Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jaké osvětlení pro RCX10?
PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 16:30 
Nováček serveru
Nováček serveru

Zdravím všechny. Chci si osvětlit model a nevím, co vlastně pořídit. Zakoupil jsem před nedávnem TENTO model, Amewi AMXRock RCX10B, který je v základu zcela neosvětlený. Nějaké přípravy na světla (myslím tím zakrytované dutiny a paraboly) v náraznících jsou a na vysílači mám na světla 3polohový přepínač, ale v seznamech dílů k tomuto modelu - např. TADY - žádná světla nejsou, dokonce ani na stránkách výrobce nic nevidět. V manuálu je na diagramu zapojení zřejmé, že se světla mají připojit do přijímače na 4. kanál, ale ani tam není nic o tom, jaká světla by to měla být a kde se k nim dostat.
Takže kam a jak to zapojit, to si asi představit umím, problém je, že netuším, CO tam zapojit. Tak prosím o radu, co s tím. Trochu jsem zjišťoval a cestičky vedou k nějaké "univerzální" sadě, např. k TOMUTO nebo třeba TOMUTO, co dává možnost zapojení do přijímače. Nejsem si tím ale jistý.

Předmět příspěvku: Re: Jaké osvětlení pro RCX10?
PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 17:43 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Smysl dává GT power sada.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 20:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Tak G.T. Power jsou obě, co odkazuji, předpokládám ale, že máš na mysli tu dražší, co má jít připojit i do volného kanálu přijímače pro dálkové ovládání? Když už mám na vysílači ten přepínač? Bylo by to logické :)

PříspěvekNapsal: úte 10.09.2024 14:14 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
●● @OndraBM Nevím zda jsi viděl toto Time - Light Pocket 9:14 / Lasting time: 11:00 Amewi RCX10 Scale Crawler - Unboxing and Review
●● Jsou tam vidět i ovládané prvky (kanály - serva) ● Směr (● Rychlost = ESC) ● 1. nebo 2. stupeň převodovky + Blokování ● Přední ● Zadní diferenciál To je 5x ● A někam mezi ně, nebo za ně přijde šestý "●" = Osvětlení.
●● Unboxing videí je víc, Třeba je to jindy popsáno i trošku víc podrobněji.
●● Zde zřetelně světla svítí a po odklopení karoserie jsou vidět i k nim vedoucí kabely. Na víc jsem zatím neměl čas.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

●● @OndraBM: "CO tam zapojit" Jmenuje se to "Spínač (světel)" Tedy dekodér který z doby trvání servo-impulzu odvodí zda koncový spínač LED má být v režimu On nebo Off. Taky záleží tedy zda ti na TX zbyl jen jeden kanál nebo zda jich tam je více. Zde jsou nějaké ke koupi. Uživatel se musí podřídit filozofii ovládání navrženou konstruktérem Home RC spínače Spínače pro RC modely /-/ RC Spínač rotorama: RC spínač 2A 3-5V
https://www.google.cz/search?q=RC+sp%C3 ... s-wiz-serp
● Řídící elektronika + Maketové zapouzdření LED. rcprislusenstvi.cz Osvětlení RC modelů
●● Ve velmi dobré kvalitě bývaly DS od DSYS RC LED osvětlení, spínače

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 10.09.2024 19:39 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

OndraBM : Pardon,že jsou obě světla GT,jsem přehlídnul.Ta dražší.Uživatelsky a vzhledově přijatelnější.
I když osobně bych si ty světla udělal sám.
Bez blinkrů a blikací vopičárny.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 10.09.2024 23:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

jirkacbx: dík, myslel jsem si to. Jinak souhlas, ale jako v tomto oboru úplný nováček nevím, jak na to, co je k tomu třeba a tak.

guchar: z toho vyplývá, že děkuju za vysvětlení a tipy, ale dobře, pořídím spínač - a co s ním, co dál?
Vysílač mám 4kanálový, volný mám 4. kanál s třípolohovým přepínačem. Do něj se mají podle návodu připojit právě světla. Takže do něj připojím ten spínač? Asi nesmysl ne, když mám ovládání na vysílači...? Takže do toho 4. kanálu na přijímači patří tedy zapojit rovnou už diody? Sériově nebo paralelně? Nebo jak je to?

Popravdě řečeno, nepotřebuju, aby se mi při couvání rozsvítily vzadu bílé diody a při zatáčení blikaly blikače, jakkoliv je to hezké, dokonce i ty dvě červené diody jako koncovky vzadu beru jako bonus. Mým zájmem je nějak osvítit prostor před autem a ten přepínač na vysílači užít k zapnutí a vypnutí světel. S tím budu naprosto spokojen.

PříspěvekNapsal: stř 11.09.2024 8:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
OndraBM píše:
Takže do něj připojím ten spínač? Asi nesmysl ne, když mám ovládání na vysílači...? Takže do toho 4. kanálu na přijímači patří tedy zapojit rovnou už diody? Sériově nebo paralelně? Nebo jak je to?

Stručně:
Do volného kanálu se připojí spínač a na výstup spínače LED s přizpůsobením*. PWM signál pak sepne/rozepne spínač, LED svítí/nesvítí.

Podrobněji:
Zmíněný spínač se napojuje na přijímač a napětí použije to, co jde na přijímač. Spínač v sepnutém stavu na výstup přivede napětí z přijímače. Zdrojem je tedy (nejspíš) regulátor motoru se zdrojem pro palubní elektroniku (BEC). Ten mívá nějaké parametry, třeba 5V, 3A (od boku). Něco málo z ampér si vezme přijímač, něco víc potřebuje servo řízení. Pokud něco zbyde, může se použít na světla.
Dost záleží na tom, jaké LED TO budou. Pokud vezmu např 2x 1W, že aby to už svítilo, tak budu potřebovat upravit výstup ze spínače (na výstupu bude těch +-5V). Zmíněná LED potřebuje dle dokumentace +-3,2V a poteče přes ni +-350mAh. (Na dvě takové LED tedy budu potřebovat, aby BEC mohl navíc dodat aspoň 0,7A.) Protože na LED nemůžu napojit přímo 5V bude potřeba nějaký odpor. Z parametrů snadno spočítám, že při 350mAh potřebuju na odporu nechat 1.8V, tedy 1.8/0.35 tj. +-5Ohm co navíc odchladí 1,8V*,35A tj. +-0,65W - na každou LED. LED budou paralelně. Tohle je pro max výkon zmíněné LED - tyhle už celkem svítí. Takže řekněme, že chci malinko rezervu, nechám svítit na 90%, tak před každou LED dám 5.6Ohm 1W.
Pro jiné LED budou jiné parametry "přizpůsobení".
Pokud by interní BEC nestačil, může se na LED přidat něco externího. S tímhle externím napájením se dá přímo nastavit výstupní napětí a mohly by se teoreticky obě led dát sériově a na tom napájení nastavit napětí tak, aby LED svítily správně (proud do 0.35A, tedy nejspíš něco jako 6,4V).

Celá tato varianta se asi neobejde bez nějakého toho pájení a bude chtít aspoň jednoduchý měřák.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 11.09.2024 9:33 
Mazák
Mazák

●@prikrylm Dík za výpomoc. Asi neumím srozumitelně popsat A) Jedna věc je čím se světla řídí = to co je ve vysílačce B) Druhá věc je to zařízení na modelu. Zapojené do volného kanálu přijímače, co ta světla (LED nebo Žárovky) spíná RC Spínač.
● Pokud součástí Spínače bude elektronika s funkcí Zdroj konstantního proudu, je možno brát napájení pro Světla z pohonné baterky
Spínač a Přijímač v takovém zapojení mají propojené jen země 0 V (nula voltů, většinou černé vodiče).
● LED je lépe napájet zdrojem konstantního proudu. U napěťových zdrojů se musí doplnit srážecí odpor nastavující proud tekoucí LED.
● Tří svorkové IO stabilizátory napětí (se svorkami Input vstup, Output výstup, Adj nastavení) umožňují snadnou úpravou zapojení dosáhnout funkce omezení proudu. V tomto režimu mohou trvale fungovat jako zdroj konstantního proudu Pokud nepůsobí jako zdroj rušení, jsou obecně vhodnější pulzní stabilizátory, s téměř nulovou teplotní ztrátou = jejich zahříváním.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 13.09.2024 18:15 
Nováček serveru
Nováček serveru

Ježkovo voko, teda koukám, že ono se řekne osvětlit model, ale co to skutečně představuje, jsem jaksi neměl tušení...! Vaše popisy čtu pomalu a pozorně už asi podvacáté a připadá mi, že je budu muset přečíst ještě znovu dvacetkrát, než to začnu nějak chápat..., páč jsem těmito věcmi takřka nepolíben... Takže vy jste ted v roli učitelů a já žáka no... :) Takže od začátku:

tak nějak mám momentálně pocit, že do přijímače na ten 4. kanál připojím tedy spínač, který ve skutečnosti na základě signálu z vysílače zapíná a vypíná to, co je za ním, v daném případě to budou světla. Za tímto spínačem bude to "přizpůsobení", tedy odpor, a teprve za ním LED. V sérii, abych snížil napětí pro LED. O diodách vím, že jsou jednosměrné, a to tuším od + k -, z čehož mám představu, že odpor by měl být na + pólu před diodou, od které půjde - pól už bez ničeho zpátky do spínače. Takto to bude 2x paralelně vedle sebe. A celé by to mělo být napájené skrze spínač. Domnívám se takto správně?
Pomiňme přitom v této fázi ono napájení z pohonné baterky a jeho případnou úpravu, protože to je, v čem se v této chvíli absolutně nechytám. Pokud jde o parametry LED a odporů, líbí se mi popsaná varianta s 1W LED jednak proto, že podle prikrylm svítí asi docela dobře a druhak pro názorný příklad kalkulace hodnoty odporu, což tak nějak asi nejde nechápat.

Pokud jsem tedy pobral správně zapojení spínače, odporů a LED, můžeme se posunout dál k samotnému napájení. Jako zdroj energie bych asi upřednostnil pohonnou baterku, zdá se mi to provozně jednodušší, než se starat o druhý, nezávislý zdroj. I když mě napadla i tato varianta, stejně potřebuju trochu zatížit předek a za předním nárazníkem mám docela dost volného prostoru, kam by se druhá baterka čistě pro světla měla vejít. Tím bych v podstatě mohl vytvořit zcela nezávislé osvětlení a ten spínač na 4. kanálu použít opravdu jen na zapnutí/vypnutí. Obě varianty jsou tedy u mě v podstatě rovnocenné.

No a nakonec je tady ještě úvaha o využití těch tří poloh přepínače na vysílači. Pokud se podle vašich rad opravdu pustím do samostatné stavby osvětlení, což mě začalo dost lákat, nabízí se následující stav: vpředu celkem 4 bílé LED, vzadu dvě červené, slabší. Přepínač v poloze 1: vše vypnuto. V poloze 2: svítí dvě bílé vpředu a obě červené vzadu. Poloha 3: k již svítícím LED se přidají druhé dvě bílé vpředu, bude tedy svítit vše.

Tak co, vymyslel jsem si asi na neznalce docela ořech, že jo? Ale to jsem celý já, jsou věci, které beru jako výzvu, a ted jsem se dostal momentu, kdy se s tím CHCI poprat. Pomůžete mi s tím, prosím? :) Leccos jsem už spájel, toho se nebojím, pokud jde o měřák, sice nevím, jaký, na co, ale mám kamaráda, bývalého RCčkáře-autaře, který mi jistě píchne s praktickou částí.

Mimochodem, prikrylm, vidím u tebe správně Řečkovice? To bychom se mohli čistě náhodně potkat, nejlíp asi rovnou v GM electronic a probrat to osobně, to by bylo zřejmě ze všeho nejlíp. Co bys řekl, byla by možná domluva?

PříspěvekNapsal: sob 14.09.2024 12:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Stručně:
Externí zdroj byl myšlen spíš jiný zdroj jak ESC, tedy stejná baterka, ale jiný regulátor napětí.

Popsaný postup je tak jak TO bylo myšleno. Měřák bude dobrý na prověření těch napětí a proudů, klidně něco jednoduchého.

Jsem z Řečkovic, takže se určitě můžem někde potkat. Tu 1W LED mám v několika kusech, můžu poskytnout. Loni jsem měl takové cukání stvořit jakési osvětlení na letadlo*, z čehož mi zbyly nějaké elektroniky ("oni" je vyrábí jen po více kusech...) a LED, takže pokud by se do auta vlezlo, taky můžu poskytnout. Pak tu tuším ddano007? měl stvořenou hezčí menší elektroniku na spínání osvětlení. Zkusím pohledat. Pak tu mám i tuším 5A spínač, taky můžeme zkusit. Zajímavá varianta by mohla být i použití RGB LED, či celých LED pásků.

Podrobněji asi osobně.

---
* původně na více kanálů, ale poměnit kód je relativně jednoduché.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: sob 14.09.2024 14:58 
Mazák
Mazák

Na okraj: 1W bílá LED se prodávají a) s různými vyřazovacími úhly b) nebo rozptylové.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: sob 14.09.2024 17:24 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

OndraBM : Na těch 6 diod ti stačí napájení z přijímače,neni potřeba tam cpát druhou aku.
Tebou vybraná možnost ,kdy budeš požadovat od spínače,to co od páčky na rádiu,tak to ten spínač taky musí umět.
Obyčejný spínač ON/OFF je třeba tohle.
https://www.rc-factory.cz/prislusenstvi ... ac-3-5v-2a .
Pro ovládání více jinak spínaných spotřebičů třeba tohle
https://www.rcprofi.cz/spinac-ds2cw-uni ... dolny-dsys
Pokud bys nechtěl laborovat s odporama,můžeš použít měnič pro 12V.
https://www.rcprofi.cz/napetovy-menic-d ... ektory-jst .Mam ho na autě a v pohodě pro napájení rampy z SMD ledek.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: ned 15.09.2024 2:45 
Mazák
Mazák

@jirkacbx: ● K uvedenému DC-DC měniči výstup 12V 3A by byly nutné LED světla určená pro 12V např. LED s vestavěným odporem (integrovaný rezistor) např. 5mm, Bílá, 12V, 20mA
_____
● Jinak LED Vyzařovací úhel: 20°, Vhodné rezistory: (470 Ω pro 12 V DC,) Z baterie nebo BEC pro přijímač 120 Ω pro 5 V DC
LED Dioda 8mm, Bílá, 0.5W, 11000mcd, 140° LED a Přijímač BEC 5V srážecí odpor 16 Ω (napětí LED v průchozím směru 3.2 až 3.6 V (R = 15 Ω, 1 Watt)

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 16.09.2024 8:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

jirkacbx píše:
Pro ovládání více jinak spínaných spotřebičů třeba tohle
https://www.rcprofi.cz/spinac-ds2cw-uni ... dolny-dsys ... dolny-dsys

Tohle se mi jeví jako rychlá (snad i) vyzkoušená a i levná cesta. Není to sice ta zábava s bastlením, ale výsledek bude rozhodně funkční. :)

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 27.09.2024 13:24 
Nováček serveru
Nováček serveru

Tak já se pánové omlouvám za delší dobu s odpovědí, v mezičase jsem akutně vyráběl podběhy, připravoval se na poněkud náročnější vystoupení s kapelou, zavádím druhou kočku v bytě ke starší a náhle přišel o práci a začínám hledat jinou, tak jsem měl myšlenky krapet jinde...
No tak dobře, esli tomu dobře chápu, tak do přijímače musí být připojen spínač, který musí umět reagovat na každou z těch tří poloh přepínače na radiu. A ten odkazovaný na RCProfi takový je. Jo?
Jestli je to tak, pak fajn, nemám s tím problém. Sice je mi momentálně záhadou, jak k tomu připojím ty diody, aby to fungovalo podle představ, ale to je už jedna z věcí, které bych raději probral osobně, pokud jsme tu o sebe zakopli Řečkovčáci ochotní se sejít.
Takže posílám prikrylm SZ, ať tou domluvou nerušíme tady. Rozhodně ale všem moc děkuju za vysvětlení i rady, jakož i za nabídku poskytnutí materiálu, toho všeho si velmi vážím.

Naposledy upravil OndraBM dne pát 27.09.2024 15:31, celkově upraveno 1

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další