2.4GHz T anténa místo "pendreku"

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
VTjr

Re: 2.4GHz T anténa místo "pendreku"

#16 Příspěvek od VTjr »

Janek2 píše:...No a stejně to může být i u té taky čtvrtky antény na 2,4 GHz. Živý konec toho tenkého koaxu jako zářič o délce asi 3 cm jde na jenu stranu toho "Téčka" a stínění o té samé délce jako protiváha jde na druhou stranu toho "Téčka".
No a máme kompletní anténu ve tvaru T, akorát že ji používáme vodorovně.

A čím to bude lepší než kolmo zahnutý pendrek?
Krom toho kompletní neoholený koaxální kabel nic nevyzaŕuje a muže být libovolné dlouhý. Je celkem jedno jestli jde kus vpravo, nebo přímo do vysílače.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Janek2

#17 Příspěvek od Janek2 »

VTjr píše:
"Krom toho kompletní neoholený koaxální kabel nic nevyzaŕuje a muže být libovolné dlouhý......."
Ale já jsem nenapsal, že je neoholený. Já jsem napsal:
"Živý konec toho tenkého koaxu jako zářič o délce asi 3 cm"...
A tím živým koncem se rozumí obnažený (neopletený) konec koaxu. Zřejmě jsi mě nepochopil, ale nevadí. O nic nejde. To co jsem napsal výše, byla jen má úvaha, že by to i takto mohlo být. Protože do "hlubin číňanovy duše nikdo nevidí". :lol:
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

Asi si nepochopil Ty mne. :P
Tak ještě jednou, já jsem pochopil Tvoji představu tak, že do plastové schránky ve tvaru T-éčka vložíme kus koaxu, kde bude například do levé strany uložen ten jeho oholený konec a dle Tvého vyjádření dal povede neoholený pokračující koax do pravé části, tam se zahne, vráti se do středu a napojí na konektor k vysílači. Tedy aktivní z toho bude pouze ten oholený kousek vlevo. Zbytek, neoholený, který Ty považuješ za jakousi protiváhu, bude jen pouhý přívod, bude z hlediska vysílání naprosto neaktivní. Tedy ne celkem, protože napravo v místě zahnutí koaxu na malém poloměru o 180° bude tím jeho geometrie narušena a může se to pak projevovat jako mírná nehomogenita vedení, čili produkovat drobné odrazy do VF výkonového stupně a tím jen zhoršovat přizpůsobení a účinnost antény.
Každopádně se to z hlediska vlastností vyzařování nebude nijak lišit od běžného pendreku zahnutého kolmo vlevo. :wink: Skoro bych řekla, že pendrek bude lepší.
Janek2

#19 Příspěvek od Janek2 »

VTjr píše:
"....a dle Tvého vyjádření dal povede neoholený pokračující koax do pravé části, tam se zahne, vráti se do středu a napojí na konektor k vysílači...."
Špatně :!:
Znovu. Představ si, že ostrým nožíkem ořežeš tu izolaci z toho opředení v délce 3cm pryč. teď to opředení třeba špendlíkem vyrovnáš. Vznikne Ti vlastně jeden "vodič" a to je protiváha, která jde třeba na pravů stranu té Té antény. No a ten střed toho koaxu, který má svou izolaci a je dlouhý taky 3cm ohneš na levů stranu té Té antény. Představ si písmeno T. Svislá část toho písmene je přívod, levá vodorovná část písmene T je 3cm střed koaxu a pravá vodorovná část písmene T je 3cm opletení koaxu.
Takže se nikde nic nezahýbá a nevrací se do středu, atd jak jsi psal.

PS: tímto řešením by vlastně vznikl určitý dipól. A jestli by to bylo lepší, nebo možná horší než ohnutý pendrek nevím.
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Dobře, teď rozumím jak jsi to myslel. 8)
Z centrálního vodiče a kusu opletení uděláš jednoduchý otevřený dipól. Tak to fungovat dobře nebude. Sice je pravda, že otevřený dipól má impedanci 75 Ohmů, takže pokud i ten koax bude 75 Ohmový, tak impedančně to může být OK. Jenže nebude Ti pasovat symetrizace. :o
Fakticky ty tím napojíš nesymetrické vedení, tedy koaxiál, na symetrický dipól, co bude mít za následek zmršení vyzařovacího diagramu, nebude to toroid (pneumatika), ale taková směrem k tomu středovému konci uletěná hruška. :lol: Pokud ten oholený středový konec koaxu bude vlevo, tak, větší zisk bude taky vlevo a vpravo bude naopak mnohem slabší.
Čili to je všechno špatně. :(
Ono se to ale dá symetrizovat pomocí balunu, ale teď v rychlosti si nevzpomenu přesné provedení a ani to jakou to bude mít nakonec impedanci.
Ale v dobách dávno minulých, kdy se vysílala analogová televize, jsem u různých sousedů viděl podobné výsledky domácí tvořivosti. Docela běžně byl z televizoru vyveden koaxiální kabel a ten bez symetrizačného členu napojen na Yagi anténu. Nebo i naopak, z Yaginy tahali symetrickou 300 Ohmovou dvojlinku a tu napojili na koaxiální konektor do TV. Pak se divili, že mají špatný příjem. No ono to vždy nějak chodilo, pokud byl silný signál, tak i na kus drátu. Například jsem viděl i pletací jehlici zastrčenou do vF konektoru televizoru. Prostě to, co Ty navrhuješ, je taky z kategorie lidové tvořivosti. :P
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 15.04.2024 14:40, celkem upraveno 2 x.
olisoft

#21 Příspěvek od olisoft »

podla obrazku z tejto diskusie je to podla mna dipol (na jednu stranu "drotik" na zivy, na druhu stranu na tienenie, vsimnite si ako je tam tienenie len do jednej strany)
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

olisoft píše:podla obrazku z tejto diskusie je to podla mna dipol (na jednu stranu "drotik" na zivy, na druhu stranu na tienenie, vsimnite si ako je tam tienenie len do jednej strany)

Kúsok vyššie som vysvetlil, že urobiť z koaxu otvorený dipól je blbosť :P a z toho obrázku z Tvojho linku nevidno nič z toho čo je vo vnútri. :roll:
Janek2

#23 Příspěvek od Janek2 »

Pro VTjr,
Já jsem jen reagoval na to Tvoje:
"Nakonec je docela možné, že v T-éčku od Radiomasteru ani není žádný dipól, žadný symetrizační člen, ale je to prostě pendrek zalomený do jedné strany a ten vnějši T-tvar je jen pouhý marketing."
Tak sem si jen myslel, "co kdyby" na druhé straně byla protiváha. :D No a vidíš, jak jsme si podiskutovali.
Ale stejně by mě zajímalo, jak je to uvnitř udělané. Třeba to někomu, kdo tu anténu vlastní nedá a "kuchne ji". A pak dá vědět.
Tak zatím pěkné odpoledne.
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

I mne by to zajímalo, ale z toho odkazu na fotku, co sem dal olisoft, nic vidět není, jen to, že je to urvané. Škoda, když už to má ten diskutující v takovém stavu, stejně na vyhození, tak to mohl rozkuchat a ukázat všem, jak to vypadá vevnitř. :wink:
Janek2

#25 Příspěvek od Janek2 »

A nemohlo by to být něco takového:

https://www.laskakit.cz/wifi-42x12mm-an ... gIEZPD_BwE

Samozřejmě zapouzdřeného.
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

VTjr píše:Fakticky ty tím napojíš nesymetrické vedení, tedy koaxiál, na symetrický dipól...

Přesně na toto jsem se měl zeptat v prvním příspěvku. Díky za doplnění správných termínů.

Janek2 píše:Třeba to někomu, kdo tu anténu vlastní nedá a "kuchne ji". A pak dá vědět.

Vy mě zlobíte. Ještě budu chvilku váhat a pak do toho výzkumu těch 450 Kč vrazím...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

#27 Příspěvek od prikrylm »

... pak, logicky - co tato anténa? Jak vypadá uvnitř?
Přílohy
antenna.jpg
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Janek2

#28 Příspěvek od Janek2 »

No všimni si kam jde ten koax doprostřed u toho Lakakit. To je pěkně vidět, jak jde ke dvoum ploškám tišťáku. Tedy vlastně je to otevřený dipól. "A má to být všesměrové ??? a 5 dB."
Naposledy upravil(a) Janek2 dne úte 16.04.2024 9:32, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

Ty spoje na tišťáku fungují jednak jako ramena dipólu, ale taky jako cívky pro impedanční přizpůsobení a symetrizační člen.
Když má anténa zisk 5dB, tak nemůže být všesměrová! To by odporovalo zákonu zachování energie.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 16.04.2024 7:25, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

prikrylm píše:... pak, logicky - co tato anténa? Jak vypadá uvnitř?

No nevím :? Pokud je to dipól, tak určitě tam musí být nějaký symetrizační transformátor, balun nebo smyčka. Balun, to je kus koaxu na konci zkratovaného tuším 1/4 vlnové délky (to je 31,25mm pro 2,4GHz), smyčka je taky z toho koaxu, ale zapojuje se jinak. To se dovnitř té tyčky, nebo i příčky či toho T-éčkového výlisku určitě vejde.
Ale aby se to dalo realizovat, je potřebné přesně znát činitel zkrácení vlny v tom konkrétně použitém koaxu. (to bývá od 0,65 do 0,85 v závislosti od typu dielektrika koaxu, v podstate vypovídá o kolik pomaleji se bude vlna v koaxu šířit proti rychlosti světla). Když se ten činitel zkrácení nezohlední, tak výsledek bude zlý. A v případě 2,4GHz jde fakt o milimetry!
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 16.04.2024 7:22, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“