Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Futaba Campac modul 128k, 256k, 512k
PříspěvekNapsal: stř 15.02.2017 12:38 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Ahoj všichni,

Nemáte někdo originál CAMPAC modul ve velikosti 128k, 256k, 512k ? Potřeboval bych vědět, zda je na modulu nějaký přepínač nebo tlačítko, kterým se přepínají paměťové bloky (banky) modulu, nebo je prostě jen modul vložený do vysílače a nic se na něm přepínat nemusí? Nevíte, kde by se dal některý z výše uvedených modulů sehnat za rozumné peníze? Nebo alespoň vypůjčit za "ošupné"? Mám k vysílači připojený logický analyzátor a chtěl bych přečíst, jak vysílač komunikuje s těmito moduly.

Modul 64k vyrobit lze. Případně i větší, ve kterém se pak přepínají banky o velikosti 64kb. Mě zajímá, zda se rozdělení do bank používá i ve větších originál CAMPAC modulech, nebo je to záležitost jen "klonů".


Pořídil jsem si vysílač Futaba T10CP, včetně originál CAMPAC modulu 16k, který základní paměť vysílače (15) modelů) rozšiřuje o 4 další modely. Zjistil jsem (a ověřil), že lze postavit modul s pamětí 64k, která umožní do Futaby T10CP uložit dalších 16 modelů. Modul se 64k pamětí potřebuje ještě mikrokontrolér, který převede komunikační protokol Futaby na protokol I2C sériové paměti.

Pomocí logického analyzátoru jsem zjistil, že vysílač po zapnutí pošle po sběrnici I2C do CAMPAC modulu číslo 00000000 a pokud nikdo neodpoví, odešle ještě číslo 10100000.
- Pokud ve vysílači není žádný modul vložený, nepřijde odpověď ani na druhé číslo a vysílač se o další komunikaci nepokouší.
- Pokud je vložen modul pouze s I2C sériovou pamětí (16k), odpoví vysílači na druhé odeslané číslo (první ignoruje) a podle toho vysílač pozná, že je připojena "pouze" paměť a komunikuje s ní protokolem pro 24C16. (adresace 1 bajt)
- Pokud je vložen modul s pamětí 64k (a mikrokontrolérem), odpoví vysílači hned na první odeslané číslo a ten podle toho pozná, že je vložen modul s pamětí 64k (adresace 2 bajty).

Nevím ale, jak vysílač pozná, že je vložený modul s pamětí větší než 64k , tedy 128k, 256k, 512k.

Máte s tím nějaké zkušenosti?
Díky za odpovědi. :wink:

Zde je adresa konstrukce, kterou jsem vyzkoušel a funguje. Je s pamětí 64k. Lze použít i 512k (8 bank po 64k).
http://lichtenberger.s.free.fr/CampacSL.htm


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 15.02.2017 21:48 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.1.2010
Příspěvky: 20
Pokud by ti stačil 16k neorig. mám tu jeden zbytečný. Cena 0.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.02.2017 12:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1051
Bydliště: Rakovnik
ryze prakticky. Vysílač si pamatuje 15 modelů, 16k CAMPAC přidá další 4 modely. 256k CAMPAC by měl přidat 64 modelů. Kdo použije 79 nastavení pro 79 modelů? Sám jsme si tehdá opatřil do FC-16 větší CAMPAC a těch 16+1 model, co mám možnost nastavit, jsem ani s těmi dnes už neexistujícími nedokázal naplnit.
Ale jako téma k řešení pro elektronického šťourala to beru a přeju úspěšné zjištění výsledku.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.02.2017 17:56 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Je to skutečně téma k řešení pro elektronického šťourala. :wink:
Já nehodlám dát haldu peněz za 256k CAMPAC, když je to jen blbá paměť na I2C sběrnici s nějakým "tlumočníkem". 15 modelů ve vysílačce není sice málo, ale není to ani moc. Použití 64k modulu, které mi přidá dalších 16 paměťových pozic, sice mé nároky modeláře uspokojuje, ale díky tomu, že jsem zjistil, jakým způsobem vysílač komunikuje s paměťovým modulem, vyvstala otázka (a tady se probouzí elektronický šťoural), jak vysílač pozná větší paměť, když možnosti rozpoznání vloženého paměťového modulu se zdají být vyčerpány. A když lze získat víc (a jelikož existují větší CAMPAC moduly, je evidentní, že lze), chtěl bych alespoň teoreticky zjistit - JAK?

Takže se ptám:
1.) Jak velké CAMPAC moduly ve svých vysílačích používáte? (16k můžeme vynechat, tam myslím není co řešit)
2.) Jsou to originály, nebo klony?
3.) Mají nějaké přepínače, nebo tlačítka na přepínání bank?
4.) Vlastní někdo ORIGINÁL CAMPAC větší než 64k?

Díky za vaše odpovědi. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.02.2017 9:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1051
Bydliště: Rakovnik
Tak jsem sám sebe mystifikoval. S CAMPACem, co mám ve vykopávce FC-16 dokáži naklikat 27 pozic. Vlastní modul je zatavený v černé folii a bez jakékoliv popisky - takže no name kopie. Podle tvaru je pod folií jediný brouk. Velikost v kB je dohadnutelná jen z počtu pozic, co se mi nabízí.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2017 14:50 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Podle počtu přidaných pamětí (pro FC 16) a podle toho, že je pod fólií jediný brouk,
se jedná o paměť 16k.

Toto jsem zjistil na netu:
Přídavná paměť 16k pro vysílače Futaba Robbe.

Do paměti vysílače FC-16 přidá 27modelů
Do paměti vysílače FX-18 přidá 12 modelů
Do paměti vysílače FC-18 přidá 12 modelů
Do paměti vysílače FC 28 přidá 2 modely

Díky jardah62.

Má někdo větší? :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2017 16:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
Svého času jsem se o to zajímal a CAMPac i vyráběl. Měl jsem i 128k UltraPac. Ten byl 2x64k s přepínačem.

Ja to sice staré, ale možná si tam něco nového najdeš.

http://zd.wwwcity.cz/zd/CAMPac.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/ROBBEpac.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/ServMenu.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/DatPac.htm


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 23.02.2017 10:40 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Díky za odkazy zdzd.
Tvé stránky jsem nedávno studoval a našel jsem tam hodně informací.
(Např. vyvolání servisního menu podle nich fuguje i na FF-10) :)
Stránky Romana Kolbábka bohužel nefungují :(

Shrnu, co jsem zatím k modulům Campac zjistil:

1.) "CAMPAC 1. generace" - 16k
Základní velikost Campacu je 16kb (kilobitů, ne kilobajtů). (Existovala i velikost 4k, ale ta už je dávno v propadlišti dějin.) Modul 16k se dá snadno vyrobit, jelikož se jedná pouze o sériovou paměť, se kterou vysílač komunikuje po I2C sběrnici.

2.) "CAMPAC 2. generace" - 64k
Jelikož postupem času bylo potřeba pro uložení jednoho modelu stále více paměťového prostoru (více ukládaných parametrů), musel výrobce začít používat větší paměti. Jenže větší paměti používají malinko odlišný komunikační protokol. K adresování většího paměťového prostoru už totiž nestačí 1 bajt, ale musejí se použít 2 bajty. Zároveň bylo nutné dodržet u vysílačů něco jako zpětnou kompatibilitu s menšími paměťovými moduly, aby i tyto bylo možné používat. Modyuly 64k obsahují kromě samotné paměti i mikrokontrolér, který vysílači "sdělí", že je vložený větší paměťový modul a zajistí následnou vzájemnou komunikaci mezi vysílačem a pamětí.

3.) "CAMPAC 3. generace" - 128k (Ale už jen pro Futaby T10C!!!)
Čas šel dál a tak bylo potřeba zase větší paměti pro další modely. Došlo na paměti velikosti 128k. Tyto paměti ale podporují jen vysílače Futaba T10C! V ostatních vysílačích nefungují!

Takže:
- Originální CAMPAC moduly jsou pouze ve velikostech 16, 64, 128 kilobitů. Žádné přepínání bank nepoužívají.
- Moduly 128k jsou určeny pouze pro Futaby T10C!
- Všechny neoriginální paměťové moduly ve velikosti 64, 128, 256, 512 kilobitů používají takzvané banky a tváří se jako jeden nebo více modulů 64k, které lze mezi sebou přepínat.

Myslím, že moduly 16k a 64k byly již dostatečně prozkoumány. Pokud by měl někdo zájem o podrobnosti ke způsobu komunikace 64k modulů, rád poskytnu informace.

Myslím si ale, že moduly 128k prozkoumány nebyly a tímto směrem zaměřuji svoji pozornost.

A tak se dnes ptám:

1.) Má někdo z majitelů vysílače Fuata T10C originální CAMPAC modul 128k ?

Díky za Vaše odpovědi. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 12:37 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Dobrá zpráva pro všechny majitele vysílačů Futaba T10C... (FF-10) !!!

Tak jsem šťoural, šťoural, až jsem to vyšťoural.
Podařilo se mi zjistit, jak do svého vysílače Futaba T10CP "nacpat" paměť 128k !!! :mrgreen:
Zdůrazňuji, že se to týká pouze desítek! Nemusí se přepínat žádné banky.
U jiných Futab to s nejvyšší pravděpodobností nefunguje! Troufnu si říct, že na 100%, jelikož moduly 128k jsou určené pouze pro FF-10.
A jelikož zas tak často něco neobjevím, tak se musím pochlubit, že originál jsem k dispozici neměl. :wink:

A tak se dnes ptám:
Chce někdo z majitelů vysílače Futaba T10C (FF-10) vědět, jak přidat do svého vysílače paměť na dalších 33 modelů?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.10.2017 19:13 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Vypadá to, že v propadlišti dějin už jsou všechny Campac moduly, nejen 4k.
Inu, pokrok nezastavíš.
Tak alespoň pro případné kolegy staromilce a také proto, aby téma nezůstalo nedokončené, uvádím, jak vyrobit Campac modul 128k.
Zdůrazňuji, že funguje jen s desítkou!

A jak ho vyrobit? Snadno ;-)

Prakticky stejně jako modul 16k.
Jen je potřeba místo paměti 24LC16 použít paměť 24LC128 a připojit pin č. 1, který zatím vždy zůstával nezapojený, přes odpor 10k k pinu č. 4 (kladný pól napájení modulu).
Všechny podrobnosti jsou na:
http://hombre333.webnode.cz/news/futaba-ff-10-t10cp-campac-128k/

Tímto děkuji všem přispěvatelům za pomoc a přeji všem hodně úspěšných letů. :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.11.2017 17:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 537
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Citace:
Zdůrazňuji, že funguje jen s desítkou!

To znamená, že třeba s FC28 nefunguje vůbec, nebo jen jako 64k ?

_________________
Pepa * Flash, SU-29, SLIM, ION ( FX 32, TARANIS 9E, +multimodul deviations a několik hraček )


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.11.2017 19:44 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Plzeň
Vůbec :-(

Pro Futabu FC-28 je možné použít pouze modul 16k nebo 64k.
K mému překvapení jsem se dočetl v návodu k FC-28, že modul 16k přidá paměť na 1 model, modul 64k přidá paměť na 4 modely.
To není moc. V jiných vysílačích je to o dost lepší. Asi neukládají tolik parametrů.

Stavěl jsem kdysi modul s pamětí 512k, který se tvářil jako 8 x 64k.
Jednotlivé "banky" 64k se mezi sebou přepínaly tlačítkem na modulu.
Fungoval. Byl z tohoto odkazu:
http://lichtenberger.s.free.fr/CampacSL.htm

Kdybys ho chtěl vyzkoušet, možná bych ho ještě někde našel. Byl to takový "bastl" na pokusy.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz