Nejlepší žhavení

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
zdzd

Nejlepší žhavení

#13 Příspěvek od zdzd »

Žhavení jsem dělal poměrně nedávno, proto mám po ruce čerstvé informace:

- Použil jsem zapojení pro MAX 724 tady zveřejněné 2002/RCModely/RC1997-06.pdf soubor má skoro 10MB, půlmegový výcuc je tu http://zd.wwwcity.cz/Zhaveni/ZhaveniMAX724.pdf

- Cílem byla modernizace původního Voráčkova zapojení s MAA723 a proto jsem si navrhnul nový plošňák na rozměry odpovídající tomu s MAA723 - aby mi to sedlo do stejné krabičky. http://zd.wwwcity.cz/Zhaveni/PlosneSpoje.doc

- Součástky jsem koupil na http://www.GME.cz, nejdůležitější jsou tu:

IO LT1074CT, 230Kč, kat.č. 332040
Tlumivka RSD51V32A000, 68Kč, kat.č. 611161
ESR kondenzátor 470uF zrovna nebyl, dal jsem paralelní kombinaci tří E220M/35V, 15Kč, kat.č. 123404
Shottky dvojitá dioda SR3060, 40Kč, kat.č. 223106
IO a Shottky jsou na chladičích V7130, 13Kč, kat.č. 620026.
Zbytek už jsou jen "odrobinky".

Navíc je ve výstupu snímací relé udělané z jednoho trubičkového kontaktu z jazýčkového relé. Na kontaktu je jedna vrstva závitů měděného drátu o průměru cca. 1mm. Tímto drátem prochází žhavicí proud. Přes kontakt je na vstupních 12V spínána pizoelektrická siréna. Při žhavení relé sepne a kvičení sirénky indikuje správnou činnost svíčky. Toto se osvědčilo už u předchozí verze žhavení.

Admin edit, přidáno PDF
Přílohy
VojtuvReglz RCM1997_06.pdf
(290.31 KiB) Staženo 118 x
Tomcat

#14 Příspěvek od Tomcat »

Hodlám si vlastně postavit startbox + vlastní powerpanel na první spalovák.Do teď jsem lítal pouze výhradně elektry tak trošku tápu a zjišťuju co je nejlepší.Ale Ježíšek nadělil model i s motorem tak to chci vyzkoušet trošku něco jiného.

Děkuju ZDZD za poskytnuté informace....snad se mi to podaří nějak zbastlit...Mrknu na to inovované zapojení
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

Kdyby bylo zapotřebí, pořídím i pár fotek. Ale nevidím to jako podstatné, je to patnáct let otloukaná krabice. Bez nějakých úplně zbytečných točítek a měřáků. Stabilizace napětí + bzučák. Nic víc není zapotřebí. Prosté, funkční, spolehlivé.

Pokud ale stavíš z nuly, tak ještě pár doporučení:

- Do přívodu ke žhavení dej výkonovou diodu jako ochranu proti přepólování napětí.

- Na žhavidle mám kolíky k nacvaknutí startéru.

- Výstup žhavení dej na nějaké zdířky (mám MPJ 2,5mm v kabelu) a pak máš možnost připojit kabel s koncovkou, která bude podle konstrukce modelu.

- Pokud budeš box připojovat k autobaterce, je dobré kabel připojit přes stejné konektory jaké případně máš na pohonných accu. Když jsem u auta, žhavím a startuju "po kabelu". Když je auto opodál, připojím k mašince desetičlánek SANYO 1700SCR a vystaráno.
Tomcat

#16 Příspěvek od Tomcat »

stavím totálně od nuly....baterii jsem si sehnal z UPS gelovku 12Ah
počítal jsem s tím že si udělám panel se zdéřkama pro připojení žhavící koncovky výstup na starter a možná i pumpu ale tu mám ruční.Ale kdo ví válí se mi doma jedno čerpadýlko z Favorita.Žhavící koncovku mám klasickou trubicovou
Přemek

#17 Příspěvek od Přemek »

Tomcat píše:stavím totálně od nuly....baterii jsem si sehnal z UPS gelovku 12Ah
počítal jsem s tím že si udělám panel se zdéřkama pro připojení žhavící koncovky výstup na starter a možná i pumpu ale tu mám ruční.Ale kdo ví válí se mi doma jedno čerpadýlko z Favorita.Žhavící koncovku mám klasickou trubicovou
Ahoj, zhavení 12->1,5V koupíš v GES už hotový za cca 215Kč stavebnici a 260Kš postavené ...
GP SuperSkybolt OS MAX FS-70SII
SIG HogBipe OS MAX FS-91SII/wpump (před odkončením)
TF Cessna 310 (počítám dokončení duben 09)
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

A nadělá více škody než užitku. Nebrat.

Než se ptát proč, je lépe použít vyhledávání. Už se to tu detailně probíralo.

Heslo: likvidátor žhavící svíčky
Lark

#19 Příspěvek od Lark »

Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“