Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vypínání vysílačky FrSky X9 LIte S
PříspěvekNapsal: stř 04.09.2024 22:19 
Mazák
Mazák

Obrázky: 12
Dobrý den,

mám vysílačku FrSky X9 Lite S (4 roky stará). Dnes se mi stalo, že se mi během letu vysílačka sama vypnula. Po zapnutí zobrazovala napětí 0.2 V a po asi 10 sekundách 8.0 V. Vysílačka byla nabitá. Dále jsem zjistil, že pokud větší silou klepnu do vysílačky, tak se také vypne. Máte někdo podobnou zkušenost?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 05.09.2024 7:59 
Nováček serveru
Nováček serveru

Niekde bude studeny spoj alebo nieco podobne, asi som moc neporadil, ale jedine rozobrat a skontrolovat.

PříspěvekNapsal: čtv 05.09.2024 9:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
Vzhledem k tomu, že X9-lite má baterky "na pružinkách", hledal bych příčinu tam. Minimálně se podívat, jak vypadají kontaktní spoje. Ideálně rozebrat, prozkoumat, spoje prohřát, pružinky a baterky očistit, možná i použít nějakou tu ochrannou kontaktní chemii, co podpoří kontakt a zabrání/omezí korozi.

V neposlední řadě, pokud mám baterie "na pružinkách", tak do rádia příliš nebouchat. :)
---
Pro F3K, kde se s rádiem "máchá", spoje na baterkách pruží... Možná v tomto případě z baterek udělat svařený/spájený paklík a nakontaktit přímo do rádia - konektor tam na to je. Nebo aspoň baterky řádně fixnout. V neposlední řadě nastavit zapínání na rozumně krátkou dobu a nezpanikařit a případně zkusit zapnout rádio.

Tuhle jsem házel F3K s "banánovitým" X-Lite a podařilo se mi u toho odemknout šachtu s baterkou, naštěstí jsem hodil dost vysoko na to, abych šachtu zavřel a rádio nastartoval. Ale adrenalinu mnohonásobně víc jak s vrtulníky....

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 05.09.2024 14:50 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● Pružinky jsou zhouba. V RC TX a RX jsem nepoužíval články v rozsypu. Nahradil jsem je accupacky s konektory. Odpovídající protikusy byly v TX a RX.
● Vinuté (ve tvaru kužele) pružinky bývaly ocelové. Měly dost velký odpor. Měřitelný úbytek i při ne velkých proudech.
● Použití "kontaktní chemie" je fajn. Jen některé se po pár měsících styku se vzduchem promění v dokonalý izolant. Raději jsem nasucho leštil (místa doteku) kouskem filtračního papíru.
● I po tomto řešení se vyskytl ojedinělý výpadek. Objevování a mizení proud (napětí) vypadalo, že úspěch bude na Nobelovu cenu za objev. Nakonec to byl vackel, ale uvnitř baterky na spoji mezi články. Chce to klid a logické hledání - měřením pokusů. Zde pomohlo mačkání baterky a různé pokusy o namáhaní kroucením. Ale než se to na tohle zúžilo, tak to byl záhul.
● "Po zapnutí zobrazovala napětí 0.2 V a po asi 10 sekundách 8.0 V" Po uložení (sekundární = nabíjecí), před použitím vždy zkouším napětí naprázdno a napětí při zátěži. Případně kolik mAh baterce dodá nabíječka, do stavu Plně nabitá.
● Když se mi popisovaný pokles a naskočení objevilo, po delší nebo kratší přestávce, byl na vině trochu nebo hodně kaput minimálně jeden odcházející (odejitý) článek v baterce.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 11:05 
Mazák
Mazák

Tak jsem to prověřoval a problém bude v kontaktu. Tato vysílačka má šachtu pro baterii 18650 (2x, za sebou). Vzhledem k tomu, že vysílačka má integrovanoou nabíječku přes microUSB, je mezi obě baterie vložen kontakt zřejmě kvůli balancování jednotlivých článků. Zde byl s největší pravděpodobností zakopaný pes. Na jedné straně kontakt dobře přiléhal, ale na druhé to viselo téměř ve vzduch, divíl se že to vůbec jelo. Proto při otřesu vysílačky se kontakt rozpojil a vypnul vysílačku.
Vyřešil jsem to tak, že jsem na tuto problematickou stranu kontaktu připájel vyboulený plíšek, který se dává jako protikus k pružince. Teď jsou baterie ještě více natěsno a nyní se vysílačka nevypíná.
Zkoušel jsem také přeměřit jednotlivé články a oba měly téměř stejnou hodnotu okolo 4,023 V.

Jak tu bylo již zmíněno, nejlepší varianta je akupack s konektorem.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 11:49 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● @b3hcz Dostatečná síla přítlaku pružných elementů klece, je jedním ze základních předpokladů vyhovující funkce klece.
● U TX držených jednou rukou (modely jezdící, nebo létající na zemi, ve stojanu) je úder jedné dlaně o druhou prvotní jednoduchý způsob prověrky vyhovující funkce klece.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 13:24 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
Tipnu, že p. Urbánek by mohl být schopen a ochoten pack vyrobit. Tuším, že ta klec se dá za ten pack vyměnit. X9-lite mám vykuchanou - vyrobil jsem si z ní volantovku - zkusím se podívat, jak TO stou klecí na baterky je...

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 13:56 
Mazák
Mazák

Vždy používat akupack! Akumulátory v kleci nebo ve výlisku skříně vysílače nastrkané za sebou jsou riziko. Zbytečné.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: ned 08.09.2024 13:18 
Mazák
Mazák

Teď už to bohužel vím také, není nad vlastní zkušenost ...

Profil Soukromé album