Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 21:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2016
Příspěvky: 20
Bydliště: Kutná Hora
Dobrý den, již jsem stavěl drona, ale teď jsem se rozhodl koupit si a dát do provozu i větroně. Koupil jsem https://www.astramodel.cz/cz/katalog/ri ... 17437.html a mám problém se zapojením přijímače. Mám dráty od předních křídel a dvou zadních. V balení také bylo jedno Y. Při jakémkoliv zapojení se mi křidélka nehýbají správně. Nevím si s tím rady, protože s letadly nemám zkušenosti. Děkuji za každou radu.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 22:02 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 131
Bydliště: Praha
Základní zapojení elektroniky bývá uvedeno v návodu k obsluze RC soupravy. Zálží taky na tom, kolik máš k dispozici kanálů, jaké jsou možnosti vysílačky ap.

_________________
Ahoj lidi, jak jde život?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 22:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.3.2009
Příspěvky: 329
Bydliště: Praha
Obrázky: 2
Napiš, jaký máš vysílač + přijímač, do jakých kanálů v přijímači jsou zapojená která serva, co znamená, že "křidélka se nehýbají správně", jak jsi nastavoval model ve vysílači.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 22:05 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2016
Příspěvky: 20
Bydliště: Kutná Hora
Zapomněl jsem dodat, že mám Flysky ia6, 6 kanálů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 23:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.11.2013
Příspěvky: 559
Bydliště: Praha 10
Obrázky: 9
Křidélka budou muset mít každé svůj vlastní kanál a předpokládám, že se bude muset jedno křidélko reverzovat ve vysílači.
Na Y kabel přijdou klapky.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: pát 27.07.2018 7:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 15.2.2016
Příspěvky: 292
Bydliště: Frýdek-Místek
Podle manuálu (https://www.astramodel.cz/manualy/ripmax/a-stm100.pdf) to klapky nemá.

Na Y kabel se vykašli, každé křidélko dej na samostatný kanál a nastav ve vysílači.

Na motýla samozřejmě Y kabel použít nemůžeš.

Podle mě ten Y kabel dávají, aby mohli do parametrů napsat, že stačí 4 kanál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: pát 27.07.2018 7:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5768
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Dr.Binary píše:
... Mám dráty od předních křídel a dvou zadních. V balení také bylo jedno Y. Při jakémkoliv zapojení se mi křidélka nehýbají správně. Nevím si s tím rady, protože s letadly nemám zkušenosti. Děkuji za každou radu.

Je pro přesnost, ta "přední křídla" jsou nosné plochy, ta "zadní křídla" jsou ocasní plochy, velmi zjednodušeně (a nesprávně) kormidla. Dále, nenapsal jsi oblast, kde se vyskytuješ. Doplň si to to profilu, třeba se ti ozve někdo z okolí, nebo dostaneš kontakt. Případně zaskoč na plácek, kde se modeláři scházejí a tam ti poradí.
Prodejce píše, že potřebuješ vysílač s minimálně 4 kanály. Model má ocasní plochy typu motýl. Tam budou dvě serva a každé bude ovládat jednu polovinu (vlastním kanálem). Na vysílačce musíš v programu najít V-Tail. Při použití jako výškovku budou chodit souhlasně nahoru a dolů, při funkci jako směrovka budou chodit nesouhlasně.
Mimochodem jsi ani nenapsal, jaký máš mód vysílačky. Křidélka budeš mít buď na Y kabel, pak to bude ovládané z jednoho kanálu (na 4 kanálu by to stejně jinak nešlo). Můžeš je také rozdělit, každé bude ovládáno samostatným kanálem, musíš ve vysílačce příslušném programu nastavit. Rozdělení je výhodnější pro další nastavení, u každého si samostatně můžeš nastavit neutrál, případně každé mírně přizvednout do jakéhosi negativu. U ovládání z jednoho kanálu to musíš dělat všechno mechanicky na táhlech a pákách serva. Jinak jedna polovina křidélka musí chodit nahoru a druhá dolů. Vychýlíš páku křidélek doprava, pravé křidélko musí jít nahoru, levé dolů, a obráceně.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: pát 27.07.2018 9:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9201
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě jedna zásadní věc. Aby se dala křidélka připojit Y-kabelem na společný kanál, je potřeba aby serva byla v křídlech nainstalovaná zrcadlově. V manuálu jsem detaily šachet nenašel, ale bývá to tak běžné, tak jestli jsi nedal serva jedním směrem. Samozřejmě je ale výhodnější ovládání samostatnými kanály. Které kanály jsou u tvého vysílače určené pro křidélka si najdeš v manuálu vysílače a v nastavení typu modelu musíš taky nastavit něco jako 2AILERON.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: ned 29.07.2018 10:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.5.2017
Příspěvky: 263
Bydliště: Nymburk
jestli chceš, napiš mi do sz, flysky mám taky, tak ti můžu poradit..

_________________
Když už, tak už...
Sky Surfer X8, Tomahawk II, EPP Piper, Airboati, Čejka, Flysky FS-i6X


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 21:12 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2016
Příspěvky: 20
Bydliště: Kutná Hora
Podle manuálu by na prvním kanálu měly být křídla (Aileron) a na druhém kanálu křidélka (Elevator). Ale teď přesně nevím jak nastavit vysílač. Manuál https://files.banggood.com/2016/09/FS-i ... manual.pdf strana 10. Neměl bych tedy připojit kabely pro nosné plochy a ocasní plochy do přijímače přes Y kabel?


Naposledy upravil Dr.Binary dne úte 31.07.2018 21:48, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 21:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 131
Bydliště: Praha
V první řadě bych doporučil udělat si jasno v názvosloví a vůbec v teorii. Zkrátka tak nějak začít od píky.

_________________
Ahoj lidi, jak jde život?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 21:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 3859
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Dr.Binary píše:
Podle manuálu by na prvním kanálu měly být křídla (Aileron) a na druhém kanálu křidélka (Elevator). Ale teď přesně nevím jak nastavit vysílač. Manuál https://files.banggood.com/2016/09/FS-i ... manual.pdf strana 10. Neměl bych tedy připojit kabely pro nosné plochy a ocasní plochy do přijímače přes Y kabel?

Zkus začít zde https://www.astramodel.cz/cz/slovnik/rc ... tadel.html popřípadě s obrázky zde http://www.rcmodely.cevaro.sk/index.php ... hy-letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 22:01 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2016
Příspěvky: 20
Bydliště: Kutná Hora
jio píše:


Chápu, že neznám správné názvy, už na začátku jsem psal, že je to moje první zkušenost, ale tohle mi nepomůže v tom, abych uvedl větroně do provozu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 22:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 131
Bydliště: Praha
Dr.Binary píše:

Chápu, že neznám správné názvy, už na začátku jsem psal, že je to moje první zkušenost, ale tohle mi nepomůže v tom, abych uvedl větroně do provozu.


A jak ti může někdo poradit, když mu stěží budeš rozumět? :roll:

_________________
Ahoj lidi, jak jde život?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení větroně
PříspěvekNapsal: úte 31.07.2018 22:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2422
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Ale pomôže!
Len najprv začni od skutočného začiatku. Vyhneš sa problému v budúcnosti.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: creagel, hombre333 a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz