Pro 16,
Jara11

#17 Příspěvek od Jara11 »

Problém vyřešen. Protože jsem chtěl zařízení porovnat f GY430 Futaba, tak jsem zapojil pouze směrovku a to není schopno fungovat. Po připojení VOP a Ail se zdá být vše OK. Přiznám se, že to mě opravdu nenapadlo.
Atto

#18 Příspěvek od Atto »

Som naozaj rád, že si to vyriešil.
Ale strašne sa mi do múst natíska výrok klasika: "Já to říkal!"

Atto píše:Z RC prijímača do Orange letového stabilizátora priveď aj VŠETKY (3) ďalšie signály: Ail (krídelká), Ele (výškovka - VOP), Rud (smerovka - SOP). Aj vtedy, keď signál niektorého z týchto kanálov napokon nepoužiješ - neprivedieš do serva!

Preto som aj chcel, aby si to vyfotil.

Ale samozrejme nič v zlom. Podstatné je, že to teraz už chodí. Nech ti to s tým dobre lieta.
Jara11

#19 Příspěvek od Jara11 »

Kdyby k tomu byl návod jak má být, tak tohle zrovna považuji za dost podstatné. Taktéž není nikde zmíněno způsob vypínání a zapínání. Ale teď už to znám nazpaměť. Tak mohu laborovat. Děkuju za ochotu. J.
mior
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od mior »

V predposlednej časti nás zaujímajú názory tých, ktorí Orange Open Flight Stabilizer vyskúšali alebo ho bežne používajú.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Jara11

#21 Příspěvek od Jara11 »

Jakmile budu mít nějaké poznatky-rád se podělím.
Jara11

#22 Příspěvek od Jara11 »

mior píše:V predposlednej časti nás zaujímajú názory tých, ktorí Orange Open Flight Stabilizer vyskúšali alebo ho bežne používajú.

Tak mi radost dlouho nevydržela. Zapojil jsem to do era a když jsem zjistil, že křidýlka choději souhlasně a budu muset dávat obraceč na jedno z nich a navíc je to osmi servový křídlo, tak jsem to chtěl vyzkoušet na ASW, kde jsou pouze křidýlka. Bohužel jsem to opět nerozchodil. Jediný rozdíl je jiný Rx, také MPX. V původním eru to byl 12 za cca 5t. kč, tady mám 9k. za 2,5k. Po každém zapnutí Rx baterek to děla něco jinýho. Jednou jde pouze VOP, po chvíli začne jít i SOP, potom to lehne úplně. To vše při pohybu gyrem. Kanály které přez to jdou, tak neprolezou, takže na Tx to nereaguje vůbec. Nechápu a nevím, jestli zkusit vyměnit kus, nebo na to zapomenout.
Jara11

#23 Příspěvek od Jara11 »

Tak jsem ještě sprovoznil osciloskop a měřil impulzy na výstupu - vstupu Rx. Maji 2,5V. Sice mám nějakou letitou sondu , ale mělo by to sedět. Na výstupu jsou ty samé ipmulzy, jenom s tím rozdílem, že nereagují na pohyb kniplu. Pohybem gyra se servo hýbe jak má. Napájení Rx je 4,8V. Přímo v modelu jsem měl BEC a zkoušel od 5V - 6V a chovalo se to stejně.
Atto

#24 Příspěvek od Atto »

Povedal by som, že vráťme sa späť na stromy, čiže začnime od začiatku:

1.- máš preflešovaný Orange flight stabilizer alebo pôvodný RX3S?
Poznáš to aj podľa toho, ako bliká, či trvale svieti pri zapnutí: pôvodný trvale svieti, preflešovaný bliká (rôzne, podľa toho v akom je režime)

Ak máš pôvodný, platí to, čo som písal v mojom prvom príspevku, kde som zdôrazňoval zapojenie VŠETKÝCH vstupných signálov. Tento stabilizátor neumožňuje samostatné ovládanie dvoch krídeliek.

Ak máš preflešovaný, tak ten to umožňuje, ale musí byť vyvedený "drôtik" na plošák. Ako na to, je pomerne podrobne popísané v piatej časti seriálu, ktorý mior v tomto vlákne prezentuje.

Ak ti však servo druhého krídelka ide opačne, tak to bude problém, pretože na vysielači môžeš reverzovať kanál druhého krídelka, ale nemôžeš samostatne reverzovať zmysel gyro-efektu v Open stabilizeri.

Zatiaľ nemá zmysel ďalej pokračovať, pokiaľ neviem, či máš Orange preflešovaný alebo nie.
Jara11

#25 Příspěvek od Jara11 »

Ne nemám, je to zakoupeno, nic na tom není děláno. Po zapnutí trvale svítí. Je pravda, že při prvním zapnutí blikal, ale protože to nic jinak nedělalo, tak jsem vypnul, prošel zapojení , znovu zapnul a už svítil trvale a od té doby po zapnutí svítí trvale (pokud nepřepnu na přepínačí motýla). Zapojeny mám všechny vstupy z Rx - Ele,Rudd,Ail, nezapojoval jsem řízení nadálku. V eru jsem zapojil i všechny výstupy. Na zkoušení na stole mám zapojeny všechny vstupy a měl jsem zapojeno pouze na zkoušení jedno servo. Pokud dám servo přímo do jakéhokoli z výstupu (bez gyra) RX funguje to normálně bez problémů. Po zapojení gyra, Tx i Rx při pohybu gyrem na to servo raeguje, ale na knipl nikoli. Na tester serv to také chodí. Stále si myslím buď že je to zmetek, nebo velikost impulzů z Rx je nízká (2,5V). Vzpomínám na začátky Futaby a menších impulzů u některých příjmačů a Hitec serva měla také problém.
Atto

#26 Příspěvek od Atto »

Áno, v režimoch V-tail a Delta to bliká, inak trvale svieti.

Prepni to do Normal módu a switch GIO prepni doľava - zapnuté diaľkové zapínanie.

Skús ešte raz pripojiť VŠETKY vstupy letového stabilizátora, čiže Ail, Ele, Rud, a URČITE ZAPOJ AJ VSTUP AUX.

Ak je Orange OK, tak to MUSÍ fungovať.
Ak nefunguje, tak je kaput.

P.S.:
Na kolenách ťa prosím, urob to naozaj tak, ako som to napísal. Lebo ak o chvíľu napíšeš, že to nefunguje a o dva dni na to doplníš, že si nezapojil vstup AUX, tak sa výsledku nedobereme.
Jara11

#27 Příspěvek od Jara11 »

Já myslím, že zbývá to už jen pozlatit. Ale asi bude kaput. Zapojil jsem vstupy všechny tři. 2k. Ele, 3k. Rudd, a 1a 5. kanál mám Ail. V tomto zapojení to nefunguje. Pokud dám tento vývod Ail na 8.k, na kterém nic v Rx nemám, tak začne chodit Rudd. Pokud přidám další servo na Ele, vše samozřejmě vypnu a zapnu, tak chodí smerovka a začne chodit i Ele, ale po chvilce se Ele servo zastaví a přestane jít i Rud. Vše vypnu , znovu zapnu a je to totéž-po chvilce to přestane reagovat. Baterky jsou OK. Serva Futaby 9202 vymontovaný z vrtulníka jsou taky OK. Zítra to zabalím a vrátím.

To co jsi napsal ještě dojdu vyzkoušet, ale myslím, že je to marný.
Atto

#28 Příspěvek od Atto »

Takže 2.kanál z RX si dal na vstup Ele (RX3S).
3.kanál si dal na Rud.
To je mi jasné.

1.kanál si dal kam? Na vstup Ail?
Spomínaný 5.kanál (druhé krídelko) si dal kam? Dúfam, že nie na vstup AUX.

Čo si pripojil na vstup AUX?

Či sú na výstupoch pripojené všetky servá, alebo len dve, či dokonca len jedno, to je úplne jedno, pokiaľ to zdroj (baterky, BEC) utiahne. Skús miesto serv Futaba použiť nejaké (na začiatok zapoj len JEDNO) pomalšie slabšie analógové.

Stále mám také zvláštne svrbenie v ľavom uchu, že stabilizátor vadný nebude, ale problém bude niekde inde.
Jara11

#29 Příspěvek od Jara11 »

1.k Ail z Rx jsem dal na In Ail gyra a poté jsem zkusil i 5.k Ail na In Ail. Přepínač AUX mám vpravo -ke konektorům a nic jsem do konektoru AUX nedával. Musím to dopípat v Tx, abych kanálem mohl AUX vstup ovládat. Jinak jsem to zkoušel i na serva JR 539 a je to stejné.

Snad se podařilo na volným modelu odstarnit všechny mixy, prošel jsem to několikrát a nic nenašel. V případě, že by tam ještě něco někde bylo mixovanýho, vadilo by to? Vždyť pro servo leze signál pro servo a je jedno, jestli je mixhovaný. Nebo se pletu?
Atto

#30 Příspěvek od Atto »

Odskúšané!
Stabilizátor letu nie je vadný.

V KAŽDOM PRÍPADE zapoj aj signál do vstupu AUX a DIP prepínač prepni doľava do polohy GIO.

A máš vystaráno. Všetko bude fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“