Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 17:01 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Kralupy nad Vltavou, letiště Aero Vodochody
Zdravím kolegové a prosím o radu. Výškoměr Altis Nano mám nainstalovaný v Eresce, regulátor Graupner Brushleess control T 18. Pomocí telemetrie ve vysílači jsem vypnul veškerou signalizaci a po vypnutí motoru výškoměrem regulátor neustále pískáním něco signalizuje. Nevíte kde by mohla být chyba. Výškoměr po dosažení veličiny odpojí signál od motoru, nebo generuje signál staženého plynu.
Děkuji


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 17:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2006
Příspěvky: 1044
Bydliště: Česká Lípa
V první řadě zkus, že to bez Altise nedělá. Protože že by to dělal altis se mi nezdá, ten jen "podrží" stažený plyn. Popiskování je dle mne spíš blbě nastavený rozsah plynu nebo tak něco.
V

_________________
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 17:33 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Kralupy nad Vltavou, letiště Aero Vodochody
No právě že s vyřazeným Altisem je to v pohodě a s Altisem po vypnutí za chvilku začne pípat a vydrží mu to celou dobu co letím. Ve vysílači vidím na grafu serva že výchylka je nastavená -100% a +100%.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.3.2004
Příspěvky: 779
Bydliště: Turnov
Obrázky: 0
daber píše:
No právě že s vyřazeným Altisem je to v pohodě a s Altisem po vypnutí za chvilku začne pípat a vydrží mu to celou dobu co letím. Ve vysílači vidím na grafu serva že výchylka je nastavená -100% a +100%.


Jo to se mi dělo taky zkus upravit rozsah plynu

_________________
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
člen předsednictva
KLeM ČR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 19:06 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Kralupy nad Vltavou, letiště Aero Vodochody
No a to je právě co nevím, psal jsem i výrobci, ale nereagoval. Jak vlastně Altis funguje odpojí signál z přijímače do reglu a nebo generuje signál který simuluje stažený plyn. Pokud generuje nějaký signál tak pak to musím někde nastavit v Altisu, pokud odpojí signál z přijímače, tak tam bude muset být regl, který nesignalizuje výpadek signálu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 20:10 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.1.2019
Příspěvky: 8
Bydliště: Liberec
Jak píše Vláďa, podle mě když Altis vypne motor, posílá do regulátoru signál, kterému regulátor nerozumí, resp. si ho vykládá jako úplnou ztrátu signálu (zkuste vypnout vysílač, jestli bude motor pípat stejně, tak je to ono). Takže je potřeba ve vysílači rozšířit výchylky na plynu (třeba na -120%) a znovu zkalibrovat regulátor na tyto nové výchylky (zapnout napájení letadla při plném plynu a po pípnutí plyn stáhnout). Obvykle to pomůže.

Honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 21:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2006
Příspěvky: 1044
Bydliště: Česká Lípa
Zkusil bych následující:
1) hnout trimem plynu jak píše Honza, ještě před spuštěním prvního motoru
2) když beze změny tak přehrát Altise na fw 2.xx, tím se stane tichým pozorovatelem a zapisovačem, do plynu nesahá. Tak by ses měl dostat do stavu jako kdyby tam nebyl. Dělá to / nedělá to? Pokud ne, fakt to dělá odpojení plynu Altisem po dokončení odpočtu.
3) Pokud dělá dál, tak v této verzi (2.xx) kalibrace plynu. Pokud to přejde nahraj zpět fw 5.xx
4) Nedělá? ok, spravil jsi to
Dělá dál? Hmmm vím přesně, máš to rozbitý :-D , né fakt, po tomhle už já nevím.
V

_________________
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: úte 06.04.2021 12:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5719
Bydliště: Praha ČR
Altis naprosto bez diskuse posílá po vypnutí signál (hodnota "plyn off"), nejde o absenci impulsu.
Tenhle problém je na 100% o blbé kalibraci reglu (resp. nekompatibilní s Altisem), to už zažili lidé i v F5J. Řešení je kalibrace reglu, pokud má autokalibraci, tak leckdy stačí zahýbat nastavením ve vysílači - EPA (stačí řešit stav vypnuto).
Prostě kdyby na plynu byly nastaveny hodnoty "nadoraz" EPA (třeba +-120), tak nic neřešit a upravit na +-100, obvykle postačí. Pokud tam je +-100, tak zkusit mírnou změnu, typicky buď na +-90 nebo naopak +-110, jedno z toho se určitě trefí do toho, co je pro Altis OK a bude vyřešeno.
Jinak pokud regl nemá autokalibraci, tak je po každé z těchto změn nutno projet kalibraci ručně - takové to zamávání knyplem z dorazu do dorazu (s odpojeným Altisem!!).
Takhle napsané to zní asi divoce, ale v reálu se musíš do korektní hodnoty trefit při nejhorším na třetí pokus. Pokud by to nevyšlo, tak bych se na to snad radši vykašlal a vzal jiný regl, to by znamenalo, že je opravdu extrémně háklivý na tyto hodnoty a to by s Altisem hrozilo komplikacemi i do budoucna...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: úte 06.04.2021 16:47 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Kralupy nad Vltavou, letiště Aero Vodochody
Děkuji všem za rady. Večer k tomu sednu a začnu laborovat. Výsledek napíšu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: úte 06.04.2021 17:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1775
Bydliště: Vysočina, ČR
Hoši to nejste nikdo schopni změřit jak široký pulz posílá Altis po vypnutí motoru ? Potom by to bylo jednodušší. Já Altis nemám a neznám, ale jestli jsem to dobře pochopil, tak se "neumí naučit" (uložit a používat) nimimální pulz vysílače a to by mě docela překvapilo (pokud to teda není jinak...).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: úte 06.04.2021 18:32 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.1.2019
Příspěvky: 8
Bydliště: Liberec
Podle manuálu: Ve vysílači překontrolujte šířku signálu pro zastavený motor. Musí být menší, než 1200μs.

https://horejsi.cz/DataFiles/aerobtech/ ... ual_cz.pdf

Honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: čtv 08.04.2021 15:10 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Kralupy nad Vltavou, letiště Aero Vodochody
Tak to vypadá že pomohlo nastavení rozsahu plynu na +- 94%. Tak snad to bude fungovat a až se trošku vylepší počasí vyzkouším i za letu. Děkuji všem za pomoc a odborné rady. :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výškoměr Altis Nano
PříspěvekNapsal: čtv 08.04.2021 15:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.3.2004
Příspěvky: 779
Bydliště: Turnov
Obrázky: 0
daber píše:
Tak to vypadá že pomohlo nastavení rozsahu plynu na +- 94%. Tak snad to bude fungovat a až se trošku vylepší počasí vyzkouším i za letu. Děkuji všem za pomoc a odborné rady. :D

To bude ono

_________________
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
člen předsednictva
KLeM ČR


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jiri a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz