Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 18:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6694
Bydliště: Písek, ČR
Ahoj všichni,

Taky pozorujete trend, do vysílačky samé třípolohové přepínače?
Mě to docela mrzí. První vysílačku jsem měl s asi polovinou dvou a polovinou tří-polohových.
Další vysílačka měla už více třípolohových, a moje současná má z celkem osmi přepínačů jen dva dvouplohové.
Líbí se mi jak to má řešené třeba tuším Jeti nebo snad i některé Futaby, že si člověk nastrká přepínače jaké chce, jako figurky do člověče nezlob se.

Já bych užil daleko více ty dvoupoloháče. Třeba zamknutí plynu, vysunutí podvozku, houkačka, světlomet, tlačítko záchrany u helikoptéry, atd. To jsou všechno funkce, kde chci mít jasno, jestli mám vypnuto nebo zapnuto. U třípolohového, když cvaknu přepínačem, nemám jistotu, jestli jsem v prostřední nebo v krajní poloze, a to me docela štve...

U minulé vysílačky jsem si přepínače vyměnil za dvoupoloháče, ale stejně to není ono - v menu vysílačky pořád straší ta střední poloha.

Jak tento problém řešíte vy?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2398
Bydliště: Zavar, SK
Jednoducho, používam trojpoloháč ako dvoj :mrgreen: Default poloha je jedna a tie ďalšie dve druhá, v OpenTX to nie je problém. Pokiaľ máš v Horusovi FrSky OS, ten nepoznám...

_________________
Taranis X9D & Jumper T16Pro & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 19:12 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6694
Bydliště: Písek, ČR
Ve FrSkyOS to jde udělat také tak, každé poloze přiřadím co chci.
Ale ten mechanický cvak prostě není jednoznačný.
Mám-li např. přepínač v krajní poloze směrem k sobě a chci dát druhou polohu, cvrnknu do přepínače od sebe. Ale v které jsem nyní poloze? V prostřední, nebo v krajní od sebe? V tu chvíli jsem ztracen, protože nevím ani co teď udělá jedno cvaknutí směrem k sobě. Jsem pak v prostřední poloze, nebo nazpět v krajní směrem k sobě? Prostě chaos... :(

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 19:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2398
Bydliště: Zavar, SK
Nuž, mne sa to zdá pomerne jednoznačne odlíšiteľné, ale to je asi otázka zvyku... Potom jedine skúsiť hlasovú indikáciu, alebo naozaj vymeniť za dvojpolohák :mrgreen:

_________________
Taranis X9D & Jumper T16Pro & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 19:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2009
Příspěvky: 1210
Bydliště: západočesko
Obrázky: 38
ddano007 píše:
Jednoducho, používam trojpoloháč ako dvoj :mrgreen: Default poloha je jedna a tie ďalšie dve druhá, v OpenTX to nie je problém. Pokiaľ máš v Horusovi FrSky OS, ten nepoznám...
:) Taky to tak používám na Gr. .

_________________
Ground Penetration Tester


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 19:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.5.2003
Příspěvky: 2189
Bydliště: Košice, SK
Woita píše:
...
Líbí se mi jak to má řešené třeba tuším Jeti nebo snad i některé Futaby, že si člověk nastrká přepínače jaké chce, jako figurky do člověče nezlob se.
Jak tento problém řešíte vy?

Horus je primárne palcové rádio. Tie sú, spravidla, už v základe vybavené všetkými prepínačmi. U pultoviek je ponechaná možnosť, vybrať si, na samotnom užívateľovi. Ak si trojpoloháč vymeníš za dvojpoloháč, stredná poloha ťa bude strašiť len v menu, pri výbere funkcií pre daný prepínač. Pri samotnom prepínaní ťa nič strašiť nebude. :-)
Ja to riešim ako ddano007.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 20:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5922
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
macil píše:
Horus je primárne palcové rádio. Tie sú, spravidla, už v základe vybavené všetkými prepínačmi. U pultoviek je ponechaná možnosť, vybrať si, na samotnom užívateľovi. Ak si trojpoloháč vymeníš za dvojpoloháč, stredná poloha ťa bude strašiť len v menu, pri výbere funkcií pre daný prepínač. Pri samotnom prepínaní ťa nič strašiť nebude. :-)
Ja to riešim ako ddano007.


No akorát že třeba u jeti je ta možnost přehazovat přepínače i u palcovky, a vysílačka sama pozná jestli je na dané pozici dvou nebo tří polohový přepínač.

Na zámek plynu doporučuju ZÁSADNĚ bezpečnostní přepínač.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 20:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.5.2003
Příspěvky: 2189
Bydliště: Košice, SK
Preto som napísal "spravidla".

HonzaS píše:
Na zámek plynu doporučuju ZÁSADNĚ bezpečnostní přepínač.

To je aký?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 20:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5922
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
že za něj musíš zatáhnout a pak jde přepnout. Když si za letu omylem zamkneš plyn (třeba při hledání jinýho přepínače), následky mohou být dost zajímavý.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 20:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2398
Bydliště: Zavar, SK
Čo je to zámok plynu?
Pre odomknutie plynu plynu používam dva prepínače ( aby sa mi náhodou nerozbehol motor ), v krízovke reflexne cvakám TH ( keď už to zapichnem do oráčiny, nech aspoň nebeží motor ), ale zámok plynu mi evokuje uzamknutie polohy plynu na nejakej hodnote. Alebo... ?

_________________
Taranis X9D & Jumper T16Pro & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 20:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.5.2003
Příspěvky: 2189
Bydliště: Košice, SK
U heli je to predsa len o niečo inšie. Ja lietam len plošníky a trochu koptéry. Pri krízovke, kedy si už dokážem uvedomiť, že niet návratu späť, inštinktívne sťahujem knipel plynu. Je to rýchlejšie, ako šmátrať a hľadať vypínač motora. Ako vypínač používam obyčajný dvojpolohový prepínač a ešte sa mi nestalo, aby som si ho omylom vypol. Skôr sa mi stáva, že ho zabudnem vypnúť po lete. :-) Napokon v tých miestach, kde ho mám, nie som zvyknutý počas letu hrabať rukami. Mám palcovku v pulte a prepínač je na prednom čele vysielača. Musel by som vedome zložiť ruku z pultu a prepnúť ho. Zato mám na jeho polohu priradenú hlášku. Bezpečnostnú funkciu toho bezpečnostného prepínača, popísovaného Honzom, by som v mojom prípade považoval za diskutabilnú.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2005
Příspěvky: 970
Bydliště: Val.Mez.
to Woita: JJ je to tak. Dvoupolohové jsou dlouhé a já bych potřeboval krátké. Pižlat páčku se mi ale nechce. Pak zbývá osadit neorigo....

Bezpečnostní přepínač - pozice SF:
Mám jej na heli, aby se mi neroztočil rotor při nastování na zemi.
Příloha:
bp.jpg
bp.jpg
[ 89.2 KiB | Zobrazeno 1443 krát ]


nebo u GR...
Příloha:
bpg.jpg
bpg.jpg
[ 115.19 KiB | Zobrazeno 1430 krát ]


_________________
www.rckozmodrom.com


Naposledy upravil zz dne stř 09.11.2016 21:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 21:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5922
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
mám to tak, že když přepnu bezpečnostní přepínač, je motor vždy vypnutý. Je to proto, že občas je na letišti víc lidí, běhají tam bez vodítka psi, děti a tak... nebo bych si mohl omylem přidat plyn třeba při odkládání vysílačky popruhem.

Za letu si vypnout motor nemusí být to pravý ořechový.

Jinak to vypínání při krizovce - to už naštěstí nedělám. U heli je to asi dobrý zvykl, ale u letadel bych řekl, že mi způsoboval zbytečně hodně crashů, kdy by to bývalo vyšlo. A když fláknu velkým letadlem, tak je docela jedno, jestli se motor točí nebo ne.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 21:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
HonzaS píše:
Za letu si vypnout motor nemusí být to pravý ořechový.

Jinak to vypínání při krizovce - to už naštěstí nedělám. U heli je to asi dobrý zvykl, ...


U heli je to v podstatě nutnost a záležitost zlomků vteřiny. Nějaký "bezpečnostní" spínač je pro tuto funkci nepoužitelný. Musí se to zkrátka co nejrychleji "cvaknout".

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.11.2016 21:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6694
Bydliště: Písek, ČR
Ten bezpečnostní se mi líbí, vůbec jsem to neznal. Asi bych si ho na zamknutí plynu u letadel osadil.
Kde se to dá koupit?
Heli už jsem dlouho nelítal, ale jestli se k nim ještě vrátím, tak ten bezpečnostní (pro letadla) by nevadil. Na heli jsem ten "chcípák" měl na jiném přepínači, který je více po ruce. Na letadlech používám naopak ten co je hodně daleko.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mati, Netopyr a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz