Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2011 23:19 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Tak mám za sebou první zkušební let.

Současný stav: Model jsem jen sestavil podle návodu. Zatím bez povrchové úpravy, plánuju nastříkat na křídla barevné pruhy a asi nebudu lepit všechny samolepky. Dosud jsem nezprovoznil vztlakové klapky (v křídlech už mám serva - jsou napojená přes Y kabel na GEAR přijímače), ale ještě jsem se neodhodlal klapky proříznout). Křidélka jsou napojená každé na jeden kanál. Do ocasu jsem vložil 10g závaží, aby i tříčlánek 2200 mAh nemusel být posunutý moc dozadu. Přes koncovky táhel jsem pro jistotu přetáhl bužírky. Těžiště vyznačené nálepkami na křídlech (návod uvádí 7 cm od náběžky, neměřil jsem to) se zdá být v pořádku.

Před startem jsem raději trochu trimoval přitažení výškovky, aby model náhodou nešel k zemi, ale od počátku jsem musel spíš potlačovat - zdá se, že při motorovém letu má model trochu větší tendenci zvedat nos. Letový projev je stabilní, nezaznamenal jsem žádné náznaky pádu po křídle - ani při menších rychlostech. Model je hodně citlivý a na plné výchylky reaguje překvapivě ostrými obraty. Motor se mi zdá dostatečně výkonný - na to, aby model vytáhl do výšky, by stačil asi i poloviční výkon. Jediný problém jsem měl při přistávání, protože Phoenix má na mě nezvykle velkou klouzavost a nad zemí se navíc uplatňuje přízemní efekt, takže mi na přistání nestačilo ani cca 100 metrů a ještě jsem o dalších asi 50 přelétl plánované místo přistání a sedl jsem místo na trávu do osetého pole, takže mám čumák a spodek trupu trochu od hlíny, naštěstí jinak bez poškození. Ty klapky budu muset dodělat co nejdřív 8)

Když to teď zpětně probírám, že propagační video od Hobbykingu vcelku odpovídá realitě:

http://www.youtube.com/watch?v=QSwrUf7mz9A

Jo a ještě spotřeba - za 6,5 minuty jsem vybil 386 mAh.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 01.05.2011 22:13 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 5.4.2011
Příspěvky: 189
Bydliště: Teplice
Phoenixe mám už nějaký čas a musím uznat že poměr cena/výkon je výborný. Před zalétáním jsem pojistil vidličky na kormidlech smršťovačkou a po prvním letu vyosil motor - z výroby je v ose a stavělo se to na ocas jako splašený prase.
Kvalita mého exempláře byla skvělá, hlavně povrch EPO je krásně hladký, každý kdo ho viděl to chválí. Motor, regl, vrtuli a serva mám stále původní a funkční.
Používám aku LiPol 3S 2200mAh a model ji v pohodě uveze, jen je kvůli váze horší v opadání. Při termice na ni ale nalétám v pohodě hodinu.
Teď dokonce zkouším létat RCEN a po zkušenostech určitě zprovozním klapky a dám aku 3S 1500mAh - předpokládám menší opadání v kluzu.

http://vozembouch.websnadno.cz/Modely.html

_________________
Létat je tak snadné.........ale padat je snažší !
FrSky Taranis X9E / Django I / EOS II / Xantipa II


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 01.05.2011 22:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Také ho mám a POZOR!!!
Přetažení vidličky hadičkou nepomůže!
Vidlička se nerozpadne nebo nerozpojí ale ten čudlík co je ve vidličce je z hrozně křehkého plastu a přestřihnese.
Stalo si mi to minulý týden po průletu...
Pak jsem viděl jak se výškovka plácá a letadlo spaldo jak šutr....
Také jsem si říkal že vydličky stačí ale jestli o to nechcete přijít tak to vymněnte.
Ted mě mrzí že jsem to neudělal, letadlo je poslepované :cry:

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Naposledy upravil Dejfak dne stř 22.06.2011 9:26, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 10.05.2011 15:36 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Mně vidličky u táhel zatím drží. :?

Souhlasím s tím, že motor by se měl vyosit směrem dolů - můj Phoenix má taky tendenci ke zdvihání nosu při motorovém letu. Zkoušel jsem to řešit mixem plynu do výškovky, ale není to úplně ono - po přidání plynu se nejprve projeví potlačení a teprve po chvíli se let ustálí.

Momentálně mám ale po létání - v motoru mi zřejmě shořela část vinutí, protože se sice točí, ale nemá sílu a na plný plyn se točit zase přestane. Na Hobbyking fórech si na spálený motor stěžuje spousta lidí - asi to bude typická závada. Už mám objednaný nový motor, doufám, že brzy dorazí.

Jinak doporučuju zprovoznit klapky - já mám výchylku cca 45° dolů a při jejich vysunutí dojde ke zpomalení letu a úhel klesání je strmější, takže se snáze přistává. Vysunutí klapek se taky projevuje zvednutím nosu, proto jsem přidal mix klapek do výškovky, což se v tomto případě osvědčilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 10.05.2011 17:12 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2011
Příspěvky: 482
Bydliště: Ústí nad Labem
Hmmm, tohle vypadá jako možný kandidát na nástupce po Betě 1400 (až tato bude tak rozmlácená, že už nepůjde poslepovat dohromady).

_________________
HK Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550 | FrSky Taranis X9D+
RCgroups blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 22.05.2011 21:00 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Tak jsem zamontoval nový motor (Turnigy2836 brushless Outrunner 1200kv z Hobby Kingu). Motor má dva upevňovací šroubky asi o 2 mm víc od sebe než původní a bylo opravdu hodně těžké ho zamontovat i s vnitřní podložkou a vnějším kovovým kolečkem (křížek dodaný s motorem byl moc měkký a motor špatně držel). S utažením šroubků jsem dost dlouho bojoval - protože při vyšších otáčkách začala vrtule strašně vibrovat.

Dnes jsem šel éro vyzkoušet a chvíli se všechno zdálo v pohodě, po deseti minutách se ale zakouřilo z regulátoru a mám zase po ptákách... :roll:

Takže jsem objednal nový regl ... a uvidíme cca za měsíc. :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: servo v křídle
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 14:10 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Ostrava/Neratovice
Obrázky: 4
Ahoj, sem čerstvý majitel Phoenixe, chci se zeptat jestli máte někdo zkušenost s vyndáním serva z křídla.
Jde s použitím přiměřené síly vyndat nebo je tam lepené ? Potřeboval bych pootočit páku na tisícihranu, středovou polohu nemám kolmo a vytrimovat už nejde, Díky
Obrázek
Mimochodem co dáváte jako náhradu plastových vidliček u táhel ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 14:28 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Nechci vypadat jako drsňák nebo ignorant, ale já jsem tenhle problém vyřešil tak, že jsem prostě zešikma propíchl malým šroubovákem křídlo tak, abych se trefil na šroubek páčky serva, a odšrouboval/zašrouboval jsem šroubek přímo, bez vyndávání serva.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 14:37 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Ostrava/Neratovice
Obrázky: 4
MartinSt píše:
Nechci vypadat jako drsňák nebo ignorant, ale já jsem tenhle problém vyřešil tak, že jsem prostě zešikma propíchl malým šroubovákem křídlo tak, abych se trefil na šroubek páčky serva, a odšrouboval/zašrouboval jsem šroubek přímo, bez vyndávání serva.


Tak to je drsný řešení...to by mne nenapadlo 8O a přelepil jsi pak jen dírku? Ale vzhledem k tomu že servo tam drží jak přilepený, tak mi asi nic jiného nezbude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 17:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Frenk píše:
MartinSt píše:
Nechci vypadat jako drsňák nebo ignorant, ale já jsem tenhle problém vyřešil tak, že jsem prostě zešikma propíchl malým šroubovákem křídlo tak, abych se trefil na šroubek páčky serva, a odšrouboval/zašrouboval jsem šroubek přímo, bez vyndávání serva.


Tak to je drsný řešení...to by mne nenapadlo 8O a přelepil jsi pak jen dírku? Ale vzhledem k tomu že servo tam drží jak přilepený, tak mi asi nic jiného nezbude.


Ostrým nožem (ale opravdu ostrým :) ) vyřízni zužující se klínek naproti šroubku, prostě takový klínek o trojúhelníkovém průřezu zúžený až do špičky (jednoduchá věc co se blbě popisuje :) ) a po úpravě serva lehce mázni uhuPorem či vteřiňákemm a zalep zpátky. Nepůjde to ani poznat. Na Purex pozor, může zapěnit a "přiznat to" :)

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30.05.2011 12:57 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Tak jsem tu dírku vyfotil. Nic jsem s ní nedělal a nebýt toho dotazu zde bych si už na ni ani nevzpomněl 8)

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30.05.2011 13:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Jo, ta dírka je prakticky neviditelná, to je OK.
Ale jak tak koukám na tu fotku, řekl bych že máš slušný vakl na křidélku v místě nipl-páka? Kolik máš vůli na křidélku, tipuju 2-4mm? :wink:

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: barvy
PříspěvekNapsal: pon 30.05.2011 21:51 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Ostrava/Neratovice
Obrázky: 4
Takže nakonec jsem se k servu taky dostal "zkrz" křídlo(jako MartinSt), když se použije opravdu tenký šroubovák, dírka není skoro vidět a zaslepovat ji snad ani nemá cenu.
Trochu se tu pochlubím mou kreativitou pro zvýraznění éra ve výšce, co říkáte na kombinaci bílá-červená ? Pruhy jsou tvořeny širokou lepící páskou, myslíte že má páska vliv na letové vlastnosti?
Obrázek

_________________
Phoenix2000 EPP; Elan od Reicharda; Kestrel od Nine Eagles; Sim:Phoenix v3.0; DX6i(Mod2)+AR6100E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: horizontální nerovnoběžnost
PříspěvekNapsal: stř 01.06.2011 8:41 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Ostrava/Neratovice
Obrázky: 4
Vyskytuje je se také u někoho horizontální nerovnoběžnost křídla a VOP ?
Při pohledu čelem k modelu mám VOP vykloněnou napravo vůči křídlu,viz FOTO
Mám to řešit nebo je to zanedbatelné ? Otázkou zůstává, jestli je vykloněno křídlo nebo celý ocas :?

_________________
Phoenix2000 EPP; Elan od Reicharda; Kestrel od Nine Eagles; Sim:Phoenix v3.0; DX6i(Mod2)+AR6100E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01.06.2011 10:48 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 18
Bydliště: České Budějovice
Ohledně zvýraznění letadla pomocí barevných pruhů - je to dobrý nápad, akorát konkrétní kombinaci barev je asi nejlepší zjistit empiricky. Například se mi příliš neosvědčila oranžová po celé ploše křídla (i když je to teoreticky inverzní barva k modré). Vlivu pásky na letové vlastnosti bych se moc nebál, ale pro konkrétní model je třeba to samozřejmě vyzkoušet. Já jsem nastříkal na spodní stranu křídel dva šikmé černé pruhy; možná že ještě nějaké přidám.

Pro inspiraci barevných schémat bych taky doporučoval obrázky z vlákna na RCGroups věnovaného polomaketě akrobatického větroně Fox dodávaných firmou Windrider (popravdě nevím, proč je tak populární, podle mě má zrovna tento model hodně záludné letové vlastnosti).

http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=3574293

Ohledně táhel křidélek - na té fotce to moc hezky nevypadá, vůle tam je necelý milimetr, ale dál už není závit a nejde to tudíž víc přitáhnout. Na odtokové hraně křidélka je vůle taky kolem milimetru a zdá se, že na funkci to vliv nemá; btw u klapek jsem použil vidličky a vůle tam je stejná, ne-li větší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz