Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FX-30 - šířka pulsu
PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 11:33 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.3.2023
Příspěvky: 2
Zdravím a prosím o radu jak zprovoznit vysílač FX-30 s regulátorem Jeti Mezon 165 Opto.
Konkrétně mi jde o správné hodnoty nastavení dorazů na kanálu "plyn" na vysílači.
Dle info od Jeti jsou jejich regulátory funkční pro šířky pulsu v rozsahu 1ms až 2ms.
Předem díky za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: FX-30 - šířka pulsu
PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 11:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11068
Bydliště: Břeclav, ČR
V délce pulsu určitě problém není.

Je ale třeba vzít na zřetel, že pro JETI musí být kanál plynu na FX-30 zreverzovaný.

Případně může ještě být problém v napěťové nekompatibilitě JETI proti některým staším přijímačům FUTABA.

Jaký máš přijímač?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FX-30 - šířka pulsu
PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 13:18 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.3.2023
Příspěvky: 2
Dobrý den,
díky za odpověď, pamatuji si Vás ještě z doby starého Modelcentra a vaše příspěvky k výrobkům Futaba byly vždy přínosné.
Mám vysílač FX-30, rok výroby asi 2010 + přijímač R6014FS.

Mám již za sebou diskusi s Jeti, kde mi sdělili, že musím buď přeprogramovat regulátor Jetiboxem nebo od někoho převzít nastavení dorazů na kanálu plyn.

Ten revers na kanálu plynu nepomohl.
Přesto díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FX-30 - šířka pulsu
PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 13:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11068
Bydliště: Břeclav, ČR
Zeptám se jinak. V čem je problém nefunguje to vůbec, nebo nějak blbne či co?

S prvními sériemi R6014FS novější regly JETI nefungovaly. Problém byl v napěťových úrovních. FUTABA se držela standardních TTL hodnot, JETI začalo používat jinou technologii, která potřebuje vyšší úrovně. No no je to tak na pomezí, takže někdy něco s něčím jo, v jiné kombinaci ne. Další vliv má napájecí napětí. TTL má logické úrovně fixní u jiných s tím plavou.

FUTABA později přijímače přizpůsobila a úrovně zvedla týkalo se to i zmíněných R6014FS. Ty upravené jsou nějak označené. Myslím, že je na nich nalepené barevné kolečko (asi bílé nebo červené).

Toto bylo aktuální tak před 15 lety.

Několik údajů z té doby:

Technologie FASST používá integrované obvody, které chodí ještě při 3V. Přijímače jsou schopné pracovat i na tři články a dříve než přijímač přestanou fungovat serva. Nicméně není to jejich standardní pracovní režim.

V této souvislosti je výstupní napětí řidících pulsů z R 6014 FS pro serva 2,7V. Je to mnohem více, než standardní úroveň logické jedničky, která je 2,2V. Nicméně někteří výrobci serv a powerboxů produkují zařízení, která vyžadují nestandardní 3V. Ty pak s FASST přijímači nechodí korektně. Jsou to např. poslední série serv HS-81, powerbox Vlach, HITEC 5625 a pravděpodobně i další. Může se stát, že jedno servo chodí, dvě přes Y-kabel už ne.Výstup jedno ještě zvládne, dvě ne. Stejně tak stejný typ serva z jiné várky může fungovat jinak. Záleží na konkrétním provedení servozesilovače. Se servy Futaba v tomto ohledu problémy nejsou.

Karel Vítek mi poslal několik orientačních měření potřebné úrovně servokanálových impulsů u různých zařízení. Měřil "co doma našel" na osciloskopu s přesností 5%. Nejedná se o žádný laboratorní výzkum a jiné kusy stejných zařízení klidně mohou mít jiné výsledky. Nicméně jistá orientace to je a proto s jeho svolením email zveřejňuji:

Vážený kolego,

uvažujíce o T10 jsem změřil minimální úroveň potřebného signálu s těmito výsledky, třeba Vás budou zajímat:

- prakticky všechna serva (C577, C512, HS81, HS85, ..) chodila od 1,5-2V, pouze jeden exot potřeboval 2,1V
- regulátory MGM 6012, 4016 chodily od 2V
- Jeti Jes 40 (modrý) od 2V
- Jeti Hacker černý spínaný 2,5V
- Jeti SPIN 44 3,1V !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

podle všeho SPIN chodit nebude.

zdraví K. Vítek

Doplnění informace 31. 10. 2008:

Zdravím,
V tuto chvíli již lze doplnit, že s úplně novým SPIN 44 6014 opravdu nechodí.

s pozdravem K.V.


Tudíž pokud je přijímač starší, tak se s JETI opravdu nemusí domluvit. Musel by se k němu přidat ještě převodník napěťových úrovní.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jameson, Libor.N a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz