Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 03.07.2020 22:06 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 3.7.2020
Příspěvky: 3
Ahoj všem
Příštím rokem chci začít pracovat na modelu trolejbusu Solaris Trollino 12 AC viz. foto.
jedná se o trolejbus s naftovým diesel agregátem. Trolejbus disponuje automatickými sběrači které se automaticky napojí na trolejové vedení. Pro model bych chtěl udělat na zahradě el. dráhu o napětí 15-20 voltů, ale také část dráhy bych chtěl nenapájenou elektrickým vedením... :D to napovídá tomu, že bych chtěl model postavit přesně tak aby odpovídal funkčně reálnému trolejbusu akorát asi v měřítku 1:9.
chtěl bych se tedy zeptat zda je tenhle projekt podle vás reálný.
jsem si plně vědom toho že to je velmi drahá sranda ale chci slyšet i názor zkušenějších RC modelářů než jen fandů MHD... :lol: ti přeci vždy řeknou , že je to super nápad... :mrgreen: .


Přílohy:
Solaris Trollino 12 DUO.jpg
Solaris Trollino 12 DUO.jpg
[ 123.26 KiB | Zobrazeno 1249 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 04.07.2020 6:16 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2013
Příspěvky: 145
Bydliště: Most
Ahoj kolego, myslím za na leteckém fóru, no nevím. Jinak za mě dobrý nápad, jen bych to napajel baterií a nechal to rc. Troleje bys mohl jezdit jen jako doplnění. Držím palce. Michal

http://www.forum.tamiyaforum.cz/index.p ... dc14e8c9c2


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 04.07.2020 7:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5999
Bydliště: Vsetín
Udělat jde všechno... Jen napei 12V se mi zdá sice bezpečné, nicméně asi nepoužitelné, odběry budou malé, ale odpor trolejového vedení a přechodové odpory na sběrače budou tak velké, že se obávám že to bude nepoužitelné. Jak psal kolega, udělal bych to fiktivní, všechno na pohon baterií v trolejbusu a když stáhneš sběrače, tak spustit zvukový modul a simulovat toho nafťáka.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 04.07.2020 8:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2013
Příspěvky: 145
Bydliště: Most
Souhlas s kolegou predemnou. Ještě doplním že bych uvažoval o měřítku 1/14.Nebudes mít problém sehnat kola, nápravy a ostatní. Také budeš moci jezdit na akce, zajezdit si s ostatníma a ukázat co jsi postavil. Pár fotek pro představu . Michal Most


Přílohy:
191.jpg
191.jpg
[ 117.39 KiB | Zobrazeno 1104 krát ]

171.jpg
171.jpg
[ 117.03 KiB | Zobrazeno 1104 krát ]

IMG_20180901_145044.jpg
IMG_20180901_145044.jpg
[ 161.02 KiB | Zobrazeno 1104 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 04.07.2020 21:56 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 3.7.2020
Příspěvky: 3
Zdravím kolegové :D
co se týče toho trolejového vedení , tak jsem si spočítal že by muselo být napájeno minimálně 40 volty popř 60 volty :D ,a důležité pro co nejmenší odpor budou úsekové děliče ,které budou rozdělovat úseky na kratší vzdálenost i(každý úsek napájen zvlášť) než na jeden dlouhý úsek , čímž by se měl snížit odpor. Bylo mi řečeno , že při takovém provedení by trolejové vedení bylo použitelné a že by reálně z děličů při průjezdu "odskakovaly" jiskry.
Jeden takový trolejbus který jezdí na trolejovém vedení byl už postaven. Jde o model Škody 22Tr DPMB
viz. video :

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz.
a co se týče měřítka tak na měřitko 1:10 jdou sehnat nápravy , což je pro mě ideální :D .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 04.07.2020 22:03 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 3.7.2020
Příspěvky: 3
Ještě doplním něco o tom plánu s motorem. Jednalo by se o motor Čtyřtaktní Toyan FS-S100 za cenu okolo 10 000 ,-. a funguvalo by to tak , že při vyšších požadavcích odběru proudu by se zvýšily otáčky motoru a tím by se napájel elektromotor . Něco jako na reálném trolejbusu akorát zmenšené.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.07.2020 7:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2018
Příspěvky: 301
Bydliště: Opava ČR
Obrázky: 5
Ahoj, ty jo, konecne Opava :) Pokud jsi z Opavy, tak se musim prijit potom mrknout. Jak uz nekdo psal predemnou, zkus tamiyaforum. Je tam spousta nadsencu do pozemni techniky, radi pripadne poradi. Jak tady psal kolega, toto je spise forum pro letajici modely ;)
Nicmene si myslim, ze napad fajn. Kdyz to budes provozovat na zahradce a nechces jezdit na akce, tak parada. Pokud do toho pujdes, bude to zrejme dost narocne. Zkloubit ty troleje s motorem a jeste aby to vypadalo trosku. Ovsem drzim moc palce, kdyby nahodou, napis a pokud budu vedet, poradim :)

_________________
John Deere 9620RX (Bruder)
Krampe Halfpipe HP20 (Bruder)
Frsky HORUS X10s with OpenTX


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz