px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 436 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Open TX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 10:55 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
prikrylm píše:
Hledal jsem, jak vyrobit nějaký "sekvencer". ..
...
Jako že se zapnu do režimu "flip"...

Tak flipátor mi už funguje. Kdybyste si chtěli zase někdo poklepat na čelo, tak v příloze je model a skripty. Na konkrétní kopteru chce poladit hodnoty v mixscriptu flip.lua. Model (bin) patří do MODELS, skirpty do SCRIPTS/MIXES.

LUA kód není moc komentovaný, ale je to taková blbost, že se mi do komentářů moc nechtělo. Na požádání dodám i komentáře.

Taky není nic moc učesaný, spousta věcí by šla udělat i jinak/lépe/optimalizovaněji/blbuvzdorněji, ale jak píšu, taková blbost...

Možná trochu komentáře, co to vlastně dělá:
Konkrétní model je malá +-20g koptera s Beecore F3 elektronikou, co umí režim "horizon", tedy pustím řízení, koptera se srovná, zaberu velice, koptera vyrobí kompletní 360° obrat. Tento režim je pro ten autoflip žádoucí. Konkrétně u modelu v zipu je spínač SC^. Pak se zapne SG^ (chci "autoflip"), pípne to, jako že bacha. Do asi 1/3 rozsahu pohybu páky od středu se kopterka řídí normálně, jakmile se tato hranice překročí, spustí se "sekvence", která provede daným směrem flip a snaží se zachovat výšku.
Je to jen časováním, bez žádných zpětných vazeb, takže žádný zázrak to není. Ale funguje to.

Pro jednodušší sekvence ala zasunutí podvozku + otevírání/zavírání podvozkové šachty je asi lepší výše zmíněný (?) extra kanál s křivkama..

Je rychlejší se flip naučit ručně, jak vymýšlet na to skript, ale v rámci zimní "nudy" (navíc se teď peru s bacilem) to bylo prima. Hrozně se mi líbí i flip přes rameno (jako že ne dopředu dozadu vlevo vpravo, ale šikmo vlevo dopředu a pod), to už se mi ale do toho LUA dodělávat nechce. Ručně je to jednodušší.

Tož tak.

Zahlídl jsem na své malé cessně, že má křídla nařezané na možnost vyrobení klapek, tak se do něčeho takového asi pustím. Napřed teda chci předělat jednoserverové křídlo na dvou, pak asi ty klapky. Je to malý model, musím sehnat malá serva. taky jsem uvažoval o nějakém zpevnění toho křídla... ale to sem nepatří...


Přílohy:
flip.zip [1.83 KiB]
16 krát

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Open TX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 18:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1182
Bydliště: Vysočina
prikrylm píše:
Tak flipátor mi už funguje...
Při pořízení Horuse jsem si říkal, že lua už mně může být ukradená, protože to určitě potřebovat nebudu. Je fakt, že to nepotřebuju, tvoje aktivita je ale tak nakažlivá, že mě nutí zaměstnávat můj docela starý mozek. A tak jsem stáhnul příručku, něco nastudoval, něco odzkoušel, něco napsal, prostě zase hračka, tak nevím jestli tě mám pochválit nebo ... ale jo, na škodu to určitě není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 18:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2012
Příspěvky: 294
Bydliště: Praha
Obrázky: 1
Sakra sakra, to se na to asi taky budu muset podívat. Nebo se ještě zeptám: Mám Taranise 9+ a mám hodně stránek telemetrie a věřím, že kdybych si s tím pohrál, vešlo by se mi to na jednu obrazovku. Dá se to vůbec udělat? A je to přes LUA? Děkuji

_________________
Netopyr

Goblin 570, Devil 380, Spirit, 3Digi, Taranis X9D+,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Open TX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 18:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ellet píše:
Při pořízení Horuse jsem si říkal, že lua už mně může být ukradená, protože to určitě potřebovat nebudu. Je fakt, že to nepotřebuju, tvoje aktivita je ale tak nakažlivá, že mě nutí zaměstnávat můj docela starý mozek. A tak jsem stáhnul příručku, něco nastudoval, něco odzkoušel, něco napsal, prostě zase hračka, tak nevím jestli tě mám pochválit nebo ... ale jo, na škodu to určitě není.

Pořizoval jsem si lepší rádio k vrtulníku, protože... DX7 prostě... jsem pokukoval po novém a zrovna jsem na to měl...
Když jsem se díval, co všechno umí (proti DX7), tak jsem moc nechápal, proč to všechno. Na vrtulník věci naprosto nepoužitelné, pak jsem lehce čuchnul k tomu, co používají na větroně a bylo mi to jasné: Větroňáři jsou zhýčkaní lenoši, co potřebují rádio, co za ně dělá všechno samo. :-D

No, a když už to rádio takhle všechno umí, tak proč si s ním nepohrát, žejo.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 19:08 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Netopyr píše:
Sakra sakra, to se na to asi taky budu muset podívat. Nebo se ještě zeptám: Mám Taranise 9+ a mám hodně stránek telemetrie a věřím, že kdybych si s tím pohrál, vešlo by se mi to na jednu obrazovku. Dá se to vůbec udělat? A je to přes LUA? Děkuji

Podle mě ty LUA jsou tam výhradně kvůli telemetrii. Na řízení, co zkouším, se moc nedoporučují.
Takže když je skript schopen přečíst hodnotu, je schopen ji nakreslit/napsat na displej. Stačí se podívat na google, co lidi už všechno nevymysleli.
Ale slyšel jsem z více stran a přikláním se k tomu: když mám éro ve vzduchu (nedej bože někde vysoko, že ho sotva vidím), je rozumné koukat na nějaké údaje na displeji na rádiu? To pak to éro třeba už nenajdu...
Podle mě je úžasná síla v tom, že to rádio dokáže požadované údaje sdělit pilotovi hlasem. -- I tohle zvládnou LUA skripty, pokud je to něco složitějšího, co nezvládnou speciální fce.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 19:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2012
Příspěvky: 294
Bydliště: Praha
Obrázky: 1
Tak to já jsem taky zastáncem čumět na model. Mám Heli tam to ani jinak nejde. Ale před a po letu než zobrazím všech 12 článků a k tomu ještě nějaký špičky a spotřebu tak je to na dlouho.

A děkuji za pomoc. Určitě se na to kouknu.

_________________
Netopyr

Goblin 570, Devil 380, Spirit, 3Digi, Taranis X9D+,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 19:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Na nějaké zhodnocení po lítání to jde samozřejmě taky. Dá se na telemetrickou obrazovku malýma písmenkama naskládat i velké množství informací. Graficky se dá taky kde co (vlastně, když umím tečku, tak všechno :) ). Asi je dobré některé hodnoty i logovat a pak se dívat na celý záznam. K logování jsem se zatím nedostal, takže poradí jiní.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2019 19:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2012
Příspěvky: 294
Bydliště: Praha
Obrázky: 1
Já loguju a občas se i kouknu. Ale tohle chci jen takovou rychlou kontrolu co jsem to vlastně dělal.

_________________
Netopyr

Goblin 570, Devil 380, Spirit, 3Digi, Taranis X9D+,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: sob 02.02.2019 10:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
A mám tu další téma:
Když jsem se chtěl dozvědět, co umí drahé (až předražené) modely tradičních značek, narazil jsem u jednoho fakt drahého modelu (nevzpomenu si která značka to byla) na (nejspíš) fakt užitečnou funkci. - Ne, že by zbytek funkcí nebyl užitečný, ale jsou tak nějak úplně všude -
A to kompenzace hystereze.

Takže úkol zní jasně: "někde je něco 'tuhé, starší a vyvaklané', je potřeba kompenzovat hysterezi, kterou to má".
Nejspíš to bude nějaká řídící plocha a histereze se bude projevovat jen kolem středu, protože v krajnějších polohách je tak nějak napružená vzduchem a neprojeví se - pokud bude v mých úvahách nějaká chyba, prosím opravte mě. (Napadá mě, že by mohlo být použito i pro mou starou vykvedlanou mechaniku ve vrtulníku, tam už ty hystereze taky "cítím".)

Takže možnost nastavení odkud kam na dané ose se má hystereze kompenzovat, samozřejmě kolik.
Bude se muset sledovat pohyb osy, směr, výchylka a "dodrcávat" případné mechanické nepřesnosti. Směrem ke zvoleným krajům nejspíš velikost korekce zmenšovat.

Teď jestli tohle půjde naklikat bez LUA nebo budu pokračovat v sekci LUA...

(Jdu si o tom něco přečíst, když tak náměty sem.)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 12:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Hystereze v0.1 + asi chyba v OpenTX?

zkoušel jsem "kompenzaci hystereze" naklikat bez LUA.
To je problém toho, jak zjistit, kam se pohybuje páčka (zdroj). Nakonec jsem použil volný kanál, který bylo potřeba zpozdit. To je úskalí. Desetina sekundy sice není moc, ale mohla by to být problém. Na lepší způsob jsem zatím nedošel.

Podle toho, kam se osa pohybuje se pak k výstupu přičte nebo odečte patřičná část hystereze, tak aby se vykompenzovala. To už je jednoduché (viz model v příloze).

Ale narazil jsem na chybičku. Chtěl jsem kompenzaci přesnou, tak jsem zvolil výstup +- globální proměnnou, kterou jsem chtěl s přesností na 1 desetinné místo. Pokud GV přičítám (používám GV1), tak je vše OK, pokud ji odečítám (!GV1) odečítá se mi 10-ti násobek, tedy jako by se nezohlednila přesnost proměnné.
To je předpokládám chybička, která by se měla odstranit. Kam se to dá hlásit?
Chyba se projevuje jak v companion simulátoru X9D+, tak ve skutečném rádiu.

Pokud použiju GV s jednoduchou přesností (na jednotky), vše funguje správně.


Přílohy:
Hystereze.zip [303 bajtů]
17 krát

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 19:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1182
Bydliště: Vysočina
prikrylm píše:
Hystereze ...
Možná jsem to správně nepochopil ale jestli je to něco jako tohle, tak to lze udělat jednoduše ve vstupech. (Ten tvůj *.bin nevyzkouším, mám Horuse)
Příloha:
screenshot_x10_19-02-05_18-18-20.png
screenshot_x10_19-02-05_18-18-20.png
[ 15.04 KiB | Zobrazeno 621 krát ]

(Ještě se musí nastavit aby servo šlo víc než -100...100, to je jasný.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 22:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Ne, tohle je jen křivka, hystereze by šla cesta nahoru jinudy jak dolů.
Jako, že mám třeba výškovku ovládanou bowdenem, ten drhne a u páčky serva je jako vůle, servo se pohne, ale ještě nezabere. Musí se pohnout víc, pak teprve zabírá a obráceně, když už zabírá, chci na druhou stranu, tak se servo musí kousek posunout aby zase začalo zabírat na druhou stranu. Prostě hystereze.

Dá se vyzkoušet v companionu na simu rádia.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 22:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1182
Bydliště: Vysočina
prikrylm píše:
Ne, tohle je jen křivka, hystereze by šla cesta nahoru jinudy jak dolů..
Teď už rozumím, mě zmátl ten popis
... hystereze se bude projevovat jen kolem středu, protože v krajnějších polohách je tak nějak napružená vzduchem a neprojeví se - pokud bude v mých úvahách nějaká chyba, prosím opravte mě. (Napadá mě, že by mohlo být použito i pro mou starou vykvedlanou mechaniku ...
tak jsem to pochopil jako vymezení vůle, která je mimo neutrální polohu vymezena tlakem vzduchu. (Já znám hysterezi z elektrotechniky trochu jinak :) ale tak jak to píšeš teď, je to ok.) Zkoušet to nebudu, tuším jak to děláš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1182
Bydliště: Vysočina
Venku je zima, s lepidlem nebo pájkou taky nemůžu pořád smrdět, tak jsem si dal duševní cvičení. Tohle už by se ti mohlo líbit víc. Video není nic moc, trochu mně u toho drncala ruka s myší. (Nic neneguju) Jestli to tobě chodí nějak líp nevím, nechci dělat v Companionu profil který nepotřebuji. Dávám jen video, protože to asi nikdo nepotřebuje, jen cvičení :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 19:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1048
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ellet píše:
Venku je zima, s lepidlem nebo pájkou taky nemůžu pořád smrdět, tak jsem si dal duševní cvičení. Tohle už by se ti mohlo líbit víc. Video není nic moc, trochu mně u toho drncala ruka s myší. (Nic neneguju) Jestli to tobě chodí nějak líp nevím, nechci dělat v Companionu profil který nepotřebuji. Dávám jen video, protože to asi nikdo nepotřebuje, jen cvičení :)

No, tohle je přesně ono!
A teď jak je to udělané? A bude to umět i něco horšího jak Horus?
Předpokládám, že offsetem přes GV3. A směr pohybu páky se zjišťuje jak? (To bude zas nějaká trivialita, kterou jsem jen neviděl, co?)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 436 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: ddano007 a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz