RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

OpenTX (Videa str.5)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=73256
Stránka 33 z 35

Autor:  ellet [ úte 30.06.2020 19:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

BoŠ píše:
...Třeba motorstop, který se vypne ne jen přepínačem, ale až po stažení plynu
Přesně tohle mě taky po přečtení napadlo. Jen bych to formuloval na ...který zapne motor přepínačem, ale až po stažení plynu... je to popsáno i v manuálu a je to vtipné řešení. (Ale vím jak jsi to myslel - vypne motorstop :D )

Autor:  BoŠ [ stř 01.07.2020 7:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

ellet píše:
Přesně tohle mě taky po přečtení napadlo. Jen bych to formuloval na ...který zapne motor přepínačem, ale až po stažení plynu... je to popsáno i v manuálu a je to vtipné řešení. (Ale vím jak jsi to myslel - vypne motorstop :D )
Máš pravdu. Dík za upřesnění. Používám to u všech modelů po zkušenostech s rozjetím modelu v hale. Nejen u OpenTx ale také u Jeti.

Autor:  leve89 [ stř 01.07.2020 8:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Tak jsem si nastavil
-časovače podle kanálu plynu (když je vyplej plyn přepínačem, tak čas neběží.
- bezpečnostní vypínač plynu mám dle vide Rimra přes logické spínače (je nutné vrátit plyn do nulové polohy)
- resetování časovačů na 3-poloh přepínači
- hlášení doby letu na mžikovém spínači (když bude telemetrie, tak tam bude místo času)
- no a na jednom poteciometru mám ovládání hlasitosti

Ještě to budu asi ladit, ale na začátek asi dobrý

Autor:  prikrylm [ stř 01.07.2020 9:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Ještě mám takovou "vychytávku" - na mžikovém spínači mám na krátký pulz hlášení napětí, na dlouhý (1+s) přepnutí ovládání na žáka a zpět na trenéra, když se pohne páčkama.

V logických spínačích je možnost zjistit jak dlouho je spínač přepnutý/zapnutý, takže lze reagovat jinak na různé doby - klidně 3 stavy do 0,5s 1-2s, víc jak 2s... napadá mě, že by šlo i něco jak dvojklik. :)

Autor:  ellet [ stř 01.07.2020 9:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

leve89 píše:
... hlášení doby letu na mžikovém spínači (když bude telemetrie, tak tam bude místo času)...
Nemusí to být místo času. Na mžikovém spínači (krátký stisk) mám víc hlášení, volím ho 3 polohovým přepínačem (výška, otáčky, proud). Další přepínač je zapojen do opakování hlášení bez opakovaného stisku mžikového spínače. Lze ale nastavit i několik hlášení na jednu polohu. Dlouhým stiskem resetuji "hodiny" po letu.
Moc ho ale mluvit nenechám...

Autor:  leve89 [ sob 04.07.2020 8:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

K párování: páruji vysílač s přijímačem FlySky FS-iA6. Párování proběhlo v pohodě. K čemu je přesně číslování přijímačů? Předtím na druhém vysílači (FlySky FS-i6) jsem měl prostě jen napárováno.
A za další...k čemu je nastavení PWM,IBUS - PPM,IBUS - PWM,SBUS - PPM,SBUS? Jakmile to měním, tak se mi mění i číslo přijímače.
Dočet jsem se, že je to nějaký druh kódování...co tedy nastavit a proč?...na přijímači jsme se dočetl, že jenom nemá i-BUS port.

Díky moc

Autor:  prikrylm [ sob 04.07.2020 10:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

leve89 píše:
K párování: páruji vysílač s přijímačem FlySky FS-iA6. Párování proběhlo v pohodě. K čemu je přesně číslování přijímačů? Předtím na druhém vysílači (FlySky FS-i6) jsem měl prostě jen napárováno.
Při párování se do přijímače zapisuje ID*, to se poskládá z nějakého vnitřního ID vysílacího modulu+číslo přijímače. Model letadla s přijímačem napárovaným s číslem 1, pak nebude reagovat na stejný vysílač, kde je vybraný model vrtulníku s číslem 2. Například. Aneb šikovná bezpečnostní vychytávka.

leve89 píše:
A za další...k čemu je nastavení PWM,IBUS - PPM,IBUS - PWM,SBUS - PPM,SBUS? Jakmile to měním, tak se mi mění i číslo přijímače.
Dočet jsem se, že je to nějaký druh kódování...co tedy nastavit a proč?...na přijímači jsme se dočetl, že jenom nemá i-BUS port.
asi viz viewtopic.php?f=39&t=87367&start=15#p1472174 případně manuál.
Buď se na výstupy napojí std serva, nebo se dá použít právě PPM, i-bus a/nebo s.bus výstup na různá zařízení, která jej umí zpracovat - typicky flightcontrollery kopter se propojí s přijímačem právě přes s.bus nebo i-bus (to je čistě datový přesnos) případně PPM.

----
* neplatí pro všechny systémy, ale pro většinu ano.

Autor:  Grugh [ ned 05.07.2020 10:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

prikrylm píše:
Při párování se do přijímače zapisuje ID*, to se poskládá z nějakého vnitřního ID vysílacího modulu+číslo přijímače. Model letadla s přijímačem napárovaným s číslem 1, pak nebude reagovat na stejný vysílač, kde je vybraný model vrtulníku s číslem 2. Například. Aneb šikovná bezpečnostní vychytávka....

Spíš bude číslování přijímače aby jeden přijímač mohl být použitý ve více modelech. A to ať už fyzicky přesunovaný mezi dvěma nebo více fyzickými modely nebo pro případ dvou a více konfigurací stejného fyzického modelu ve vysílači (např. funkční základní konfigurace a nějaký super vychytaný experimentální setup plný vychytávek).

Autor:  Martin72 [ ned 05.07.2020 18:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Když je řeč o přijímačích. Potřeboval bych poradit. Mám jeden model a s ním létám já a chtěl by i syn, každý máme své radio (já X9E a syn X9D plus oba stejný FW 2.3.5. ACCST). Syn létá už sám, a tak bych potřeboval na synátoruv Taranis nabindovat přijímač (X4R)co je tom eru. Zkoušel jsem to klasicky nabindovat,ale jede vždy jen na jednom radiu.Druhé se pak musí znovu bindovat. Samozdřejmě vždy je zapnuté jen jedno radio na stejném modelu, jde to nějak pořešit??

Autor:  prikrylm [ ned 05.07.2020 19:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Martin72 píše:
Když je řeč o přijímačích. Potřeboval bych poradit. Mám jeden model a s ním létám já a chtěl by i syn, každý máme své radio (já X9E a syn X9D plus oba stejný FW 2.3.5. ACCST). Syn létá už sám, a tak bych potřeboval na synátoruv Taranis nabindovat přijímač (X4R)co je tom eru. Zkoušel jsem to klasicky nabindovat,ale jede vždy jen na jednom radiu.Druhé se pak musí znovu bindovat. Samozdřejmě vždy je zapnuté jen jedno radio na stejném modelu, jde to nějak pořešit??

Je jasné, že by taková věc jít neměla. Jinak by si dvě zapnutá rádia lezla do zelí...
Ale jde to! Modul 4IN1 nabízí možnost klonování přijímače (např.: viewtopic.php?f=38&t=85424&start=195#p1478885), a je jedno jestli je to samostatný modul, který by se dal do šachty rádia nebo je to celé rádio (jumper, radiomaster).

Autor:  Martin72 [ ned 05.07.2020 20:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Pročtu odkaz, multiprotokol modul IrangeX mám tak, tak zkusím.

Autor:  prikrylm [ ned 05.07.2020 20:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Martin72 píše:
Pročtu odkaz, multiprotokol modul IrangeX mám tak, tak zkusím.

Klonování funguje od některého (netuším, kterého, ale poslední FW se hodí) z posledních firmwarů multiprotokolu (ve vlákně je v prvním příspěvku odkaz na FW) a OpenTX je potřeba ve verzi 2.3.8 nebo starší. Zrovna klonování X-kových FrSky, už mám úspěšně vyzkoušeno.

Autor:  leve89 [ sob 18.07.2020 22:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

Když doštelovávám serva do středové polohy (zoubky na servu/páce nestačí), tak jak to děláte?
Udělal jsem to přímo v mixech (offset) u každého kanálu (výškovka, směrovka a 2 kanály na křidélka) u výstupu to jde taky, ale tam mi to přijde jako blbost kvůli křidélkům...
Mám upravit pak i hodnotu rozsahu? např. Posunul jsem směrovku cca o 15% (offset), tak aby byla ve středové poloze a rozsah nechal pořád na 100% (výstupy jsou pořád všechny 100%)...bude to tak fungovat, že zůstane rozsah serva na obě strany stejný a nebo je třeba upravit rozsah na 85%, když jsem to posunul o 15%.
Projeví se to někde nějak na výstupech? Popřípadě, když mám takto upravené každé servo na křidélkách jinak?

Autor:  juraj.jurej [ ned 19.07.2020 13:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

leve89 píše:
Když doštelovávám serva do středové polohy (zoubky na servu/páce nestačí), tak jak to děláte?
Udělal jsem to přímo v mixech (offset) u každého kanálu (výškovka, směrovka a 2 kanály na křidélka) u výstupu to jde taky, ale tam mi to přijde jako blbost kvůli křidélkům...
Mám upravit pak i hodnotu rozsahu? např. Posunul jsem směrovku cca o 15% (offset), tak aby byla ve středové poloze a rozsah nechal pořád na 100% (výstupy jsou pořád všechny 100%)...bude to tak fungovat, že zůstane rozsah serva na obě strany stejný a nebo je třeba upravit rozsah na 85%, když jsem to posunul o 15%.
Projeví se to někde nějak na výstupech? Popřípadě, když mám takto upravené každé servo na křidélkách jinak?


Sredy serv si nastav v menu Serv, hneď za Mixami. Tam si aj nastavíš max. výchilký za ktoré servo nepôjde, keď dáš aj váhu v mixoch 200%. Tiež tam môžeš obrátiť smer chodu serva.

Přílohy:
Sredy serv.png
Sredy serv.png
[ 57.09 KiB | Zobrazeno 815 krát ]


Autor:  leve89 [ ned 19.07.2020 16:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: OpenTX (Videa str.5)

juraj.jurej píše:
Sredy serv si nastav v menu Serv, hneď za Mixami. Tam si aj nastavíš max. výchilký za ktoré servo nepôjde, keď dáš aj váhu v mixoch 200%. Tiež tam môžeš obrátiť smer chodu serva.


Díky moc...hned to překopu. Revers serv jsem dal jednoduše přímo ve výstupech, kde jsme jen dal ze 100% na -100% ...no jak koukám, tak možností jak to do vysílače je hned několik. Jen přes ty serva to asi bude mnohem více elegantnější.

Stránka 33 z 35 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/