Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 452 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 15:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
igorb píše:

takze neviem ako tie skorsie verzie, ale RX100 V samozrejme panoramovat vie, a to aj nasirokoko aj na zvislo a dokoca vie panoramovat aj vo vertikalnom smere, takze prakticky uplne zastane extremne kratky objektiv, skusim najst nejake fotky


Sony RX100V, to už je ale opravdu za docela veliký peníz

https://www.mall.cz/digitalni-kompakty/ ... 0UQAvD_BwE

U sebe bych si i když už stejně s problémy uměl ospravedlnit bazarovou cenu sony DSC RX 100 II

https://www.alza.cz/sony-dsc-rx100?dq=4 ... PgQAvD_BwE

díky za ty pan fotky.
aby toho zmatku okolo té kvality--mobil--kompakt nebylo málo, kouknul jsem ted do toho svého mobilu, jaké mám vubec nastavené rozlišení--takže fotím a fotky jsou tím mojim mobilem foceny 1280/720---16/9 nastavit mohu maximum 3264/2448---16/9, ovšem netuším, jestli to má vubec smysl --za prvé jít s mobilem na maximum, za druhé, když tu fotku pak ukládám na rajče, nebo posílám sem na forum.

ještě k tomu panoramatickému focení--s klasickým fotákem já vubec nestíhám odjet--odcvakat pan řadu, když v ní je nějaký pohyb--třeba někdo jede na kole, s tím mobilem to ale docela jde--né vždy, ale né, jako s klasickou zrcadlovkou, že pokud je ve snímku pohyb, mě to nešlo nikdy, jak jsem se snažil další a další snímek napojit na ten předchozí a trvá to pak dlouho, s mobilem jen udělám tah do strany a hotovo--nic pro tvurčí typy a už vubec né, něco, na co by byl potřeba stativ, ideálně se speciální hlavou pro panoramatickou fotku.

tady ještě fotka z jednoho místa a v režimu auto--jeden snímek 16/9

Příloha:
20180609_160611.jpg
20180609_160611.jpg
[ 96.74 KiB | Zobrazeno 211 krát ]



panoramatický snímek--16/9 na stojáka ze stejného místa--nevadí, že tam někdo jede na kole, s mobilem stíhám

Příloha:
20180609_155900.jpg
20180609_155900.jpg
[ 112.93 KiB | Zobrazeno 206 krát ]




třetí fotka panorama mostu

Příloha:
20180724_160548.jpg
20180724_160548.jpg
[ 90.26 KiB | Zobrazeno 211 krát ]



Třeba jsou všechny ty moje fotky uplně špatný, já ale řeším, že já horších a nejistých výsledku dosahoval spíš se zrcadlovkou, nebo ultrazomem i když jsem to prožíval se stativem--teda pokud neřeším víceřadé panorama--to bych s mobilem asi z principu nedal vubec .


Naposledy upravil pepin dne čtv 13.09.2018 15:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 15:33 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4252
Bydliště: SK Bratislava
Vsetky novsie fotaky od mobilu po DSLR (aspon vsetky co mam) robia panoramu tak, ze drzim spust alebo jednorazovo stlacim spust, tocim sa a on to odcvaka aj to zlepi sam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 15:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
igorb píše:
Vsetky novsie fotaky od mobilu po DSLR (aspon vsetky co mam) robia panoramu tak, ze drzim spust alebo jednorazovo stlacim spust, tocim sa a on to odcvaka aj to zlepi sam.


díky,o to mi šlo, jestli to umí sám poslepovat a sám poskládat na jedno zmáčknutí kompakt stejně jako ten muj mobil a já se mohu rovnou hned podívat na výsledný snímek, případně ho nafotit znovu a trochu jinak, ale né jako se svoji bezzrcadlovkou, případně ultrazoomem až doma při slepování zjistit co že jsem to vubec vyfotil a jestli to jde vubec poslepovat do jednoho snímku a rozumě oříznout.


Naposledy upravil pepin dne čtv 13.09.2018 15:44, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 15:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4252
Bydliště: SK Bratislava
pepin píše:

díky,o to mi šlo, jestli to umí sám poslepovat a sám poskládat na jedno zmáčknutí kompakt stejně jako ten muj mobil a já se mohu rovnou hned podívat na výsledný snímek, případně ho nafotit znovu a trochu jinak, ale né jako se svoji bezzrcadlovkou, případně ultrazoomem až doma při slepování zjistit co že jsem to vubec vyfotil a jestli to jde vubec poslepovat do jednoho snímku a rozumě oříznout.


Nepochybne, ale treba pre istotu vyskusat, tazko pausalne prislubit za vsetky fotaky

a k tvojim fotkam,

Chyba mi na nich slnko aj ked tam evidentne bolo, bude nieco bud s nastaveniami (kontrast, vyrovnanie bielej alebo tak nieco). Mal som podobny pripad s Nikonom S10, a bol som pri prvych testoch sklamany, ale potom som zistil ze on proste sterilne az konzervativne kopiruje skutocnost, zatial co ja som ocakaval pekne fotky (orchovany orwo diakmi :mrgreen: ), no trochu som posteloval hlavne vyvazenie bielej, trochu kontrast, co sice malinko degraduje "pixelovu" kvalitu, ale da mi to obrazok aky ocakavam.

mydlova krabicka Nikon s10 - maly senzor, 10x zoom CCD snimac, takze minule desatrocie, ale velkost a cena spadajuca do tohoto vyberu.


Přílohy:
DSCN0461.JPG
DSCN0461.JPG
[ 85.15 KiB | Zobrazeno 178 krát ]

DSCN0461 - Copy.JPG
DSCN0461 - Copy.JPG
[ 86.58 KiB | Zobrazeno 178 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 16:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4357
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
pepin píše:
... druhé foto s programem hdr sytější barvy ...

Nějak nerozumím tomu, co má společného HDR a kvalita fotoaparátu. Pokud by to bylo kriterium, pak by nejkvalitnější fotoaparát byl ten, co přimalovává uši, místo původního nosu dává králičí atd. ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 16:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Igorb, fotí ti to opravdu nádherně. Je to ale taky hodně o fotografovi a jeho zkušenostech a některé fotky zaberou i trochu víc času rozmyslem a přípravou při nastavení foťáku, což je někdy taky problém. A pokud člověk na focení nemá klid, protože ho třeba pořád popohání manželka, může to zdržovat. :lol: Ta kresba RX100 V je ale opravdu skvělá a to automatické ukládání a slepování panoramat na jedno stisknutí spouště je asi dnes už docela běžné. Ne vždy ale funguje úplně dokonale. Hlavně si člověk musí dávat pozor aby neměl v malé vzdálenosti od objektivu nějaké dráty, nebo mříže, protože pak nezbývá nezbývá než retušování v počítači.
Ingwarr, fotit panorama s pohybem je v automatickém režimus problém a vyplatí se počkat až v záběru pohyb nebude (pokud je to možné), nebo je v takových případech výhodnější nafotit sérii samostatných snímků, kdy si můžeš počkat až pohybující se objekt zmizí ze záběru, nebo se dá panorama slepené v programu uložit jako samostatné TIF soubory a třeba ve Photoshopu pomocí masek ty objekt vyretušovat. Je to ale příšerná práce.
Jio, já bych neřek že HDR je nějaké přimalovávání čehokoli, jen to dokáže jakoby vytáhnout tmavé oblasti a potalčit přepaly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 16:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
igorb píše:

a k tvojim fotkam,

Chyba mi na nich slnko aj ked tam evidentne bolo, bude nieco bud s nastaveniami (kontrast, vyrovnanie bielej alebo tak nieco). Mal som podobny pripad s Nikonom S10, a bol som pri prvych testoch sklamany, ale potom som zistil ze on proste sterilne az konzervativne kopiruje skutocnost, zatial co ja som ocakaval pekne fotky


Nejsem si uplně jistý, jestli vidím na těch svojich fotkách z mobilu to samé jako ty--obloha je i při sluníčku taková, jako spíš pod mrakem, zkoušel jsem to pořešit dobastleným polarizačním filtrem,

Příloha:
20180606_154820.jpg
20180606_154820.jpg
[ 127.83 KiB | Zobrazeno 178 krát ]




ale, za prvé to byl komplikovaný opruz a za druhé, ono vidět na sluníčku na obrazovce mobilu nějaké nastavování --třeba odezvu na otáčení polarizačního filtru bylo trochu o nervy, tak jsem se na polarizák zase vyprdnul--zkusil, bylo to podle mého lepší, ale opravdu opruz---možná bych to ale opravdu vyřešil nějakým nastavením v menu mobilu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 16:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
jio píše:
Nějak nerozumím tomu, co má společného HDR a kvalita fotoaparátu. Pokud by to bylo kriterium, pak by nejkvalitnější fotoaparát byl ten, co přimalovává uši, místo původního nosu dává králičí atd. ;-)


když se na ty dvě fotky podíváš, na první je v dílně tma a jen ve dveřích je venku vidět strom.

na druhé--focené HDR jsou už v té dílně vidět třeba hodiny a závěs--to přece nejsou přimalované králičí uši.

chápu co tím myslíš, ale to je spíš tone mapping
Příloha:
20180606_154351.jpg
20180606_154351.jpg
[ 88.74 KiB | Zobrazeno 167 krát ]


Příloha:
20180606_154443.jpg
20180606_154443.jpg
[ 110.09 KiB | Zobrazeno 167 krát ]


Příloha:
P1140827_ToneMapping.jpg
P1140827_ToneMapping.jpg
[ 145.09 KiB | Zobrazeno 164 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 16:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nastavit polarizák bez hledáčku, jen tak na displeji, na který ti pere sluníčko je asi utopie. Jedině si dát ten mobil do nějakého stínítka, nebo krabice. Jinak na té fotce mostu je dobře vidět na těch lanech jaké má ten automat s tím sešíváním problémy. Hlídej si, aby si se při otáčení točil kolem osy objektivu (průsečíku křížení světla). Teď si nemůžu vzpomenout jak se tomu bodu říká. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 17:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
Lark píše:
Jinak na té fotce mostu je dobře vidět na těch lanech jaké má ten automat s tím sešíváním problémy.


no ale zkus si takto ten most nafotit se zrcadlovkou--to pak v photošopu nespojíš ani náhodou.

na těch zlomech je dobře vidět, z kolika snímku to ten mobil nacvaká--takže i když s chybou, ale spojí.

zrcadlovka, nebo foták, který má program pro panorama, kdy zustává být částečně vidět pro další napojení posledně focený snímek bych ten most nevyfotil--neposlepoval vubec--teda pokud nejsem opravdu zkušený fotograf---teda alespon já s tím měl ohromné problémy.

mám a blbnul jsem i se stativem a tou stativovou hlavou, kdy se právě foták otáčí v tom prusečíku---co se povedlo poslepovat, povedlo se poslepovat i při focení z ruky, snímky, jako mosty, zábradlí, dráty vysokého napětí, ani s tou spešl stativovou hlavou.

todle je ono

https://www.fotoskoda.cz/novoflex-vr-sy ... -kQAvD_BwE

já ji měl samozřejmě ukutěnou z klasické stativové hlavy, ale princip je stejný.

zkoušel jsem tehdy více řadé hdr panorama

Příloha:
P1120280_hdr_panorama_panorama-004.jpg
P1120280_hdr_panorama_panorama-004.jpg
[ 162.49 KiB | Zobrazeno 143 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 17:29 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha
Ten průsečík je ohnisko.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 17:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nemyslel jsem sešívání ve Photoshopu, ale v programu ma panoramata, který dokáže korigovat spoustu nedokonalostí včetně případné změny ohniska jednotlivých snímků, nebo i vyvážení bílé a podobně. Už jsme si o tom před několika lety psali. Ten Photoshop jsem myslel jen na vyretušování těch pohyblivých objektů, které se pak objeví ve výsledném snímku několikrát. V tom programu (např. PTGui, ale jsou i free) vytvoříš panorama a uložíš ho jako jednotlivé upravené snímky do série TIFF. Ty potom načteš do photoshopu a pomocí masek odfiltruješ ty přebývající objekty. Výsledek potom uložíš jako jeden panoramatický snímek. Překrytí snímků pro takové účely stačí 30 až 50%. Další přednost, že takové programy dokážou skládat i mozajku ze snímků v několika řadách nad sebou, nebo i kulové panorama 360 x 180°. Někdy se to hodí když stojíš v malé vzdálenosti, třeba před nějakým chrámem, který se ti nevejde do záběru jen v jedné řadě, nebo sloupci snímků.
Zkus se podívat na tohle: https://www.ptgui.com/ nebo si dej do googlu "PTGui" Mám ještě hodně starou verzi, ještě z doby, kdy býval free, ale pořád mi stačí. Jinak na opravdu vážné focení složitých panoramat je spolehlivější fotit ze stativu se speciálním držákem, na kterém máš foťák přesně seřízený do osy stativu. Není to nic složitého a dá se snadno vyrobit i doma na koleně viz. tady Takové vybavení ale asi nebudeš vozit na koloběžce, nebo kole. :mrgreen:

karval: To není přesně ohnisko a je pro to jiný výraz. Budu to muset najít.
Tady to máš popsané https://www.digimanie.cz/panoramaticka-fotografie-snadno-a-rychle/3441-2 Je to centrální bod vstupní pupily někdy nazývaný Nodální bod. Musí se vyhledat pro konkrétní objektiv a aktuání ohniskovou vzdálenost, aby nevznikala paralaxa. Pak ta fotka lan na mostu bude perfektní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 18:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11399
Bydliště: praha 5
Lark píše:
Ten Photoshop jsem myslel jen na vyretušování těch pohyblivých objektů, které se pak objeví ve výsledném snímku několikrát. V tom programu (např. PTGui, ale jsou i free) vytvoříš panorama a uložíš ho jako jednotlivé upravené snímky do série TIFF.---------


já ti rozuměl, ale já když píšu--upravím v photošopu, myslím tím, že mám ofiko zaplacený zoner photo studio 17.

předtím jsem měl nějaké free programy--myslím, že i ten PTGUI, ale trvalo to zpracování dlouho, tak jsem koupil zoner--kterému říkám fotošop :oops:

jak jsem psal, tu panoramatickou hlavu a stativ mám---ale na jednořadé panorama opravdu zbytečnost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 18:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Photo studio od Zoneru mám taky, ale jen na rychlé úpravy fotek. S panoramaty jsem si v něm taky kdysi hrál (mám ještě ZPS 14), ale proti PTGui je to žabař a se spoustou věcí si neporadí. Teď mě pořád otravují s aktualizací ZPS X, ta už má ale licenci jen na jeden rok, takže už zůstanu u toho co mám asi do smrti. :lol: Navíc moc nevěřím, že by v panoramatech moc pokročili.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: čtv 13.09.2018 18:22 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha
Lark píše:
karval: To není přesně ohnisko a je pro to jiný výraz. Budu to muset najít.
Tady to máš popsané https://www.digimanie.cz/panoramaticka-fotografie-snadno-a-rychle/3441-2 Je to centrální bod vstupní pupily někdy nazývaný Nodální bod. Musí se vyhledat pro konkrétní objektiv a aktuání ohniskovou vzdálenost, aby nevznikala paralaxa. Pak ta fotka lan na mostu bude perfektní.


Pravda. To by asi bylo u jednočočkového objektivu. Ale objektiv foťáku je docela složitá soustava. Díky za poučení.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 452 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: HavelAircraft, Jester80, novfra a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz