Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: sob 01.11.2008 10:18 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.11.2008
Příspěvky: 1
Ahoj, rád bych se zeptal někoho kdo má zkušenosti případně vlastní tento elektrovětroň
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2900

Měla by to být dle výrobce upravená zvětšená verze Siesty, díky zvětšenému rozpětí má poměrně malé plošné zatížení 17,9 -20,6 g/dm2. Na netu jsem zatím žádné zkušenosti nenašel.

Jde mi o letové vlastnosti (mám trochu obavy aby s ním šlo díky malému plošnému zatížení letat i když bude trochu foukat) případně zkušenosti s jeho nastavením a jeho výbavou, kterou bych, než ho ježíšek uvolní ze svého područí:), zatím rád pořídil.

Nemám ambice na soutěžní létání, jde mi o rekreační pohodové létání.

Co se týče příjmače, plánuji tám dát Duplex R8, než bude na lepší rádio, protože mám zatím Optic 6.

Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 02.11.2008 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
Já bych se Astry trochu bál - během RCEJ sezóny bylo k vidění hned několik zlomených křídel u Siesty a jelikož je Astra konstrukčně stejná, ale má zvedlé rozpětí, tak mi přijde ještě rizikovější :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: pát 23.10.2015 20:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Ahoj rad bych ozivil tohle tema...

Koupil jsem tehle model a uz ho mam doma!
Chtel bych se zeptat jestli jej nekdo lita a jak je nim spokojenej?

A jak ho ma kdo osazen? Ja zatim nic dalsiho nemam tak bych poprosil vas zkusenejsi o typy cim vetron osadit serva a motor s regulatorem?

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: sob 24.10.2015 13:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Motor
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=3875

Regulator
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=20653

Turbo kuzel
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2540

Listy
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2150

Serva křidélka a ocasní plochy
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=18023

Serva klapky
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2978

Lepidla

Epoxy 5
-Jake?

Epoxy 15
-Jake?

Kontaktni lepidlo (chemopren)
-Muzu pouzit co mam doma v plechovce? Pouzivam na lepeni bot...

Plepidlo s obrazkem blesku (asi vterinak)
-mam doma


Muze nekdo prosim zhodnotit seznam tehle veci jestli se k letadlu hodi pripadne co si mam jeste sehnat a na co si dat pozor?
Je to moje prvni stavba letadla ktere neni z "polistyrenu".
Budu vdecny za kazdy vas typ ke stavbe, komponentum, a lepidlum, ja ani nevim jaky je rozdil mezi epoxy 5 a 15 ?

Manual je dost strucny obrazkovy (asi ceka pokrocilejsiho modelare nez sem ja :D ) ...

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 0:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1631
Bydliště: Nitra Slovensko
Ja mám Siestu. (teraz po kolízii, mojou vinou) Má menšie rozpätie, ale rovnaký trup aj chvostové plochy. Rozdiel hmotnosti je cca. 50g. Lieta nádherne. (určite aj Astra) To už je iná liga, ako EPP. K tomu osadeniu na inšpiráciu pozri tu:
viewtopic.php?f=118&t=14181&start=30
S mojím osadením to má prebytok výkonu, takže v pohode aj na astru.
Servá bi som volil asi teraz ľahšie a menšie, ale na Astre sa tá váha stratí.
Nenapísal si akú baterku chceš lietať.
Pokiaľ 3S 11,1V tak vrtuľku bi som dal 8x5
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1980
Servá tvojho výberu sú dobre na výškovku a smerovku (kľudne MG), ale do krídla hrubé. (budú tľačiť na poťah)
Dal bi som dnes HS-45HB (pekne tam vojdu):
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2869
Regulátor by som dal radšej 25 A. (ale aj ten tvoj s tým motorom stačí)
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=20661
Kužeľ si vybral dobrý, ale pozor na hriadeľ ak by si zvolil iný motor.

Lepidlá Epoxid: (30 min. a 5 min. - spracovatelnosť) Je to zbitočne veľké balenie, ale nič lepšie nieje. (ostane ti do budúcna)
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=17446
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=19648

Sekundové lepidlo a aktivátor (na začiatok):
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=22331

http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=22355

Ak bi si objednával v Topmodel, tak si dokúp náhradné kryty serv, keby si jedno pokazil, lebo na ne sa lepia servá a je to taký jemný plast, že ich už bez poškodenia krytky neodlepíš. Moja skúsenosť:
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1904

Variabilné koncovky na páky serv sú na prd. Vychádzajú vysoko. Já som ich otočil smerom dolu, ale zase bol problém s dotiahnutím s krížovým šrobovákom. Lepšie bi boli na inbus:
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=10269

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, Siesta (Topmodel), Edge 540 (RC Factory)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 8:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Dekuju za odpoved.

Ahoj ne ze bych chtel nejak prehnane setrit ale jak je to s temi epoxydy nestacil by jen ten 30ti minutovy kdyz nebudu na stavbu spechat? Nebo je v nich nejaky jiny rozdil ktery me nedosel?

Letal bych 3s 1700mAh jak doporucuji, ostatne v mem prvnim navrhu je vse z koponent doporuceno vyrobcem, ale necham si rad poradit zkusenymi foristy.
Baterie bravam z EU HK.

Motor a regl bych rad pouzil prave ty co jsou v doporuceni vyrobce, jednak se me liby ze motor je kryty outruner s vyvody vzadu coz by me melo vyrazne zjednodusit jeho vestavbu do medelu. Regulator klidne tu 25ku, je dobre ze je to Castle, castle link uz mam doma k me truggyne.

http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2869
Tyhle serva mam dat do kridylek i do klapek?



Krytky a koncovky objednam.
Vrtuli doporucujes tedy vetsi a strmejsi? 8x5?

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 9:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1631
Bydliště: Nitra Slovensko
30 min. Epoxi BSI je výborný. Niekedy aj tých 30 minút na lepenie je málo. Je tvrdší a najpevnejší. (napr na prepážku motora)
5 min. je pružnejší (vhodný na menšiu záťaž) 15 min. niečo medzi tým a 20 min. je na laminovanie.
Pokiaľ moc nebudeš stavať 5 min. si teda zober aspoň toto:
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=13336

Ja viem, že čo si písal všetko doporučuje výrobca a ten motor je pohodlný na montáž, ale je to zakrytovaná malá obežka s nižším výkonom, ako klasická obežka s podobným priemerom. (28-30) ktorá je aj ľahšia a lepšie chladená. Ale aj s tým Migom to bude lietať. (len to bude také lenivé)
Pokiaľ budeš robiť otvor na prívod vzduchu do trupu, tak tam káble pohodlne schováš. (pozri na konci manuálu) Trocha viac výkonu na začiatok ti môže zachrániť model. Ten MIG AC400 je podľa pravidiel súťaže (pred tím jednosmerný motor 400) Pokiaľ objednávaš z HK tak zober motor tam.
Vrtuľa 7 palcová na rozpätie vyše 2m je už podla mňa malá a smiešna a prečo tam nedať väčšiu, keď to ten motor utiahne a budeš mať lepší ťah? (na ten MIG AC400)
Dobrí motor je aj tento (a má priemer iba 26mm, tam bi nemal biť až taký problém s káblamy):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8502
Vrtuľa 10x6 (Ja sm ho tiež chcel, ale bol stále vypredaný, ŤAH cca. 750g, 135W)

Inšpirácia na osadenie je aj tu:
http://www.kolmanl.info/index.php?show=SIESTA


Servá do krídla bi boli vhodné aj tieto (ale nemám skúsenosť a sú stále beznadejné vypredané):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 10sec.html
Tie HS 45HB sú adskúšané v Sieste (Nie u mňa a doporučené jedným skúseným modelárom), ale asi trochu slabé na klapky. (a Astra je väčšia) Rezať budeš musieť do krýdla tak či tak tak tam daj MG
Ja mám tieto: http://www.banggood.com/EMAX-ES3352-Ser ... 40118.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 12_4g.html

Pokiaľ dáš motor Mig AC400 Tak ti stačí pri jeho odbere aj baterka menšia. (ľahšia cca. 1300-1500mAh) S tou dáš 30 min. let aj bez termiky a budeš mať priestor na posun kvôli ťažisku.
Pekne sadne (mám ju tiež) táto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ight_.html

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, Siesta (Topmodel), Edge 540 (RC Factory)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: stř 28.10.2015 0:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
http://www.banggood.com/EMAX-ES3352-Ser ... 40118.html

Tyhle serva tedy muzu dat do kridylek a klapek? Ty je tam mas a jsi spokojeny?
Z Banggood sem bral kameru tak klidne je tam koupim.

Jeste nevim jaky serva dam na smerovku a vyskovku.
Ty mas tohle?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 07sec.html
Nenasel sem je na EU HK.

Motor dam podle Tebe
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

Regl bych vzal YEP 30A
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... h=yep%2030

Turbo kuzel nas tenhle?
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=2540

Zatim to vypada ze bych s tvym souhlasem asi okopiroval celej tvuj setup :D . Nebo udelal by jsi dnes neco jinak?
Jeste bych tam chtel mit frsky baro (ten lepsi mam doma oba) a frsky proudovy senzor 40A myslis ze to vse do trupu nacpu?
Baterku taky podle tebe...

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: stř 28.10.2015 10:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1631
Bydliště: Nitra Slovensko
Motor tam mám (menší 28-30) nemyl sa. Za 28-36 bi si nedal tak ľahko káble a je zbitočne silńý:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Vrtuľu mám Aeronaut 10x5 (Skúšal som aj 10x6, ale bola rýchla na takýto model podla mňa)

Serva v krídle Emax ES3352 zatiaľ super. (tie bi som nemenil) Nehučia nie su nervózne a celkom presné za tú cenu a hlavne sú tenké. Na výškovku bi som teraz dal HS65HB alebo Hyperin Atlas (čo najpresnejšie nekovové- tam bi som nešetril) Na smerovku niečo lacnejšie, alebo to isté. Teraz tam mám po oprave (havárii) na smerovke aj výškovke (čo som mal doma): http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _9_6g.html (ale na výškovku budem meniť)

Reg. YEP30 v pohode, ale kúp si prog. kartu a kondenzátor. Ten dávam k všetkým reg. YEP (Mám ho tam tiež. Kvôli stabilizácii BEC a prúdovým nárazom): http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ector.html

Kužeľ máš dobrý PL 30mm, hriadeľ 3,17mm (3,2mm to je jedno) klieština čap 3mm, rozchod 8mm (pozor sú vrtule aj 6mm)

Telemetriu tam mám presne to čo ti chceš. 40A prúdový senzor pekne vojde pod kabínku na baterku a vario mám v trupe až za servamy.

Rady a načo si dať pozor (keď je to tvoj prvý model tohoto typu):
Najskôr nalep presne smerovku a výškovku na trubku a až potom spolu na gondolu s upevnenými krídlami. (Dodrž geometriu!) Rámček serv SOP a VOP posuň čo najďaľej dozadu a čo najnižšie koľko servá povolia (podľa hĺbky osadeného serva) Ja ho mám tak cca. 2cm od prepážky uchytenia krídiel. Pri rezaní otvoru na sanie a odvod vzduchu opatrne. Trup je dosť jemný. Nakresli si otvor fixkou a odvŕtaj, dobrús (najlepšie Dremelom)
Na pretiahnutie káblov použi strunu na výškovku (smerovku).
Odstrihni káble zo serv káble cca. 10cm a napájkuj na konektory MPX:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=45495
Tie zapojíš do prijímača. Na servo káble (čo ti ostali po odstrihnutí na serve) pripájkuj prdĺženie (kábel)
Napr. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _O_B_.html
Nie hrubší. (22AWG je hrubší)
Pretiahni káble krídlom (nechaj si rezervu cca 10cm na serve na manipuláciu aj na konci kde prídu konektori MPX. Osaď (nalep na krytku) a uprav servo páky aj tiahla. Serva krídielok sú v pohode. Daj ich do neutrálu a pripoj páku kolmo hore, ako pôjde zalepiť na krytku. (pozri na obrázku, aká je orientácia krytiek) Zalep páky do klapiek (krídelok) podľa toho, ako vychádzajú taihľa serv až po osadení serv. (pretože otvory v krídle musíš zväčšiť a nevieš kde sa ti to presne posune)
Pozor na zalepenie serv na krytky, aby páka serva mohla chodiť po celej dráhe (hlavne u klapiek)
Neutral serva klapky nastav tiahlo na cca. 70% polohy serva. (chod-váha 30 hore a 170 dole) To si už musíš doladiť sám. V prvom rade si, ale z kalibruj servá. (max. výchylky)
Ak niečo tak napíš.


Přílohy:
P6240091.JPG
P6240091.JPG [ 81.63 KiB | Zobrazeno 984 krát ]
P3110082.JPG
P3110082.JPG [ 57.94 KiB | Zobrazeno 984 krát ]

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, Siesta (Topmodel), Edge 540 (RC Factory)
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: stř 28.10.2015 14:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Co motor s zadni montazi?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Co myslis? Nebylo by tohle elegantni reseni? Udelat vlastni motorovou prepazku a sroubky na imbus bych tam asi nejak dostal a utahnul...

Uhly pootoceni a skloneni motorove prepazky jsi dal dle manualu?

Cim lepit serva do krytek a krytky ke kridlu staci nejaka kvalitni oboustanka nebo na to pouzit chemopren?

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2015 20:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1631
Bydliště: Nitra Slovensko
Wormsnake píše:
Co motor s zadni montazi?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Co myslis? Nebylo by tohle elegantni reseni? Udelat vlastni motorovou prepazku a sroubky na imbus bych tam asi nejak dostal a utahnul...

Uhly pootoceni a skloneni motorove prepazky jsi dal dle manualu?

Cim lepit serva do krytek a krytky ke kridlu staci nejaka kvalitni oboustanka nebo na to pouzit chemopren?


Ja som ich zalepil na pevno (sekunďakom) Chemoprén je lepší, lebo to pri lepení môžeš ešte posunúť (popraviť) čo pri sekundovom nestihneš :D K uchyteniu serv (kritek) som použil pásku priloženú v krabici od výrobcu.
Načo bi si tam dával motor na zadnú montáž. (nevymýšľaj) Pochybujem, že bi si zvládol presnú montáž prepážky, keď sa bojíš klasického osadenia. Tam trafiť vyosenie nieje tak jednoduché a zle zalepená prepážka bi bola potom katastrófa naprávať. Neboj sa aj ja som mal obavy, ale dá sa tam motor 2830 pekne vložiť. A ten sací otvor ide ľahko vybrúsiť nakoľko ten trup je dosť tenký (škrupina) a aspoň si trochu zamodelaríš. Navyše ten otvor môžeš spraviť taký, aby aj plnil funkciu chladenia a nielen na káble. (trochu väčší okolo káblov)
Uhly vyosenia som dal podľa urezania špicu trupu, aby pekne lícoval kužeľ s trupom. (cca. to sedí)

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, Siesta (Topmodel), Edge 540 (RC Factory)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Astra od Topmodel CZ
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2015 9:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Dekuju moc za tvoje rady. Po vyplate (za 14dni) asi objednam vetsinu zbylejch dilu dle tvych rad a jak zacnou prichazet balicky s dily zacnu stavet, a budou urcite dalsi otazky. Tata driv hodne modelaril stavel era z balzy a potahoval papirem mel balzovyho cmudaka a laminatovyho vetrone takze me s tim pomuze a s tvejma radama nemam ze to nakonec poleti. Jeste jednou dik, a jak zacnu stavet ozvu se.

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: sm05 a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz