Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 14:58 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7954
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
V poslední době opravuji spoustu chyb používání tlačítka Citace při odpovědích.

Nejprve takový malý popis.
CITACE je možnost konkrétně odpovědět na text předchozího RCManiaka. To poněkud zpřehledňuje text a šetří to čas na odpověď, protože není třeba upřesňovat na co odpovídám.
Nicméně někteří RCManiaci si situaci extrémně zjednodušovali a CITOVALI a CITOVALI a CITOVALI.... Prostě proto, že to bylo snadné a pohodlné.
Ale ono to má i svoje nevýhody:
Znepřehlednění textu po několikáté citaci. To otravuje spousty čtenářů.
Značnou komplikací je i problematické vyhledávání, protože vyhledávaná fráze je nalezena mnohokrát, problém pro lokální vyhledavač, tak i pro Google.
Takový příspěvek je větší a tím zabírá i více místa v databázi (to není ale zásadní problém).
Proto je omezena možnost na JEDNU citaci.


Co je CITACE a jak funguje.

Kliknutím na tlačítko CITACE (vpravo dole každého příspěvku) se otevře formulář na odpověď a ten se předvyplní [quote] a textem příspěvku, který chcete citovat.

Zkusím teď popsat co je to [quote].
[quote] je značka, podle které se řídí formátování textu. Značka [quote] je párová, což znamená, že má počáteční značku [quote=AUTOR] od které následuje citovaný text a koncovou značku [/quote] která určí, že citovaný text končí. Hranaté závorky u značek jsou informace, že se jedná o značky, které budou něco formátovat.
Takhle je to jednoduché!!!! :idea:


Příklad
V příspěvku bude:
Kód:
[quote="Autor1"]Tohle je první příspěvek[/quote]
Odpověď Autora2


Výsledek bude vypadat takto:
Autor1 píše:
Tohle je první příspěvek

Odpověď Autora2

V jednoduché citaci není obvykle žádný problém.



Problém nastává pokud chce někdo citovat příspěvek, kde se již citovalo.
V příspěvku bude:
Kód:
[quote="Autor2"][quote="Autor1"]Tohle je první příspěvek[/quote]
Odpověď Autora2[/quote]

Odpověď Autora2

A při pokusu o odeslání takového příspěvku se dozvíte tuto hlášku:
Do příspěvku lze maximálně vložit pouze 1 vnořených citací.

A teď co s tím. Spousta lidí to nějak promaže a tím se CELÉ formátování rozpadne.

jsou dvě možnosti jak se s problémem vypořádat:
1) dovedete si poradit s principem citování a zvládáte značku [quote] a to tak, že citovaný text musí být ohraničen značkami [quote="AUTOR"] citovaný text [/quote]. Uvnitř vnořeného citovaného textu NESMÍ být jiná značka [quote="AUTOR"].
2) citaci celou smažte a pokud to neovládáte nebo ovládat nechcete, tak to prosím nepoužívejte tlačítko CITACE a používejte jen tlačítko ODPOVĚDĚT.



V případě, že si nejste jisti, jak se práce se značkou [quote] zadařila, tak je ideální, když použijete nejprve tlačítko NÁHLED a hned vidíte co se stalo. Chybu můžete pak napravit a dalším NÁHLEDem zkontrolovat.
I když uvidíte, že je odeslaný příspěvek nesprávně formátovaný, tak je možno příspěvek opravit pomocí tlačítka UPRAVIT.


Opravdu se snažte formátování textu dodržovat. Uvědomte si, že pokud si trošku ulehčíte práci a řeknete si "to je v pohodě", tak stovkám lidí co to budou po vás číst zkomplikujete čte, jejich "oblíbeného" fóra.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 15:18 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7954
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Pokud jsem něco popsal špatně, tak se neváhejte zeptat. Samozřejmě, že neváhejte si citování vyzkoušet. Pokud vám nepůjde, pokusím se (v tomto tématu) chybu opravit a upozornit, kde se stala chyba.

Můžete klidně zde na tomto příspěvku.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 15:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1191
Bydliště: Letovice,ČR
TomasC píše:
Pokud jsem něco popsal špatně, tak se neváhejte zeptat. Samozřejmě, že neváhejte si citování vyzkoušet. Pokud vám nepůjde, pokusím se (v tomto tématu) chybu opravit a upozornit, kde se stala chyba.

Můžete klidně zde na tomto příspěvku.


Nevím jestli to bylo už před tím někde popsaný, jak to používat. Přiznám se, že jsem ze začátku tápal, jak se to používá, ale tady je to jasný. Na začátku musí být [/quote="Autor"] kterýho chci citovat + citace a na konci [quote] téhož autora. Nic jinýho mezi tím. Je to tak?

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 15:58 
Mazák
Mazák

Registrován: 12.10.2012
Příspěvky: 575
Bydliště: Praha 6 ČR
Ahoj , mám dotaz, co dělám špatně,když posílám někomu odpověd,ˇ staženou třeba z hobby kingu,tak se text zobrazí modře a někdy se nezobrazí,co jsem udělal špatně?

_________________
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 16:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Ještě k tomu doplním to, že vnořené citace se dají řešit jejich samostatným rozmístěním za sebe takto:

Kód:
[quote="Autor1"]Tohle je první příspěvek[/quote]
[quote="Autor2"]Odpověď Autora2[/quote]
Další odpověď.

Toto rozdělení se dá udělat samozřejmě ručně pokud to někdo zvládá.

Chci se zeptat jestli neexistuje třeba nějaký plugin a nebo přímo nějaká volba nastavení typu či varianty citací v rámci rozhraní diskusí, jímž by to šlo řešit tak, že pokud by někdo použil tlačítko CITACE na příspěvek, který by již citaci obsahoval tak, že by nová citace nevznikla zanořením, ale rozmístěním za sebe tak, že by v tomto případě namísto

Kód:
[quote="Autor2"][quote="Autor1"]Tohle je první příspěvek[/quote]
Odpověď Autora2[/quote]

vzniklo rovnou jen

Kód:
[quote="Autor1"]Tohle je první příspěvek[/quote]
[quote="Autor2"]Odpověď Autora2[/quote]


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 16:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
beka píše:
Ahoj , mám dotaz, co dělám špatně,když posílám někomu odpověd,ˇ staženou třeba z hobby kingu,tak se text zobrazí modře a někdy se nezobrazí,co jsem udělal špatně?

Popiš blíže v jakém prohlížeči a na jaké platformě PC/mobil apod. se ti to děje.

Já přistupuji k tomuto diskusnímu fóru z PC ve Windows a nic z toho co zmiňuješ se mi samovolně neděje pokud sám text nevymažu nebo neobarvím ať už klinutím na barevné políčko při editaci nebo ručním zápisem tagu pro obarvování textu, a to píšu celkem dost i vkládám různé citace apod.

Modře se automaticky zobrazují html odkazy třeba http://www.rcmania.cz, ale pokud na začátku uřízneš část odkazu třeba takto rcmania.cz tak se už se samozřejmě automaticky neobarvuje jako odkaz.

Takže problém bude asi spíš někde na tvé straně.

Barevné zvýrazňování textu je k dispozici při editaci příspěvku viz barevné čtverečky vlevo vedle textového pole. Zřejmě se ti občas stane, že bezděčně klikneš na některém modrém políčku a je-li zrovna v editačním poli vybrán nějaký text tak se okolo něj vygeneruje tag pro obarvení textu. Jindy se může stát, že ještě dříve než to odešleš tak si omylem zvýrazněnou část textu vymázneš třeba kliknutím omylem na klávesu DEL apod.

Dříve než při psaní příspěvku použiješ tlačítko "Odeslat" si raději předtím ověř jestli je vše správně tím, že použiješ tlačítko "Náhled", které zatím nic neuloží a pouze ti v horní části nad editovaným příspěvkem zobrazí jak bude vypadat výsledek a teprve když bude vše OK tak potom použij "Odeslat" a dávej pozor abys neklimnul na něco jiného.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 16:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 12.10.2012
Příspěvky: 575
Bydliště: Praha 6 ČR
Asi mě tvoje odpovědˇ stačí čili když zadám
Citace:
text , nebo odkaz
tak se to zobrazí modře a vyjede rovnou odkaz?mám windows xp a fujitsu-siemens notebok.

_________________
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 17:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
beka píše:
Asi mě tvoje odpovědˇ stačí čili když zadám text , nebo odkaz tak se to zobrazí modře a vyjede rovnou odkaz?

Text se sám rovnou modře nezobrazí pokud to není přímo webový odkaz. Takže pokud někde v textu příspěvku použiješ kromě textu i webový odkaz tak se ten odkaz bude zobrazovat automaticky modře, ale zbylý text nikoli, ledaže bys ten zbylý text ty sám obarvil modře třeba kliknutím na některý z těch zmíněných barevných čtverečků pro obarvování při editaci příspěvku.

beka píše:
mám windows xp a fujitsu-siemens notebok.

Tak snad to není problém v prohlížeči, který používáš k přístupu do RC manie.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8032
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jen bych dolpnil, že před odesláním není problém si klepnout na tlačítko Náhled a hned vidíš jak bude tvůj příspěvek zobrazen a chyby se dají včas opravit, nebo i po odeslání dodatečně editovat. Mám ale dojem, že je spousta lidí, které to prostě vůbec nezajímá :x


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 18:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.8.2010
Příspěvky: 2900
Bydliště: Kladno ČR
Obrázky: 1
Spousta lidi pouziva taky tapatalk:-) a citace si tam nekontroluje. Jako treba ja.

_________________
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 18:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.8.2010
Příspěvky: 2900
Bydliště: Kladno ČR
Obrázky: 1
H1N1 píše:
Spousta lidi pouziva taky tapatalk:-) a citace si tam nekontroluje. Jako treba ja.


Ja:-)

_________________
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 18:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.8.2010
Příspěvky: 2900
Bydliště: Kladno ČR
Obrázky: 1
H1N1 píše:
[quote="H1N1"]Spousta lidi pouziva taky tapatalk:-) a citace si tam nekontroluje. Jako treba ja.


Ja:-)[/quote]

Ja:-)

_________________
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 20:27 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7954
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Shorty píše:
Nevím jestli to bylo už před tím někde popsaný, jak to používat. Přiznám se, že jsem ze začátku tápal, jak se to používá, ale tady je to jasný. Na začátku musí být [/quote="Autor"] kterýho chci citovat + citace a na konci [quote] téhož autora. Nic jinýho mezi tím. Je to tak?


Správně je to tak, že na začátku musí být [quote="Autor"] pak citovaný text a na konci [/quote]. Mezitím žádné další použití [quote].


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 20:28 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7954
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
beka píše:
Ahoj , mám dotaz, co dělám špatně,když posílám někomu odpověd,ˇ staženou třeba z hobby kingu,tak se text zobrazí modře a někdy se nezobrazí,co jsem udělal špatně?


Modře = tím myslíš, že je text automaticky formátován na odkaz. Problematika rozpoznání "že jde o odkaz" je docela složitá. Asi bude lepší, když se hodíš konkrétní příklad, až se ti to stane.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak správně CITOVAT / quote
PříspěvekNapsal: pát 21.11.2014 20:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
H1N1 píše:
Spousta lidi pouziva taky tapatalk:-) a citace si tam nekontroluje. Jako treba ja.

Otázkou pak je jestli je chyba v tapatalku v tom smyslu, že to buď vůbec neumožňuje kontrolovat a nebo je to tam nějak hodně složité a nebo jestli je chyba v uživateli, že je moc líný na to, aby si to tam zkontroloval a jak vidím tak to není asi problém jen s citacemi, ale i v počtu skoro duplicitně odeslaných zpráv. :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz