Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1860 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 120, 121, 122, 123, 124
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: pon 16.10.2017 12:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2007
Příspěvky: 482
Bydliště: Plzeň
Nepamatuju si, jaké byly původní hodnoty pro směrovku (jestli REVERSE YES nebo NO). Takže nevím, jestli se změnily hodnoty parametru REVERSE v rádiu. Každopádně se změnil smysl chodu serva (ať už to bylo způsobeno čímkoliv). A stopro to bylo bez jakéhokoliv vnějšího zásahu nebo nestandardního vypnutí, zapnutí, chybové hlášky, vybití akumulátoru atd. Prostě samo bez varování. Stalo se to u dvou z pěti modelů. A samo se to po cca měsíci zase vrátilo :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: pon 16.10.2017 16:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 341
...a s jakými RX ?...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: pon 16.10.2017 20:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2007
Příspěvky: 482
Bydliště: Plzeň
Mám čtyři přijímače FASST Orange:
https://hobbyking.com/en_us/orangerx-fu ... -spec.html
a jeden Futaba FASST, nevím přesně typ. Stalo se to u dvou těch orangů. Jsou různě starý, tě bez problémů fungujou dejme tomu 8 let. Vzhledem k tomu, že se to stalo nezávisle na sobě u dvou modelů, sázím spíš na rádio.
Ale ani tak nehledám příčinu, spíš dávám vědět ostatním ;-)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: pon 16.10.2017 20:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 341
...no, taky jsme leta létali s kolegou s klony až jsme se jednou přiblížili s vysílači k sobě a oba klony vypověděly službu... Od té doby lítám pouze originály Rx a mám pokoj...
A mnozí tady to také přisuzovali Tx Futabě...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 7:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4273
Bydliště: Žilina SR
A co když je to jen zákeřný způsob jakým Futaba bojuje proti výrobcům klonů. :lol:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 8:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
VTjr píše:
A co když je to jen zákeřný způsob jakým Futaba bojuje proti výrobcům klonů. :lol:


To je kravina, že by kanál reverzoval RX. Ten požere co dostane a i kdyby se záhadným způsobem zblbnul, tak to bude jen do příštího zapnutí.

Celé je to to divné. Spíše než chybu rádia bych to viděl na něco mezi židlí a kniplem. Třeba dvě uložené verze modelu a pak špatný výběr. Mohou se klidně jmenovat stejně, jedna v TX, druhá na SD kartě. Při kopírování či i omylem se přepne na SD a bere modely z ní. Po měsíci zase při něčem do TX a jede zase jinou verzi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 9:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2007
Příspěvky: 482
Bydliště: Plzeň
SD kartu nemám. Jeden model má klon (používám pro učitel žák létání), druhý nemá klon. Když jsem na to přišel, dost pečlivě jsem po moji chybě pátral, ale nevypátral. Modely seděly a ani statisticky jsem za dobu, po kterou letám, podobnou chybu neudělal. Berte to spíš jako upozornění kontrolovat i směr výchylek před každým startem ;-) I když máte Futabu.
Asi by trochu napovědělo, kdybych věděl, jaká byla originální hodnota reverzu směrovky. Když na to vzpomenu, poznamenán si to.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 9:19 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4273
Bydliště: Žilina SR
zdzd píše:
To je kravina, že by kanál reverzoval RX. Ten požere co dostane a i kdyby se záhadným způsobem zblbnul, tak to bude jen do příštího zapnutí.

Ten zákeřný způsob - to bylo myšleno spíš jako vtip. :wink:
Ale tvrdit, zda to je nebo není kravina, bychom mohli, pokud by jsme přesně znali protokol kterým komunikují FASST vysílače a přijímače mezi sebou. :P Obojí jsou programovatelné počítačové jednotky, a tedy nelze vyloučit to, že se reverz výchylky dá naprogramovat jak ve vysílači tak i v přijímači. Tím pádem se informace o tom, která jednotka se vlastně o ten reverz (a jiné funkce) postará se musí taky mezi nimi přenést. No a to naprogramování a přenos informací u klonu může být mírně odlišné než u originálu. Pak se může klidně stát, že ten klon si s vysílačem někdy rozumí a jindy ne - tím pádem některé funkce nepůjdou vždy zcela spolehlivě. :roll:

Taky je tu na místě otázka jak vznikají nové verze FW pro T8? :roll:
Je to neustálé vylepšování a pokračující vývoj od Futaby, anebo je za tím open source komunita?
Já bych tipoval spíš to druhé. :wink: Ale pokud je to tak, pak je tam pochopitelně vše na vlastní riziko a prakticky neexistuje žádná záruka, že je to dokonale otestováno a že to bude vždy a za každých okolností řádně fungovat. :roll:

Kdysi jsem si posteskl, proč jsem si já blbec koupil proti upgrade uzavřený T10CG a ne některý z rodiny T8, které jsou otevřené a postupnými upgrady FW prý už předčí T10. :x
T10 je opravdu uzavřený a pár věcí mi tam vadí :( , že by mohly být naprogramovány jinak.
Ale na druhé straně tohle, že si tam nahraji nový FW s nějakou chybou - to u T10 opravdu nehrozí. :wink:
:mrgreen:

Jen chci poznamenat, že toto jsou jen takové mé úvahy, možná je vše úplně jinak a já se šeredně pletu. :oops:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 9:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2007
Příspěvky: 482
Bydliště: Plzeň
Sice to píšu v prvním příspěvku, ale pro jistotu zopakuju:
- ve vysílači mám poslední oficiální FW, neautkualizoval jsem ho tedy několik let
- zrovna tak jsem do nastavení těchto dvou konkrétních modelů nesahal několik let
- nepátral jsem po netu, zda se něco podobného někomu nestalo. Raději ten čas strávím na letišti :)

Pro mě osobně je to taková zajímavá kuriozita naštěstí bez následků. A i kdyby, šlo o EPP poletuchy. Kdybych si toho nevšimnul u trexe 600, v lepší případě by mě to bolelo finančně, v horším i fyzicky :) Ale trex byl jeden z modelů, kde se mi reverzy nepřehodily.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 11:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
VTjr píše:
Ale tvrdit, zda to je nebo není kravina, bychom mohli, pokud by jsme přesně znali protokol kterým komunikují FASST vysílače a přijímače mezi sebou. :P Obojí jsou programovatelné počítačové jednotky, a tedy nelze vyloučit to, že se reverz výchylky dá naprogramovat jak ve vysílači tak i v přijímači.

Jen chci poznamenat, že toto jsou jen takové mé úvahy, možná je vše úplně jinak a já se šeredně pletu. :oops:


Ano, pleteš se a proto je to kravina. FASST TX a RX mezi sebou nijak nekomunikují.

TX vysílá a je mu úplně jedno, co na druhé straně je a zda tam vůbec něco je. V přijímači nic programovat nejde. Maximálně UID TX, který má poslouchat úvodním spárováním a rychlost přenosu dat do serv tlačítkem. Pak si to přijímač až do další změny pamatuje. Při startu se nikoho na nic neptá, očichá vzduch a je-li v něm signál od jeho vysílače tak ho dekóduje a pošle do serv. Přijímač žádnou přidanou inteligenci nemá.

Ostatně, reverz přece musí být vidět v servomonitoru na TX. Tam je vidět co TX vysílá a na 99.99999999999999% to muselo být už tam. A pokud by tam byl směr správný, tak to mohlo udělat jen přeprogramované servo. Což se u některých digitálů dá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 12:08 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4273
Bydliště: Žilina SR
Dobře, to vysvětlení beru. Je fakt, že si ten způsob komunikace asi trochu pletu s tím co používá JeTi. :oops:

Ale jakým způsobem se RX a TX domlouvají o kvalitě spojení při přelaďování kanálů, které se u FASST děje tuším každé 2ms? To se vysílač jen tak mýrnix-dýrnix přeladí na jiný kanál a vůbec ho nezajímá, jestli na něj RX slyší? Musí tam přece být nějaká zpětná vazba. TX přece musí vědět, mít potvrzeno, že RX se taky na ten nový kanál přeladil, jinak by se to asi rozpadlo. :roll:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 13:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
VTjr píše:
Dobře, to vysvětlení beru. Je fakt, že si ten způsob komunikace asi trochu pletu s tím co používá JeTi. :oops:

Ale jakým způsobem se RX a TX domlouvají o kvalitě spojení při přelaďování kanálů, které se u FASST děje tuším každé 2ms? To se vysílač jen tak mýrnix-dýrnix přeladí na jiný kanál a vůbec ho nezajímá, jestli na něj RX slyší? Musí tam přece být nějaká zpětná vazba. TX přece musí vědět, mít potvrzeno, že RX se taky na ten nový kanál přeladil, jinak by se to asi rozpadlo. :roll:


Žádná zpětná vazba tam není. A proto je to tak spolehlivé spojení. Není co by se zacuchalo a co by se muselo za startu vyjednávat.

TX má své jedinečné GUID číslo, které zároveň definuje posloupnost přelaďování. Při úvodním spárování nového přijímače si tento zjistí a zapamatuje TX. Tím je dána ta posloupnost. Při každém dalším zapnutí si zjistí co se z aktivního TX sype, zasynchronizuje se na posloupnost a už to sviští.

Proto může být k témuž FASST TX spárován neomezený počet RX, všechny budou fungovat a to klidně i najednou. Na druhou stranu není možnost vázat spárování na přijímač a aktivní model. TX je pořád ten sám a RX se mu nijak neidentifikuje.

V tomto je to podobné jako MHz AM/FM. Tam jde jeden kmitočet z vysílače a jakýkoliv přijímač na tom kanálu ho bude vždycky poslouchat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 16:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4273
Bydliště: Žilina SR
Díky za vysvětlení. 8)

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 19:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16030
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zdzd píše:
... V přijímači nic programovat nejde. ...

zdzd píše:
... není možnost vázat spárování na přijímač a aktivní model. TX je pořád ten sám a RX se mu nijak neidentifikuje...

To jako fakt Futaba nic z toho neumí? 8O
No ještě že jsem si to tenkrát nekoupil, jak jste mi vnucovali letový režimy na otevírání pumovnice 8)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba 8FG
PříspěvekNapsal: úte 17.10.2017 20:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
Futaba to umí, třeba i u PCM G3. Ale FASST ne.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1860 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 120, 121, 122, 123, 124

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: adam85 a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz