Žhavení jsem dělal poměrně nedávno, proto mám po ruce čerstvé informace:
- Použil jsem zapojení pro MAX 724 tady zveřejněné 2002/RCModely/RC1997-06.pdf soubor má skoro 10MB, půlmegový výcuc je tu http://zd.wwwcity.cz/Zhaveni/ZhaveniMAX724.pdf
- Cílem byla modernizace původního Voráčkova zapojení s MAA723 a proto jsem si navrhnul nový plošňák na rozměry odpovídající tomu s MAA723 - aby mi to sedlo do stejné krabičky. http://zd.wwwcity.cz/Zhaveni/PlosneSpoje.doc
- Součástky jsem koupil na http://www.GME.cz, nejdůležitější jsou tu:
IO LT1074CT, 230Kč, kat.č. 332040
Tlumivka RSD51V32A000, 68Kč, kat.č. 611161
ESR kondenzátor 470uF zrovna nebyl, dal jsem paralelní kombinaci tří E220M/35V, 15Kč, kat.č. 123404
Shottky dvojitá dioda SR3060, 40Kč, kat.č. 223106
IO a Shottky jsou na chladičích V7130, 13Kč, kat.č. 620026.
Zbytek už jsou jen "odrobinky".
Navíc je ve výstupu snímací relé udělané z jednoho trubičkového kontaktu z jazýčkového relé. Na kontaktu je jedna vrstva závitů měděného drátu o průměru cca. 1mm. Tímto drátem prochází žhavicí proud. Přes kontakt je na vstupních 12V spínána pizoelektrická siréna. Při žhavení relé sepne a kvičení sirénky indikuje správnou činnost svíčky. Toto se osvědčilo už u předchozí verze žhavení.
Admin edit, přidáno PDF
Nejlepší žhavení
Nejlepší žhavení
- Přílohy
-
- VojtuvReglz RCM1997_06.pdf
- (290.31 KiB) Staženo 118 x
Hodlám si vlastně postavit startbox + vlastní powerpanel na první spalovák.Do teď jsem lítal pouze výhradně elektry tak trošku tápu a zjišťuju co je nejlepší.Ale Ježíšek nadělil model i s motorem tak to chci vyzkoušet trošku něco jiného.
Děkuju ZDZD za poskytnuté informace....snad se mi to podaří nějak zbastlit...Mrknu na to inovované zapojení
Děkuju ZDZD za poskytnuté informace....snad se mi to podaří nějak zbastlit...Mrknu na to inovované zapojení
Kdyby bylo zapotřebí, pořídím i pár fotek. Ale nevidím to jako podstatné, je to patnáct let otloukaná krabice. Bez nějakých úplně zbytečných točítek a měřáků. Stabilizace napětí + bzučák. Nic víc není zapotřebí. Prosté, funkční, spolehlivé.
Pokud ale stavíš z nuly, tak ještě pár doporučení:
- Do přívodu ke žhavení dej výkonovou diodu jako ochranu proti přepólování napětí.
- Na žhavidle mám kolíky k nacvaknutí startéru.
- Výstup žhavení dej na nějaké zdířky (mám MPJ 2,5mm v kabelu) a pak máš možnost připojit kabel s koncovkou, která bude podle konstrukce modelu.
- Pokud budeš box připojovat k autobaterce, je dobré kabel připojit přes stejné konektory jaké případně máš na pohonných accu. Když jsem u auta, žhavím a startuju "po kabelu". Když je auto opodál, připojím k mašince desetičlánek SANYO 1700SCR a vystaráno.
Pokud ale stavíš z nuly, tak ještě pár doporučení:
- Do přívodu ke žhavení dej výkonovou diodu jako ochranu proti přepólování napětí.
- Na žhavidle mám kolíky k nacvaknutí startéru.
- Výstup žhavení dej na nějaké zdířky (mám MPJ 2,5mm v kabelu) a pak máš možnost připojit kabel s koncovkou, která bude podle konstrukce modelu.
- Pokud budeš box připojovat k autobaterce, je dobré kabel připojit přes stejné konektory jaké případně máš na pohonných accu. Když jsem u auta, žhavím a startuju "po kabelu". Když je auto opodál, připojím k mašince desetičlánek SANYO 1700SCR a vystaráno.
Ahoj, zhavení 12->1,5V koupíš v GES už hotový za cca 215Kč stavebnici a 260Kš postavené ...Tomcat píše:stavím totálně od nuly....baterii jsem si sehnal z UPS gelovku 12Ah
počítal jsem s tím že si udělám panel se zdéřkama pro připojení žhavící koncovky výstup na starter a možná i pumpu ale tu mám ruční.Ale kdo ví válí se mi doma jedno čerpadýlko z Favorita.Žhavící koncovku mám klasickou trubicovou
GP SuperSkybolt OS MAX FS-70SII
SIG HogBipe OS MAX FS-91SII/wpump (před odkončením)
TF Cessna 310 (počítám dokončení duben 09)
SIG HogBipe OS MAX FS-91SII/wpump (před odkončením)
TF Cessna 310 (počítám dokončení duben 09)