Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1214 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 77, 78, 79, 80, 81
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 08.10.2019 15:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1197
Bydliště: Vysočina
Totálně mizerné potenciometry, to je skoro básnický výraz :) , FrSky si je snad sám nevyrábí. Ale obecně, ptal jsem se prodejce notebooků na počet reklamací podle značek a vyslovil značku. Hned ale dodal, že se jich taky nejvíc prodá, takže poměr vlastně neví. Čínské výrobky se prostě zlepšují, roste jejich kvalita ale taky, co už není tak potěšitelný, jde nahoru i cena. Pořád je v provozu určitě víc Taranisů než třeba....


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 08.10.2019 16:50 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5684
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Od začátku se u kniplu pouzivaji muRata to jsou japonske potaky, nerikam ze se nepodelaji, ale predesly prispevek navozoval pocit bezne vady coz odmitam.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 8:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5229
Bydliště: Praha ČR
RCStudio píše:
Od začátku se u kniplu pouzivaji muRata to jsou japonske potaky, nerikam ze se nepodelaji, ale predesly prispevek navozoval pocit bezne vady coz odmitam.


Prosím trochu reality -v předchozím příspěvku doslova stálo, že to nepokládám za jev týkající se většiny, přeložit si to jako "běžná vada" spíš něco vypovídá o tom, kdo to takto bere :(

Jinak ale potenciometrové gimbaly klasického Taranisu zrovna velké synonymum kvality nebyly, koneckonců i do OpenTX do značné míry kvůli tomu přibyla funkce ADC filtru... Přechod na Hall s tímto dost souvisí, ono je to levnější než použít ALPS a podobné lepší varianty. Mimochodem toto není kritika vůbec, mně se naopak líbí, že FrSky v tomto aktivně hledalo cestu, jak to zlepšit při rozumných nákladech, bylo sice místy zábavné, jak se to podávalo marketingově, ale samotná myšlenka je naprosto v pořádku.

Nicméně si ale myslím, že valná většina potenciometrových gimbalů u Taranisu blbla pouze "tak nějak normálně" a nebylo to žádné přehnané riziko z hlediska letu. Bohužel ale vím, že se kusy s opravdu "vydařenými" potenciometry vyskytly a tam už to mohlo vést až k různým přeskokům atd, zejména pokud není zatržená zmíněná volba ADC. Pokládám za možné, že rozdíl mezi diskutujícími, kteří píší "nikdy jsem neměl problém" a těmi, kteří občasné potíže potvrzují, může být právě v tom, že druzí měli smůlu na kus...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 8:28 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5684
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Narazite na fakt technickeho limitu. Jedna se o problem kdy tzv zili stredy kolem centru a to zpravidla v rozsahu 0,2 az 0,5 procent ze sta. Vite kolik je u potenciometru jen normalni vyrobni tolerance a jak to řeší jini vyrobci? Jednoduse, do svaho sw prasknou filtr ktery ze vseho pod 1procento dela 0. Pak ma dane radio perfektni kniply ale neni to pravda. Opentx tento filtr nemel, zobrazoval realne hodnoty ADC, surova data. To lidi vyhodnocovali jako vadu, nebot nevedeli ze jejich futaba to nikdy nedelala protoze mela filtr a nikdo se o tom nikdy nebavil.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 8:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5229
Bydliště: Praha ČR
No ne tak docela - tenhle popis sedí pro opravdu dobře fungující potenciometr, pak je případný filtr opravdu jen o celkem "decentním" vykrývání "vlnek". To je v pořádku, tak to skutečně musí být, nějaký šum má i samotný převodník ve vysílači, takže i kdyby byl potenciometr teoreticky dokonalý, tak tam pořád něco bude.
Problém je v tom, že horší (lidově řečeno "chrastící") potenciometr může mít krátkodobé skoky i docela divoké... Ten ADC filtr u OTX je právě docela razantní v tom, že řeší i "úskoky" lišící se krátkým trváním, ne jen velikostí, ve výsledku to dokonce přináší problémy u současné generace řídících jednotek pro racecoptery (upozorňuji, že toto není téma k diskusi, snadno to lze najít v dokumentaci Betaflightu!!). A při vypnutí se právě ukazují problémy.
U hall to je obvykle v pořádku...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 9:35 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5684
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
V OpenTx je tzn jitter filter a to zde
https://github.com/opentx/opentx/blob/b ... .cpp#L1240
V komentari je napsano

Jitter filter:
// * pass trough any big change directly - propoust jakekoli velike zmeny
// * for small change use Modified moving average (MMA) filter - na male zmeny se aplikuje MMA filtr

Tento filtr prave filtuje to chveni kolem polohy kdy jsou zmeny male ale nefiltruje zadne velke signalni zmeny ani kratkodobe.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 20:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1067
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Možná trochu mimo téma, ale když už to tu bylo nakousnuto, tak pořád mi vrtá hlavou (opravdu bez sarkazmu):
V čem je lepší potenciometr za 500 Kč oproti Hall sondě a magnetům za v sumě za 50 Kč?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 20:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 672
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
RCStudio píše:
Narazite na fakt technickeho limitu. Jedna se o problem kdy tzv zili stredy kolem centru a to zpravidla v rozsahu 0,2 az 0,5 procent ze sta. Vite kolik je u potenciometru jen normalni vyrobni tolerance a jak to řeší jini vyrobci? Jednoduse, do svaho sw prasknou filtr ktery ze vseho pod 1procento dela 0. Pak ma dane radio perfektni kniply ale neni to pravda. Opentx tento filtr nemel, zobrazoval realne hodnoty ADC, surova data. To lidi vyhodnocovali jako vadu, nebot nevedeli ze jejich futaba to nikdy nedelala protoze mela filtr a nikdo se o tom nikdy nebavil.


Marně přemýšlím, co to můžou být ty "zili stredy". Můžete to nějak vysvětlit?

_________________
Všechno, co píšu do diskuze, je pouze můj osobní názor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 09.10.2019 21:07 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5684
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
https://youtu.be/dNmcZ7b4LYI

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 14.10.2019 15:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2012
Příspěvky: 298
Bydliště: Praha
Obrázky: 1
Ahoj,

můj dotaz směřoval trochu jinam, ale dozvěděl jsem pár nových věcí tak mi diskuze přišla vhod. A zatím nemám potřebu nijak komentovat kvalitu a spolehlivost.

Nicméně se vrátím k výpadku ukládání telemetrie. Zjistil jsem mimo jiné, že se na krátky čas 0,4sec. aktivoval Fail safe. V logu Jlog informace o hodnotě plynu, která odpovídá Fail safe. Jak je vidět na print scernech v původním příspěvku v logu z rádia byl výpadek. Vzhledem k tomu, že síla signálu je brána z vysílače a ne z jednotky, tak je možné, že došlo k výpadku mezi FBL jednotkou a přímačem (S.Bus). Na základě toho jsem pro jistotu vyměnil tento kabel, vypadal trochu použitě. Já si osobně myslím, že problém byl spíš přetížení telemetrie rádia. Před tímto letem jsem upravoval telemetrii, přidával čidla, ubíral čidla, přejmenovával čidla atd. Čidel bylo docela dost. Takže jsem vše vymazal, zjednodušil a nechal názvy, tak si je systém načetl. Čidel již není tolik, prostě nepotřebuju vše. Po té jsem udělal 4 lety a vše se tváří být v pohodě, žádný výpadek.

Nevím jestli to někomu pomůže, nebo mi třeba někdo vysvětlí, že počet a úpravy v telemetrii nemohou rádio takto ovlivnit, tak uvidíme.

_________________
Netopyr

Goblin 570, Devil 380, Spirit, 3Digi, Taranis X9D+,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 14.10.2019 18:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5229
Bydliště: Praha ČR
prikrylm píše:
Možná trochu mimo téma, ale když už to tu bylo nakousnuto, tak pořád mi vrtá hlavou (opravdu bez sarkazmu):
V čem je lepší potenciometr za 500 Kč oproti Hall sondě a magnetům za v sumě za 50 Kč?


No například je na diskusi spolehlivost - ono už pár případů, kdy chcípl hall gimbal reportováno je a blbé je, že tohle může odejít bez výstrahy, zatímco u potenciometru se spíš pomalu zhoršuje přesnost atd. A to zhoršení přesnosti model neohrožuje, zatímco selhání hall by bylo fatální.
Podotýkám, že osobně mám dvě rádia FrSky a obě s hall, zatím to drží a s funkcí jsem spokojen. Ovšem původně jsem to kupoval vyloženě kvůli racecopterům, kde jsou rány stejně celkem běžné a naopak řídící jednotky nemají moc rády jitter či jeho filtrování, tak jsem spolehlivost tolik neřešil a volba Hall byla jasná.
Popravdě ale kdyby bylo na výběr mezi hall a jakýmsi "HQ pot" s ALPS, tak bych možná docela váhal...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 14.10.2019 20:15 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1067
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
tomashr píše:
No například je na diskusi spolehlivost - ono už pár případů, kdy chcípl hall gimbal reportováno je a blbé je, že tohle může odejít bez výstrahy, zatímco u potenciometru se spíš pomalu zhoršuje přesnost atd.


Vzhledem ke složitosti je HS mnohokrát spolehlivější jak elektronika v servu (100x?). A spíš upadne drátek, jak se pokákne HS. Vsadím botky, že člověk se zakoupenou "nespolehlivou HS" 1000x spadne na ruce a max 1x na odkráčivší HS. Furt mi dneska super potenciometry nedávají smysl, když HS a magnet je levnější, nešumí a mnohem lépe se s nimi převádí poloha na napětí.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 14.10.2019 21:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5229
Bydliště: Praha ČR
Tak teoreticky máš pravdu, fakt ale je, že na RCG i jinde těch případů chcíplých hall gimbalů najdeš více - často jde o kablík (on se hýbe i u hall verze, k vyloučení tohoto by se to muselo rekonstruovat více), ale dokumentovaná je i situace, kdy se fakt zbláznil hall. Zase si uvědom, že on to čistě snímač s magnetem není, takto ryze digitálně ti chodí třeba hall jako snímač otáček, u gimbalu musíš snímat reálnou polohu a držet kalibraci, ve výsledku do jisté míry emuluješ potenciometry a není to až tak triviální a "nezničitelné".
O odcházení kabelů u FrSky M9 pak není moc diskuse, to je dokumentované třeba na https://www.newbeeblogs.com/home/frsky- ... al-problem včetně fotek, ale to je jiné téma.

Jinak ale to, co píšeš v podstatě tvrdím dávno - hall gimbal je ve své podstatě proti potenciometrovému spíš jeho výrobně levnější náhrada, kdy prostě komponenty nejsou o moc dražší ani proti lowend potenciometrovým gimbalům a jasně levnější než "highend potenciometry", přičemž ale v ideálním případě bude kvalitou stejný či lepší než ten highend pot. Za mne to je docela rozumný nápad, který jsem nikdy neodsuzoval, právě naopak, jen prostě úplně neberu ty nadšené komentáře o tom, jak to řeší úplně vše. Důvody vzniku byly trochu jiné a i zde jsou zcela reálné problémy a ani plně neodpadly mechanické problémy...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 15.10.2019 9:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1067
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
HS, co se používají je křemíková destička s operačním zesilovačem*, takže jednoduché, spolehlivé. Kalibrace při "správném" použití magnetů je stejné jako kalibrace potenciometrů.

A pokud by byl problém s drátky, tak řešení už nějaký ten rok taky existuje v podobě MLX90333. Používá ho třeba Thrustmaster T.16000M.

---
* pominu poslední "výkřiky módy", kdy se dodávají HS i s AD převodníkem a z celku leze číslo

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1214 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 77, 78, 79, 80, 81

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: shumi a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz