Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 14:51 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.7.2020
Příspěvky: 2
Zdravím, rád bych si vytvořil vlastní custom controller, jinými slovy tedy propojil počítač a vysílací modul. Pochopil jsem, že u vysílacích modulů disponujícími technologií student-učitel je možné do vysílačky posílat vlastní řídící PPM signál a pomocí toho tak řídit RC model. Pořídil jsem si kombinaci vysílač Futaba10J:
(https://www.rcprofi.cz/futaba-10j-priji ... PoEALw_wcB)

Toto je pinout konektoru pro kabel student-učitel: http://i.imgur.com/IteI1.gif%20

Doufal bych, že když začnu posílat vlastní PPM signál do vstupu, vysílačka si tento signál vezme a vyšle ho, ovšem nezdá se že by jakkoliv reagovala. Vím, že bych měl vysílačku samotnou dát do "studentského módu", k tomu je ovšem v rámci manuálu (https://futabausa.com/wp-content/upload ... 09/10J.pdf str 93-94) velmi málo.

Pokud by měl někdo s něčím takovým zkušenosti, budu velmi vděčný :)


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 15:20 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9423
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Mám zkušenost, že když se pošle do 2,4GHz JETI DUPLEX EX TU 2 správné PPM, tak to prostě funguje. Nepotřebuješ pak ani celou vysílačku, jen modul.

Jak přemluvit Futabu nevím.


Přílohy:
596342deb9d9c.jpg
596342deb9d9c.jpg
[ 74.12 KiB | Zobrazeno 1129 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 15:22 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 1.12.2017
Příspěvky: 124
Bydliště: ČR
Dobrý den. Vysílá vysílačka učitele. Antonín


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 16:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2766
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Ako už povedal Tomáš C., ak máš ľubovoľný vysielací modul, ktorý má PPM vstup (spravidla sú to externé moduly do šachty), tak nepotrebuješ ani vysielač.
Stačí napájanie a PPM.

Typicky to takto majú Hitec, FrSky, Flysky, Assan a iné.
A 4in1 tiež!!!

Samozrejme potrebuješ príslušný prijímač k danému vysielaciemu modulu.
Myslím, že modul 4in1 je tá dobrá cesta - kvôli kompatibilite mnohých prijímačov.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 17:04 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.7.2020
Příspěvky: 2
Děkuji moc za odpovědi, zjevně jsem celý princip učitel-žák pochopil špatně. Každopádně děkuji za odkazy na ty samostatné vysílací moduly, to vypadá velmi slibně. TomasC bych se tedy ještě rád zeptal, o jakou PPM se jedná? 5V, nebo 3.3V, klasická (high = 1), nebo inverzní (high = 0)?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 17:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1758
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Vysílačka musí být v režimu Instructor. Viz strana 93 a dál odkazovaného manuálu. Do vysílačky se pošle PPM do správné sdířky, ve vysílači se aktivuje režim trenér a od té chvíle se pro nastavené kanály používá PPM a ne poloha ovladačů vysílače. PPM bude nejspíš v inverzní logice.

Neznám detailní zapojení, takže doporučím upravit úrovně PPM na 3,3V (odpor + zenerka bohatě postačí, v nouzi nejvyšší i prostý napěťový dělič)- pokud by šlo 5V přímo na 3,3V vstup, nemusel by to vydržet.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 17:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2766
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Ani som si neuvedomil, že môj brat Janko O. už roky takto lieta: riadiaci signál (PPM) generuje vysielač Turnigy i10, ale signál je do modelu prenášaný VF modulom FrSky. Konkrétne DiY modulom FrSky DHT.

Bližšie je o tom popísané v sérii: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?cla ... %C4%BEadaj

To podstatné, je v časti 1 a 3.
Sú tam aj osciloskopické skeny PPM signálu.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.07.2020 18:16 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9423
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Nejsem si jist na 100% (už je to tak 10roků), ale domnívám se, že 3,3V a high 1. Vím, že jsem to opsal podle toho co vysílala MC22.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 21.07.2020 11:36 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5555
Bydliště: Žilina SR
Tom123 píše:
...ovšem nezdá se že by jakkoliv reagovala. Vím, že bych měl vysílačku samotnou dát do "studentského módu", k tomu je ovšem v rámci manuálu (https://futabausa.com/wp-content/upload ... 09/10J.pdf str 93-94) velmi málo.
...

Jak už bylo psáno, ne do studentského, ale do instruktorského. No a zda řídí instruktor/student - to se přepíná zvoleným přepínačem. Když je přepnut tak, že řídí student, tak si vysílací modul bere signál PPM z konektoru, když to instruktor studentovi "vezme", přepne přepínač a řídí to pak on svými kniply, takže vysílací modul kašle na PPM signál z konektoru a bere svůj vlastní z koderu vysílače.
Tohle musí fungovat i u Futaby bez výměnného modulu. Ale bylo by asi dobré se na ten PPM signál z kabelu podívat osciloskopem, aby byla jasná jeho polarita a úrovně.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz