Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: pát 30.09.2016 17:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
Ahoj, začínám se svahákem. Jakou použít baterii pro napájení přijímače a serv? Respektive jsem si kvůli tomu pořídil Nimh čtyřčlánek, ale nevím, kolik mám nastavit alarm na přijímači (napětí baterie). Plná má 5,2V, prázdná 4,4V. Budou serva pracovat třeba i při 4,5V?
Díky.

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: pát 30.09.2016 18:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 260
SANYO SCR 1700 , nebo SANYO 1800 , čtyřčlánek . Před letem vybít potom nabít do plné kapacity . Polétej půl hodinu nebo hodinu , poté dobij a uvidíš co si múžeš dovolit .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: pát 30.09.2016 21:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
Nojo, ale co když mi to za 10 minut třeba přestane hýbat servy? Možná tam dám klasickou lipolku a Ubec. To je jistě bezpečnější, navíc to těch 5V pak bude mít furt. A mohu lítat třeba 4 hodiny v kuse :-) I tak dík za tip.

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 7:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 260
Vše záleží kolik a jakých serv máš v modelu . Já jsem měl 3 , jedno standart a dvě HS81MG a mohl jsem lítat donekonečna . Pokud použiješ lipol a spínaný SBEC tak použij 3článek , některé SBEC u dvoučlánku přestávaly při určitém vybití fungovat . Pokud lineární tak 2článek . Velikost kapacity tak , aby jsi zbytečně nedovažoval .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 7:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16024
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jimi-m píše:
... navíc to těch 5V pak bude mít furt. ...
To je pak opravdu fajn, když přijímač s telemetrií stále hlásí "5V .... 5V .... 5V .... 5V .... " a najednou, kupodivu, ticho...

mykoc píše:
Před letem .... nabít do plné kapacity . Polétej půl hodinu nebo hodinu , poté dobij a uvidíš co si múžeš dovolit .
Tohle platí i pro ty LiPolky i jiné chemie...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 9:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
Telemetrie a fenomén malá změna Lixx v závislosti na stupni vybití v porovnání s Nixx.
Jeden z důvodů proč část modelářů u svaháků a termiky horuje (setrvává) u NIxx baterií.
Nejednodušší a nejčastěji doporučované řešení jsou stopky. (Za předpokladu typického-průměrného odběru.)
Osobně si myslím, že zbylá kapacita Lixxx lze nejlíp určit z teploty a vnitřního odporu článků/acku-packu.
Otázkou je zda následný výpočet má provádět mikroprocesor na palubě, a přenášet přímo procenta.
Nebo přenášet jen teplotu článků + Ri. Přepočet a zobrazení, pak dělat procesorem za telemetrií.
Pokud vím prodej takového řešení nikdo nabízí. Pamatuji nějakou práci, která to řešila pro záložní LiIon accu
napájející lékařská zařízení na operačním sále (při výpadku sítě 230 V). Dnes se mi už ten odkaz nedaří najít.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 10:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 260
Na Auroře si můžu nastavit napětí při kterém mi bude hlásit pokles . Pokud Nicd po vybití nabiješ , tak vidíš kolik jsi do baterek dostal . Nikdy jsem nešel pod 50% vybití . Všichni kolegové co spadli na vybité baterie pouze nabíjeli obyčejnými nabíječi , nikdy nevybíjeli , necyklovali a o stavu baterek nevěděli vůbec nic . (hlavně že celou noc nabíjeli ) . Pořid si dvě sady baterii pokud na svahu nechceš dobíjet .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 12:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 10449
Bydliště: praha 5
jimi-m píše:
Nojo, ale co když mi to za 10 minut třeba přestane hýbat servy? Možná tam dám klasickou lipolku a Ubec. To je jistě bezpečnější, navíc to těch 5V pak bude mít furt. A mohu lítat třeba 4 hodiny v kuse :-) I tak dík za tip.



jako hlavní napájení mám 4čl nimh

http://www.eshop-rychle.cz/rcservis/esh ... MH-1600mAh

ve skutečnosti jsou to 1300ma

jako zálohu používám bud 2čl lipol--260ma zapojený do becu a na výstupu přez diodu--výstupní napětí cca 4-4,5 voltu, na toto napětí nastavím alarm telemetrie--když odpojím hlavní nimh baterii, aby mi telemetrie při hýbání servy pípala,záložní baterie lipol nabijím na uskladnovací napětí, pokud dojde hlavní nimh baterka, máš dost času v pohodě s tím modelem přistát--dokud nedojde i ta lipolka , bude ero pořád řízené.

duplex mi funguje i na pouze jednu záložní lipolku přez diodu, ale serva už jsou opravdu líná, to je řešení jen pro nějaké malé svahové poletovadlo, ale přez ten lipol dvoučlánek s becem přez diodu to funguje skvěle, používám to už víc let a od té doby jsem s modelem na chcíplé přijímačovky nelehnul--podobně to řeším v elektroletech, kde mám taky hlavní přijímačovku nimh a bec z réglu mám jen jako právě záložní s výstupem opět přez diodu.

pokud má nimh vyšší napětí, než ta záloha přez diodu, ze záložních lipolek se nic nevysosává--v podstatě je kontroluji jen tak jednou ročně, jestli už neodešli na stáří, ale dobijet je v případě, že nevylétáváš pravidelně hlavní nimh dobijet nepotřebují.

co by--kdyby--neřeším, bo mi to takto funguje a zatím žádné--co by kdyby opravdu nenastalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 17:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
jyrry píše:
To je pak opravdu fajn, když přijímač s telemetrií stále hlásí "5V .... 5V .... 5V .... 5V .... " a najednou, kupodivu, ticho


Tak samozřejmě v tomto případě bych neměřil napětí na přijímači, ale napětí lipolek, tak jak to dělám u motorových letadel pomocí napěťového snímače, že ano. Tam i při nízkém napětí (limit mám 3,4V na článek) bude pořád na výstupu 5V. Tedy při tříčlánku logicky... :mrgreen:

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 17:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
Jo... A bohužel nemám vybavení na měření spotřeby v mAh... Moje nabíječka neumožňuje počítat, kolik do baterie nacpe ampér. Tudíž to vždy dělám přes hlídání napětí...

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 19:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 260
Prostě bez proc. nabíječe to nepůjde . . .Dnes 80W se zdrojem, řízený procesorem stojí nejlevnější okolo 1200 Kč . Ty obyčejné patří do šrotu . Pokud se budu o baterky starat tak se přece nemusím ničeho bát . A během letu je vybíjet do maxima je absolutní blbbost . Osobně jsem nikdy z toho že vylítám baterky neměl strach . A co ve vysílači , jak dlouho Ti baterie vydrží , co o ni víš ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 20:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 10449
Bydliště: praha 5
mykoc píše:
Pokud se budu o baterky starat tak se přece nemusím ničeho bát .


starat se o baterky v praxi znamená, že je jednou omylem proženeš cyklem--vybít--nabít, ale se třeba jen spleteš a dáš jen program vybít, nebo během programu vyletí pojistky a nabiječ se resetuje -pojem -starání o baterky je totální blábol na který pohořelo už mraky zodpovědných


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 20:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
Pokud je baterie slabá, vysílač mne snad upozorní, ne? Pak ho dám přes noc na nabíječku a ráno je zase ready. Co je tam za baterii nevím, nabíjecí elektronika je součástí vysílače :wink:

Jinak s nabíječem na lipolky si vystačím s tím co mám. Je to Imax B6. Nabíjím proudem 1C pres balancér, jen tu dobíjenou kapacitu neumí spočítat. To mne ale netrápí, baterky se vždy nabijí na maximum. Vybíjím je tak, aby nebyly pod 3V/článek. Jak jsem psal, limit mám 3,4V/čl. Takže je o ně dobře postaráno.

S tím nimh raději nebudu experimentovat, možná ho udělám jako záložní.... Ale spíš ne, lipolky mně nikdy nezklamali...

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Naposledy upravil jimi-m dne sob 01.10.2016 20:41, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 20:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 8093
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
pepin píše:
-pojem -starání o baterky je totální blábol na který pohořelo už mraky zodpovědných

Marto, nemmyslis vazne,ze? :mrgreen:

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do svaháka
PříspěvekNapsal: sob 01.10.2016 20:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.2.2014
Příspěvky: 37
pro jimi-m

Imax B6 ukazuje velikost dodaného náboje vpravo na spodním řádku displaye - údaj je v mAh. Cyklovat NiMh baterie po každém cyklu považuji za zbytečnost.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz