Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 13.02.2021 21:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Zdravím, jsem tu nový a chtěl bych poprosit o radu/pomoc. Asi 10 let používám analogovou vysílačku, v zápalu chtíče po něčem lepším a po rozšíření vozového parku jsem koupil novou výše uvedenou vysílačku, regulátor, přijímač taky Graupner (v balení vysílačky). Přestože jsem si důkladně přečetl návod a vše spároval, servo řízení funguje bezvadně, zato jízda jen ve velmi nízkých otáčkách, přerušovaně a ještě k tomu jen dopředu. Párování jsem několikrát opakoval,, žádná změna kromě vzrůstající chuti vyskočit z okna. Vím, že někde dělám chybu já, kdyby někoho z Vás prosím napadlo něco, co by pomohlo, budu vděčný. Nerozepisuju další podrobnosti, protože nevím, co by bylo relevantní..
Budu rád, když si to alespoň někdo přečte a bude vědět, že tam někde ve tmě za oknem vzlykám do polštáře z přecenění svých schopností.
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 13.02.2021 21:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2004
Příspěvky: 1194
Bydliště: Škvorec
Ten regl bohužel nemám, ale nemůže být chyba ve slabý baterce? Je v dobrý kondici?

_________________
Graupner mz-32, mz-12 PRO, F3K Thowt, F3J Xantipa, Multiplex Mentor, expedička Defender atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 7:06 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Dík za odpověď,
baterie je v pořádku, možná bych ještě uvedl, že jsem koupil ještě jeden přijímač GR 12 do druhého auta, abych mohl používat jednu vysílačku pro 2 auta, nainstaloval a tam zase běhá bezvadně motor, ale kope servo ( nové SRT vyšší řady) do ovládání motoru. Přijímače obou aut spárovány, svítí zelená, regulátory taky. Dále při instalaci napětových kabelů jdou z reglu tři kabely do motoru a jelikož jsem tam na zkoušku nechal motor z krabice (podvozek XV 01), z motoru jsou dráty jen dva. Ale i na toto zapojení bylo u reglu schéma, kdy dva dráty z reglu jsou sdružený, tak jsem je smotal dohromady a propojil motorovýma konektorama dohromady s motorem. Možná jsem něco tím podělal a neuvědomil si, že to nejsou zvonkový dráty a po zapojení a spuštění modelu se ty spojený dráty začaly do několika vteřin strašně hřát, tak jsem jeden drát odstřihl a hřát se to přestalo. Zdá se, že regl přežil, i když znovu podotýkám, že jsem to měl zapojený správně, dle originál schematu GM k reglu. Nejsem elektrikář, možná se ty silový kabely nesmí jen tak zamotat dohromady a proletovat. Na tom druhém autě (SCX 10) mám kvalitní regl i motor od Nowaka, kde před výměnou analog vysílačky vše makalo na 1. Pro jistotu dám baterku znovu na nabíječku, je sice starší, ale scx na ni stále rve neuvěřitelnou zátěž v terénu i před 4 hodiny v kuse.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 8:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19924
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
pj4wd píše:
... při instalaci napětových kabelů jdou z reglu tři kabely do motoru a jelikož jsem tam na zkoušku nechal motor z krabice (podvozek XV 01), z motoru jsou dráty jen dva. Ale i na toto zapojení bylo u reglu schéma, kdy dva dráty z reglu jsou sdružený,...

A v tom návodu nepíšou jak reglu říci že není "střídavý", ale stejnosměrný? Nedivím se že "se ty spojený dráty začaly do několika vteřin strašně hřát"...
edit: píšou - strana 7 http://donnyracing.yolasite.com/resourc ... %20120.pdf - nutné přečíst, ne jen koukat na obrázky.

K původnímu dotazu - ověřit přijímač, jeho "plynový" kanál, to jde tak, že se místo reglu připojí servo a kouká se jak reaguje. Servokabel reglu v tom případě připojit místo serva zatáčení - přijímač musí být napájen, buď z reglu nebo z přijímačových baterek.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 11:13 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Děkuju moc!
Ano ano ano, je to tak, jenže v návodu v krabičce reglu je schema zapojení, varování nesplést polaritu k baterce, dát pozor na chlazení reglu apod, četl jsem pozorně, ale programování reglu je až o pět stránek dál, kde se řeší brush/brushless. Odkaz jsem našel taky už dřív, ale větu o programování reglu ohledně typu motoru jsem přehlédl stejně, mohli ji tedy alespoň zvýraznit když je to tak důležitý, no ale uznávám je to moje chyba, měl jsem být pečlivější v přípravě.
Tím se vysvětluje, proč to neběhá, jen jsem spároval přijímač a regl, ale NENAPROGRAMOVAL jsem ho.
Asi jsem chtěl jít ze 2. obecné rovnou k maturitě a bez učení.
Tak se v tom teď budu máchat...
Mám už jen jeden dotaz, i když asi těžko zodpověditelný. Mohl jsem tou nedbalostí poškodit ten regl? Běželo to asi 3x 5sec v tom zapojení brushless namísto brushed.
Znamená to tedy nejdříve programovat regl a postupně připojovat motor, servo, svět modul apod, anebo alespoň dříve nesahat na plyn nebo volant, dokud se to nespáruje v telemetrii, řečnicky..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 16:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Mám ještě jeden nejapný dotaz po mnoha hodinách vrtání se v menu vysílačky jsem asi přišel o digitální panictví a pochopil, že předmětný regulátor nenaprogramuji přes vysílačku nebo PC, ale potřebuju programovací box? Chápu to správně?
Ještě jednou tedy prosím o zamyšlení, jestli jsem mohl tím předchozím konáním ten regl poškodit?
Regl svítí, reaguje na párování, tváří se že žije.., vpři akci byly jen horký kabely.
Omlouvám se, že se zřejmě ptám na základní věci, ale nevěděl jsem ani o tom, že mám něco hledat, prostě jsem po tom analogu měl o digitálu představy 3-letýho kluka, a ještě jsem rovnou koupil Graupnera, byl jsem na foru varován, že si raději mám koupit Spektrum, mně se ale ten Graupner tak líbil...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 17:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2004
Příspěvky: 1194
Bydliště: Škvorec
Obecně takto:

- přes rádio to nenaprogramuješ.
- na pohodlné naprogramování reglu potřebuješ tu progr. kartu - box. Ale pokud ji nemáš, tak se
dá programovat přes to pípání. Přečti si ten návod.
- rádio je super, pokud jsi ho koupil za 3 tis. i s rx, neni co řešit. Máš tam telemetrii a 4 kanály. Ale
ten regl s tim radiem nemá nic společnýho. Edit, sorry nevěděl jsem že společnýho má hodně :-)
- jak moc se to poškodilo nikdo neví, to musíš zjistit sám.

_________________
Graupner mz-32, mz-12 PRO, F3K Thowt, F3J Xantipa, Multiplex Mentor, expedička Defender atd.


Naposledy upravil koko dne ned 14.02.2021 21:49, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 18:24 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Díky moc za odpověď,
už v tom ležím celý den a přečetl v angličtině celý návod a zdá se, že celý problém je v tom, že jsem nepoužil brushless motor. Píší tam, že tovární nastavení by mělo jezdit během pár vteřin i bez programování. No já to chtěl jen vyzkoušet s brush a tím vše podělal. Myslel jsem, že se rozjezdím se stejnosměrným a později podle zkušeností vyměním za střídavý. Takže koupím střídavý, jen nevím kolik závitů se hodí na mé ježdění za barákem mezi slepicema. Vzhledem k tomu, že nemám velký ambice (zatím), začnu motorem a když to bude nutné, koupím i ten programovací box. Počítám, že nepřekročím svůj stín a tovární nastavení bude stačit roky. Motor by mě čekal tak jako tak.
Nebo tedy koupit ten box rovnou? Je to stejně nepostradatelný? Mimochodem ten regl je Graupnerem doporučen jako ideální k vysílačce..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:00 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Ještě mě napadlo k tomu možnému poškození reglu, laicky, samozřejmě po zapojení poznám, spíš mě zajímá, jestli když vše bude chodit tak jak má, je vzhledem ke konstrukci reglu možný, že chodit bude, ale bude načatý a klekne zničehonic a odpálí vše co je na něm navěšený nebo je bud zničený rovnou a když ne tak bude bezpečný i dál. Anebo se to nedá říct tak ani tak?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:02 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.6.2019
Příspěvky: 44
Obrázky: 0
Nemáš ambice, chceš jezdit u baráku mezi slepicemi a koupíš si rovnou regulátor za dva tisíce? No budiž. Nejsem graupnerák, ale pokud dobře čtu, potřebuješ k přepnutí na ss motor interface GM genius pro PC. Asi to bude jen převodník USB - TTL, takže by nejspíš šel použít levný čínský klon. Za cenu originálu můžeš koupit dva ss regulátory z Číny a v pohodě si zajezdit kolem toho kurníku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:22 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Ten kurník byl samozřejmě žert, ani nevím jak slepice vypadá. Chtěl jsem jen říct, že nemám ambice závodit a po deseti letech offroadu s scx se mi zachtělo si postavit pořádnou mašinu jen tak pro radost a tak jsem chtěl do slušnýho podvozku slušnou elektroniku. Snad jsem se příliš věnoval tomu ježdění a té mechanice a málo know-how v elektronice.
V krabici vysílačky jsou nějaký propojovací kabely do PC i reglu, ale nevím kde najít ovládací programy, jestli nějaký tedy jsou a nejde to programovat jen přes ten box.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:30 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Kontroloval jsem krabici a ten interface originál tam je, takže PC spojím, ale hledám marně nějaký program, neumím to asi najít. Budu hledat dál.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:40 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.6.2019
Příspěvky: 44
Obrázky: 0
Tak to bys měl mít (skoro) vyhráno. Originál interface vypadá takto, musí mechanicky pasovat konektor do regulátoru. Jinak bych se toho nebál, regulátor tu chvilku mohl přežít, to uvidíš, až to vyzkoušíš. Tak ať se daří. A pozor na ty slepičky...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 19:47 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Je mi jasný, že nechat tam ss motor z krabice je vlastně prasárna vzhledem k použitý elektronice, už jen ty napětový kabely od toho motoru jsou poloviční v průměru než ty co přišly s reglem. Já to jen chtěl ale zkusit, neplánoval jsem ho tam nechat, tak ho vyměním rovnou. Jezdím ale expedice, a tak nevím, kolik závitů se hodí pro začátečníka, abych to vůbec uřídil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.02.2021 20:05 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.2.2021
Příspěvky: 15
Díky, interface vypadá stejně a vše pasuje, je to jistě originál, ještě ten program kdybych tak našel. Už mám vyplazený jazyk a šroubuju tu ss potvoru ven, už ho tam nechci, bude těžítko, případně rezerva do scx, tam je letitej děda od Nowaka, ale zatím si nestěžuje a tiše si přede po skalách.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz