Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 11:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
S přihlédnutím k tomu, o jak úžasně praktické zařízení se jedná jsem si dovolil založit samostatné vlákno.
Takže úvodem:
Jumper 4in1 Multiprotocol Module je hardwarový vysílací modul, určený do JR slotu pro externí moduly vysílačů. Ten je standardem pro drtivou většinu vysílačů FrSky, Flysky, některé Turnigy apod.
Ve firmware OpenTX, který používá většina zmíněných vysílačů je tento modul (včetně volby protokolů a jejich variant) plně podporován od verze OpenTX 2.2.. Díky hardwarovému otočnému přepínači (Jumperu, který mu dal i jméno) lze ale v módu PPM (bez telemetrie) použít v libovolném vysílači s JR slotem a s libovolným systémem.
Hlavní výhodou zmíněného modulu je, že obsahuje celkem 4 různé chipy (CYR6936, CC2500, A7105 a NRF24L01), díky čemuž aktuálně podporuje 70 různých vysílacích protokolů a jejich variant, a to s plným výkonem, zajišťujícím standardní dosah plně srovnatelný s originálním vysílačem. Abecedně např. Assan, Corona, DSM(...), Esky, FlySky, FrSky, Futaba S-FHSS, Hitec, Traxxas, WLTOYS..). Tento seznam se navíc může v čase měnit nebo doplňovat, protože podpora protokolů se vyvíjí a firmware je uživatelsky flešovatelný.
Určitě se historicky řada z vás (podobně jako já) dostala do situace, kdy při výměně vysílače stojí před problémem, co s řadou existujícíh a funkčních přijímačů nekompatibilních s novým systémem. Nebo máte (případně by vás lákala ke koupi) nějaká hračka, vyžadující jiný protokol. Existuje např. docela velká množina BNF modelů vyžadujících DSM(..) protokol. Multimodul toto elegantně a spolehlivě řeší, na vše pak stačí jeden vysílač. S OpenTX pak stačí jen přepnout model, a zároveň se přestaví i požadovaný protokol, což je velice pohodlné. U jiných systémů (pokud chcete střídat protokoly) stačí modul hardwarově přepnout, k čemuž slouží ovládací kolečko + tlačítko - to je sice méně pohodlné, ale stále mnohem snažší než třeba výměna celého modulu.
Podobných modulů existuje více a většina toho, co budu psát dále obecně platí i pro další typy. Já se ale záměrně zaměřuji na tento jeden typ, protože je dobře dostupný a mám s ním praktické zkušenosti.
Detailní popis v angličtině najdete zde: https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module. Je tam spousta informací, která je částečně nepřehledná, pro někoho může být problémem i angličtina nebo orientace, co se váže ke kterému typu modulu. Sám jsem se přes to před časem taky prokousával.
Manuál přikládaný k modulu taky už neodpovídá zcela realitě, např. popsané HW přepínání a seznam protokolů tam je už neaktuální. Proto bych v tomto vláknu pro zájemce nebo majitele modulu chtěl tyto věci postupně srozumitelně sepsat, od koupení modulu přes postup flashování modulu novým FW apod.


Přílohy:
4in1.jpg
4in1.jpg
[ 59.09 KiB | Zobrazeno 3368 krát ]


_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 12:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Kde lze koupit:
Modul nabízí např:
HobbyKing https://hobbyking.com/cz_cz/jumper-jp4in1-multi-protocal-radio-transmitter-module.html , bohužel jen v centrálním skladu, což s sebou nese riziko zdržení a výpalného poště.
HobbyCool http://hobbycool.com/jumper-jp4in1-module/ , tady jsem ho kupoval já, posílá přes Netherlands Post s trackingem, doručení asi 3 týdny, pošta to neřešila (což ale nemusí být pravidlo).
AliExpress https://it.aliexpress.com/item/Nuovo-Arrivo-JUMPER-JP4IN1-CYRF6936-Multiprotocollo-TX-Modulo-A7105-CC2500-NRF24L01-2-4-Ghz/32887909298.html - zkušenosti nemám

...a určitě lze dohledat i jinde.
Prakticky všichni dodavatelé uvádějí, že poskytují pouze hardware, a že firmware si do modulu musíte nahrát sami. Je to z důvodů autorských práv, vzhledem k tomu, že čínani zjevně nemají všechna oficiální oprávnění pro prodej SW obsahujícího algoritmy cizích stran, použité v protokolech. V reálu to často nemusí být pravda, vím o více případech, kdy modul přišel včetně nahraného firmware a žádnou akci nevyžadoval. Zda modul obsahuje firmware lze vyzkoušet nejsnadněji v OpenTX (tam umí vypsat podporované protokoly). V ostatních systémech to lze vyzkoušet přepnutím protokolu (popíšu později). Nicméně, i v případě, že by modul byl bez SW, jeho nahrání sice není triviální, ale ani zásadně komplikované. Přesný postup tady později popíšu, kromě standardního miniUSB kabelu a software staženého z webu k tomu není nic potřeba, tj. nenechte se vystrašit popisy pájení konektorů na desky a nutností mít sériový programátor na 3V v popisech na Github. Tento modul nic takového nevyžaduje. Jediný nutný HW zásah je rozšroubování krabičky a vyjmutí jednoho jumperu, který povolí přes USB nahrát bootloader, po nahrání se vrátí do původní pozice. Následné updaty lze pak už dělat i z OpenTX.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Naposledy upravil Jiri dne úte 19.03.2019 11:58, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 14:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Praha ČR
Tohle už tu bylo diskutované na dost místech...
Je nutno rozlišovat typy, je jich mračno a najdou se jak varianty s tím, co jsi nadhodil, úplně shodné, tak částečně odlišné, ale i hodně odlišné (byť funkcí stejné)...
V podstatě to, cos popsal, má dva zásadní znaky - uvnitř je procesor z řady STM32 a je přímo vyveden USB port. Při kombinaci těchto dvou příznaků je slušná šance, že se to bude chovat stejně, jako nadhozený Jumper.
Existují ale jak starší verze s CPU ATMega a potřebou programátoru, pak novější s STM, ale pořád potřebou programátoru, ale naopak i ATMega s vestavěným USB :lol:

Jinak já ty moduly mám dva, jeden nejnovější ve stylu Jumper, druhý nejstarší s ATMega koupený jen jako desku pro bastlení.
Šlapou oba, ten nový mám v Taranisu v serial mode ovládaný přes OpenTX, starý mám naopak dost přeflashovaný že v něm zbyly vlastně jen protokoly pro RC auta a je dobastlený dovnitř již téměř historické volantovky Graupner XS-6.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 14:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Já vím, právě proto bych se chtěl tady věnovat především tomuto jednomu konkrétnímu typu, který je dobře dostupný, příslušné postupy mám odzkoušené a na tomto konkrétním modelu je lze snadno replikovat. S tím, že leccos bude obecně platit i pro jiné, ale pokud někdo uvažuje o koupi, k tomuto konkrétnímu typu by měl na jednom místě dostupné maximum informací, a to v češtině a tady na jednom místě. Ať to klidně někdo doplní o odlišnosti jiných typů, pokud se mu do toho chce, já mám dobrou vůli podělit se o to, co jsem nastudoval a vyzkoušel, tj. sepsat některé postupy a upozornit na chyby v manuálu (i když to bude chvilku trvat). Z vlastní zkušenosti vím, že např. zmínka o tom, že si do toho někdo musí sám nahrát firmware řadu lidí odradí, tak bych to chtěl oddémonizovat.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 15:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Praha ČR
Tak naokraj - on ten Jumper s USB je při uploadu fw občas záludnější než ten zdánlivě "složitý" přes programátor, jsou tam "zajímavé věci" kolem driverů.

Jinak ale potřeba hrabat se ve fw je daná spíš cílovým užitím, pokud to jde do Taranisu či jiného rádia s podporou serialmode, tak to opravdu běžně bude šlapat tak, jak to přišlo.
Problém je při potřebě použití v PPM mode a s otočným voličem, pak má člověk vesměs potřebu upravit pořadí na voliči atd. a tam už to chce upravovat ve zdrojáku config.
Tohle rozlišení serial mode kontra PPM je pro náročnost na uživatele výraznější dělicí linie než provedení daného modulu...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 18:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1180
Bydliště: Vysočina
Jiri píše:
Sám jsem se přes to před časem taky prokousával.
Manuál přikládaný k modulu taky už neodpovídá zcela realitě, např. popsané HW přepínání a seznam protokolů tam je už neaktuální. Proto bych v tomto vláknu pro zájemce nebo majitele modulu chtěl tyto věci postupně srozumitelně sepsat, od koupení modulu přes postup flashování modulu novým FW apod.
Určitě záslužná práce. Já to sice nevyužiji ale ze zvědavosti jsem nedávno okolo tohoto modulu hledal nějaké podrobnější informace na rcmanii. Příspěvky jsou, informace moc ne. Ano, vím kde je zdroj ale....prostě zkušenost je zkušenost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 16.01.2019 10:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 11.5.2005
Příspěvky: 654
Bydliště: Žatec
Zdravím Jiří, budu sledovat, už jsem objednal k Horusu X10. Potřebuji Coronu. Dík :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.01.2019 21:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
V tomto příspěvku se budu věnovat přepínání jednotlivých protokolů.
Ve vysílačích se systémem OpenTX (MultiModul podporuje od verze 2.2) je to poměrně jednoduché, používá se sériový přenos.
1) Firmware OpenTx (min 2.2) by měl být nahrán/nastaven s povoleným multimodulem. Při flešování OpenTX do vysílače je třeba mít zaškrtntou volbu Multimodule.
Příloha:
Poznámka: 1. - Příklad nastavení v PC companion (aktualizováno pro české prostředí + Horus)
Companion.jpg
Companion.jpg
[ 111.09 KiB | Zobrazeno 1578 krát ]


2) Na multimodulu nastavíte jumper na hodotu 0 (zcela nahoře), tím je aktivován sériový přenos.

3) V nastavení vysílače se aktivuje externí modul a zvolí mode MULT. Tím se zpřístupní další podmenu, kde lze vybrat protokol a případně jeho další varianty nebo detaily .
Příloha:
Poznámka: 2- Nastavení modulu - OpenTX Horus
settings-horus.png
settings-horus.png
[ 35.69 KiB | Zobrazeno 2637 krát ]


Příloha:
Poznámka: 3- Nastavení modulu - Taranis
settings-taranis.png
settings-taranis.png [ 4.93 KiB | Zobrazeno 2637 krát ]

4) Bindování v OpenTX lze pak vyvolat přímo z menu vysílače. U protokolů, které to podporují funguje i modelmatch, tj. identifikace konkrétního přijímače.

Pro PPM přenos (tj. použití v jakémkoli vysílači bez OpenTX, např. JR nebo třeba Horus s FrSky OS) je to složitější. Tady se protokol volí pomocí tlačítka BIND a otočného jumperu. V návodu, který je k modulu přikládán, nebo lze stáhnout z webu (např. na Hobbyking) je to ale pospáno špatně, respektive tam uvedený popis odpovídá velmi staré verzi firmware (<1.1.4). Původní systém umožňoval nastavit pouze 30 různých protokolů, podle polohy otočného jumperu 1-15 + výběru paměťového banku 1 nebo 2, který byl signalizován svítící nebo zhasnutou zelenou diodou. Poloha 0 byla vyhrazená pro sériovou komunikaci, nebo přepnutí banku přes tlačítko BIND držené při zapnutí. Toto ale už u novějších verzí firmware NEPLATÍ. Aktuální verze je 1.2.0 (vydaná 12/2017).
Vzhledem k výkonu použitého procesoru ARM STM32 a velikosti osazené paměti bylo v pozdějších verzích uspořádání změněno, tak že je nyní využíváno 5 bloků pamětí. Pro jejich přepínání je nově vyhrazena poloha jumperu číslo 15. Tj. když vyloučíme polohu 0 vyhrazenou pro sériovou komunikaci a polohu 15 vyhrazenou pro výběr paměťového banku, zbývá pro hardwarové přepínání při PPM komunikaci možnost nastavit 70 protokolů (= 5*14).
Jejich pořadí (a tedy odpovídající bank a poloha přepínače) je definována v souboru _Config.h (více o něm bude v povídání o firmware a flashování, pro netrpělivé je odkaz zde : https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Multiprotocol/_Config.h).
Takže jak funguje HW přepínání u aktuálního firmware:
1) Je třeba nastavit jumper do polohy 15
2) Zapnout vysílač (nebo v menu vysílače zapnout jen modul)
3) Po zapnutí modulu na něm zabliká červená LED. Počet bliknutí = číslo zvoleného paměťového banku.
4) Zmáčknutím tlačítka BIND změníte bank, což je opět potvrzeno jedním delším bliknutím, následovaným kratšími bliky odpovídajícími počtem zvolenému banku. Logika je 1->2->3->4->5 -> 1 a tak dokola. Zvolený bank si modul pamatuje až do dalšího přepnutí, tj. i po vypnutí/odpojení.
5) Následně je třeba modul opět vypnout a otočením jumperu na jednu z pozic 1-14 zvolit požadovaný protokol ve dříve zvoleném banku. Např. protokol Assan je v banku 3 na pozici 3, odpovídají mu tedy 3 zablikání červené diody při zapnutí + pozice jumperu 3
Příloha:
Poznámka: 4- Pozice 3 (bank 3) = Assan
Assan.jpg
Assan.jpg
[ 70.76 KiB | Zobrazeno 2637 krát ]


Např. protokolu Corona V2 by odpovídala v témže banku pozice 4.
V popisu striktně doporučují přepínání protokolů pouze při vypnutém modulu.
5) Bindování se provádí tak, že při jumperem zvoleném protokolu se při zapnutí vysílače nebo modulu podrží tlačítko BIND.

Doufám, že je takto popis srozumitelný.
Příště bych se chtěl věnovat seznamu a popisu jednotlivých protokolů, dejte mi prosím ale chvilku času, sepisuji to o volných chvilkách.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Naposledy upravil Jiri dne úte 19.03.2019 12:09, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2019 23:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Doplňuji slíbené pokračování s popisem protokolů a jejich případné volby přes HW jumper. V přiložených tabuklách jsme se snažil sloučit informace z několika zdrojů na jedno místo. Samozřejmě by to bylo daleko vhodnější a přehlednější ve formě HTML tabulky vložené do textu, ale fórum holt není redakční systém a já nemám čas spravovat svůj vlastní web, kam bych to dal s odkazem. Takhle je to z nouze ctnost ve formě tabulky rozdělené do obrázků, aby byly jednoduše zobrazitelné. Nicméně kdyby někdo (třeba RiMr) měl zájem, podklady mu rád poskytnu.
Zpět k věci. Základní přehled podporovaných protokolů pochází odsud : https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Protocols_Details.md. Obsahuje abecední seznam protokolů a variant, dole pak poznámky k jednotlivým protoklolům a jejich subprotokolům. Pro info je tam 114 různých variant, z nich jedna není využita (27) ale rezervována do budoucna. Všechny tyto varianty by měly být dostupně z OpenTX firmware (a v budoucnu možná i FrSky OS).
Pro použití v PPM módu u vysílačů bez OpenTX zde chybí informace o přiřazení hardwarové kombinace bank/pozice jumperu. Už z logiky věci, že modul umožňuje při PPM modulaci vybrat 70 variant je jasné, že hardwarově lze nastavit pouze podmnožina - 70 možným volbám ve skutečnosti odpovídá cca 60 variant. Rozdíl dělá hlavně Flysky protokol, kde je více pozic pro různé přijímače (modelmatch) a DSMX, kde se rozlišují varianty s 6 nebo 8 kanály.
Vlastní přiřazení HW pozice ke konkrétní variantě protokolu je definované v nahrávaném firmware, kde zdrojem je soubor _Config.h, https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Multiprotocol/_Config.h na jehož konci jsou vybrané varianty a jejich pořadí definováno. Takto to bude mít drtivá většina uživatelů. Právě tyto pozice uvádím ve svých tabulkách dále. Nicméně toto není fixní - pokud by někomu pořadí nebo sada hardwarově volitelných kombinací nevyhovovala, lze ji změnit. Dopručuje se nemodifikovat originální _Config.h, ale vytvořit si vlastní soubor _Myconfig.h a změny provést do něj - to aby změny nepřepsala případná nová verze. Detaily, jak by se to dělalo popíšu v příspěvku o flashování.
Do tabulky jsem dal tedy protokol (a případné subprotokoly), použitý chip, číslo banku a číslo pozice jumperu pro ty varianty, které lze zvolit hardwarově, dále info o možnosti doladění, podpora pro rozšířený rozsah +/- 125%, autobind a poznámka, kde jsou příklady přijímačů nebo modelů používajících danou variantu.

Příloha:
Poznámka: část 1 Assan - DSM
Jumper4in1_proto_1.jpg
Jumper4in1_proto_1.jpg
[ 81.14 KiB | Zobrazeno 2140 krát ]


Příloha:
Poznámka: část 2 E01X - Hitec
Jumper4in1_proto_2.jpg
Jumper4in1_proto_2.jpg
[ 79.12 KiB | Zobrazeno 2140 krát ]


Příloha:
Poznámka: část 3 Hontai - Shenqu
Jumper4in1_proto_3.jpg
Jumper4in1_proto_3.jpg
[ 67.59 KiB | Zobrazeno 2140 krát ]


Příloha:
Poznámka: část 4 SLT - YD717
Jumper4in1_proto_4.jpg
Jumper4in1_proto_4.jpg
[ 53.21 KiB | Zobrazeno 2140 krát ]



Možnost přesného doladění frekvence je specifikum proto chip C2500, který používá např. Corona. OpenTX by mělo doladění umožnit z menu, při PPM módu lze nastavit jedním parametrem Option u příslušného protokolu ve výše zmíněném souboru _myconfig.h
Co se týče identifikace, pro kterého výrobce/model se daný protokol hodí může být tento odkaz http://www.deviationtx.com/wiki/supported_models ze stránek partnerského projektu DeviationTX.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: pát 01.03.2019 21:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1023
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Zkoušel jsem Jumper 4IN1 rozchodit v PPM, ale nedaří se ani jedním z výše zmíněných způsobů.
V 9XD se hlásí jako v1.2.0, bind tlačítko evidentně funguje, ale nefunguje ani přepínání zelené LED přes přepínač na pozici 0 + BIDN, ani přepínání banků s přepínačem na pozici 15.
Na pozici 15, jakmile modul dostane PPM signál tak červená led rychleji zabliká a pak trvale svítí. Jestli jsem počítal dobře, tak zabliká 2x. Pokud je to pravda, tak by měl jít vybrat DSM protokol, ale nedaří se mi spárovat s přijímačem.

Není to nic kritického, stejně modul používám v sériovém režimu, kde vše funguje, jak má. Jen jsem byl zvědavý jestli můj modul funguje i v PPM, že bych jej občas použil i v T9X, ale zatím se mi nepodařilo jej v tom PPM rozchodit. Nejspíš dělám něco špatně. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: ned 03.03.2019 16:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Dvě zablikání by korektně znamenalo druhý bank, verzi 1.20 to odpovídá a přepíná se v ní přes pozici 15 jak jsi psal. to je správně. Pak je třeba při vypnutém modulu nastavit pozici na 1-4 podle požadované verze DSM a při novém spuštění modulu s přepínačem v požadované pozici stlačit tlačítko na modulu a spárovat.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: ned 03.03.2019 22:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1023
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Hmm, asi mám v modulu nějaký jiný firmware nebo něco jinak. Nějakou chvíli jsem se snažil podle návodu, ale bezúspěšně. V sériovém módu je u modul status napsáno V 1.2.0.0 .. Tak nevím.

Ještě jsem se dočetl, že by se snad měl dát firmware modulu nahrát přímo přes rádio: https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... from_Tx.md - ale vypadá to, že to umí akorát ersky.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2019 11:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Zkusím si někdy vypůjčit něco s DSM (táta má nějaké minikoptéry) a vyzkoušet to.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2019 12:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1023
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Nevím jestli to má cenu. Ten můj modul nemá problém spojit se se vším, co mám doma (v režimu sériovka). Má problém přehodit protokol, pokud je jen v PPM režimu.
Jednou chytnu odvahu a zkusím do něj nahrát firmware znovu, třeba se chování spraví.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.03.2019 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Po delší době (omlouvám se za zdržení, ale měl jsem toho hodně) přináším slíbené pokračování série popisů multimodulu Jumper 4 in 1.
Vzhledem k tomu, že (dle zkušeností kolegy) např. Multimodul z HobbyKingu opravdu chodí bez nahraného firmware, nelze se v některých případech bez jednorázového flashnutí obejít. Není to zas taková věda, jak se na první pohled může zdát, a netřeba se bát. Začneme přípravou. Takže co je třeba si připravit?

Hardware
1) Malý křížový šroubováček na šroubky v modulu
2) Pinzetu na jumper
3) Mini USB kabel (viz konektor na modulu)
4) Počítač s USB portem a připojením k internetu - popis omezuji na Windows 7 - 10, uživatelé Linuxu jsou většinou dostatečně erudovaní aby postup zvládli dle originálního návodu

Software (vše lze stáhnout z internetu)
5) Ovladač pro emulaci sériového portu přes USB (CP210x USB to UART Bridge). Stáhnete z adresy https://www.silabs.com/products/development-tools/software/usb-to-uart-bridge-vcp-drivers , kde si vyberete verzi dle svého systému (pro Windows 10 nebo 7/8). Po stažení rozbalte ZIP a spusťte soubor CP210xVCPInstaller_x64.exe (64 bitový systém) nebo CP210xVCPInstaller_x86.exe (32 bit). Pouze povolíte instalaci a vše potvrdíte.
6) SW pro programování Arduino (Arduino IDE) z adresy https://www.arduino.cc/download_handler.php?f=/arduino-1.8.5-windows.exe (cca 94 MB). Spustíte instalaci a všechny dotazy potvrdíte. Ve fázi instalace zatím netřeba nic nastavovat.
7) Zdrojové programy z adresy https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... master.zip (cca 24MB). Vše pak rozbalte do nějaké složky, v ukázce budu používat adresář
D:\Dokumenty\Arduino.
Jedinou (ale důležitou) podmínkou pro adresář je, že v cestě nesmí být mezery.

8 ) Připraveným šroubováčkem je třeba povolit šroubky na krytu modulu. Kryt opatrně položte vedle, kablík k anténě nerozpojujte, je dostatečně dlouhý.
Příloha:
Modul_šroubky.jpg
Modul_šroubky.jpg
[ 47.96 KiB | Zobrazeno 1023 krát ]



9) Následně je třeba vyjmout propojku (jumper - viz obrázek). Toto není z originálního popisu příliš jasné, ale flash korektně proběhne pouze tehdy, je li jumper vyndaný. Po flashi ho opět vrátíte do původní polohy.
Příloha:
Modul_jumper2.jpg
Modul_jumper2.jpg
[ 66.74 KiB | Zobrazeno 1023 krát ]


Tím máme vše po ruce, nic víc není potřeba. Následovat bude konfigurace software a vlastní flash.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Naposledy upravil Jiri dne úte 26.03.2019 10:51, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz