RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Rozšíření Multiplex Royal EVO o přepínače K a P
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=37276
Stránka 1 z 2

Autor:  OldaS [ pát 08.04.2011 23:25 ]
Předmět příspěvku:  Rozšíření Multiplex Royal EVO o přepínače K a P

Mám v plánu rozšířit svoje EVO o přepínače K a P.
Překvapilo mne, že připojení přepínačů je 3 vodičové ale do pozic K a P se dají osadit pouze 2 polohové přepínače. Zkoušel jsem na pinech připojovacích konektorů "simulovat" přepínač a zjistil jsem, že se 3. vodič vůbec nepoužívá. Tj. stačí obyčejný vypínač (ON/OFF) a nemusí to být přepínač (ON/ON). Není mi jasné proč Multiplex prodává pro rozšíření přepínač, mimochodem je pěkně drahý.

Máte s někdo zkušenost která by moje zjištění potvrzovala?

Nemáte někdo zdroj na konektory které by se dali použít pro připojení přepínačů do vysílačky. Údajně by tam měli pasovat JST servo konektory které se používají na mikro přijímačích. Například: Duplex R6F indoor

Autor:  OldaS [ čtv 14.04.2011 10:19 ]
Předmět příspěvku: 

To jsem netušil, že jsem asi jediný kdo řeší rozšíření EVO o další přepínače a nechce kupovat originální (drahé) přepínače.

Autor:  FlyBear [ čtv 14.04.2011 11:38 ]
Předmět příspěvku: 

To máš těžký, před časem tu na fóru šla statistika, kdo používá jaký rádio. Pouze dvě procenta lidí se hlásilo k Multiplexu.

Já teď mám Futabu, ale před ní jsem taky mnoho let lítal s Multiplexem. A velká část lidí, které znám - včetně mne samého - zastává názor, že když už jsem si koupil kvalitní značkové rádio ("drahé"), tak do něj v případě oprav nebo úprav rozhodně použiju zase originální díly (tedy "drahé")...

Takže nevim, ale ono asi opravdu nezbývá mnoho lidí, kteří mají kvalitní rádio domrvené levnými bastly :wink:

Autor:  lubo1 [ čtv 14.04.2011 14:20 ]
Předmět příspěvku: 

FlyBear píše:
To máš těžký, před časem tu na fóru šla statistika, kdo používá jaký rádio. Pouze dvě procenta lidí se hlásilo k Multiplexu.

Já teď mám Futabu, ale před ní jsem taky mnoho let lítal s Multiplexem. A velká část lidí, které znám - včetně mne samého - zastává názor, že když už jsem si koupil kvalitní značkové rádio ("drahé"), tak do něj v případě oprav nebo úprav rozhodně použiju zase originální díly (tedy "drahé")...

Takže nevim, ale ono asi opravdu nezbývá mnoho lidí, kteří mají kvalitní rádio domrvené levnými bastly :wink:

To nieje počtom uživateľov......
Evom má prepínačov ako nasrat..ch. Každý sa dá voľne priradiť. Na každý sa dá dať x funkcii. Sú z vrchu, sú zboku...TAK AKÝ by som mal dôvod osadzovať ďaľšie, keď z tých, čo tam sú používam 3-4, vrátane stopiek, letových režimov, blokovania motoru a miliona ďaľších funkcii. A ostatný užívatelia sú na tom asi podobne.....
Čiže nieje to počtom užívateľov, ale nezmyselnosťou požiadavky...

Autor:  OldaS [ čtv 14.04.2011 16:16 ]
Předmět příspěvku: 

FlyBear píše:
Takže nevim, ale ono asi opravdu nezbývá mnoho lidí, kteří mají kvalitní rádio domrvené levnými bastly :wink:

Možná by bylo dobré se zeptat z čeho to budu dělat než se do mne začneš navážet.

Ušetřím ti otázku. Sehnal jsem shodné vypínače od stejného výrobce které používá v EVO Multiplex. Po konektorech pátrám proto aby to nebyl bastl.

Čekal jsem spíš radu, myslel jsem že od toho tu forum je.

To FlyBear:
Přístě se drž zásad:
    Pokud nemám co říct k věci raději mlčím.
    Pokud chci kritizovat nejdříve musím o věci něco vědět.

Autor:  FlyBear [ čtv 14.04.2011 16:37 ]
Předmět příspěvku: 

OldaS píše:
To jsem netušil, že jsem asi jediný kdo řeší rozšíření EVO o další přepínače a nechce kupovat originální (drahé) přepínače.

Omlouvám se, jestli si mou reakci pochopil jako navážení.

Ovšem reagoval jsem až na tvůj druhý příspěvek - ten výše citovaný. Ten lze dost těžko pochopit tak, že jsi někde jinde sehnal vlastně ten originál...

A proto, pro případné další čtenáře, polopaticky vysvětlím svou radu, jak jsem ji myslel: Do kvalitního značkového rádia patří originální díly! Je to jen má rada, myšlena v dobrém - nic víc, nic míň. A vím o čem mluvím.

Ale je úplně jedno, kde "jinde" ty originální díly seženete, to je fakt :wink:

Autor:  honz74 [ čtv 14.04.2011 21:06 ]
Předmět příspěvku: 

Je to asi tento konektor :

http://cgi.ebay.de/3-er-Set-Mini-JST-Ve ... 8382984947

Autor:  wisiwig [ čtv 14.04.2011 22:35 ]
Předmět příspěvku: 

a co si tam připájet nějaké běžné konektory, já tam mám servo-konektory a přepínačč jsem měl na kniplu. Sice jsem si to tak nedělal, mám evo z druhý ručky, ale funkční to je.

Autor:  OldaS [ pon 02.05.2011 18:56 ]
Předmět příspěvku: 

Tak jsem problém s přepínači a konektory vyřešil. Sehnal jsem stejné přepínače od stejného výrobce jako používá Multiplex. Jediný rozdíl je že Multiplex má páčku dlouhou 20mm a já jsem zvolil páčku dlouhou 10mm, protože na pozici P a K by delší páčky překážely. Sehnal jsem i zdroj na konektory pro připojení do vysílače. Myslím, že FlyBear uzná že to není žádný bastl. Cena za oba přepínače s konektory byla menší než kdybych u Pelikána koupil jeden.
Obrázek

Autor:  wisiwig [ úte 03.05.2011 9:39 ]
Předmět příspěvku: 

pěkná výsledek a dost hledání , že?

A jak jsi zjistil, že MPX dává přepínače od přesně ty samé od výrobce jako je tvůj přepínač? Podle údajů na přepínači nebo to máš potvrzené od jinud?

Můžeš poskytnout zdroj odkud jsi kupoval?

a jen mimochodem. Nevím jestli to zde padlo, ale k čemu plánuješ využití?

Autor:  mhabr [ úte 03.05.2011 10:10 ]
Předmět příspěvku: 

Na první pohled to vypadá jako uplně obyčejný "čajna" přepínač, za 18Kč, který už nedáváme do žádných aplikací, kde na spolehlivosti aspoň trochu záleží ...

Důležité je, jestli je na tom krycím plechu napsaný výrobce (např. Multicomp, CK Components, ...), nebo jen elektrické údaje, např. 1A/20V a pak "nějaká" značka jako TUV.
Značkové stojí asi 50Kč, neznačkové asi 15 Kč.

Autor:  FlyBear [ úte 03.05.2011 11:00 ]
Předmět příspěvku: 

OldaS píše:
Myslím, že FlyBear uzná že to není žádný bastl.[/img]

:)
Ty seš ale furt ještě na mne asi naježenej, co? Ale dobře mi tak, sám jsem si rýpnul a jak jsem do lesa zavolal, tak se mi z něj ozvalo... :D

Ale teď trochu (polo)vážně:

- Podle obrázku to vypadá, že jsi to vyrobil pěkně, výsledek vypadá profesionálně. Nevidím sice na pájené spoje a nevím jak jsi je udělal, ale i tak - uznávám a za řemeslo píšu 1.

- Na druhou stranu jsme nějak pořád nepořešili, co že to je za přepínač. Jaký výrobce a jaká typová řada od něj? Víš například o tom, že jeden a tentýž výrobce dělá například Fabii v základu i exportní Superb v plné polní? Nebo třeba Nikon zase například 3100 i D3x? A myslíš, že jsou v obou případech jednotlivé komponenty vždy ze stejného materiálu a ve stejné kvalitě provedení?

Takže tady zatím není jasno, tápeme - za technický design a materiálovou přípravu píšu 2-

- No a poslední dnes hodnocená bude ekonomika věci. Co to znamená, "vypínač za půlku"? Bavíme se o ceně vypínače samotného nebo celého řešení včetně kabelů a konektorů? A kolik to tedy dělá v absolutní částce? Započítal jsi i práci nebo děláš zadara? Kolik tedy stojí tvoje řešení jako celek a kolik by stálo originální? A za jak dlouho by to v tom kterém případě bylo hotové?

Já vím, otázek mraky - a navíc se tu bavíme o hobby, ne o práci, takže to asi taky nejde spočítat úplně jako v práci. Ale na druhou stranu se bojím, aby to nebylo tak nějak jako že v sámošce za barákem dostaneme pivo lahváč za 20 Kč. Ale my raději sedneme do auta a pojedeme 10km do supermarketu koupit tentýž lahváč za 18. Opravdu ušetříme 2Kč? :wink:

V daném případě mi tedy zatím nic jiného nezbývá, ekonomiku máš za 5. Ale můžeš zkusit reparát :twisted:

Autor:  OldaS [ úte 03.05.2011 11:18 ]
Předmět příspěvku: 

wisiwig píše:
A jak jsi zjistil, že MPX dává přepínače od přesně ty samé od výrobce jako je tvůj přepínač? Podle údajů na přepínači nebo to máš potvrzené od jinud?

Na přepínači je napsaný výrobce i typová řada. Ve vysílači i na mém přepínači jsou shodné, Salecom T80.

Autor:  OldaS [ úte 03.05.2011 11:21 ]
Předmět příspěvku: 

FlyBear píše:
Co to znamená, "vypínač za půlku"? Bavíme se o ceně vypínače samotného nebo celého řešení včetně kabelů a konektorů?

Za 200Kč bez poštovného můžeš mít to co vidíš na fotce. Originál je u Pelikána za 429. Něco jsem ušetřil sobě a teď můžou ušetřit i ostatní.

Autor:  wisiwig [ stř 04.05.2011 12:55 ]
Předmět příspěvku: 

předpokládám že máš switch z tohoto datasheetu
http://www.salecom.com.tw/pdf/T80-T_.pdf

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/