Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
čtv 11.04.2019 8:32
Ještě doplním k té pevnosti ozubených kol z PLA. Přišel jsem na způsob, jak ji výrazně zvýšit. Problém je v tom, že PLA se bez problémů spojí po vrstvách, ale horší je spojení vláken kladených v jedné vrstvě vedle sebe. U ozubených kol se nedá výrazně zvýšit průtok, neseděly by rozměry, a 3D tisk zůstane v tomto směru porézní. Potom to chce vzít řídký vteřiňák s tenkou teflonovou trubičkou a tím strukturu napustit. Udělal jsem to u všech na cisterně a už se žádné neočesalo. Předtím dva pastorky nevydržely, jeden v portálu a jeden v převodovce. Malé pastorky jsou nejhorší, protože zuby jsou u kořene hodně zeslabené. A taky kam navzlíná vteřiňák, nemůže následně navzlínat olej, když se převodovka namaže.
čtv 11.04.2019 15:13
šípové ozubení by neřešilo lepší odolnost pastorku?
Pevnost vrstev malých objektů (bižuterie na truby průměru 3-5mm) řeším u ABS zvýšenou teplotou tisku a drží pak výborně, možná to bude fungovat i u PLA.
čtv 11.04.2019 17:25
Šípvá kola s modulem 1 jsem nikde neviděl. Aspoň v nějakém širším sortimentu ke stažení pro konstrukci vlastních převodovek. S tou teplotou to samozřejmě platí i u PLA, ale má to vliv spíš na soudržnost vrstev. Což je zase u PLA menší problém než u ABS. Tady jde spíš o soudržnost v jedné vrsvě, většinou se to trhá mezi perimetrem a výplní. Pomohl by samozřejmě větší průtok, aby se to rozlilo do sebe, ale to nejde kvůli dodržení rozměrů. Zalití vteřiňákem vady tisku spolehlivě slepí, spoj je pevnější než vlastní PLA.
čtv 11.04.2019 17:48
fokker1 píše:Stavba cisterny se pomalu chýlí ke konci, už je skoro všechno funkční kromě předních trysek na kropení. To se v obýváku zrovna zkoušet nedá, čekám na teplo, až to půjde venku. Samozřejmě ještě chybí nějaké detaily. A protože mi hodně dílů zbylo a ty ostatní není problém vytisknout znova, nakreslil a vytisknul jsem si budku na další českou klasiku.
https://photos.google.com/share/AF1QipP ... x6aElXcndn
Michale, pekné. Ako by ich jedna mater mala...